magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Újpesti Dózsa SC 2 : 5 15:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.10.31, 21:07 (szerk.: 2017.10.31, 21:45)
    Az ősz utolsó kettős mérkőzése a Népstadionban

    A szombat délutáni futballprogram legrangosabb találkozóját a Népstadionban a bajnok Bp. Honvéd vívja a jelenlegi listavezető Újpesti Dózsával. A két együttes éppen hét évtizedes párharca 1916. szeptember 17-én 2:0-ás újpesti győzelemmel kezdődött, s ma már a 141. első osztályú bajnoki mérkőzésük előtt állnak. Az eddigi 140 bajnoki találkozó mérlege újpesti fölényt jelez (73 győzelem, 28 döntetlen és csak 39 kispesti siker), ennek oka, hogy a lilák már a felszabadulás előtt szinte behozhatatlan előnyt szereztek. Legutóbbi összecsapásukon — szintén a Népstadionban — Garabáék fél tucat góllal (6-0) törlesztettek valamit a kispestiek régi adósságából...


    Ezt várom a fordulótól

    Vadász Károly, MLSZ ellenőr:

    Bp. Honvéd - Ú. Dózsa

    "Úgy hiszem, hogy a Honvéd megveri a listavezetőt. Arra alapozom tippemet, hogy a kispestiek egyre inkább kilábalnak a gondokból, lassan összeáll a régi csapat. Ennek az együttesnek van a legjobb játékosanyaga. A Dózsa nyilván mindent megtesz a sikerért, ezért várok jó meccset"

    Népsport, 1986. október 18.

    Tüzes trónra ültették - a bajnokot

    Bp. Honvéd - Ú. Dózsa 2-5 (2-1)
    Népstadion, 15 000 néző. Vezette: Kovács I L. (***)(Szilágyi S., Hartman).

    Bp. Honvéd: Gelei 4 — Sallai 5, Csuhay 4, Garaba 5, Cseh 4 — Gyimesi 5, Sikesdi 5, Détári 5 — Fodor 4, Dajka 5, Kovács K. 5.
    Edző: Vági István.
    Ú. Dózsa: Szendrei 6 — Schneider 5, Kardos 6, Kozma 6, Szabó 5 — Herédi 6, Rostás 7, Kovács E. 5 — Schróth 7, Steidl 8, Katona 6.
    Edző: Göröcs János.

    Csere: Kovács E. helyett Sulija (6) az 55., Szabó helyett Kecskés (—) a 67., Fodor helyett Sass (—) a 72. percben.
    Gólszerző: Dajka a 2., Steidl a 6., Détári (11-esből) a 23., Katona a 64., Steidl a 82., Rostás a 86., Schróth a 88. percben.
    Szögletarány: 4:4 (2:0 a Bp. Honvéd javára).


    ( Az első rangadó kezdetén bizony ugyancsak kongott még a nézőtér. Hiába volt szép az idő, hiába melengetett az őszi napfény, ezúttal sokan más szombat délutáni program után néztek. Talán túl sokszor csalódtak az utóbbi időben a Népstadion kettős rangadóján?)

    Lendületesen kezdett a Honvéd, s már a második percben megszerezte a vezetést. Détári a 16-osnál jól időzített átadással ugratta ki Dajkát, aki néhány lépés után, 13 méterről, laposan a jobb alsó sarokba helyezett. 1-0

    Aztán ismét Détári hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy 28 méterről, szabadrúgásból nagy lövést küldött kapura, a labda azonban — ha nem is sokkal, de — elcsúszott a bal kapufa mellett. Nem váratott sokáig magára az újpestiek egyenlítő gólja. A hatodik percben Schróth a jobb oldalról, az alapvonal közeléből lőtte be a labdát a kapu elé, Steidl érkezett, és három méterről, fejjel a kapu bal oldalán a léc alá küldte. 1-1

    Ezután negyedóráig kissé „leült” a játék, a két 16-os között hullámzott a küzdelem, a kapusok nyugalmát nemigen veszélyeztette egyik fél sem. A 21. percben viszont a honvédosok ijesztgették Szendreit; ezúttal is Détári indított látványosan. Dajka futtából ügyesen maga elé tette a labdát, betört a büntetőterületre, de aztán 11 méterről a kiinduló újpesti kapus mellett a jobb kapufa mellé helyezett. Nem sokáig kellett várni ezután az újabb Honvéd-találatra.

