magyarfutball.hu

Tatabányai Bányász SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.09.10, 22:37 (szerk.: 2022.09.10, 22:56)
    A vihar után Kiprich derűt hozott
    Tatabánya - Békéscsaba 2-0 (1-0)


    Tatabánya, 4000 néző
    Vezette: Bognár (*****), (Hazafi, Puhl)
    Tatabánya: Kiss 0 — Szalma 6, Lakatos 6, Schmidt 7, Dobesch 6 — Emmer 5, Csapó 8, Moldván 6 — Kiprich 8, Plotár 5, Vincze I. 6. Edző: Temesvári Miklós.
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 5, Megyesi 6, Ottlakán 6, Fabulya 5 — Adorján 5, Pásztor 6, Csató 5 — Steigerwald 4, Kanál 4, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Csere: Szekeres helyett Kurucz (—) a 62., Adorján helyett Belvon (—) a 62. percben.
    Gólszerző: Kiprich az 1., Kiprich az 54. percben
    Sárga lap: Fabulya a 24., Megyesi a 39. percben.
    Szögletarány: 7:4 (3:2) a Békéscsaba javára.

    (Ezúttal a gyanúja sem merült fel, hogy az időjárás véget vethet idejekorán a találkozónak. Nyoma sem volt az égen viharfelhőknek, amelyek május 6-án negyedórányi játék után leparancsolták a csapatokat a pályáról. A Békéscsaba tehát másodszor utazott Tatabányára ugyanabban az ügyben, és ahogy Majtán József, a Bányász szakosztály-vezetője elmondta, a terven felüli kiadásokat a két klub megosztja egymással.
    Mindkét vezetőedző változtatni kényszerült együttese legutóbbi összeállításán. A hazaiaknál P. Nagy sérülés, Udvardi sárga lapok miatt maradt ki, a Békéscsabából pedig Csanálosi hiányzott foggyulladás miatt.)
    Nem sokat teketóriázott a Tatabánya, s jóvoltából az első percben újra középkezdéshez álltak fel a csapatok.
    Plotár remek labdát adott a középen kilépő Kiprich-hez, aki a 16-osról először az elé vetődő Gulyást találta el, de a kapus balszerencséjére testéről a továbbjutó Kiprich elé perdült a labda, és a szélső gond nélkül guríthatott nyolc méterről az üres kapu közepébe, 1-0.
    A gyors gólt kiegyenlített mezőnyjátékkal eltelő negyedóra követte, amelyet Csató 15 méteres kapáslövése zárt le. Pásztor 40 méteres pontos ívelését küldte kevéssel a jobb alsó sarok mellé.
    Válaszként a balösszekötő helyén előre keveredő Dobesch „varázsolta” a középen őrizetlenül álló Vincze I. fejére a labdát, aki nagy rákészülés után, hét méterről a léc fölé bólintott. A 23. percben ismét elfeledkeztek a vendégvédők Vinczéről, ám a jobb szélen látványosan elfutó Kiprich beadását alig érte el, estében belerúgott a labdába, amely Gulyás fölött átszállva alig kerülte el a bal alsó sarkot.
    Rögtön ezután ismét Kiprich emelt Vincze elé, aki 15 méterről azonnal lőni akart, de a közbevetődő Megyesiről szögletre perdült a labda.
    (Vincze nem villogott, nem hozta tűzbe parádés cselekkel a közönséget, de védője ennek ellenére sem álldogálhatott mellette nyugodtan. A fiatal csatár ugyanis nagyon igyekezett és szemlátomást remekül megértve egymást Kiprichhel, egymás után háromszor is helyzetbe került. Eddig legnagyobb erénye éppen az volt, hogy lehetőségeit kíméletlenül kihasználja, ezúttal azonban rendre elhibázta a döntő mozzanatokat. Ez lehetett a fáradtság jele is, ami esetében joggal lenne érthető, hiszen a válogatott mérkőzéseit is számítva két héten belül ötödik tétmérkőzését játszotta.)
    A 24. percben Fabulya a felezővonalnál Kiprich bokáját találta el a labda helyett, s a játékvezető sárga lappal jelezte, hogy nem kedveli az ilyen tévedéseket.
    Ezután Emmer lőtt a 16-osról az üresen ásító jobb sarok mellé, miután a Kiprich-Vincze duó tiszta helyzetet teremtett számára.
    A 39. percben ismét Emmer próbálkozott, de 22 méterre a kaputól, Megyesi már az első csel után elgáncsolta. Bognár ezúttal is sárga lappal fejezte ki rosszallását.
    SZÜNET UTÁN nagy lendülettel kezdtek a csabaiak, és a 48. percben egyenlítési lehetőséget teremtettek, Emmer pontatlan átadása után Kanál kapta a labdát, középen tört előre, Szalma nem tudta szerelni, aztán Lakatos mellett is elvitte a labdát, de 15 méterről a jobb kapufa mellé helyezett.
    Változatlanul jó volt az iram, az 54. percben biztosította győzelmét a bányászcsapat.
    A bal oldalon Dobesch szerelte a vendégek támadását, pontosan adott Moldvánhoz, aki Vinczével játszott össze és a visszakapott labdát bal oldalról nagyszerűen adta a lendületesen középen előretörő Kiprich elé és a válogatott jobbszélső 17 méterről nagy erővel lőtt a léc alá, 2-0.
    Továbbra is a hazaiak kezdeményeztek többet, Plotár bal oldalról beadott labdáját Fabulya szögletre vágta a berobbanó hazai támadók elől.
    A 63. percben Schmidt átadásával Plotár tört előre a jobb oldalon, két védőt is kicselezett, de aztán 15 méterről erőtlenül megrúgott labdáját Gulyás biztosan szerezte meg.
    A 69. percben Pásztor a bal oldalról ívelt a kapu elé szögletet, Szenti fejjel továbbcsúsztatott, de a jól helyezkedő Szalma a mezőnybe fejelte a kapu előteréből a labdát, öt perccel később Steigerwald került jó helyzetbe, de 15 méterről nem találta el Kiss kapuját.
    A másik kapunál Emmer távoli lövése után jutott kapu mellé a labda.
    A 87. percben Vincze tört előre a védőktől szorongatva, 15 méteres lövését azonban a jól helyezkedő Gulyás hárította.
    Az ellentámadás végén Kurucz 17 méterről célozta meg a jobb felső sarkot, de a labda centiméterekkel elkerülte azt.
    Aztán még egy gyors hazai támadás végén Kiprich került jó helyzetbe a bal oldalon, de Gulyás nagyszerű érzékkel belevetődött a labda útjába.

