magyarfutball.hu

Budai 11 - Hungária FC 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 7. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.10.20, 20:08
    Hungária— Budai »11« 2:1 (1:1)
    A budaiak simán gördülő passzjátékát csak nehezen győzte le a zökkenőkkel játszó Hungária Góllövő: Kárpáti I., Cseh, Cseh
    Hungária út, 2000 néző. Bíró: Bíró S.
    Hungária: Ujváry — Mándi, Kocsis — Rebró, Kompáti, Sebes — Haraszti, Barátky, Cseh, Titkos, Híres.
    Budai „11”: Lantos — Wéber, Moharos — Kárpáti II., Kárpáti I., Schuszter — Schmidt, Sztancsik, Polgár, Lyka, Czumpf.
    A Hungária kezdi a játékot szél ellen. A balszárny nyitja a támadások sorát s Titkos azonnal kikerül a szélre, onnan küldi kapu mellé a labdát. A budaiak előretörését Kárpáti I. fejezi be félreszálló lövéssel. A Hungária kapuja közelében folyik a játék s Lyka jól irányított labdája is elszáll a háló fölött. A Titkos—Híres szárny töri meg a budaiak lendületét, de a budai halfsor könnyen tereli vissza a másik térfélre a labdát. A 8. percben Cseh Harasztit szökteti, a beadást Wéber rövidre fejeli s Titkos kapu mellé küldi a labdát. A további támadások során Moharos hendszel s Barátky szabadrúgása háló fölé viszi a labdát. A budai halfsor kezd egyre komolyabban beleszólni a játékba. Kárpáti II. Hírest, Kárpáti I. Kompótit szereli s Polgár kétszer is veszélyesen tör a kapura.
    A 13. percben Mándi és Kocsis csak nagy üggyel-bajjal szerelheti le a centert, sőt Mándi keze is benne van a dologban.
    A közönség büntetőt emleget, de a játékvezető nemet int. Valaki bekiált erre:
    — Majd a Bauwens megadja!
    S a következő percekben néhány szabadrugás megadása nagyon emlékeztet a vasárnapi válogatott hírhedtté vált játékvezetőjének metódusára. A 17. percben a nagy lendülettel futó Rebró magasat ugrik s átesik Lykán, hogy fejére zuhan. A budaiak rugnak s a szabadrugás Kárpáti II. elé viszi a labdát, aki jó helyzetbe jut.
    — Lődd be! —harsog a tribünről, de a labda elkerüli a kaput. A Hungária csak a 20. percben vergődik át a félvonalon s Haraszti kornert rughat. Ide-oda pattog a nyomán a labda a tizenhatos táján, míg Híres kapu fölé vágja. A budai halfsor passzai gyönyörködtetik a nézőket, de a támadások elhalnak a 16-os táján. Kissé élénkül a játék. Váltakozva támadnak a csatárok, míg a 27. percben szép adogatás után Schmidt íveli középre a labdát. Czumpf Polgár elé játszik, aki kapásból pompás lövést küld kapura, de Ujváry véd. Schuszter jó lövése is a kapus és
    kirugás után a hibázó Weber mellett elugrik Cseh.
    Biztos gólnak látszik az eset, de a center lanyhán mellé gurít. A Hungária egészen zavartan viselkedik. Kocsis Mándit löki, hogy az hendszet vét s Polgár remek szabadrugása nyomán Ujvárynak kell lehúznia a labdát. Barátkyt könnyen szerelik s Lyka lövése máris a kapu felső sarka mellett zúgatja el a bőrt. A budaiak valóban futballoznak, a Hungária kapkod.A 31. percben Kárpáti II. szökteti a lesállásban levő Schmidtet, aki elöl Sebes kornerre tolja a labdát. A sarokrugás jó, nagy tömeg ugrik a labdára, amit röviden fejelnek el a kapu elöl. Éppen Kárpáti I. elé, aki kapásból remek gólt küld a léc alá. (0:1).