    A 23. percben Kovács középen kilépett a védők közül, ügyesen elgurította a labdát őrzője mellett, megkerülte azt, majd elhúzta a labdát a kifutó és vetődő Szendrei mellett is. A kapus viszont - mivel mást nem tehetett - elhúzta a csatár lábát. 11-es! A büntetőt Détári végezte el, mégpedig úgy, hogy nem cifrázta, rövid nekifutás után nagy erővel bombázott a kapu jobb alsó sarkába. 2-1

    Egy perc múlva Détári ugratta ki középen az előretörő Garabát, akit lesen állított meg a játékvezető sípszava. Az újpestiek ritkábban veszélyeztettek. A 34. percben viszont akár egyenlíthettek volna, Schróth beadásánál ugyanis Rostást szabadon hagyták a védők, a középpályás tíz méterről fejelhetett, de nem volt elég pontos az irányzék, s a labda elcsúszott a jobb kapufa mellett.

    SZÜNET UTÁN
    az első veszélyes akciót a piros-fehérek vezették. Fodor elől Kovács E. az utolsó pillanatban, becsúszva tisztázott a kapu előterében. Az 52. percben újpesti szabadrúgás után Rostás 24 méterről küldött labdája a jobb kapufát súrolva hagyta el a játékteret.

    Kedélyes játszadozás után a 64. percben egyenlítettek a lila-fehérek. Rostás futtatta a jobb oldalon Schróthot, Cseh nem tudott közbeavatkozni. A szélső az alapvonalig vitte a labdát, ott elegánsan visszavette, aztán okosan gurított az érkező Katona elé, aki három méterről könnyedén értékesítette a lehetőséget. 2-2

    A gól után belelendültek az újpestiek és a 67. percben Gelei hibájából akár a vezetést is megszerezhették volna, a kapus ugyanis melléütött egy beadásnak, de Steidl nem tudott az üres kapuba helyezni, hanem elgurított a jobb oldali léc mellett. A másik oldalon Kovács Kálmánt buktatták, a játékvezető azonban elnézte a szabálytalanságot.

    (Sass ügyes szólóját tapsolhatták meg a piros-fehérek szurkolói. A csereként beállt csatár három védő mellett is elvitte a labdát, majd érkezett Kardos és egy mozdulattal a honvédos mindkét lábát kirúgta, a labda azonban a kispestieknél maradt. A bíró helyesen előnyszabályt alkalmazott, ám a Honvéd nem tudta kihasználni a lehetőséget. A bírót csak dicsérni lehet az ítéletért, egy dolgot azonban elfelejtett: figyelmeztetni az újpesti védőt. Mert az is elkelt volna!)

    Aztán egy Honvéd-akció befejezéseként Kovács fejesét ütötte ki Szendrei. Már-már úgy tűnt, egyik csapat sem tudja döntésre vinni a dolgot. Ám a 82. percben a Dózsa megszerezte a vezetést. Ismét a sokat mozgó, veszélyes Steidl fejelte tíz méterről, estében a léc alá Schróth beadást. 2-3

    A gól - úgy tűnt - sokkolta a Honvédot. Annál inkább feldobta az újpestieket! S a lilák a 86. percben tovább növelték előnyüket: Steidl, Sulija volt a labda útja, a bal oldalon Sulija felnézett, látta, hogy Rostás érkezik a 16-os túlsó oldalán, pontosan ívelt a középpályás elé, aki 15 méterről, kapásból, nagy gólt lőtt a kapu közepébe. 2-4

    És még nem volt vége! A 88. percben Schróth minden különösebb megerőltetés nélkül tört be a jobb oldalon a kapu előterébe, s Csuhay díszkísérete mellett öt méterről lőtt a jobb felső sarokba. 2-5
    kép
    Bent van az ötödik újpesti gól a bajnok kapujában! A lila-fehérek játékosainak öröme — a kép tanúsága szerint is — határtalan. Schróth, a gólszerző a kupac legalján, miközben Schneider (balról) és Kardos éppen érkezik a gúla tetejére...

    kép
    ...és ugyanez az öröm az újpestiek kispadján így festett. Balról: Károlyi doktor, Göröcs János vezetőedző, Nagy László pályaedző és Schatz Róbert technikai vezető arcán pontosan tükröződik a közös gondolat: ez jó mulatság, férfi munka volt, gyerekek!

    ★ ★ ★ ★

    A két gyors találat gólparádét sejtetett a Népstadion első összecsapásán. A mérkőzés elején a mozgékonyabb, lendületesebb kispestiek kezdeményeztek többet, akkor még a középpályán jól szedte össze és osztogatta a labdát Détári, és a csatárok is sokat mozogtak, lendületesek voltak. Az újpestiek elsősorban a biztonságra törekedtek, s megpróbálták megkontrázni a Honvéd-akciókat. A befejezésekbe azonban ekkor még elég sok hiba csúszott. Előnnyel fordultak a piros- fehérek és senki nem gondolta, hogy ilyen nagy különbségű vereséget szenvednek.

