magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Budapesti Honvéd SE 1 : 3 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.03.25, 20:35 (szerk.: 2023.03.25, 20:53)
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 3-1 (2-0)

    Békéscsaba, 15 000 néző
    Vezette: Nagy B. (***). (Makó, Csáki)
    Bp. Honvéd: Andrusch 7 — Sallai 6, Fitos 6, Garaba 6, Cseh 5 — Gyimesi 6, Sikesdi 6, Détári 9 — Bodonyi 5, Dajka 5, Kovács 7. Edző: Komora Imre.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 4, Szabó II 5, Varga 6, Fabulya 5 — Takács 4, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Steigerwald 6, Adorján 4, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Csere: Adorján helyett Kanyári (6) a 38., Takács helyett Királyvári (6) a 41., Dajka helyett Kerepeczky (—) a szünetben, Kerepeczky helyett Dózsa (—) a 81. percben.
    Gólszerző: Détári (11-esből) a 11., Détári a 31., Királyvári (11-esből) a 64., Détári a 69. percben.
    Sárga lap: Cseh a 33., Szekeres az 53. percben. Szögletarány: 5:5 (1:1)

    (A hazaiak öltözőjében Süle István vezetőedző arról panaszkodott, hogy saját pályájukon nem tudnak eredményesen játszani, a Dózsától és a Pécstől is vereséget szenvedtek. Idegenben viszont annál jobban szerepel a társaság, hiszen négy vidéki meccsen hat pontot szerzett. Tavaly 1-0-ra kaptak ki a Viharsarokban a piros-fehérektől, Kispesten pedig 5-1-re. Az ősszel viszont csak 3-2-re tudott nyerni ellenük a Honvéd.
    — Egy pontra jók vagyunk — zárta az esélylatolgatást a szakember.
    Komora Imrétől, a piros-fehérek vezetőedzőjétől arról érdeklődtünk, hogyan tudta lelkileg összerázni csapatát a szerdai kupameccs után.
    — Ehhez kevés volt az idő, de remélem, sikerült feledtetni a kudarcot. Mindenki megkapja a lehetőséget a javításra, bízom abban, hogy élnek vele a játékosok. Előre kell nézni, mert itt az újabb erőpróba. Szeretném, ha a táblázaton továbbra is az élen maradnánk. Győzelemre számítok.)
    A 3. percben Cseh ellökte Steigerwaldot a 16-os vonalánál, Pásztor szabadrúgásáról azonban Adorján lekésett.
    Mindjárt utána Andruschnak messze, kifutva, merész vetődéssel kellett tisztáznia.
    Nagy kedvvel játszott a hazai együttes, ám jól védekezett a vendégcsapat.
    A 10. percben Dajka 18 méteres lövése suhant el a kapufa mellett.
    Alig telt el egy perc, Kovács a 16-oson belül becsapta Ottlakánt, de hosszan szöktette magát, a védő fölöslegesen elhúzta a csatár lábát, 11-es! A büntetőt Détári a jobbra mozduló Leboniczky mellett a bal sarokba továbbította. 1-0.
    A hazaiak nagy erővel rohamoztak tovább.
    A 18. percben Csanálosi két csel után Steigerwaldhoz játszott, a jobbszélső 18 méteres, a kapu közepére tartó lövését Andrusch biztosan védte.
    Aztán a 23. percben parázs hangulat alakult ki a pályán és a nézőtéren. Adorjánt lökték a 16-os előtt, a csatár „művészi” teljesítménnyel úgy játszotta meg az esetet, hogy a vonalon belül esett térdre. A játékvezető azonban - helyesen - a vonalon kívülről ítélt szabadrúgást. Az eset után nem sokkal Steigerwald és Cseh ütközött, a csatár feldobta magát, a játékvezető most sem látott okot a büntető megítélésére.
    (A békéscsabaiak az ellenük ítélt jogos büntető után mindent elkövettek, hogy ők is 11-est harcoljanak ki. De ezt elsősorban színészi produkciókkal próbálták kiügyeskedni, meglehetősen átlátszó módon, így csak a közönség hitt nekik!)
    A 27. percben Kovács összecsapott Pásztorral, a hazaiak kapitányát ápolni kellett.
    Egy perccel később Csanálosi a 11-es magasságából középre adott, az érkező Takács 15 méterről, nagy helyzetben kapu mellé lőtt.
    Támadott a Békéscsaba, mégis a Honvéd ért el gólt. Détári indította Sallait a jobb szélen. A jobbhátvéd középre ívelt, Takács a labda alá futott, az érkező Détári lekezelte azt, majd nyolc lépésről a bal sarokba lőtt. 2-0.
    A 33. percben Cseh felvágta Steigerwaldot, ezért villant a sárga kártya.
    Megzavarodott viszont a hazai védelem, Takács rossz hazaadását Dajka elcsípte, Leboniczky azonban szögletre hárított.
    A 39. percben Kovács kiugrott a védők közül, Leboniczky elhúzta a lábát. Kovács fölpattant, nála maradt a labda, Leboniczky pedig újra szabálytalanul szerelte. Kovács a földre került, majd ismét kísérletet tett a labda megjátszására, de a kapus újfent szabálytalankodott vele szemben. A játékvezető azonban most nem ítélt büntetőt.
    A 41. percben Gyimesi ugrott ki a védők közül, de Leboniczky ügyesen elcsípte a labdát. SZÜNET UTÁN nagy erővel rohamozott a hazai együttes. A Honvéd viszont okosan védekezett.
    Az 53. percben Szekeres rátartott Sallai lábára, ezért neki is felmutatták a sárga kártyát. (A békéscsabai közönség kitett magáért... Bedőlt játékosai produkcióinak, trágár szavakkal becsmérelte az ellenfél játékosait, edzőjét és a játékvezetőt.
    A második félidő 55. percében Fabulya felvágta Bodonyit a Honvéd-térfél közepén, erre a nézők kórusban elkezdték kiabálni: „Szép volt, Gyuri!” Pedig nem volt szép. Sem Fabulyától, sem az őt éltető nézőktől a sportszerűtlen megnyilvánulás.)
    A 62. percben Gyimesi szögletét Leboniczky látványos vetődéssel ütötte le Bodonyi fejéről.
    Két perc múlva szépített a hazai együttes. Kanyári elfutott a jobb szélen, visszagurított, Steigerwald a 16-oson belül fennakadt Garabán és Fitoson, a játékvezető a 11-es pontra mutatott. A labdát Királyvári a balra mozduló Andrusch mellett a jobb felső sarokba lőtte. 2-1.