    ★ ★ ★

    A gyors vezetés után néhányan kissé elragadtatták magukat a lelátón, arról igyekeztek meggyőzni környezetüket hogy legalább ötöt rúg a Bányász.
    A Békéscsaba úgy szállt be a vitába, hogy nem ijedt meg a házigazdák remek kezdésétől, tervszerűen a hazai térfélre terelgette a labdát, és még az egyenlítésre is adódott lehetősége.
    Csapóék egy ideig tűrték a játék lassítását, de a félidő derekán rájöttek, hogy ráfizethetnek, ha hagyják magukat elaltatni, és villámgyorsan ritmust váltottak. Egymást követték ekkor a helyzetek, és többször sem a csabai védőkön múlott, hogy kapujuk a szünetig megmenekült az újabb góltól.
    Fordulás után Kiprich ismét hamar betalált, és ezzel tulajdonképpen el is döntötte a mérkőzést. A Bányász ettől fogva nagyon magabiztosan futballozott, s időnkét felszabadultan, látványosan is játszott.
    A Békéscsabát dicséri, hogy kétgólos hátránya után is megpróbált a vendéglátók nyomába eredni, ám derekasan küzdve sem tudta kétségessé tenni a Tatabánya biztos győzelmét.

    Temesvári Miklós: — A játék képe alapján megérdemelten nyertünk. Ezzel a győzelemmel szerintem a dobogós helyezést is bebiztosítottuk.
    Csank János: — Kihagytunk két helyzetet, amikor a Tatabánya 1-0-ra vezetett, és ezután a csapat nem hitte el, hogy fordíthat. Egyébként a házigazdák jobbak voltak, győzelmük jogos.
    (Pajor-Gyulai László, Janka Lajos)

    3. Tatabánya 28 15 5 8 40-25 35
    ...
    8. Békéscsaba 28 9 11 8 31-33 29

    Népsport, 1987. május 28. (Arcanum DT)
    A hazaiak erőteljesebben futballoztak
    Tatabányai Bányász - Békéscsabai Előre Spartacus 2-0 (1-0)


    ...