    Bár a második félidőben az újpestiek bátrabban kezdeményeztek, többet és veszélyesebben támadtak, a Honvéd úgy-ahogy állta a rohamokat. Legalábbis az utolsó tíz percig. Ekkor azonban „megroggyantak” a piros-fehérek, védelmük nemegyszer „leblokkolt” és a gyors újpesti csatárok szinte kedvük szerint érkeztek Gelei kapuja elé.

    Látványos hajrájával az Ú. Dózsa megérdemelten szerezte meg a győzelmet!

    Vági István: — Nem nehéz elképzelni, hogy egy ilyen találkozó után milyen szomorú feladat véleményt formálni. Félig megnyert mérkőzést engedtünk ki a kezünkből fegyelmezetlen, figyelmetlen játékunk miatt. Annak a csapatnak, amely hat perc alatt három gólt képes kapni, semmit nem lehet felhozni a mentségére!

    Göröcs János: — A régi, csodálatos idők boldogságát éltem át a mérkőzés utolsó perceiben. Az első félidőben, őszintén szólva, nem sokat adtam volna a győzelemért, de utána óriási akarással fordítottak a fiúk és a befejezés sziporkázó volt. Öt gólt rúgtunk a Népstadionban a bajnok Honvédnak, és ez szerintem nagyon nagy dolog.

    Népsport, 1986. október 19.

    kép
    Rostás óriási lövése zúdul a kapura. A füvön Csuhay, balról Cseh próbálja követni a labda útját.

    kép
    Schróth villámgyorsan húz el a sötét mezes Cseh mellett. Irány a Bp. Honvéd kapuja.

    kép
    Katona kiszámíthatatlan cselei sokszor hozzák zavarba a védőket.

    kép
    Steidl egyre jobban beérik.

    kép
    Az őrdöngősen cselező Katona Garabát és Dajkát próbálja megtréfálni.

    Labdarúgás, 1986. november
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.29, 18:20 (szerk.: 2017.10.29, 21:10)
    HONVÉD—Ú. DÓZSA, Népstadion, 15.15. Jv.: Kovács.

    A formák alapján a lilák az esélyesebbek, de a kettős találkozók íratlan törvénye: nem jó favoritnak lenni. Így aztán az x látszik a legreálisabb tippnek.

    Népszabadság, 1986. október 18.

    Ha csak percekre is, de régi nagy rangadók hangulatát érezhette szombaton a Népstadion közönsége. A Bp. Honvéd—Ú. Dózsa és a Vasas—Ferencváros találkozók négy félidejéből tulajdonképpen kitelt volna egyetlen igazán jó rangadó, így azonban mindkét találkozó első félidejét nagyrészt végig unatkozta a nem túl nagyszámú közönség. Vereségével a Ferencváros leszorult a dobogós helyről; míg az MTK-VM sorozatban ötödik győzelmét aratva, a második helyre lépett elő. Az Ú. Dózsa szurkolói „Bajnokcsapat!” kiáltásokkal előlegezték a bizalmat kedvenc együttesüknek, ám úgy tetszik, a bajnokságig még eléggé rögös, nehéz út vezet — ha vezet — a kiegyenlített mezőnyben.

    HONVÉD - Ú. DÓZSA 2-5 (2-1)

    Honvéd: Gelei — Sallai, Csuhay, Garaba, Cseh — Gyimesi, Sikesdi, Détári — Fodor (Sass, 72. p), Dajka, Kovács K.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kozma, Szabó (Kecskés, 67. p), — Rostás, Herédi, Kovács E. (Sulija, 56. p) — Schróth, Steidl, Katona.

    Népstadion, 10 000 néző. Jv.: Kovács.

    A találkozó előtt Sallai és Szendrei vacsorameghívásban fogadott a kispesti, illetve újpesti győzelemre; nos, Sallainak nyilván ötfogásos menüt kell majd fizetnie. Mégpedig főként az utolsó hét perc rendkívüli eseményei miatt, mert addig kiegyenlített volt a küzdelem (az első félidőben a piros-fehérek, a másodikban a lilák játszottak enyhe fölényben), s ennek megfelelően döntetlenre állt a mérkőzés.

