magyarfutball.hu

MÁVAG SK - Ferencváros FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2016.05.12, 18:34 (szerk.: 2016.05.12, 18:35)
    Hogy mik ki nem derülnek...

    Én végig abban a hitben éltem, hogy ez a forduló (lásd az előzményben) a légiriadó szakadt félbe. Nos, kiderült, hogy nem! 1944. október 15-én járunk, és ez nem csak a hadibajnokság 7. fordulójának volt a napja, hanem Horthy nevezetes rádióbeszédének is, amikor is kijelentette, hogy Magyarország megkezdi a béketárgyalásokat a Szovjetúnióval, hagyjuk abba a harcot, engedjük békésen elvonulni a szovjet katonákat, stb. Vagyis ez volt a sikertelen kiugrási kísérletünk napja! Másnap történt a nyilas hatalomátvétel, ugyebár, de itt még a fordulat napját éltük!

    Szóval nem volt semmilyen légiriadó! Hanem minden pályán megjelent egy-egy rendőrtiszt, és közölte a játékvezetővel, hogy a mérkőzést be kell szűntetni. Mégpedig a meccsek alatt, ill. közvetlenül az előtt elhangzó rádióbeszéd miatt, ami gyakorlatilag sokkolta az országot.

    Már csak az érdekelne, hogy miért nem volt forduló október 8-án és 22-én sem.


    Egyébként megint csak a cenzúra miatt "maradtam le" az eseményekről, no meg azért, mert nem kapcsoltam a dátumot látván...

    Szóval a Nemzeti Sportban semmilyen utalás sincs a beszédre, és nem neveznek meg okot a meccs elmaradására. Én meg "galád módon" az október 29-i Ferencváros - Újpest meccsből kiindulva, ami légiriadó miatt szakadt félre, arra gondoltam, hogy ebben a fordulóban is a légiriadó volt a "bűnös". Nos, ez tévhit volt részemről!


    Tovább "bonyolítom" a szálakat, meg a rejtélyeket:

    1944. augusztusában, amikor az NB1 sorsolását készítették (amit ugye később egy az egyben folytattak a vidék "kikapcsolása" után is, csak a vidékiek helyett más pesti csapatokat vettek be), október 8-ra igenis terveztek fordulót! Míg október 15-én Horvátország - Magyarország válogatott meccs lett volna, Zágrábban. Október 22-én is terveztek fordulót, egyértelműen ez lett előrehozva 15-ére, az október 29-i fordulót pedig egy az egyben megtartották, mégpedig megfelelő időpontban.

    Szeptember 10-ére is volt betervezve válogatott meccs (magyar-horvát, Bpesten), erre hozták előre a november 1-i (hétköznap, de ünnepnap!) fordulót, így november 1-én viszont nem voltak meccsek. A november 5-i fordulót pedig december 10-én pótolták be...

    Az október 8-ára tervezett forduló pedig - ahogy látom - egy az egyben elmaradt! Mégpedig a 16 ill. 12 csapatos bajnokság közötti különbség miatt.

    A lényeg: baromi bonyolult a dolog smiley

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=4433&na_step=30&t=9065992&na_order=