magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 2 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.04.09, 21:25 (szerk.: 2022.04.09, 21:40)
    Ferencváros - Békéscsaba 0-2 (0-1)

    Üllői út, 10 000 néző
    Vezette: Nagy L. (****) (Varga L., Makó)
    Ferencváros: Józsa 3 — Vaszil 3, Simon 4, Bús 4, Keller 5 — Nagy Zs. 4, Bánki 3, Kincses 4 — Fischer 3, Dzurják 3, Dukon 3. Edző: Rákosi Gyula
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Szenti 6, Fabulya 6, Csató 6, Bánfi 6 — Belvon 5, Gruborovics 5, Csanálosi 6, Horváth 6 — Kvaszta 4, Szekeres 6. Edző: Csank János
    Csere: Gruborovics helyett Pásztor (5) az 53., Dzurják helyett Wukovics (—) a 63., Dukon helyett Zsinka (—) a 73., Belvon helyett Árky (—) a 76. percben.
    Gólszerző: Szenti a 19., Szekeres a 79. percben.
    Sárga lap: Fabulya az 57. percben.
    Szögletarány: 5:4 (3:1) a Ferencváros javára.

    (A mérkőzés előtt Rákosi Gyula és Csank János békésen beszélgetett a folyosón. Amikor megkérdeztem tőlük, mi lesz az eredmény, egymásra néztek, és szinte egyszerre mondták: „Ezt a játékosoktól kell megkérdezni”.
    Aztán Rákosi Gyula elmondta, hogy úgy látszik, az őszi jó kezdés megviselte a csapatot, és az utolsó két mérkőzésen már leszálló ágba került, többen ugyanis azt hitték, hogy munka nélkül is lehet eredményt elérni. Olyan mérkőzéseket vesztettek el - ebbe persze, belejátszott a betegség is - amelyeket meg lehetett volna nyerni. Most viszont mindenképpen győzniük kell.
    Csank János a békéscsabaiak mestere azt mondta, hogy nehéz mérkőzés elé néznek, mert a Ferencváros otthon félelmetes. Ha eredményt akarnak elérni, nem szabad csak védekezniük, hanem gólt is kellene rúgniuk.)

    A zöld-fehér klub történetében először a kezdőrúgást egy skót fiatalember, a glasgowi Donald McBain végezte el, aki vendégként tartózkodik Budapesten. A Ferencváros közönsége is „kitett magáért”, mert „lila majmok” kiáltással üdvözölte a vendégeket.
    Aztán a békéscsabaiak majdnem góllal hálálták meg a kedves fogadtatást. A 3. percben Szekeres indította a jobb oldalon Kvasztát, a csatár elvitte a labdát Simon mellett, és a tizenegyes pontnál, érthetetlen módon, elesett.
    A másik oldalon mindjárt Fischer futott el a jobb szélen, és az ötösről az oldalhálóba lőtt. Többet támadott a Ferencváros, és a 10. percben Nagy Zs. beadását Dzurják tíz lépésről fejelte kapu fölé.
    A 17. percben Bús szöktette Fischert a jobb oldalon, a csatár három csel után beadott, de Gulyás is és Dzurják is elröpült a labda mellett.
    Aztán megszerezte a vezetést a vendégcsapat!
    A 19. percben húsz méterre a kaputól Bús felvágta Szekerest. Kvaszta legurította a Labdát, Szenti a meglepett sorfal és a térdre rogyó Józsa mellett a bal sarokba lőtt. 0-1.

