magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Tatabányai Bányász SC 0 : 5 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.07.06, 22:52 (szerk.: 2022.07.06, 23:08)
    Vastaps a vendégeknek
    Békéscsaba - Tatabánya 0-5 (0-2)


    Békéscsaba, 7000 néző
    Vezette: Szilágyi S. (****), (Drigán, Plasek)
    Békéscsaba: Baji 5 — Szenti 5, Csató 4, Krasnyánszky 4, Fabulya 5 — Tamás 4, Gruborovics 5, Csanálosi 5 — Kanál 5, Kurucz 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Tatabánya: Kiss 6 — Vincze J. 6, Lakatos 6, Udvardi 6, Szalma 6 — Moldván 8, Csapó 6, Schmidt 0, P. Nagy 6 — Kiprich 8, Plotár 7. Edző: Temesvári Miklós.
    Csere: Schmidt helyett Zircher (7) a 8., Tamás helyett Szarvas (5) a 40., Krasnyánszky helyett Adorján (—) a 66., Kiprich helyett Hegedűs (—) a 72. percben.
    Gólszerző: Plotár a 21., Krasnyánszky (öngól) a 23., Kiprich az 55., Zircher a 63., Moldván a 83. percben.
    Sárga lap: Lakatos a 11., Moldván a 48. percben.
    Szögletarány: 11:3 (4:1) a Békéscsaba javára.

    Az első percek egyetlen eseménye a kispadon játszódott le. Temesvári az 5. perc táján melegíteni küldte Zirchert, és a fiatal játékos rövid idő múltán Schmidtet váltotta fel.
    (A szünetben Temesvári Miklós kommentálta a korai cserét: Schmidt Achittes-ín-sérülést szenvedett, s nem tudta folytatni a játékot.)
    A találkozó következő feljegyzésre méltó mozzanatának sem volt sok köze a játékhoz. A 11. percben a tatabányai 16-os környékén Lakatos feltartotta Tamást, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült.
    Az első negyedóra utolsó percében végre a „szakma” is jelentkezett. A jobbösszekötő helyén kapura törő Kiprich ki akarta cselezni a kifutó Bajit, ám a kapuvédő túljárt az eszén, s gyors vetődéssel megkaparintotta a labdát.
    A 21. percben P. Nagy labdájára a jobbösszekötő posztján Kiprich rajtolt. Lefutotta a csabai védőket, majd az alapvonal közeléből a középen helyezkedő Plotárhoz továbbított, aki senkitől sem zavartatva, négy lépésről a kapu közepén a léc alá emelt. 0-1.
    A hazaiak még ki sem heverték a gól okozta sokkot, amikor ismét kapujukba került a labda.
    A 23. percben Moldván a jobb oldalról ívelt a csabai kapu elé. Baji elhagyta a gólvonalat, miközben Krasnyánszky fejjel próbált tisztázni. Vesztére, mert fejéről a csabai kapu bal felső sarkába hullott a labda. Öngól! 0-2.
    A gólt követően többnyire a Tatabánya térfelén pattogott a labda.
    A 39. percben Gruborovics bal oldalról érkező beadását követően Kurucz 10 méterről a kapu mellé fejelte a labdát.
    Másodpercekkel később Tamás 18 m-ről célozta meg a Bányász kapuját, s a kellemetlenül pattogó labdát Kiss üggyel-bajjal hárította.
    SZÜNET UTÁN a 47. percben Kiprich labdájával Plotár húzott kapura, már a 16-os környékén járt, amikor Krasnyánszkynak sikerült közbeavatkoznia.
    A 48. percben Moldván azért részesült sárga lapos figyelmeztetésben, mert földre rántotta Kanált.
    Az 55. percben növelte előnyét a vendégcsapat. A bal oldalon felbukkanó Moldván 30 méteres labdavezetés után Kiprichhez továbbított, a válogatott játékos 17 m-ről, a jobbösszekötő helyéről a kifutó Baji mellett a bal alsó sarokba helyezett. 0-3.
    A 60. percben a labdával foglalatoskodó Vincze Józsefet Csató elgázolta a felezővonal környékén. A durva megmozdulást ezúttal nem követte sárga lapos figyelmeztetés.
    A 63. percben ismét a csabai kapuba került a labda. Zircher a felezővonaltól indulva előbb Csatót, majd Csanálosit hagyta faképnél, majd 40 m-es labdavezetés végén, 12 m-ről, a balösszekötő helyéről ballal a bal alsó sarokba helyezett. 0-4.
    A 70. percben Gruborovics 22 m-ről leadott ballábas lövését védte Kiss.
    A 83. percben a mezőny legjobbja, Moldván neve is felkerült a góllövők listájára. A szőke középpályás a csabai 16-oson belül „lefülelte" Adorján rossz átadását, majd 12 m-ről, a balösszekötő helyéről a bal alsó sarokba lőtte a labdát. 0-5.

