magyarfutball.hu

Újpest FC - Budai 11 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 8. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.22, 18:35
    Ujpest—Budai „11“ 3:1 (0:1)
    Az első félidőt jól bírták a budaiak, de szünet után erősen visszaestek
    Góllövő: Rökk, Jávor, Kiss, Pusztai
    Megyeri út, 3500 néző. Bíró: Széll László.
    Ujpestnél nincsen változás az összeállításban, a budaiaknál ellenben Burger helyett Magda játszik jobbfedezetet.
    Ujpest: Hóri — Kővágó, Sternberg — Seres, Szűcs, Szalay — Tamássy, Pusztai, Jávor, Kiss,
    P. Szabó.
    Budai „11": Fábián — Wéber, Fekete — Magda, Polgár, Schuster — Rökk, Sztancsik, Hegyesi, Varga, Pozsonyi.
    Ujpest kezdi a játékot s már az első támadása nagy veszélyt jelent a budai kapura. Polgár elvéti a labdát, Jávor P. Szabóhoz játszik, ő pompásan beível Kissnek, az ujpesti balösszekötő nagyszerű helyzetben van, de addig állíthatja balról-jobbra a labdát, amíg Wéber kornerre szereli. A sarokról Tamássy ad jól középre, de Polgár fejjel ment. Ujpest és újra Ujpest van frontban. A budai védelem nem jut lélegzethez. A 4. percben megint Kiss Gábor kerül jó helyzetbe, de öt lépésről sem tud a hálóba találni. Az 5. percben Tamássyt szereli Fekete kornerre, ez sem hoz eredményt. A budaiak most felszabadulnak, de csak az ujpesti 16-osig jutnak előre, hogy azután ismét perceken keresztül ujpesti rohamoknak legyünk szemtanui. Előbb Kiss hagy ki újabb nagy helyzetet, majd a 10. percben Seres nagy lövése pattan az oldallécről Jávor elé, az ő fejesét Fábián kiöklözi s ebből Pusztai lő fölé. Ezután szalad az első komolyabb budai akció. Polgár labdát ad Pozsonyinak, a feltűnően frissen mozgó budai balszélső azonban a kapu mögé emeli a labdát. A kapurugásból az ujpesti balszárny vezet támadást, de P. Szabó jó labdáját Kiss lekési.
    — Ébresztőórát a Gabinak! — kiáltja egy hang a tribünről Kiss felé.
    Az újpesti rohamok mind erőtlenebbek, s mindinkább felnyomulnak a budaiak. Kiss faultolja Sztancsikot, ebből Polgár lő nagyot 30 méterről — Hóri kezébe. A következő budai támadás a kapufán csattan. (Polgár mesésen eltalált labdája a felső lécről pattan vissza a mezőnybe.) — Milyen jó centerhalf ez a Polgár!
    Ezt többen állapítják meg a tribünön. Mindenütt ott van és mindenben benne van. A 20. percben tőle indul az az akció, amely a budaiak gólját hozza:
    Polgár az előrehúzódott Szalay és Sternberg fölött Rökkhöz játszik, a budai jobbszélső nyugodtan vezeti a labdát az ujpesti kapu felé s amikor látja, hogy Hóri jön feléje, még nyugodtabban mellette a hálóba helyezi. 0:1.
    A gól felvillanyozza a budaiakat s ettől kezdve perceken keresztül változatos a játék. Jávor kitör, de Fekete szereli. A másik oldalon Varga ugrik ki, de Seres jókor közbelép. Pozsonyi szép beadása hoz veszélyt az újpesti kapura, a túloldalon meg Tamássy remekül középre irányított labdája vész el belül. A 32. percben Wéber vét kornert, Tamássy jó labdáját Szűcs fölé fejeli. Egy perccel később Szalay előre adását Jávor mellé teszi. Döcög most az újpesti gépezet, különösen a csatársornak nem megy a játék. A 36. percben Pozsonyit Seres kornerre szereli, ezt Hóri Rökk elé öklözi, a budai jobbszélső azonban jó helyzetből mellé lő. A 38. percben Pozsonyi szökik nagyon jól, előbb Serest csapja be, majd Kővágó mellett is elhúz, remek lövést ereszt meg, s Hóri csak nehezen, elvetéssel tudja védeni. Szalay kiadásával P. Szabó robog, de kornerre szerelik. Ebből a budaiak jönnek támadásba, Pozsonyit azonban Sternberg szerelt kornerre. A 44. percben még egy újpesti korner esik: P. Szabó hátra gurít Szalaynak, az újpesti fedezet Jávorhoz játszik, s ő közelről mellé helyezi a labdát. Kirúgás után a bíró félidőt jelez.
    Szünet után a Budai „11” kezd és már az első akció nagyon veszélyes, de Rökk lövése Hórié. A lila közép tölcsérekkel felszerelt hada most nagyon biztatja az újpestieket :
    — Hajrá Ujpest! Hajrá Ujpest!
    Használ a biztatás, mert nagy most az újpesti ostrom. Kiss hibáz, majd Jávor kerül jó helyzetbe, de fölé lő. Utána P. Szabó vezet veszélyes támadást, de beadásnak szánt labdája a kapu mögé kerül. Nem sikerül az ujpesti csatároknak semmi. A 7. percben Pozsonyi szalad el pompásan s váratlanul leadott nagy bombáját Hóri éppen hogy elvetéssel tudja védeni. Meleg helyzet volt!
    Utána perceken keresztül mezőnyjáték folyik, majd a 14. percben megszületik Ujpest egyenlítő gólja.
    Pusztai Tamássyhoz játszik, az ujpesti jobbszélső okosan beemeli a labdát Jávorhoz, őmég viszi néhány lépést, majd csőrrel helyezve a balsarokba szúrja a bőrt. 1:1!
    A gól letöri a budaiakat. Ujpestet és csak Ujpestet látjuk most frontban. Tamássy mögé centerez. Jávor késik, Tamássy jól megy, de beadását Kiss lekési. Ujra Tamássy vezet támadást, Wéber kornerre szerel. Tamássy jól íveli a sarokrúgást, de Polgár fejjel ment. A folytonos ujpesti rohamok gólt hoznak a 19. percben.
    Tamássy jól elszalad, pompás beadását Kiss félmagas lövéssel védhetetlenül továbbítja a hálóba. 2:1.
    Az ujpestiek most már nyugodtak s tovább rohamoznak. Pusztai lőne, ha hagyná a budai védelem,
    majd P. Szabót szereli Wéber. A 26. percben Szalay és Magda a félpályán összeakad, a bíró feldobja a labdát, mielőtt azonban a bőr a földet érné, budai játékos érinti, szabadrúgás. Ezt
    Szalay helyezi a kapu elé, ott Pusztainak jön jól lábra és máris: 3:1 az eredmény.
    A 27. percben Sternberg vét kornert, Rökk mögé lövi. Utána az Ujpest jut két kornerhez, de ezek is kihasználatlanok maradnak. A budai védelem fáradt, állandósul az ujpesti offenzíva.
    A 35. percben Tamássy elől ment Fekete kornerre, ezt Fábián kiöklözi, amiből Kiss lő nagyot a fölé. Szűcs kísérletezik messziről, majd Kiss ugrik ki és lövését Fábián csak vetődve tudja védeni. Seres rúg szabadrúgást a 43. percben, ezt a kapufa védi. Az utolsó percben Tamássy száguld a kapu felé, gólhelyzetben van, amikor Fekete alaposan felvágja.
    11-es!
    P. Szabó áll neki és laposan - a kapu mellé helyezi a labdát.

    Nemzeti Sport, 1933. november 6.