magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Debreceni MVSC 1 : 1 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.07.04, 22:02 (szerk.: 2022.07.04, 22:15)
    A 9. perc után akár vége lehetett volna
    Békéscsaba - DMVSC 1-1 (1-1)


    Békéscsaba, 5000 néző
    V: Varga L. (***) (Pádár, Márton S.)
    Békéscsaba: Baji 0 — Szenti 6, Ottlakán 6, Bánfi 5, Fabulya 6 — Csató 5, Gruborovics 6, Csanálosi 6 — Árky 4, Kurucz 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Debrecen: Mező 7 — Balogh 5, Nagy L. 5, Plókai A. 6, Kiss 4 — Steigerwald 5, Turtóczky 6, Sándor 4, Duró 5 — Melis 6, Benyó 5. Edző: Kiss László.
    Csere: Kiss helyett Nagy L. (5) a 30., Kurucz helyett Adorján (5) a szünetben, Csanálosi helyett Kelemen (—) a 75., Benyó helyett Bücs (—) a 80. percben.
    Gólszerző: Szekeres a 6., Melis a 9. percben.
    Sárga lap: Balogh a 39., Fabulya és Plókai A. mindketten a 45., Turtóczky az 57. percben. Szögletarány: 9:4 (4:3) a Békéscsaba javára.

    Steigerwald vált főszereplővé a 4. percben, amikor elütötte Gruborovicsot, akár sárga lapot is kaphatott volna érte.
    A 6. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat, amikor Gruborovics egy bal oldali szögletet átívelt a túloldalra, Csató fejelt, ám Mező vetődve kitenyerelte a labdát. Jól érkezett viszont a válogatott csatár, Szekeres, aki 6 m-ről laposan a jobb alsó sarokba lőtt. 1-0.
    A 9. percben egyenlítettek a vendégek. Turtóczky viharzott el az oldalvonal mentén, balról belőtt, s Melis a jobbösszekötő helyéről, 15 m-ről, kapásból úgy vágta a kapuba a labdát, hogy az a lécről pattant a hálóba. 1-1.

    (Fantasztikusan eltalált lövés volt. A hazai szurkolók is fölhördültek: „Szép volt, Béla!’’ Az eset nem meglepő, hiszen Melis is egykoron a viharsarki gárda színeiben rúgta a gólokat, csakhogy ezúttal volt csapata kapujában táncolt a labda.)
    A hátralevő időben már csak sárga lapok következtek. A 39. percben Balogh kapott egyet, mert fellökte Szekerest, majd megjegyzést is tett. A lefújás előtt másodszor vette el a partdobás jogát Varga L. a békéscsabaiaktól, ehhez Fabulyának volt megjegyeznivalója, kiérdemelve ezzel a figyelmeztetést. Még el sem rakta a kártyát a játékvezető, amikor egy szabálytalanság után Plókai A. elrúgta a labdát, s Varga neki sem kegyelmezett.
    SZÜNET UTÁN az 50. percben Turtóczky indította a jobb szélen megiramodó Malist, aki lesen állt, de Márton és Varga L. továbbot intett. A debreceni csatár hosszú vágta után 15 m-ről a bal kapufa tartóvasát találta el.
    Az 57. percben Turtóczky kibillentette egyensúlyából Csanálosit, ismét előkerült a sárga lap. Nem sokkal később Csató előtt adódott lehetőség, de Mező kiütötte a labdát, aztán Gruborovics ismételhetett, de a bal kapufa tövénél álló Plókai A. a gólvonalról kifejelte a labdát.
    A 67. percben előbb Gruborovics, majd Ottlakán távoli bombáját hárította Mező.
    A túloldalon Melis távoli lövését tolta szögletre Baji.
    A 75. percben Szekeres reklamált, a játékvezető a zsebét tapogatta, de végül nem húzott elő onnan semmit.
    A lefújás előtti percekben még egy nagy helyzete volt a békéscsabaiaknak, amikor Gruborovics bal oldali szöglete után Csató fejelhetett 7 m-ről, de Mező ismét a helyén volt.