    A 25. fordulóban a felhőszakadás miatt elmaradt mérkőzés óta a Békéscsaba nem veszített, míg a Tatabánya nem nyert bajnoki mérkőzésen.
    A találkozó előtt csupán az volt a kérdés, hogy az utóbbi három forduló mérlegén melyik csapat ront, illetve javít.
    Már az első percben megszerezte a vezetést a Tatabánya: Kiprich, Plotár labdájával, középen kilépett, kicselezte védőjét, a kimozduló Gulyásba lőtte a labdát, a kipattanót viszont az üres kapuba gurította, 1-0.
    A gól után a Tatabánya lendülete nem tört meg, a 8. percben például Moldván jó helyzetbe hozta Vinczét, aki lemaradt a beadásról.
    Ez idő alatt a békéscsabaiak igyekeztek játékba lendülni, kevés sikerrel. A változatos és jó iramú mérkőzés 15. percében Pásztortól kapott labdával Csató veszélyeztetett, válaszként Vincze hat méterről fölé fejelt.
    A 24. percben a kezdő kör közelében Fabulya akasztotta Kiprichet, ezért a játékvezető sárga lapot adott a védőjátékosnak.
    A 28. percben - rövid időn_ belül már másodszor - szerelték Pásztort a saját térfelén, a labdával Kiprich megiramodott a jobbszélen, beadását Vincze kapásból a bal kapufa mellé lőtte.
    A vendégek próbálkozásai ezekben a percekben kevés veszélyt jelentettek.
    A 39. percben Megyesi felrúgta Emmert, ezért ő is „besárgult”.
    A 44. percben Schmidt buktatta Steigerwaldot a kaputól 18 méterre. Pásztor legurítását Kanál óriási erővel a bal sarok mellé lőtte.
    A szünet utáni 3. percben Kanál lépett ki a bányászvédők közül, s a kifutó Kiss mellett a jobb kapufa mellé gurított.
    Nem sokkal később Lakatos hibája után Pásztor pontos labdával indította Adorjánt, aki az alapvonal mellől nagyszerűen gurított a berobbanó Steigerwald elé, de a csatár mellé lőtt.
    Ezekben a percekben többet támadott a vendégcsapat.
    Az 54. percben újra a Tatabánya növelte előnyét: Plotár-Vincze adogatás után Kiprich került helyzetbe, s a válogatott csatár közelről nem hibázott, 2-0.
    A folytatásban a hazaiak veszélyesebben támadtak, úgy nézett ki, hogy a szépítő gólért is meg kell küzdeni a viharsarkiaknak.
    Igaz, a 69. percben Pásztor bal oldali szöglete után Szenti csúsztatott fejese zavarba hozta a bányász védelmét.
    A 71. percben Szenti buktatása után Pásztor szabadrúgáshoz készülődött, ez azonban gyengére sikeredett.
    A 73. percben Steigerwald jó helyzetben mellé lőtt.
    A találkozó hajrájában „leült a játék”, kevesebb elképzelés volt a csapatok támadó játékában, mint korábban.

    Az első percben kapott gyors gól láthatóan megzavarta a vendégeket, akik az első félidőben nehezen találtak magukra .Igaz, teremtettek gólszerzési lehetőségeket, de ezekkel nem tudtak élni.
    A második félidőben láthatóan fáradt csapat benyomását keltette a vendégegyüttes, és annak ellenére, hogy a szünet utáni első percekben az egyenlítésért jöttek ki, támadásaik kevés veszélyt jelentettek.
    A hazaiak gólveszélyesebben és erőteljesebben futballoztak.
    Jó: Kiprich, Schmidt, Csapó, Szalma, ill. Fabulya, Kanál, Pásztor.
    (P. Jánka lajos)

    Békés Megyei Népújság, 1987. május 28.
    Győzött a villám és a víz
    Tatabánya - Békéscsaba 0-0 (félbeszakadt)


    Tatabánya, 5000 néző.
    Vezette: Bognár (Huták, Puhl).
    Tatabánya: Kiss — P. Nagy, Lakatos, Udvardi — Moldván, Schmidt, Csapó, Dobeseh — Kiprich, Plotár, Vincze I. Edző: Temesvári Miklós.
    Békéscsaba: Gulyás — Szenti, Megyesi, Ottlakán, Fabulya — Adorján, Csaló, Pásztor, Csanálosi — Kanál, Szekeres. Edző: Csank János.