    ★ ★ ★ ★

    Pontosan ötven héttel korábban a Tatabánya 4-0-ra nyert a Kórház utcában, s az akkori kiütéses győzelme tekintélyt parancsolt Békéscsabán.
    A hazaiak mindenre elszántan nekirohantak a tatabányaiaknak. A sorozatos hazai támadások idején a Bányász a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Rutinosan a lehetőségre várt, s már a második helyzetét sikerült gólra váltania. Az öngól pedig megpecsételte a Békéscsaba sorsát. A hátralevő közel hetven percben az egyre felszabadultabban és lendületesebben játszó vendégek szinte kényükre-kedvükre alakították ki helyzeteiket.
    Malmukra hajtotta a vizet, hogy a viharsarkiak, gyámoltalan támadóik miatt, nem voltak igazán veszélyesek Kiss kapujára, viszont a szüntelen rohamozás miatt fellazult a védelmük.
    Moldvánék éltek a tálcán kínált lehetőséggel. A sokat mozgó tatabányai középpályások rendre megtalálták az üres területeken felbukkanó Kiprichet és Plotárt, akik aztán megoldhatatlan feladat elé állították a hazai védőket.
    A legidősebb csabai szurkolók sem emlékeznek arra, mikor tapsoltak meg vendégcsapatot a Kórház utcában! Ezúttal viszont a negyedik gól után vastaps köszöntötte a Bányászt. Nem véletlenül. A nagyszerűen futballozó vendégek ilyen különbségű győzelme is megérdemelt.

    Csank János: — A Tatabányát ezúttal is a felszálló ágában kaptuk ellenfélül, örök mumusunk ezúttal is büntetett.
    Temesvári Miklós: — Minden tekintetben felülmúltuk ellenfelünket. Véleményem szerint a gólkülönbség nem túlzott.
    (Thékes István)

    3. Tatabánya 10 5 3 2 29-10 13
    ...
    10. Békéscsaba 10 2 5 3 8-15 9

    Népsport, 1987. október 18. (Arcanum DT)
    Lemásolták a tavalyi mérkőzést
    Tatabányai Bányász - Békéscsabai Előre Spartacus 5-0 (2-0)


    ...


    Békéscsabai fölénnyel kezdődött a találkozó, ám följegyeznivaló csupán annyi akadt: Schmidtnek kiújult az Achilles-ínsérülése, nem tudta folytatni a játékot, így
    a fiatal Zircher került a helyére.
    Továbbra sem a kapuk forogtak veszélyben - inkább a játékosok. Ugyanis a 11. percben Lakatos feltartotta Tamást, amiért a tatabányai játékos sárga lapot kapott.
    Jócskán benne jártunk a mérkőzésben, amikor az első szép megmozdulást tapsolhatták meg a szurkolók: Kiprich iramodott meg, ám a kifutó Baji leszedte lábáról a labdát.
    A 21. percben góllá érett a tatabányai kontrajáték: P. Nagy labdájára Kiprich rajtolt, lefutotta a csabai védőket, majd az alapvonal közeléből a középen helyezkedő Plotárhoz továbbított, aki négy lépésről a kapu közepébe talált, 1-0.
    Újra a hazai kapu előtt pattogott a labda, amikor Moldván a jobb oldalról beívelt egy labdát a 16-oson belülre. Baji kiindult, Krasnyánszky pedig a legmagasabbra felugorva hazafelé fejelt, ám vesztére - mert nagy ívű fejese a bal felső sarokba pattant, öngól, 2-0.

    Továbbra is kitámadott a békéscsabai csapat, de a 16-oson belül már nem boldogultak.
    A szünet után először Moldván kapott sárga lapos figyelmeztetést, mert karjánál fogva lerántotta Kanált, majd nem sokkal később növelte előnyét a bányászgárda.
    A bal oldalon felbukkanó Moldván a félpályától indulva csaknem a 16-osig vezette a labdát, minden csabai védő ezen az oldalon helyezkedett el, így üres folyosót hogytak a jobb oldalon, ahová a tatabányai középpályás át is lőtte a labdát. A jól berobbanó Kiprich a 16-os vonaláról a kifutó Baji mellett a bal alsó sarokba helyezte a pettyest, 3-0.
    Nyolc perccel később ismét a kapuba került a labda. Zircher a felezővonalról indulva előbb Csatót majd Csanálosit hagyta faképnél, és hosszú labdavezetés után 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 4-0.

    Az egyetlen igazi békéscsabai nagy lövést a 70. percben láthattuk, amikor Gruborovics 22 méterről leadott lövése adott munkát Kissnek.
    A gyérülő szurkolósereg megtapsolta a tatabányaiak ötödik gólját a 83. percben. Moldván ellopott egy rossz passzt, amit Adorján vétett el, s 12 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, 5-0.kép
    Szekeres a levegőben, a békéscsabaiak a padlón. Öt gólkülönbséggel még sohasem kaptak ki hazai pályán a lila-fehérek (Fotó: Veress Erzsi)

    Ez a találkozó hű lemásolása volt az egy évvel korábbinak. A békéscsabaiak akkor is nyílt sisakkal rohamoztak, de nem tudták föltörni a sziklaszilárd tatabányai védővonalat — miként most szombaton sem.
    Ugyanakkor a bányászcsapat gyors csatáraira támaszkodva, rendre veszélyhelyzetet jelentettek a békéscsabai kapu előterében, mi több, Kiprichék ezúttal ezt négyszer alaposan ki is használták. Az első gól még nem is annyira, de Krasnyánszky felhőfejes öngólja megroppantotta a békéscsabaiak játékát. Az is feltűnő volt, hogy a Kiprich őrzésével megbízott Fabulya „el-elkalandozott” a válogatott csatárral, s így bizony a bal oldalon gyakran üres terület maradt a jól felfutó második bányászvonalnak.
    A hazai mezőnyben legjobban kontrajátékot játszó tatabányaiak megérdemelten vitték el a két pontot Békéscsabáról.
    Jó: Moldván, Csapó, Kiprich, Plotár.

    Békés Megyei Népújság, 1987. október 19.