    Ám a 83. percben Steidl, második fejes góljával jelt adott (2-3), és ezután olyan újpesti hajrá kezdődött, amely azokat az időket idézte, amikor Göröcs János, a jelenlegi edző még a pályán vezényelte a Dózsa-támadósort. Három perccel később ugyanis Rostás különleges kapáslövéssel küldte a hálóba a labdát, majd a korábban két gólt is előkészítő Schróth ugyancsak tökéletes támadásbefejezéssel szomorította tovább az előtte a hárítható akcióknál sem remeklő Gelei kapust (2-5).

    Ez a finis sokáig emlékezetes marad, így érthető, hogy feledtette az összecsapás nagy részének kevésbé látványos játékát. De volt, amit nem kellett feledtetnie: mindenekelőtt a végig elsőrangúan futballozó Steidl teljesítményét, hiszen az újpesti középcsatár — karmesteri kvalitásai és eredményessége révén egyaránt — méltán nevezhető a pompás fináléval zárult előadás főszereplőjének.

    Gól: Dajka (2. p ), Steidl (7. és 83. p), Détári (24. p, 11-esből), Katona (64. p), Rostás (86. p), Schróth (88. p).

    Népszabadság, 1986. október 20.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.29, 12:49 (szerk.: 2017.10.29, 12:58)
    Idén utoljára: kettős mérkőzés a Népstadionban

    A Bp. Honvéd és az Ú. Dózsa vívja az előmérkőzést. Nagy csata várható. A bajnok kispestiek lassan kezdik megtalálni régi önmagukat, míg az újpestiek bizonyítani szeretnék, hogy nem véletlenül állnak a tabella élén.

    Népszava, 1986. október 18.

    Az Újpesti Dózsa megőrizte vezető helyét

    A forduló nagy meglepetése azonban nem a Hungária körúton, hanem a Népstadionban született. Az Újpesti Dózsa kiütéses győzelmet aratott a Honvéd ellen. A háromszoros bajnok kispesti gárda legerősebb összeállításában lépett pályára (igaz, az újpestiek is), kétszer is megszerezte a vezetést, az utolsó tíz percben azonban egyszerűen összeomlott. Legalább is a védelme. A magyarázatok eltérőek, van, aki úgy „látta”, hogy békés, előre egyeztetett döntetlen volt, a többség azonban egyértelműen elismerte — és ez a mi véleményünk is —, hogy a lila - fehérek nem ültek rá az 1 pontra, míg a piros - fehérek ennyivel is megelégedtek volna, s ennek a taktikai megfontolásnak a következménye az utolsó nyolc perc gólözöne. Az újpesti gárda ugyanis nem a hajrára tartogatta az erejét, hiszen a 23. perctől a 64. percig a Bp. Honvéd vezetett, hanem az egyenlítés és a győzni akarás végig vezérelte a listavezető együttest — ez az igazi magyarázat. Csak önmagunkat ismételnénk, ha újra bővebben kitérnénk arra, hogy Újpesten most már elismerten szép játékkal és főleg tudatos, támadójátékkal felvértezett csapat kezd kinőni a magyar labdarúgó bajnokságok több évtizedes szürkeségéből. S ez egy idősebb és egy fiatalabb (egykori tanítvány) edző tökéletes együttműködésének gyümölcse. Tíz forduló után úgy érezzük, ezt a kijelentést már bátran megkockáztathatjuk, nem kell tartani attól, hogy gyors és kedvezőtlen fordulat következzen be a Megyeri útiak játékában.
    kép
    Steidl feje kétszer is "elsült" a Népstadionban...

    Népszava, 1986. október 20.

    A forduló „szépség díjas” mérkőzésén az Újpesti Dózsa ötször vette be — mondhatnám — a válogatott védelmét. S méghozzá olyan elsöprő szép játékkal, amit csak nagyon régen, Baróti Lajos edzősége és Göröcs fénykora idején láthattunk a lila-fehérektől. Talán nem véletlen, hogy ők ketten megint egymásra találtak, s ehhez dr. Rajna, az egykori kitűnő lila-fehér hátvéd, ma szakosztályvezető, kitűnő diplomáciai érzékkel járul hozzá. A Honvéd félidőbeli vezetése után aligha gondolta volna bárki a Népstadionban, hogy négy remekbe szabott újpesti góllal fejeződik be a rangadó. De így történt.

    Népszava, 1986. október 21.
     
  4. avatar: heimo
    2017.10.18, 18:05
    Hivatalos nézőszám: 16.420 fizető néző.
    Honvéd bevétel: 281 649 forint.

    Labdarúgás, 1986. december