    (Nagy volt a sürgés-forgás a tatabányaiak öltözőjében egy órával a kezdés előtt. Az oroszlányi kábeltelevíziósok készítettek riportot a Bányász játékosaival és Temesvári edzővel. A szakvezető elmondta, hogy ezen a számukra rendkívül fontos összecsapáson lesz először kezdőember a 25 esztendős Dobesch Gyula, balhátvédként.
    A folyosó másik végén a csabaiaknál új kapus készülődött nem is titkolt lámpalázzal. A tavaly nyáron a Vasasból igazolt Gulyás István ezúttal először őrizte a lila-fehérek hálóját. Miután az utóbbi hónapokban átesett egy kéz és egy lábtörésen, valamint egy combizomszakadáson, no meg egy bokaműtéten...)
    Vészesen gyülekező viharfelhők árnyékában kezdődött a játék, és az egyre inkább esti sötétségben igencsak ráijesztett a vendégcsapat a hazaiakra: az első perc végén Pásztor ügyes visszagurítását a középen őrizetlenül érkező Kanál tizenhárom méterről alig lőtte a bal alsó sarok mellé.
    A 17. percet mutatta a tatabányai villanyújság, amikor heves villámlás kezdődött, és sűrű zápor zúdult a pályára. Bognár játékvezető, látva az ítéletidőt, habozás nélkül megszakította a játékot. Alighogy a csapatok és a játékvezetői hármas az öltözőbe ért, kint borsószem nagyságú jégeső váltotta fel az addigi „szolid” szakadó esőt. A hangosan beszélő közben sietve közölte az ekkor még türelmesen várakozó publikummal, hogy a megváltott jegyeket mindenki gondosan őrizze meg, mert ha netán újrajátszásra kerülne sor, akkor a jegyek érvényesek lesznek.
    A játékvezetői öltözőbe egymás után kopogtattak be a két csapat illetékes vezetői. Érkezett Majtán József, a tatabányaiak szakosztályelnöke, majd Temesvári edző és Szabó György technikai vezető, mindhárman szomorúan kommentálva a barátságtalan időjárást. Aztán a csabaiak technikai vezetője, Such Sándor is betoppant, és pillanatok alatt kialakult az egyöntetű vélemény: ilyen viszonyok között aligha lehet folytatni a játékot.
    Háromnegyed hatkor Bognár játékvezető kivonult egy kis terepszemlére, ám hamarosan visszatért, hiszen a villámlás továbbra sem csökkent. A bíró türelmet kért a két együttes ázott labdarúgóitól, és jelezte, hogy negyed órával később ismét szemrevételezi a küzdőteret.
    Lassan teltek a percek, közben Szabó György halkan megjegyezte: „Csaknem húsz évig futballoztam Tatabányán, de soha nem szakadt félbe vihar miatt nálunk mérkőzés”. Pontban hat órakor Bognár István játékvezető ismét kivonult a játéktérre, ahol labdaejtést végzett, majd megállapította, hogy a bőrgolyó a bokáig érő vízben egy milliméternyit sem pattant fel a talajról, ráadásul a fenyegető villámlás és dörgés sem csöndesedik, ezért a két együttes technikai vezetőjének jelenlétében, félbeszakadtnak nyilvánította az összecsapást.
    A félbeszakadt mérkőzés új időpontjáról az MLSZ versenybizottsága dönt.
    (Zsiday István, Janka Lajos)

    Népsport, 1987. május 7. (Arcanum DT)
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2015.02.01, 09:50
    A mérkőzés az eredeti időpontban (05.06.)a 17. percben vihar miatt félbeszakadt.