magyarfutball.hu

Hungária FC - Kispest FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 4. forduló
nézőszámok:
  1. honvedfc.hu: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.17, 21:01
    Hungária—Kispest 2:1 (1:1)
    k
    Kemény, izgalmas meccs kiállításokkal, vasárnapi izzó hangulattal — Krupitzer kiró gyenge volt, a meccs erős lett .— Kispest gólt és tizenegyest reklamált Góllövő: Presovszky, Hirzer, Barátky

    Hungária-út, 5000 néző. Bíró: Krupitzer.
    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Nádler — Haar, Molnár, Barátky, Hirzer, Opata. Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Raix, Purczeld, Csendes — Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss.

    Kispest kezd, az első öt percben azonban a Hungária támad, de a támadásának csak két szabadrúgás az eredménye. Az 5. percben a Kispest is feljön, Dán pompás labdát ad Presovszkynak, aki még pár lépést tesz, majd egészen közelről magasan fölé rúg. A következő percben már ismét a kék-fehérek támadnak, kornert érnek el, amit némi zavar után Dudás tisztáz. Újból a Hungária rohamoz. Barátky a félvonalról indítja a támadást. Szép labdáját Hirzer kapja, aki ügyesen tisztára játsza Molnárt. Az összekötő habozás nélkül lő ezúttal s a labda a túlsó oldalon a kapuléc mellett ki is szállna, ha Dudás bele nem tenné a fejét. A labda így kapufára esik, majd onnan lepatanva gólba tart, de a gólvonalról felugró labdát az utolsó pillanatban Dénes kiöklözi.
    A 11. percben Kiéber hazafejel, majd meg Dudás rosszul ugrik és a labda helyett a földet találja el. Elesik. Ki is viszik. — Kiújult a sérülése! — mondogatják. Néhány pillanat múlva Dudás visszajön, de nem megy a helyére, hanem előre a csatársorba, balösszekötőbe.
    A 15. percben Dán és Wéber öszszeütközik és a bíró figyelmezteti Dánt. A következő percben Opata küldi jól be a labdát, amit Hirzer közelről mellé fejel.
    Dán labdájával Lenkey fut le, de helytelenül kapura lő a beadás helyett s labdája messze elkerüli a hálót. Kispest most tovább támad és Kiss ront kitűnő helyzetben. A következő akciónál azonban,
    a 30. percben Dudás jobbra adja a labdát s a védelem már nem tudja megakadályozni, hogy Presovszky gólt fejeljen. (0:1).
    Az állóhely még morajlik, amikor nagy lendülettel tör előre a Hungária csatársor kezdés után. Barátky szépen dolgozza át magát az ellenfél halfsorán, Hirzer elé adja a labdát, aki a tizenhatos bal sarkáról remek lövéssel küldi az egyenlítő gólt a háló túlsó oldalába. (1:1).
    A bíró vonja egyre jobban magára a figyelmet, mert egyetlen hendszet sem fúj le. Elnézi azt is, hogy Wegner erőszakosan szereli a tizenhatoson belül Haart, de később a kispesti bekk pompásan szereli a kiugró Hirzert. Fehérnek kétszer is ad munkát Senkey, majd meg Dénes rohan a kitűnő Hirzer elé egészen a tizenhatoson kívül. Ott lendületes luftot rúg, de a kritikus pillanatban odaérkezik Purceld, aki taccsra tisztázza a veszélyes helyzetet.
    A Hungária kezdi a második félidőt, de Kispest hihetetlen erővel fekszik a játékba.
    A Kispest-halfsor, különösen Csendes kelti fel a figyelmet és a kispestiek keményen rákapcsolnak, támadnak. Purczeld messziről fölé lő, viszont Dán áttöri a védelmet és a hatoson emeli lövésre a lábát, amikor Kocsis elfaultolja. A tizenegyes mintája az eset, de a bíró erről sem vesz tudomást.
    Erre bátor fault-sorozat kezdődik
    különösen Barátky legénykedik, aki alaposan felvágja Raixot. A 28. percben dől el a mérkőzés sorsa. Haar hosszan szökteti Barátkyt, hogy Dénes rohan ki a labdáért a kapuból. A center azonban gyorsabb és egy pillanattal előbb ott terem. A labda éppen hatalmasat ugrik, de feltalálja magát és elfejeli a kapus mellett, hogy a gólba gurul. (2:1).
    Kispest az első gól utáni Hunga-ia-bravúrt akarja megismételni. Senkey pompás labdát kap Dántól, elszalad és félmagasan centerez. Presovszky jól jön és kapásból lő alig nyolc méterről. A labda a kapufa éléről perdül a túlsó oldalháló felé, a tribün gólt üvölt, de a labda nem akad meg, hanem kifalsol a balszél felé, ahonnan Kiss lő, hogy emberről kornerre jusson a labda. Kispest egy pillanatig gólt reklamál.
    A sarokrúgás mély s máris a Hungária fut. Opata—Hirzer összjátékával terem az ellenfél kapuja előtt, a szélre szaladt Hirzer bead, de Dénes elcsípi a labdát. Barátky hamisítatlan spanyol stílusban ugrik a kapusba, hogy hatalmasat esik rajta. Haar éles lövése jut kapu mellé, majd újra Dán tör fékezhetetlen erővel a kapura. Kocsis a tizenhatos előtt gáncsolja, de a center továbbrobog és a büntető területen belül újra szabálytalanul ejtetik el, hogy meg is sérül. A labda a kapu mellé jut s a bíró kirúgást ítél. Mandl összevesz Dánnal, aki-némi masszázs után tért vissza a nagy összekaszabolás végén s ahogy a labda közeledik hozzájuk, a bekk csúnyán belerúg a kispesti centerbe. Nagy tumultus támad, Kléber is segít Mandlnak, míg
    a bíró kiállítja a Hungária-bekket.
    35. perc: Egymást követik most a faultok. Dán fizet rá a fenegyerekeskedésre, mert amikor Nádierre viszszarúg, a bíró őt is kiállítja.
    41. perc: Dénes véd két esetben nehéz labdát szépen, majd Hungária-szabadrúgással ér véget az izgalmas játék
    .
    Nemzeti Sport, 1928. október 28.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.11.17, 20:07
    Hungária—Kispest 2:1 (1:1)

