magyarfutball.hu

III. Kerület FC - Budai 11 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.01, 19:25
    III. ker. FC—Budai „11” 2:1 (0:1)
    A budaiak szép nyitánya fokozatosan gyengülő játékot hozott s a második félidőben az újlakiak bírták jobban.
    Góllövő: Sztancsik, Héjas, Lengyel
    Hungária út, 500 néző. Bíró: Juhász dr.
    A két csapat következőképpen állott fel:
    III. ker. FC: Birl — Werner, Bíró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Héjas, Zilahy, Lengyel, Dömötör.
    Budai „11”: Lantos — Fekete, Moharos — Kárpáti, II., Kárpáti I., Schuszter — Schmidt, Sztancsik, Polgár, Lyka, Tárnok.
    A budaiak kezdik a játékot s pompás lendülettel támadnak. Az első nagy pillanat a második percben következik, amikor Lyka okosan teszi ki Polgárt .A center ráfut a labdára s futtából éles, remek lövést küld kapura, hogy Biri csak bravural védheti. A budai csapat felvillanyozva játszik tovább s halfsora egyre-másra adja a jó labdákat a csatárok elé.
    A 4. perc meg is hozza a támadások eredményét. Az előre adott labdát Werner hibázza,
    Tárnok jól centerez s Sztancsik a hatosról a hálóba küldi a gólt. (0:1).
    A gól után változatosabbá válik a játék. A kerület átveszi ellenfele lendületét, de nem sokra megy. A 9. percben sarokrugást irányít Fenyvesi a kapu mögé, de utána némi kerületi fölény alakul ki. —Lantos szabadrúgást fog, majd Lengyel miatt a budaiak rugnak s heves támadások alakulnak ki ismét csatáraik lábán. A 15.percben Tárnok laposan, élesen lő, Biri vetődik labdáért, mely azonban lepattan róla, de nincs a közelben ellenfél, így nincs veszély sem.
    A rettentő talajon egyre több fault esik s egyre nehezebb tovább adni a labdát. -A tribünről folyton hangzik a biztatás:
    — Szúrni a labdát!
    Különösen Lutzot bíztatják a kerületiek, mert a centerhalf sokat játszik a sárban s rendre elvesznek a labdái. Szabadrugást azonban messze a kapu mellé „szúr”. A másik kapunál Polgár fejeli szabadrugás után a labdát.
    Birit is, Lantost is hazaadás foglalkoztatja s amint Lantos felé kacsázik a labda, felsikolt egy női hang a kerületiek páholyában:
    —De jól esne,ha becsúszna!
    Magyar hendszel a 26. percben, Kárpáti II. félrelövi a labdát, majd meg Beretvás szabadrugása kerüli el messze a kaput. Rendszertelen rugdosással telik az idő. A kerület kombinálni is igyekszik, de minden labda elakad. A 31. percben Fenyvesi jó helyzetből fölé csőrözi a labdát. Némi vergődés után felszabadul a budaiak kapuja, sőt erősen szorongatja ellenfelét a fekete-fehér csatársor. Végül Tárnok centerez, Sztancsik mellé fejel. Az ellentámadást Fenyvesi szépen szálló centere fejezi be, de a labda a kapu ellenkező oldalán kigurul. Remek támadás bontakozik most ki. Lyka—Polgár—Tárnok összjáték viszi a labdát, a szélső centerez, de Sztancsik lövése emberbe akad.
    Tárnok következő centerét Biri öklözi, Schmidt betolja a labdát s Kárpáti II. lövése most Birié.
    Az eső némileg alábbhagyott, ez magyarázza az élénkebb iramot Fenyvesi centere megint a túlsó oldalon csúszik ki a pályáról, majd heves csata után Schmidt kerül kitűnő helyzetbe, de rosszul oldja meg. Tárnok rugása sarokrugást hoz s alig hárul el a veszély, máris a balszélső centerezi be újra a labdát. Bíró megzavarja Birit s a labda csak hajszálra kerüli el a kaput. Sztancsik orra előtt gurulva ki a pályáról. Dömötört kézzel löki Kárpáti I. a 16-nál, de a szabadrugás után Fenyvesi hendszel. A budaiak rohamával ér véget a félidő.
