magyarfutball.hu

Hungária FC - Budai 11 4 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 9. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.22, 18:58
    Hungária—Budai „11“ 4:1 (3:0)
    Fölényesen és jó játékkal bánt el ellenfelével a kék-fehér csapat
    Góllövő: Turay, Kalmár, Cseh, Turay, Hegyes
    Hungária út, 2500 néző. Bíró: Antalics.
    Hungária:
    Ujváry — Mándi, Kis — Egri, Sebes, Semsei —Opata, Cseh, Kalmár, Turay, Titkos,
    Budai „11”: Fábián — Wéber, Fekete — Magda, Polgár, Schuster— Rökk, Sztancsik, Hegyes, Burger, Pozsonyi.
    A Hungária kezd és a közönség rögtön „élvez”. Nemcsak a kistribün harsány „Hun-gá-ri-a!” kiáltása hat a hangulatra javítólag, de a szörnyen vizes, tócsás pálya is „derít”. Néhány lagymatag budai perc után fölénybe kerül a Hungária. Az első jó támadás — a 6.percben — az „újonc” Opatától indul ki. Remekül ad be az öreg válogatott és Cseh lövése holtbiztos helyzetből csúszik félre. Élénken támad a Hungária. Opata pompásan játssza meg a szaporán rá játszott labdákat. S a hálás Kék-közép karban zengi:
    — O-pa-ta! Opa-ta!
    Opata mellett Turay friss, okos játéka kelt feltűnést. A 23. percben Titkos rug a szögletről, Kalmár ugrik, fejel, a vonalon Fábián és Wéber — a labda megakad egy kézen, a Hungária reklamál, a közvetlen közelben álló bíró továbbengedi a játékot, pedig Wéber keze is gyanusan közel volt a labdához! A Hungária lendülete egy pillanatra sem törik meg, Schuster a 24. percben a kavarodásban csak fejjel tud menteni,
    a labda a 16-oson álló Turay ballábáról jön — csodálatosan eltalált kapáslövés — és zörög a balsarok a félmagas bomba után (1:0).
    Nagy öröm a kék-középen s az újra trónraült „Császár” fölényes karfelemeléssel köszöni meg az ünneplést. Első gólja a Hungáriában...
    A Hungária támad tovább, de két perc mulva kissé megzavarja
    Titkos sérülése.
    A szélső Polgárral rúgott össze és a sípcsontján sérült meg. Kiáll s három percig kezelik a pálya szélén. A budai támadások azonban most sem komolyak , amikor Titkos újra beáll, folytatódik az ostrom. A 34. percben Kalmár a taccsvonaltól cselez befelé, hirtelen lő és a vizes, ártatlannak látszó labda becsapja Fábiánt, a kezéből becsúszik (2:0).
    Most már fölényesen játszik a Hungária. A jobboldalon olyan tologatás folyik, hogy már a régi szép idők jutnak az eszünkbe. S a baloldal a lendületét adja hozzá. A 34. percben megint Titkos rug kornert, kifejelik ugyan, de most
    Csehnek jön lábra a labda a 16-oson s a hirtelen lövés védésére Fábián nem is gondol (3:0).
    A Hungária derül. Semseinek nagy sikere van: vagy 8 métert csúszik a hátán az egyik pocsolyában. A végén Rökk ugrik ki jól s a kifutó Ujváry mellett a tulsó sarokra gurítja a labdát, de Egri az utolsó pillanatban megérkezik és kornerre ment. Ezt már könnyebb védeni.
    Opata-támadással indul a II. félidő. Aztán a Budai átalakított csatársora támad. Most így áll a Budai-kvintett: Sztancsik—Rökk— Hegyes—Pozsonyi—Schuster. Burger balhalf most. Sztancsik beadása az előrevetődő Ujváryról a 6-osra pattan, de lassúak a budai csatárok. Már nem erőlködik a Hungária sem, a Budai-védelem mégis sokat rúg taccsra. Időt húz? A kék-fehérek most nem veszik a szívükre. Mint a multkorjában. Salamon Béla kijelenti:
    — Egy éve nem éreztem magamat 3:0 után!...
    Titkos fut el egy szép Kalmár passzal és alig téveszt célt. Viszont a 20. percben az újra balszélen játszó Pozsonyi szép beadását Sztancsik lövi, Ujváry elhibázza a labdát a Egri Schuster orra elől az utolsó pillanatban ment kornerre. Utána egészen visszaesik Buda, de lanyha a Hungária-csatársor is. Csak a 30. perc hoz igazi helyzetet: Kalmárt ugratja ki Cseh, de a center gyenge lövését vetődve elfogja Fábián. A 33. perc nevezetes: Taccsdobás után Egri magasan ível a kapu elé,
    az egészen hátulról érkező Turay önfeláldozóan dobja magát bele s fejéről a sarokba pattan a labda (4:0).
    Egy Hungária-szurkoló vezényel:
    — Felállni urak! Aktív a gólarány!
    Azonban az öröm nem tart sokáig. A Budai „11” egyre jobban igyekszik s bár igyekezetében egyes játékosai (Sztancsik!) túlmennek az igyekezet megengedett keretein, a 38. perc mégis meghozza az igyekvés gyümölcsét.
    Hegyes jó labdát ad a közben szintén „helyrement” Rökknek s amikor jó beadással visszakapja, élesen a jobb sarokba fejeli (4:1).
    A Hungária egy kicsit erősít és most szorul is a Budai „11”, amely olykor szinte teljes csapattal védekezik. A 40. percben Egri kapura ível, Fábián öklöz, Titkos viszi most kapura a labdát, a közelharcban Opata és Fábián együtt zuhan a kapuba,
    a labda Csehé, aki nyugodtan beteszi, de a bíró Opatára mutatva, érvénytelenít.
    Miután a kapu mellett álló bud iigazgató, Faragó Lajos előzőleg reklamált, a Hungária-tábor tüntet:
    — Bemondásra ítél a bíró!
    Még egy szép akció: az egész Hungária-csatársor benne van s Opata lövése nem sokkal csavarodik mellé. Azután Rökk próbálkozik távolról s vége a játéknak.

    Nemzeti Sport, 1933. november 13.