magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Rába Vasas ETO 2 : 2 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.04.09, 23:15 (szerk.: 2023.04.09, 23:29)
    A Bohemians után a Békéscsabának is két gólt lőtt Hannich
    Békéscsaba - Rába ETO 2-2 (2-1)


    Békéscsaba 10 000 néző
    Vezette: Nagy B. (***) (Ádám, Szabó B.)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 5, Szabó II 6, Varga 6, Fabulya 6 — Királyvári 6, Pásztor 7, Csanálosi 5 — Steigerwald 6, Kanyári 5, Szekeres 7. Edző: Süle István.
    Rába ETO: Mészáros 6 — Turbék 5, Hlagyvik 7, Horváth 5, Rezi 6 — Hannich 8, Sarlós 4, Preszeller 5, Somogyi 4 — Melis 4, Hajszán 6. Edző: Verebes József.
    Csere: Kanyári helyett Vágó (5) az 51., Somogyi helyett Rugovics (6) a szünetben, Horváth helyett Kiss (4) az 56., Csanálosi helyett Fecsku (6) a 70. percben.
    Gólszerző: Steigerwald a 13., Hannich a 28., Fabulya a 33., Hannich a 63. percben.
    Sárga lap: Horváth a 11., Somogyi a 39., Hlagyvik a 65., Szabó II a 68. percben. Szögletarány: 7:4 (2 2) a Békéscsaba javára.

    (— Hogy esetleg miként nyerhetünk? Először is végig teljes elszántsággal kell küzdenünk, ahogyan ellenfelünk szokott... A többit majd meglátjuk! — mondta a kivonulás előtt Süle István, a hazaiak vezetőedzője.
    A zöld-fehéreknél a sárga mezben most is borotválatlanul készülődő Mészáros kapus ezt mondta: „Nem lennék túlságosan elkeseredve, ha csak egy ponttal utazhatnánk haza."
    Már a melegítéskor feltűnt, hogy mindkét együttes mezének számozása Vasarely műveihez hasonlított, csak hát más a művészet, és más a futball. Úgy látszik, hosszú évek óta fölöslegesnek látszik az újságírók kérése, de legalább a közönségre lennének tekintettel!)
    A nyitó sípszót megelőzően gyászszünetet tartottak a napokban, 60 éves korában elhunyt dr. Szabó Sándor emlékére. A megyei tanács elnökhelyettese nagyon sokat tett a sportmozgalomért is.
    A játék a „hagyományokhoz híven”, azaz nagy iramban kezdődött.
    Már az első percben Melis elől Varga kétségbeesetten szögletre tisztázott. Rezi beadása után sokáig nem szabadult fel a csabai kapu, végül Hannich többméteres lesen ragadt, Leboniczkyék nem kis szerencséjére.
    Az ellentámadás végén Steigerwald az ötösön átesett Mészároson, de szó sem volt szabálytalanságról.
    Királyvári nyargalt el, beadott, Kanyári pedig az ötösről fejelt. A közvetlenül előtte helyezkedő Hlagyvik kezét is érte a labda, de a védő vétlen volt.
    Gyors volt a játék.
    Királyvári került nagy helyzetbe a 6. percben, de Csanálosi beadása után igazítani akart néhányat a labdán és ez luxusnak bizonyult.
    A hazaiak enyhe fölénybe kerültek.
    A 8. percben Pásztor remek szabadrúgása a bal felső sarok mellett suhant el, majd Csanálosit Horváth csak sárga lapos szerelés „árán” tudta megállítani. A cseles hazai szabadrúgásból Fabulya balról az oldalhálót találta el.
    A 13. percben megszületett a viharsarkiak első gólja. Szekeres robogott el a bal oldalon, és a kissé hézagos győri védelem asszisztálása mellett Steigerwald az ötös tájékáról mintaszerűen fejelt vállmagasságban a kapu bal oldalába. 1-0.
    A folytatásban Szekeres „égbe” irányított lövésén derült a közönség, de utána mindjárt a vér is meghűlt benne, mert Szabó hazaadása túljutott Leboniczkyn.
    A 28. percben egy középen kibontakozó akció során Fabulya a 16-os oldalvonalán buktatta Hannichot.
    A szabadrúgást Hannich a már-már szokott magabiztossággal a jobb sarokba csavarta. Ez is nagyszerű gól volt! 1-1.