    A Schmeider, Kalmár és Nagy nélkül felálló Hungáriának kemény munkát adott szombaton a Kispest masszív együttese. A Hungária szívósabb játékot mutatott ellenfelénél, kétségtelen azonban, hogy voltak a mérkőzésnek fázisai, amikor a Kispest felé integetett a győzelem. Az I. félidőben helyenként nyomasztó Hungária fölény alakult ki, a csatársor azonban mindent túlkombibált, úgyhogy a különben is jól diszponált kispesti védelem mindig idejében lépett közbe. A második félidőben azután már nagyon meg kellett dolgozni a kék-fehéreknek és a szerencse támogatása is kellett ahhoz, hogy mind a két pontot otthon tartsák. A Hungáriában kellemes feltűnést keltett Barátky játéka. Lendületes- áttörései és kapuelőtti határozottsága a fő erényei. A halfsor nem mutatott semmi különöset, de a védelem játéka sem volt megnyugtató a Hungária-hívők számára. A Kispest játékát erősen befolyásolta Dudás sérülése. A kitűnő, hátvéd az első félidő 11-ik percében történt sérülése után a csatársorba vonult, helyére Raix ment, aki megbízhatóan dolgozott. A védelemben egyébként Wégner volt a legjobb, a csatársorban pedig Dán és Presovszky tűntek ki.
    Az első gólt a Kispest éri el az első félidő 30-ik percében. Dudás jobbra adott labdáját Presovszky gólba fejeli. A Hungária azonnal egyenlít: Barátky átmegy a Kispest védelmén, Hirzer elé adja a labdát, aki gondolkodás nélkül beteszi. A győztes gólt a második félidő 23-ik percében szerzi meg a Hungária: Haar beadását Barátky, a kifutó Dénes mellett befejeli.

    Sporthirlap, 1928. október 29.