    A 21. percben Dukon Dzurjákkal kényszerítőzött, de Gulyás merész vetődéssel felszedte a labdát a balszélső elől.
    Egy perc múlva Keller vitte fel a labdát, Fischerhez játszott, de a jobbszélső, ahelyett, hogy lőtt volna, középre adott, és a védők felszabadítottak.
    (A gól „megfogta” a Fradit. Már nem rohant mindenki fejetlenül, de sok elképzelés ezután sem volt a zöld-fehérek játékában. Érthetetlen, hogy miért nem használták ki a széleket...)
    A 36. percben Bánki bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, és egyszerűen feldobta magát. Ez a fölösleges „repülés” csak arra volt „jó”, hogy megsérüljön. Egy percig ápolták az alapvonalon túl.
    A 41. percben Fischer tizenöt méteres lövése megpattant az egyik védőn, Gulyás már verve volt, de szerencséjére a labda elkerülte a kaput.
    A befejezés előtt két perccel Belvon vitte el a labdát a jobb szélen, beadását Szekeres megcsúsztatta, Gruborovics az ötös sarkáról a bal sarokra fejelt, ám Józsa parádés vetődéssel megfogta a labdát.
    SZÜNET UTÁN
    két békéscsabai szöglet jelezte, hogy a vendégekkel továbbra is komolyan kell számolni.
    Az 50. percben aztán kimaradt egy nagy ferencvárosi helyzet. Vaszil vitte fel a labdát, középre játszott, Fischer estében 11 méterről mellégurított.
    Az 54. percben Gulyás-parádét látott a közönség. Kincses tízméteres lövését a kapus kiütötte, Fischer kapura fejelt, Fabulya menteni akart, de Gulyás a levegőben úszva saját játékosát is eltakarítva megfogta a labdát.
    Három perc múlva Bánki el akarta vinni Fabulya mellett a labdát, a védő azonban leterítette a középpályást, ezért joggal kijárt neki a sárga lap.
    Mindjárt utána Bánki indította Fischert, de a beadást Gulyás „ellopta” Dzurják fejéről. Támadgatott a Ferencváros, de sem elgondolás, sem átütő erő nem volt játékában.
    A 61. percben Kincses egyedül állt Gulyással szemben, de nagy helyzetből mellégurított.
    A ferencvárosi szurkolótábor nehezen emésztette meg csapata gyenge játékát, így a 64. percben a játékvezető kénytelen volt megszakítani a játékot. Az eredményjelző alatt helyet foglaló közönség ugyanis fehér számológépszalagot bedobálva pillanatok alatt „havas” mezővé alakította Józsa kapujának előterét. A hangosbemondó figyelmeztette a szurkolókat, hogy viselkedjenek kulturáltan.
    A 76. percben Szekeres a jobb oldalról szöktette az egyedülálló Kvasztát, de a békéscsabai játékos nagy helyzetben a vetődő Józsába lőtt.
    Nem sokkal később Szekeres indította a csereként beállt Árkyt, aki tíz méterről a jobb kapufát találta el.
    Aztán a 79. percben eldőlt a mérkőzés sorsa. Pásztor 30 méteres keresztlabdát ívelt a jobb oldalról, Józsa alászaladt és Szekeres négy méterről, az alapvonal közeléből az üres kapu bal sarkába lőtt. 0-2.
    A 88. percben Bánki szabadrúgást ívelt jobb oldalról, Fischer az ötös sarkáról a jobb sarokra fejelt, Gulyás gyors vetődéssel kiütötte a labdát.
    A 90. percben követte el az egyetlen nagy hibáját Nagy játékvezető. Józsa a kapujából kifutva a térfél közepén kézzel fogta meg a labdát a békéscsabai csatárok elől. A játékvezetőnek ezért sárga lappal kellett volna figyelmeztetnie a kapust!

