magyarfutball.hu

Hungária FC - Nemzeti SC 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 4. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 1.200

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.05, 19:30
    Nemzeti—Hungária 2:1 (1:1)
    A Nemzeti túl erélyesen küzd, és tíz emberrel bravúros győzelmet arat
    Góllövő: Dudás, Tunyoghy, Pásztor
    Hungária-út. 1200 néző. Bíró: Viczenik Ede.
    Kivonulás után a Nemzeti választ. Felállnak:
    Nemzeti: Csikós — Szendrő, Tompa — Balogh, Vadas, Belcsik — Palágyi, Odry, Pásztor, Bihámy, Tunyoghy.
    Hungária: Szabó I. — Egri, Kis — Sebes, Kalmár, Magyar — Titkos, Gergely, Turay, Dudás,
    Szabó III.
    Rögtön a Hungária támad, de Titkosnak első ízben nem megy a beadás a jobbszélről. Nyomban utána jön a Nemzeti. Palágyi és Pásztor rosszul emelkedik a kapu előtt, a labda hátrapattan Bihámy elé. A legjobb gólhelyzet, de a labda emberről elpattan.
    — Inget cserélni — kiabál a közönség, mert mind a két csapat csíkos mezben játszik. Viczenik bíró le is fújja a játékot. A Hungária beszalad, hogy másfél perc múlva kék ingben jöjjön vissza.
    Feldobással indul újra a játék, a Nemzeti lefut, de lesálláson elromlik a támadás. A 6. percben Dudás és Szabó III remekül játszik össze és a balszélső pontosan céloz. Egy perccel később Palágyi tisztán ugrik ki, Kiss hátulról fellöki. Szabadrúgás. Vadas küldi, veszélyes a labda, a Hungária közönsége szurkol is, de a labda kornerre megy. Palágyi küldi be, egy kicsit pattog a labda, végül Pásztor Odryhoz emeli s ennek fejese alig megy fölé.
    A 10. percben Szabó III. rohan el. Tompa fut rá és Szabóval alaposan összefejel. A szélső elterül. Megáll a játék, Szabót kiviszik. Szabadrúgás jár érte. Turay kapja a labdát, nagyon közelről céloz . Csikós szögletre véd. Már küldenék be a sarokról a labdát, amikor Tompa összeesik, de rögtön talpra áll.
    Titkos jött át balszélre a labdát beküldeni, pompásan irányítja s Dudás felugorva be is fejeli.
    A játék izgalmas hangulatban folyik tovább, egymásután csúsznak ki a faultok. A 15. percben
    Szabó III. visszatér. A Hungária támad, Titkos jól rohamoz, majd Dudás jön annyira lendületbe, hogy kimegy a labdával egészen a jobbszélre.
    A 20. percben a tulsó oldalon Tunyoghy szögletről küldi be a labdát, Szabó I. nagyon ravasz öklözéssel (Bihámy feje felett) küldi ki a labdát.
    A Hungária nagy lendülettel támad, de a Nemzeti jól bírja az iramot, sőt gyakran támad is.
    Egy kis ideig esemény nélkül folyik a játék. A 29. percben Szabó III. pompás beadása a szabadon álló Gergelynek nagyszerűen jön lábra, de az összekötő nyolc lépésről erősen mellé céloz. A tulsó oldalon Palágyi lő közelről Szabó I. kezébe, majd még újabb Hungária-támadásnál Dudás elhamarkodottan vágja meg a labdát.
    Közben Palágyi mind több és több labdát kap. Magyar mellett úgy megy el, ahogy akar. A 32.
    percben is nála a labda. Jól küldi be, Kiss ugyan kifejeli, de a labda a Nemzeti-csatárok elé jut. Bihámy elől még elpattan, de
    Tunyoghynak már jól jön lábra s tíz méterről úgy megvágja, hogy utána csak a háló zöröghet. 1:1.
    A Hungária válaszolni igyekszik. Nem megy a játék. Kiabálnak:
    — Gergely centerbe!
    Egymásután jönnek a faultok (a Nemzeti játékosok a nagy lendületben egymást is akadályozzák), Bihámyt figyelmeztetni kell, majd Szendrő fekszik Turay alá, hogy Suttyó a fejére esik. Zúgnak a lövések is, de Csikós legénykedik, sokat vetődik, kap is tapsot. A 40. percben Turay céloz, de a lövés fölé megy, majd Szabó III. ad be szépen, de Dudás a lába alatt engedi el a jó labdát. A 43. percben Kalmár Titkost szökteti, a szélső el is fut, remekül küld be, Gergelynek és Dudásnak nem jön fejre, a labda hátrapattan Turay elé, az jól megszúrja, de nincs szerencséje a lövéssel. A Nemzeti már időt kezd húzni s a közönség emiatt tiltakozik. A 47. percben Titkos akar elfutni, de Szendrő a 16-oson buktatja. A szabadrúgás sorfalba megy. Fél perc mulva vége is a félidőnek, amely a hosszabbítás folytán 47 és fél percig tartott.