    A 33. percben a bal oldali kapufa és a győri védelem közösen mentette Kanyári gólba tartó, lepattanó fejesét.
    Három perc múlva a békéscsabaiak is szabadrúgásgóllal örvendeztették meg szurkolóikat. Kanyárit Hlagyvik lökte. A 18 méteres szabadrúgást Pásztor legurította Fabulyának, aki éles, lapos lövéssel a sorfal között a kapu közepébe talált. 2-1.
    A 39. percben a csabaiak Pásztor sérülése miatt a nézőtérre rúgták a labdát, miközben Somogyinak - feltehetően megjegyzésért - sárga lapot mutatott fel a játékvezető.
    A félidő utolsó izgalmas pillanatát a 44. perc hozta. Pásztor hazaadása abszolút gólhelyzetbe hozta Preszellert, a győri középpályás azonban zavarában és meglepetésében kétszeri kísérletezésre sem tudott kiegyenlíteni, másodszorra éppen Pásztor mentette labdáját a gólvonalról...
    SZÜNET UTÁN a hazaiak kaptak előbb lábra, majd jó időre a Rába vette át a karmesteri pálcát.
    A 63. percben aztán egyenlítettek is a zöld-fehérek. Hajszán Preszellert futtatta a bal szélen, a tértölelő keresztbeívelés után Rugovics azonnal visszafejelte a labdát az érkező Hannichnak, aki 17 méterről, félfordulattal Szabó II és Varga szorításában is megtalálta a rést és jobb lábbal a jobb alsó sarokba talált. 2-2.

    (Hannich Péter mondta a találkozó végén: — Úgy érzem, hogy ezúttal jól ment a játék. Ami a szabadrúgást illeti, eltökélt szándékom volt, hogy a rövid sarokba lövöm. Túl azon, hogy jól találtam el a labdát, a nap is „segített” kicsit, hiszen Leboniczkyt alaposan elvakította. Szünet után sokat jelentett, hogy a mozgékony kis Rugovics bekerült a támadósorba. Sok labdát ügyesen játszott meg.)
    A 65. percben Hlagyvik felvágta Pásztort, ezért ő is a sárga laposok listájára került. Nyomban ezután a találkozó legtöbbet vitatott pillanatai következtek. Steigerwald ívelt be szögletet jobbról, a felfutó Szabó II nagyszerű fejessel a jobb alsó sarokba juttatta a labdát. A hazaiak azonban hiába ünnepeltek, mert Nagy Béla lökést jelző kézmozdulatait sípszó is követte - a bíró ugyanis szabadrúgást ítélt a Rába javára!
    (Az elmúlt fordulókban akadt rá példa, hogy a segítségül hívott videofelvétel megcáfolt vagy megerősített egy-egy állítást. Ezúttal abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy
    szegedi televíziós kollégáink jóvoltából azonnal felidézhettük a szöglet utáni eseményeket. A látottak után sem mondhatunk mást: a gól szabályos volt!)
    Három perccel később Szabó II is sárgalapos figyelmeztetést kapott, mégpedig reklamálásért.
    A 71. percben Szabó B. partjelző magához kérette a játékvezetőt, és a gyors konzultáció után Szabó II „legutolsó” figyelmeztetést kapott...
    Szerencsére a hajrában megint a játék került előtérbe.
    A 75. percben Steigerwald beadását Hlagyvik önfeláldozóan fejelte szögletre Vágó elől.
    Utána a nézők egy látványos Vágó-szólónak tapsoltak, amelyet Hlagyvik és Mészáros közös erővel állított meg.
    A hazaiak szorongattak. Szekeres remekül ugrott ki, a kifutó Mészáros fölött is elnyeste a labdát, amely végül a keresztlécet súrolva került a kapu fölé.
    A másik oldalon Rezi 18 méteres, éles lövését ütötte szögletre a csabai kapus.
    A 86. percben Rezi keménykedése után Fabulya „átgyalogolt” ellenfelén, de a durvaság megtortatlan maradt.
    A befejezés előtt Melis és Rugovics egymást hozta helyzetbe, de a villámgyors akció végén a fiatal cserecsatár a jobb oldali léc mellé lőtt.