    A 67. percben Bodonyi indult a hazai térfél közepéről, Varga és Szabó II fel sem tudta vágni, a csatár azonban úgy rúgta el a labdát a kifutó Leboniczky mellett, hogy az a túlsó oldalon hagyta el a játékteret.
    A 69. percben Gyimesi labdáját Détári mellel maga elé tette, kicselezte Leboniczkyt és a kapu bal oldalába lőtt. 3-1.
    A 78. percben Andrusch Kanyári lábáról ütötte le a labdát, mindjárt utána Szekeres beadását Kanyári a bal sarokra fejelte, Andrusch azonban gyors vetődéssel hárított.
    A 80. percben a félidőben csereként beállt Kerepeczky megsérült, Csanálosi rálökte Garabát, s a játékos kézközépcsont-törést szenvedett. Dózsa állt be a helyére.
    Maradt még izgalom a mérkőzés utolsó perceire is.
    Dózsa fejelt 8 méterről a kapu mellé, majd Détári a kifutó Leboniczkyba lőtte a labdát, végül Királyvári a 11-es pontról hatalmas lövést küldött a Honvéd kapujára, de Andrusch kiütötte a labdát.

    ★ ★ ★

    Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, a békéscsabaiak nem titkolták, hogy szeretnék „elkapni” a Honvédot. Számítottak arra, hogy a piros-fehérek a zalaegerszegi és bukaresti fiaskó után nem tudják összeszedni magukat. Abban is bíztak, hogy egyszer végre megszakad a hagyomány, hiszen az eddigi tíz hazai találkozás közül mindössze egyszer, az 1977—78-as bajnokságban tudták megverni a kispestieket.
    Már a mérkőzés elején látszott, hogy a hazai középpályások közül Takács követő emberfogással kíséri Détárit, Fabulya is nagyon vigyáz Bodonyira, és Csanálosi is mindenhova követi Gyimesit. A hazaiak lendületesen kezdték a játékot, sokat támadtak, bár nem sok elgondolás volt akcióikban.
    A bajnokcsapat védői területet védve nagy nyugalommal állították meg a vendéglátók támadásait. A Honvéd ügyesen lassította a játékot, és ha megszerezte a labdát, pontos adogatásokkal jutott el a félpályáig, onnan pedig villámgyors indításokkal teremtett létszámfölényt a békéscsabai kapu előterében.
    Az első büntető után megzavarodott a hazai együttes, ebben az időszakban Détári és Kovács, nagyszerű teljesítményt nyújtva, szinte megoldhatatlan feladat elé állította őrzőit. Különösen Takácsot, aki képtelen volt megbirkózni Détárival.
    Nem volt jó a játék, nem játszott igazán jól a bajnokcsapat sem, viszont küzdelmes és izgalmas jelenetekben nem volt hiány, akarásból mindkét együttes jelesre vizsgázott. A nézők sokszor bizony túl is lépték a tisztességes szurkolás határát. Nem tudták elviselni, hogy a Bp. Honvéd még közepes formában is jobb csapat a hazaiaknál. A találkozót a piros-fehérek megérdemelten nyerték.
    Talán izgalmasabb lett volna a találkozó, ha a hazaiak - szépítő góljuk után - nem kapják meg gyorsan Détáritól a kegyelemdöfést.