    Újrakezdés. A 2. percben szögletrúgást ér el a Nemzeti s a berúgás közben Kalmár rúgást kap. A kék-fehérek helyett a Nemzeti támad s a 6. percben Tunyoghy labdáját Szabó I. kiejti.
    A földön fekve utána nyúl, Bihámi rászalad, kilövi a kezéből a labdát, de az üres kapu mellé megy a lövés.
    Újra csak a Nemzeti jön. Palágyit alig tudják szerelni, majd Vadas céloz messziről, a jó lövést csak
    a felső kapufa menti
    és a lepattant labda újabb zavart okoz Szabó kapuja előtt.
    A Hungária akciója:
    Turay és Gergely helyet cserél.
    Közben a Nemzeti nemcsak támad, hanem időt is húz, olykor-olykor, ha hátrakerül a labda. A 13. percben újabb Nemzeti támadásnál Odry szépen céloz, Szabó kezéből ki is csúszik a labda, utánanyúl,
    egyesek már benntlátják, de Viczenik int,
    hogy nincs semmi. Nyomban utána a Hungária jön, Csikós kifutva harcol a labdáért Gergellyel, a kapus kiejti, de Gergely megáll, a hálóba tartó labdát Tompa az utolsó pillanatban vágja
    ki.
    Közben a közönség folyton reklamál valamit, hol a bíró ellen van panasz, hol az időhúzásra, majd meg Kalmárt kérik a csatársorba.
    Egymásután futnak a Hungária támadásai, de minden eredmény nélkül, különösen Turay lövései szerencsétlenek. A 22. percben
    Titkos behúzódik jobbösszekötőnek, Gergely szélre, Turay pedig centerbe megy, majd időnként Titkos is játszik centert.
    — Legjobb védekezés a támadás— gondolja a Nemzeti s hirtelen támadásba csap át. Odry, majd Bihámi lövése már csaknem gól!
    A tehetetlen kékfehér csatárok helyett Kalmár célozgat harminc méterről, hangzik a kívánság: — Kalmár előre!
    Majd a 26. percben a Nemzeti támad és Pásztor hat lépésről Szabó kezébe lő. Utána
    Kalmár center lesz. Turay centerhalf.
    Közben Szendrő két faultja miatt van zavar. A 28. percben kitör a botrány Szendrő újabb faultja miatt. A bíró most már kiállítja Szendrőt, aki a határvonalon szembeszáll a bíróval. Zúg az egész pálya, nagy az izgalom. Tíz emberrel támadásban keres vigaszt a Nemzeti,
    Odry most már hátvédet játszik
    s csak négy csatár van elől. A köközönség most amiatt hangoskodik, hogy Reichard Ottó a határvonalról szól a bírónak, majd a 32. percben kornert ér el a hirtelen lefutó Hungária. Egy perccel később újabb Hungária-szögletrúgás van soron, de Kalmár várt fejese elmarad. Közben időt húz és ha csak lehet, támad a Nemzeti. És a percek múlnak.
    — Időt beszámítani — kiabálnak dühösen. A 39. percben is a Nemzeti támad, szabadrúgással egészen a kapu elé jön, majd a 40. percben Vadas 25 méterről is küld szabadrúgást s Szabó csak kiejtve védi. A Nemzeti nem nyugszik. A Hungária nagyon előre jön és ez a veszte!
    A 41. percben Palágyi elfut, Egri kétségbeesetten megy rá, Palágyi átjut rajta s szépen küld be az üresen álló Pásztor elé.
    Szabó látja a veszélyt, jön is kifelé, de Pásztor jól lő és az üres hálóban ott a dugó! 2:1. A Hungária válaszol, de csak kornerre futja. Ezt legalább kiegyenlítette: 4:4. De mit ér vele. Még egy utolsó roham, Kalmár és Titkos előtt táncol a labda a gólvonalhoz közel, de Csikós is legény a talpán, nem jön zavarba két ilyen nagy válogatottal szemben sem. Nyugodtan tolja ki a labdát.
    És a Nemzeti védelme talán éppen azon gondolkodik, hogy miképpen lehetne még húzni az időt, amikor a füttyszó a játék végét jelzi.

    Nemzeti Sport, 1933. szeptember 25.