    Az ujlakiak most hatalmas kedvvel kezdik a játékot. Az eső hiába veri a csapatokat, iszonyú harc lángol fel. Dömötör az első lefutással sarokrugást szerez s nehéz pillanatok követik a rugást. Lantos kifut a labda után, Fenyvesi a kapusba vágja. Héjas szabadrugása elkerüli a kaput. Végre felszabadul a budai kapu s nagy harc dúl a percről percre nagyobb latyakban.
    A labda járását nem lehet kitapasztalni többé s néha nehéz rugdosással tudják, csak kiszabadítani egy-egy tócsából. Biri kifutva pompás felszabadító rugást rug de Héjas elakad a „mocsárban”, mert vezetni igyekszik a labdát. Harsog is feléje:
    — Héjas, okosan bánj azzal a kis ésszel!
    A budaiak rohama kapufa mellé viszi a labdát, majd újra a kerület szorongat. A 9. percben Fenyvesi sarokrúgást rúg,
    Moharos, majd Lyka fejeli kifelé a labdát, Lutz azonban Héjas lába elé fejeli vissza s a csatár a bal alsó sarokba továbbítja. (1:1).
    A tribün egészen nekimelegszik. A pályán is nagy harc dúl, de a hangorkán sokkal nagyobb, mint amit a nézőseregből ki lehetne nézni. Zilahy Schmidtet találja el, de ettől eltekintve a kerület nagyon rákapcsolt. Fenyvesi két beadása marad kihasználatlan s a budai védelem pillanatról pillanatra szorongatottabb helyzetben van. Nem győzi visszaverni a támadásokat, alig bírja elrugni a labdát a kapu közeléből. A 17. percben is csak
    Lengyel elé esik, aki mintegy 25 méterről jobb lábbal lövi kapura. A rugás remekül sikerült, mert a labda, mintha húznák, egyenesen a bal felső sarokba repül. (2:1).
    A kerületiek tábora örömmámorban úszik. A két csapat pedig a pálya vízében, mert az újra teljes erővel zuhogó eső már szinte tengerré változtatta a pályát. A 21. percben Schmidt sarokrugása viszi mögé a labdát s jelzi, hogy a budaiak felszabadultak a nagy nyomás alól. A mezőnyben rémes csata folyik állandóan a labda körül, amit most már nagyon nehéz elrugni, ha valahol megáll. Beretvás szabadrugásnak áll neki, mire hangzik a biztatás:
    — Kapura, kapura!
    A labda messze száll s felcsattan az előbbi hang:
    Nem ott a kapu!
    — Dehogy nem, a sporttelep kapuja éppen arra van — szól a másik.
    A játék ezután kissé ellanyhul, de többnyire a budaiak térfelén folyik a játék. A kerületiek láthatóan megelégedettek, sőt híveik hangoztatják is. A hölgyek páholya fejezi ki ezt a véleményt, mikor ez hallatszik onnan:
    — Nem akarok több gólt látni! Elég volt.
    Nagy is a szorongás, mikor a 30. percben Sztancsik elől csak üggyel-bajjal rugja taccsra Beretvás a labdát. Polgár is, veszélyesen startol, de kézzel kapaszkodik Bíróba s a szabadrugással Dömötör nyargal. A ráfutó bekk elől hátrafelé cselez, mire harsog feléje: — Noksi, ez rákfutball!
    Lengyel szabadrugása sarokrugássá változik, majd kapu mellé száll a labda s utána változatos lesz a játék. Komoly eseménye már nincs a játéknak, fáradtan vergődik a két csapat.

    Nemzeti Sport, 1931. november 13.