    Komora Imre: — Féltettem a csapatot a sikertelen kupaszereplés után. Ha nem is csillogott a Honvéd régi fényében, de legfontosabb feladatát, a győzelem elérését teljesítette.
    Süle István: — Mit tehetünk most, dolgozunk, küzdünk tovább.
    (Boross Dezső)

    1. Bp. Honvéd 17 11 4 2 35-14 26
    ...
    12. Békéscsaba 17 5 5 7 20-23 15

    Népsport, 1985. november 10 (Arcanum DT)
    Détári, háromszor!
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 3-1 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés. Békéscsaba, 13 ezer néző.
    ...

    Függetlenül szerdai, bukaresti játékától (és az eredménytől), valamint a legutóbbi zalaegerszegi fiaskótól, az ősz elsőszámú találkozójának ígérkezett a Honvéd Kórház utcai vendégjátéka. A piros-fehérek említett kisiklásainak következtében azonban valamelyest változtak a találkozó esélyei.
    Az előcsarnokban készülődő Bodonyi Béla véleménye is alátámasztja ezt. A csapatkapitány, miközben egy színes képekkel, újságkivágásokkal teli albumba játékostársainak aláírásait gyűjtötte be, ezt mondta: „Remélem, annyira összekapjuk magunkat, hogy nem kapunk ki! Szerdán tényleg nagyon gyenge teljesítményt nyújtottunk és Komora edző azóta azon fáradozik, hogy lélektanilag »visszahozza« a társaságot saját kerékvágásába.”
    Süle István azt fejtegette, hogy most tényleg itt az alkalom javítani a hazai mérlegen, főleg két 0-1 után. „Remélem, legalább a döntetlent kiharcoljuk!”