    ★ ★ ★ ★

    A fentiek után talán nem kell különösebben hangsúlyozni, hogy nagyszerű csatát vívott a két együttes, a hazai viszonyokat tekintve igazán lüktető 90 percnek lehettünk tanúi. A nemes hagyomány ápolásáért eleve mindkét fél dicséretet érdemel.
    Az már a kezdőrúgást követően kitűnt, hogy a győriek nem a csendes védekezést követő villámgyors kontraakcióra építenek, hanem megpróbálják azonnal letámadni ellenfelüket. És már az első percben is vezethettek volna!
    A hazaiak válasza a lehető legegyszerűbb taktika volt: ők is támadtak. Ebből aztán nagyon jó futball kerekedett ki, még ha figyelembe vesszük az ilyenkor elkerülhetetlen néhány perces üresjáratokat is.
    A második félidő képét alapvetően az változtatta meg, hogy Horváth cseréje után Sarlós védő lett, Rugovics vonalszélsőt játszott, ami arra késztette Fabulyát, hogy otthagyja Hannichot. A Rába ETO vezéregyénisége addig is a mezőny legjobbja volt, ezután azonban még jobban villogott. Tulajdonképpen neki köszönhetik a zöld-fehérek egyik pontjukat. Az ő személyében ugyanis akadt egy játékos, aki hátára vette a pályát, s emellett két remekbeszabott gólt szerzett.
    A Békéscsaba ezúttal egygólos győzelemre „jó volt”, - nem utolsósorban Szabó II érvénytelenített szabályos fejesgólja miatt -, éppen ezért a vendégek lehetnek elégedettebbek a pontosztozkodással.

    Süle István: — Nincs mondanivalóm...
    (Fábián István)

    3. Rába ETO 10 3 5 2 21-16 11
    ...
    12. Békéscsaba 9 3 2 4 13-13 8

    Népsport, 1985. szeptember 22. (Arcanum DT)
    „Hagyományosan” nagyszerű csatában
    Bcs. Előre Spartacus - Rába ETO 2-2 (2-1)


    ...

    Az ominózus fejest bizonyára sokan és sokáig vitatják majd.
    Történt, hogy a 66. percben Steigerwald jobbról érkező szögletét hiába küldte a felfutó Szabó II. mintaszerű fejessel a jobb oldali léc mellett a hálóba, a játékvezető lökést illusztráló kézmozdulatait Rába-szabadrúgást jelző sípszó követte.
    Meglehetősen furcsa ítélet volt, főleg miután szegedi televíziós kollégáink jóvoltából többször is visszaidézhettük, mi is történt? A keddi regionális adásban akár újólag regisztrálható lesz, hogy Szabó II. senkit sem lökött el.
    Volt még egy majdnem-gólja a hazaiaknak, amikor - ugyancsak a hajrában - Szekeres ügyesen ugrott ki, de a kifutó Mészáros fölött elnyesett labdája centiméterekkel a léc fölött suhant el.
    Ezúttal sem akartunk pusztán saját véleményünkre hagyatkozni, Süle István, a hazaiak vezető edzője azonban nem vállalkozott nyilatkozatra, a látottak kommentálására. Rádióskollégánk egyik kérdésére ezt mondta: „Hannichnak külön is gratulálok, ha ő nálunk játszik, ma egészen biztosan mi nyerünk.”
    (Fábián István)

    kép
    Régen látott, élvezetes mérkőzést játszott a két labdarúgócsapat, a Békéscsaba és a Rába ETO. A 2—2-re végződött találkozón Kanyári (sötét mezben) kísérel meg fejelni, de a védők résen vannak. kép
    Hannich „munkában”. Ezúttal Steigerwalddal csatázik, aki szintén jó teljesítményt nyújtott a rangadó értékű találkozón. (Lónyai László felvételei)

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 23.