magyarfutball.hu

Budai 33 - Vasas SC 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 16. forduló
játékvezető : Zsarnóczay János
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.05, 18:37
    Vasas—Budai „33“-as 4:2 (3:1)

    Vasas: Nyerges — Kővágó, Klein — Remmer, Purczfeld, Reiner — Brunecker, Takács, Jelinek, Szentmiklóssy, Himmer — Budai „33“-as: Zsák — Oláh, Lőwy — Beller, Eichbaum, Király — Schmiedt, Czumpft, Kaltenecker, Király T., Ticska

    Az egész tavaszi szezon folyamán valami hallatlan fátum üldözi a 33-asok jeles csapatát. A vasárnapi mérkőzés is úgy indult, hogy biztosan verik le ellenfelüket és így megszabadulnak a kieséstől. De hiába szerezték meg a vezetést és hiába dolgoztak ki négy-öt biztosnak látszó gólhelyzetet, a sors ellenük fordult és a Vasas-csapat két szerencsés helyzete egyúttal a vezetést is megszerezte nekik. És amikor a budaiak a legteljesebb energiájuk latbavetésével igyekeztek szembeszállani a sorssal, a bíró indokolatlanul túl szigorú ítélete törte le a jobb sorsra érdemes csapatot. Aki ismeri egy kiesőfélben levő csapat klubhű játékosainak lelkiállapotát, csak az tudja megérteni, hogy mit jelent ilyenkor egy kétes 11-es megítélése, csak az tudja felfogni, hogy milyen romboló hatással van a csapat idegeire egy elhamarkodott kiállítás, így érthető az is, hogy a bíró könnyelmű ítélete sokszorosan hatott a lelkes 33-as játékosokról, akik igazán önfeláldozóan küzdöttek egészen addig, amíg a bíró a 11-est meg nem ítélte. Zsák, aki már a 11-es megadása alkalmával is protestált, Oláh kiállítása után elvesztette önuralását és az öltözőbe érve eszméletlenül terült el a padon. Később magához térve ideggörcsöt kapott, úgyhogy másfél órával később a mentők szállították el.
    A mérkőzés csupán az első félidőben volt reális, bár az eredmény nem hű kifejezője a mutatott játéknak. A második félidő — amelyet a budaiak kilenc emberrel játszottak végig — a Vasas-csapat gavallériája folytán inkább időhúzás volt.
    Már az első percekben nagy helyzete volt Schmiedtnek, azonban Nyerges mentett. Rögtön utána Zsáknak kell beavatkoznia, aki Himmer közeli lövését szépen fogja. Mezőnyjáték után a Vasas kerül percekre frontba, de úgy Himmer, mint Takács hibáz. Újabb szép Vasas-akció után a 33-asok veszik át a mérkőzés irányítását és perceken keresztül ostromolják a Vasas kaput.
    A 18. percben Czumpft szép egyéni játék után Sehmiedthez passzol, aki megszökve védhetetlen gólt lő (0:1).
    Továbbra is a budaiak támadnak, de eredmény nélkül, míg a szerencsésebb Vasasoknak Himmer-Brunecker szép összjátéka után sikerül Szentmiklóssy lapos saroklövésével kiegyenlíteni (1:1).
    Két perccel később Triska holtbiztos gólhelyzetet hibáz, melyre a Vasasok eredménytelen kornerrel válaszolnak. A 30. perc sorsdöntő a 33-asra. Schmiedt Klein luftja révén tiszta helyzetbe kerül, de késlekedik és leszerelik. A Vasas-csapat teljesen védekezésre szorítkozik, amikor egy lefutásnál Oláh, feleslegesen hendszet vét. Míg a budai védelem a szabadrúgásra helyezkedik, máris elhangzik a bírói fütty és Jelinek-Himmer összjátéka után Szentmiklóssy megszerzi a vezetést (2:1).
    Zsák kis szerencsével foghatta volna a labdát. Továbbra is a 33-asok támadnak, a kiegyenlítés minden pillanatban várható, amikor egy Vasas-ellentámadást Oláh karral is dolgozva, de nem szabálytalanul megakaszt. Zsarnóczay 11-est ítél, amelyet Takács góllá értékesít. Ekkor már csak két perc van hátra, de a hosszas vita miatt a bíró egy perccel megtoldja a játékidőt. Ebben a meghosszabbított időben Oláh-t egy megjegyzése miatt kiállította. Zsarnóczay ezzel minden esélyétől megfosztotta a 33-ast.
    A második félidőben az önkívületi állapotban fekvő Zsák helyére az ujpesti Király áll be. A Vasasok félgőzzel játszanak és csupán az eredményt kívánják megtartani. Ebben a félidőben két gól esik, az egyiket a 14. percben lőtte Takács, majd a 36. percben Schmiedt szép egyéni játék után szépített az eredményen.
    A mérkőzést vezető Zsarnóczaynak igen rossz napja volt.

    Sporthirlap, 1927. május 16.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.11.29, 16:04 (szerk.: 2022.09.05, 21:31)
    Hungária-út. 8000 néző. Bíró: Zsarnóczay.
    Vasasok: Nyerges — Kővágó, Fleischmann — Remmer, Purczeld, Reiner — Brunecker, Takács, Jellinek, Szentmiklósi, Himmer.
    33-asok: Zsák — Oláh, Löwy — Beller, Eichbaum, Király (újpesti) — Schmidt, Czumpft, Kaltenecker, Király (Vasas), Ticska.

    1:0 Schmidt (18 p.)
    1:1 Szentmiklósi (19 p.)
    1:2 Szentmiklósi (34 p.)
    1:3 Takács (1l-esből) (45 p.)
    Kiállítva: Oláh (45 p.)
    1:4 Takács (60 p.)
    2:4 Schmidt (81 p.)

    Nemzeti Sport, 1927.05.16.