magyarfutball.hu

Phöbus FC - Bocskay FC 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 6. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 1.800

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.13, 18:55
    Bocskai—Phöbus2:1 (0:1)
    Tócsás pálya: sok fault s még több izgalom, a végén csaknem botrány
    Góllövő: Sólyom (11-esből), Hevesi, Teleki (11-esből)
    Ujpest, Berlini utca, 1800 néző. Bíró: Salgó.
    Esik, esik, esik .
    Még a salakozott Phöbus-pályán is áll itt-ott a víz, de viszont a talaj nem mély.
    Meccs előtt az öltözőben zászlót cserélnek. Csak a Phöbusnál van újság: Tombor II helyett az öregebbik. Tombornak kell játszania. Péter ezzel szemben játszik. Éppen a combját kötözgetik. Odakint szól a megafon, csak akkor hallgat el, amikor a csapatok felállnak.
    Bocskai: Alberti — Vágó, Janzsó — Palotás, Gyulai, Gombkötő — Markos, Vince, Teleki, Eőry, Hevesi.
    Phöbus: Juhász — Szilágyi, Tőrös — Szádovszky, Péter, Komáromi — Béky, Sztrigán, Sólyom, Tombor I., Tárnok.
    A Phöbus kezdi (pont 3-kor)a két kék-sárga csapat meccsét. Telekinek remek kiugrása már az első percben a pocsolyába fúl. A Phöbus-védelem csak kornerek árán tud szerelni. Az 5. percben a Phöbus kerül előre, Janzsó mesziről ad haza s
    Alberti kiejti a vizes bőrt,
    de szerencséjére az oldalt pattan. Ezzel a honi csapat fel is jött s az esőben is lelkes szurkolóhad nem felejt el támogatni egy kis biztatással, sőt tanácsokat is ad:
    — Magasan, fiúk! Magasam...
    A tanácsot a Phöbus megfogadja. A 12. percben a bíró nem veszi észre, hogy Tőrös félpályán feltartott kézzel fog labdát. Az előrerugásból majdnem baj lesz, mert Béky szépen ad be s Alberti befelé ejti a labdát,
    de még idejében birtokába veszi
    A 15. percben Sólyom ugrik ki, de gólhelyzetben elnyomják s így három lépésről mellé jut a lövés. A Phöbus szögletrerúgással is szorongat, de Sólyomot nagyon fogják a védők. A 21. percben is Sólyom ereszt meg nagy lövést, de Alberti szögletre védi.
    A Bocskai támadásainál Teleki sokszor szánalmasan tologat, Tőrös biztosan rombol.
    A 24. percben Markos beadása nyomán Teleki és Vince is lő, de mind a két lapos lövés emberbe megy. Sztrigán most megsérül és helyet cserél Békyvel.
    A furcsa talaj miatt határozottan érdekesebb a játék, csak természetesen több a fault.
    A 28. percben a Phöbus kissé beszorítja ellenfelét. A 29. percben a szélre visszament Béky, remek labdát vág át, ezt Tárnok helyezés után csőrözi s Alberti csak nehezen öklöz szögletre (az arány már 4:2 a Phöbus javára).Ujra a Phöbus jön és a 31. percben
    Palotás már csak kézzel tudja megállítani a labdát, a 16-oson belül. 11-es! Nincs vita. Természetesen Sólyom áll neki. A jobb sarokra küldi,
    Alberti vetődik, véd, de fogni nem tud. Róla pattan a sarokba a labda. Utána dühösen a pocsolyába veti magát. 1:0
    Nyomban utána Sztrigán veszélyes labdáját kell védeni. Albertinek, majd újra a helyes játékra nehezen rátaláló Bocskai-csatársor tudományát nyeli el a víz. A 37. percben végre Vince jól csöröz, de a tömörült védelmen irányt változtat a labda. A 40. percben Sólyom újabb dugót lő, csak az a baj, hogy fütty után. Majd ugyanő a 42. percben 20 méteres szabadrúgást küld alig mellé.
    Most Péter bokában lerándul
    s levánszorog. Közben a Bocskai támad s Markos pompás beadását Eőry öt lépésről lövi, de a labda Juhász lábáról kipattan.
    És itt a szünet, csak az eső nem szünetel.
    Alig indul újra a játék, Péter már újra sántikál s nyomban kiáll. Komáromi megy be középre s Tombor I. húzódik hátra. Mindkét oldalon kornerrel veszélyeztetnek, sőt a Phöbus az 5. percben már másodszor küldi be szögletről a labdát. A 8. percben Juhász hiába fut ki Teleki elé, nem tudja megfogni a labdát, no de Teleki addig pöcögtet a sárban, amíg végre mégis Juhászé lesz a bőr. A jól játszó Markost ofszájdtaktikával állítják, meg többször is. A 14. percben Markost faultolják s a szabadrugást a 16-os oldaláról ugyanő küldi be szépen. Remek a labda ésnagy a zavar, Juhász csak nagy izgalom után keríti meg a bőrt.
    A Bocskai most nagyon szorongat s a 15. percben meg is van az egyenlítés: Teleki —Eőry—Hevesi a labda útja. A kis szélső fedezetlen és villámgyorsan lő be az üres balsarokba. 1:1.
    A Phöbus szögletrugással válaszol, majd Teleki rosszul játszik hátra a Bocskai térfelében s Albertinak bravúrra van szüksége, hogy Béky lövését védje.
    A 17. percben Markos lesántul s mindinkább potyognak a faultok.
    Szabadrugással nagy zavart csinál a Bocskai, a Phöbns-védelem kapkod: a gólt csak szerencse menti. A 22. percben Hevesi jár elő,
    Szádovszky könnyelműen gáncsolja. A bíró fütyül, majd megnézi a helyet és a 11-est ítél. Teleki áll neki és félrangosan a jobbsarokba teszi a bőrt. 2:1.
    A Phöbus-közönség élénken tüntet a bíró ellen. A hangulat izzó s egyszerre kitűnik, hogy sok bocskai szurkoló van itt, ütemesen biztatnak. Most úgy szorítanak a debreceniek, hogy a Phöbus csak percekre tűnik fel.
    Az egyik Phöbus-szurkoló elkeseredettségében egy kis zsákot nyit ki s egyszerre négy galambot enged ki. Általános derültség.
    — öt gólra számított a Phöbus? - kérdik.. .
    A 30. percben megszökik a sánta, Markos, lő is s Juhász csak maga elé ütve, vetődve védi a bőrt. Most feljön a Phöbus és a 35. percben Tombor I. már biztos gólhelyzetben van, amikor Alberti eléje vetődik s a lövés kornerre pattan. Alberti ott marad, úgy segítik fel.
    A hazai csapat hajrája idegölő. Potyognak az emberek és esnek a faultok
    Levegőben lóg az egyenlítő, de aztán szabad- és szögletrugással a Bocskai jön fel, hogy a végén újra a most már erőtlen Phöbus veszélyeztessen.

    Nemzeti Sport, 1933. október 15.