    A Hungária megélénkül, de a budai kapu nem kerül komoly veszélybe, sőt ellentámadások zavarják a kék-fehér védelem csak pillanatokra szabott nyugtalmát. A 36. percben azonban Híres átfut a halfján, gyors összjátékban Titkos, majd
    Cseh elé cikázik a labda s a kitűnő helyzetbe hozott center pár lépésről a hálóba küldi az egyenlítő gólt. (1:1).
    A Hungária most tovább támad s erősen szorongatja ellenfelét. Barátky szép fejese azonban elkerüli a kaput, Wéber faultja után meg Cseh elől Lantoshoz pattan a labda. Kirugás után Schmidt kerül fényes helyzetbe, de nem tudja kihasználni a pillanatot. Még egyszer közbelép Lantos, mielőtt a síp a félidő végét jelezné.
    Szünet után nagy lendülettel veti bele magát a Hungária a mérkőzésbe. Titkosfutása után Cseh lesben kapja a labdát, majd a Kárpáti 1.—Czumpf—Polgár rohamot veri vissza Kocsis.
    A 4. percben Híres sarokrúgást harcol ki, jól íveli be a labdát, de Lantos lehúzza s csak Haraszti esik a háló -mellé. Haraszti is kornert rúg hamarosan, majd Híres durrantja kapu fölé a labdát. A gól egyre jobban érik, míg a 8. percben Titkos Hirest szökteti, aki lefutja a védelmet s Weber mellett középre íveli a labdát.
    Pontosan Cseh lábára, aki kapásból emeli be a hálóba. (2:1).
    Az iram most eleven, lényegesen erősebb, mint az első félidőben. Schuszter hendsze után Cseh fejel kapura, de Lantos húzza le a labdát. Szép budai támadás után Czumpf gyengén ad be, majd a Polgár—Schmidt támadás vége sarokrúgás, melyből kapu mellé kerül a labda. A Hungária annyira igyekszik most, hogy még Mándi is faultol. A 16. percben meleg helyzet alakul ki Lantos kapuja előtt, Weber azonban az utolsó pillanatban maga fogja fel a rúgást, hogy utána kisántítson a pályáról. Két perc mulva tér csak vissza. Nagy szükség van rá, mert egymást követik a Hungária-rohamok. Jó befejezés azonban nem akad. A 23. percben felszabadul a budaiak kapuja,
    Czumpf a tizenhatoson belül van már, mikor Mándi előbb karral löki szabálytalanul, majd meg elkaszálja, hogy elesik a szélső.
    A közönség teljes okkal követeli a 11-est, Bíró Sándor azonban nem ért egyet vele, sem a szabályokkal! A budai csapat ismét magára talált. Ujváry kétszer is közbe lép, de a 28. percben már Haraszti tolja Barátky elé a labdát, amit az összekötő a kapufa mellé küld. Több lövés kerülgeti most a budaiak kapuját, nagyon szép támadás végén meg Híres fut túl a vonalon. A 33. percben Cseh kornert küzd ki, amit Híres jobbról nagyszerűen kanyarít ballal kapura. Lantos ki is ejti a komisz labdát, de Moharos javít. Haraszti beadása is a kapusé. Szép budai kombinációk akadnak el, a 39. percben maga Czumpf ejteti Rebrót, akit a pálya mellett hoznak rendbe. A budai jobbszárny támadása Polgár lövésében végződik, amit Ujváry nehezen tol kornerre. Czumpf mögé rúg a sarokról. Híres elszedi Kárpáti II-től a labdát, meglép vele s a kapu fölé zúgatja. Erre budai támadás a válasz, amit Kárpáti I. fejez be remek lövéssel, de Ujváry keze most is biztos. Kárpáti I. faultol, Barátky hendszel, majd a 43. percben Híres gurulósa surran el a tulsó kapufa töve mellett. Mándi hendszel a félvonalnál, majd az oldalvonaltól rúg még egy szabadrúgást a budai csapat befejezés előtt.

    Nemzeti Sport, 1931. október 9.