    Szinte telt ház előtt a csabaiak kezdték a játékot, s úgy tűnt, a remek idő, no meg a biztató hazai rohamok csak tovább fokozzák a jó hangulatot.
    A 6. percben Pásztor hátrahúzva indította Steigerwaldot, akit löktek. A szabadrúgás után Adorján rövid, lecsorgó fejesét fogta Andrusch.
    A másik oldalon Gyimesi lőtt a jobb kapufa mellé.
    A 8. percben megint Pásztor és Steigerwald volt a labda útja. A szélső tovább fejelt labdája azonban annyira meglepte a középen kecsegtető helyzetben lévő Adorjánt, hogy lábáról a holt térbe, azaz mellé pattant a labda.
    Aztán Détári bizonygatta, hogy nincs híján önbizalomnak, 40 méterről célozta meg Leboniczky kapuját.
    A 12. percben vezetést szereztek a kispestiek: középen pattogott ide-oda a labda a békéscsabaiak l6-osának előterében, Adorján felszabadító rúgása azonban rossz felé pattant, Kovács K. próbált rácsapni a labdára a 16-oson belül, amikor Ottlakán elé lépve a válogatott balszélső lábát találta el, mindketten a földre estek, Nagy B. pedig a 11-es pontra mutatott. A büntetőből Détári az ellenkező oldalra mozduló kapus mellett a háló bal oldalába lőtt, 1-0.
    Érdekes, eseménydús volt a játék.
    A 19. percben Steigerwald 20 méteres, középre tartó lövését fogta Andrusch, majd Adorjánt akasztották pontosan a 16-os vonalán, Pásztor pedig fölé emelte a szabadrúgást. A 25. percben jobb oldali csabai támadás végén Kanyári a Pásztortól kapott labdával 100 százalékos helyzetbe hozta Steigerwaldot, akit Sikesdi ellökött, bizony ezért is büntető járt volna!
    Sok szabálytalanság borzolta a kedélyeket. Kovács Kálmán nyúlt utána Pásztornak, akit ápolni kellett (a fiatal szélső utána sportszerűen elnézést kért).
    A csabaiak nemigen boldogultak a beívelt labdákkal, a rossz passzokra pedig villámgyorsan lecsaptak a Honvéd fürge középpályásai. Emiatt meddőek maradtak a veszélyesnek induló Békéscsaba-rohamok.
    A 32. percben egy gyors ellenakció végén növelte előnyét a bajnokcsapat: Sallai lopakodott előre a szélen, a beadásnál a Détári őrzésével megbízott Takács - miként társa is - nagyon rosszul helyezkedtek, és a pillanatnyilag legjobb magyar labdarúgónak tartott Détári ki is használta a helyzetet, mintegy 10 méterről biztosan talált Leboniczky hálójába, 2-0.
    (Takácsot nem sokkal később le is cserélték. Tartozunk azonban az igazságnak azzal, hogy Détárit ma sok Európában ismert labdarúgó sem tudná semlegesíteni!)
    A folytatásban Cseh kapott sárga lapos figyelmeztetést Steigerwald felvágása miatt, majd Szekeres léc alá tartó fejesét védte Andrusch.
    Leboniczky tisztázott bravúrosan Garaba elől, majd a 40. percben Kovács K. a jobbösszekötő helyén kígyózott át a csabai védelmen, már Leboniczky sem tehetett mást, mint, egymás után kétszer is 11-es „értékűen" szerelte...
    A félidő utolsó perceiben Pásztor briliáns megoldása kapott tapsot, amikor Détárit becsapva sarkalt el egy labdát, valamint Gyimesi lábáról mentett önfeláldozóan labdát a békéscsabai kapus.
    SZÜNET UTÁN eleve második cseréjüket kihasználva kezdtek a hazaiak. Szükség is volt Kanyári után Királyvári gyorsaságára, rutinjára.
    Steigerwald szöglete után Ottlakán lőtt a bal oldali léc mellé, majd Kovács Kálmán lesről futott el, de nem lett gólhelyzet belőle.
    A 64. percben szépítettek a többet támadó békéscsabaiak. Királyvári jobbról beszálló labdája után Steigerwald a Garaba-Sallai kettős által alkotott falba ütközött, a játékvezető pedig ezt is 11-esnek ítélte. A büntető elvégzésére Királyvári vállalkozott, és nagy erővel a kapu bal oldalába talált, 2-1.
    Felcsillant a remény, de csak percekig, mert nem sokkal később Gyimesi ügyesen ugratta ki Détárit, aki a kifutó Leboniczky mellett jobbról az ellenkező sarokba lőtte a vendégek harmadik gólját. 3-1.

    A hajrában is többet szorongattak a lila-fehérek, de érezhető volt, hogy már nemigen tudnak újítani.
    Csanálosi sípszó után a bal felső sarokba talált ugyan, de Andrusch a továbbiakban parádésan, többször is bravúrosan hárított.
    A 80. percben a felúgró Csanálosi rálökte Bodonyit Kerepeczkire, aki nem is tudott tovább játszani, információnk szerint kézközépcsont-törést szenvedett.
    kép
    Létszámfölényben a Honvéd védői, Garaba, Fitos és Sikesdi kép
    Csanálosi (a labdával) Dajkával néz farkasszemet (Fotó: Lónyai László)

    Az eddigi tíz csabai mérkőzés közül csak mindössze egyszer tudtak nyerni a lilák, 1977 novemberében, amikor Csepregi gólja jelentett két pontot.
    Mint mindig, most is nagy csata alakult ki. A Honvéd a látottak alapján kiheverte szerdai „sérülését”. Magabiztosabban játszott, mint a házigazdák! Az eredmény alakulásában ez a legdöntőbb, de kétségtelen, hogy más fordulatot kaphat a játék, ha a vitatott eseteket a játékvezető nagyobb következetességgel bírálja el.
    A találkozón a közönség enyhén szólva nem fogadta kegyeibe a piros-fehéreket, sőt, helyenként sportszerűtlenül viselkedett - a levonuláskor szólt a „Hajrá Csaba!”, és ez arra utal, küzdeni tudásból nem vizsgáztak rosszul a hazaiak.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1985. november 10.