    ★ ★

    A Ferencváros ősz kezdeti nagy menetelése után a nagy „vesszőfutás” korszakát éli. Ezen a mérkőzésen olyan gyengén futballozott, amire nehéz magyarázatot találni.
    Az Üllői útra kilátogató szurkolók nem gondolták volna, hogy kedvenceik vesztesen hagyják el a pályát, méghozzá ilyen megalázóan. Mert lehet mérkőzést elveszíteni, kemény, sziporkázó küzdelemben, nagy akarással, de ilyen kezdetleges játékkal egyszerűen több mint bűn, ez már hiba.
    A zöld-fehérek nekirontottak ellenfelüknek, nagy lendülettel kezdtek, de a fejüket az öltözőben hagyták, mert a nagy rohanásban elfelejtettek védekezni. A Békéscsaba okos, szervezett védőjátékkal vegyes védekezéssel rendre megállította a hazaiak rohamait és gyors ellentámadásokkal operálva egymás után dolgozta ki a helyzeteket. Megszerezte a vezetést s ettől kezdve biztonságra törekedve igyekezett tartani az eredményt.
    A Ferencváros a második félidőben sem tudott mit kezdeni okosabban játszó ellenfelével és durva kapushibából megkapta a mérkőzést eldöntő második gólt is.
    Egyszerűen nehéz felfogni, hogy mit akart ez a zöld-fehér tizenegy szombat délután játszani, mert a Fradi-szív szendergett a kilencven perc alatt. Szégyellheti magát a zöld-fehér gárda, mert megalázó vereséget szenvedett.
    A békéscsabaiak szerettek volna egy pontot elvinni, és lelkesebb, fegyelmezettebb, okosabb játékukkal a forduló nagy meglepetését okozták. Már amennyire manapság meglepetés lehet, hogy ezt a Ferencvárost valaki megveri a saját pályáján!

    Albert Flórián szakosztályigazgató:
    — Az igen fegyelmezetlen, elszántan játszó Békéscsaba megérdemelte a győzelmet.
    Csank János:
    — Csapatom felszabadult és magabiztos volt, s mivel a középpályán színesebben játszottunk, támadásaink veszélyesebbek voltak. Helyzeteink alapján úgy érzem a győzelem reális.
    (Boross Dezső)

    7. Ferencváros 8 4 1 - 3 11-11 14
    ...
    14. Békéscsaba 8 2 - 2 4 8-11 8

    Népsport, 1988. október 2. (Arcanum DT)
    Bombameglepetés az Üllői úton
    Békéscsabai Előre Spartacus - Ferencváros 2-0 (1-0)


    ...

    Mint emlékezetes, a Ferencváros repülőrajtot vett az 1988—89-es bajnokságban, szinte nem talált legyőzőre. Aztán jött egy nagy megtorpanás, a Bp. Honvéd, majd az MTK-VM állította meg a pontgyűjtésben, végül bombameglepetésként: a rajt után sokáig gyengélkedő Békéscsaba is „leterítette” otthonában a zöld-fehéreket.
    Rendkívül gyenge játékot produkált a hazai csapat, amit hamar megérzett a viharsarki gárda, s igyekeztek kihasználni azt a kevés lehetőséget, ami Józsa kapuja előtt adódott. Tulajdonképpen a Ferencváros nekirontott ellenfelének, de rengeteg hibával játszottak csatárai, a védők pedig túlzott önbizalommal sétálgattak a saját 16-osukon belül, vagy annak előterében. A békéscsabai kontrák rendre veszélyesebbnek bizonyultak, mint Dzurjákék vérszegény próbálkozásai.
    A fordulás után is hasonlóképp gyengélkedett a hazai csapat, majd óriási kapushibából megkapták a kegyelemdöfést is.
    A második góltól számítva már végképp nem volt esélye a Fradinak, s nemhogy túlteljesítették titkos vágyukat a békéscsabaiak, ami az egy, maximum két pontban realizálódott volna, hanem még rá is tettek egy lapáttal. Ugyanis az elutazás előtt Pásztor József még úgy fogalmazott: „Szeretnénk tisztesen helytállni, s megszorongatni egy kicsit a Ferencvárost”.
    Nos, ez alaposan bejött, nagy bravúrt hajtott végre a viharsarki együttes újabb 3 pontos, de ezúttal idegenbeli győzelmével.

    Jó: Gulyás, Fabulya, Horváth, Szekeres, ill. a hazaiaktól senki.

    Békés Megyei Népújság, 1988. október 3.