    ★ ★

    Presztizscsatának ígérkezett a viharsarki 90 perc, s nemcsak azért, mert két tiszántúli szomszédvál találkozott, hanem azért is, mert alsóházi összecsapás volt a mérkőzés.
    Nos, az első negyedórára korántsem lehetett ráfogni, hogy a kieső helyek közelében tanyázó együttesek „kóstolgatják” egymást, ugyanis mindkét gárda nagy kedvvel vetette magát a küzdelembe, azaz mindkét oldalon adódtak helyzetek. A gyorsan elért két gól azt engedte sejtetni, látunk itt még többet is, ugyanis nemcsak a hazai pálya előnyét élvező békéscsabaiak, hanem a vendégek is lendületesen rohamoztak.
    Aztán alábbhagyott a harci kedv, az idő múlásával egyre szürkébbé vált a játék.
    A fordulás után sem változott az összkép. A védelmek még jeleskedtek, de könnyű volt a dolguk, mivel mindkét oldalon magukra maradtak a csatárok. A középpályások egyre több hibával „dolgoztak”, így nem alakulhattak ki igazi helyzetek.
    A találkozó utolsó 25 percére feltámadt a hazai csapat, jelentős mezőnyfölénybe került, a vezetést is megszerezhette volna, ám a Békéscsabán mindig remekül védő Mező kapus minden kísérletet meghiúsított.
    A házigazdák közelebb álltak a győzelemhez, de nem érdemelték meg a két pontot gyatra helyzetkihasználásuk miatt.
    A játékvezető a sárga lapok számát tekintve megfelelő mennyiséget osztott ki, de nem minden esetben akkor, amikor kellett volna.

    Csank János: — Ennek a mérkőzésnek döntő szereplője Mező volt, aki el is vitte az egyik pontot a sokat rohamozó és a helyzetek sokaságát teremtő csapatunktól. Ebben a szezonban végig balszerencsések voltunk.
    Kiss László: — Nagyon keményen dolgoztuk, s egy pont lett a fizetség, kitűnő játékvezetés mellett.
    (Jávor Péter)

    12. Békéscsaba 14 3 6 5 12-24 12
    ...
    15. Debrecen 14 3 5 6 14-24 11

    Népsport, 1987. november 9. (Arcanum DT)
    A helyzetteremtés kevés az üdvösséghez
    Békéscsabai Előre Spartacus - Debreceni MVSC 1-1 (1-1)


    ...

    Az első feljegyezni való esemény az volt, hogy a még néhány héttel ezelőtt Békéscsabán játszó Steigerwald ellökte Gruborovicsot, amiért akár sárga lapot is elővehetett volna Varga L. játékvezető.
    Akcióként pedig azt jegyezhettük föl, hogy Kurucz mintegy 11 méterről gyengén gurított Mező ölébe.
    A 6. percben aztán vezetéshez jutottak a házigazdák. Egy baloldali szögletet Gruborovics átívelt a túloldalra, éppen Csató fejére, ám a labdát Mező vetődve kitenyerelte. Szekeres pedig jól érkezett és hat méterről, laposan a jobb alsó sarokba helyezett, 1-0.
    A középkezdés után a kiugró Benyó elől ellopta a labdát a kifutó Baji.
    Gyorsan jött a vendégek egyenlítő gólja. Turtóczky a balszélen elviharzott, kitűnően lőtt át a túloldalra és a jobbösszekötő helyén érkező Melis 15 méterről kapásból úgy vágta a kapuba a labdát, hogy az a felső lécről pattant a hálóba, 1-1.
    Hosszú eseménytelenség után Csanálosi a 16-os bal sarkáról fölé lőtt, majd a túloldalt Turtóczky labdájával Melis ugrott meg, de Baji ismét jól futott ki, s leszedte a lábáról a labdát.
    A félidő hátralevő részében már csak három sárga lap felmutatása adott írnivalót a krónikásnak, előbb Balogh föllökte Szekerest, majd megjegyzést is fűzött hozzá a debreceni védő, amiért elővillant a sárga kártya. A 45. percben másodszor vette el a játékvezető a békéscsabaiaktól a partdobást, Fabulya nemtetszését fejezte ki, ezért újra előkerült a színes kártya. Nem sokáig melegedett a játékvezető lajbizsebében, ugyanis a félidőt jelző sípszót megelőzően buktatták Gruborovicsot, Plókai A. pedig messzire elrúgta a labdát - ez is sárga lap.
    A szünet után Csató a 16-osról gyengén lőtt, s gyengén helyezett, így nem véletlen, hogy Mezőé lett a labda.
    Az 50. percben Turtóczky labdájával a jobbszélen Melis ugrott ki a csabai védők vonalából. Márton és Varga L. játékvezetők nem láttak lest, így a debreceni csatár továbbiramodhatott, és 15 méterről a balkapufa-tartó vasat lőtte ki.
    Mező Adorján fejéről szedett le egy labdát, majd Fabulya került helyzetbe, de lövése keresztbe elsuhant a kapu előtt.
    Turtóczky kibillentette Csanálosit egyensúlyából, amiért elhamarkodottan, de ismét elővette a sárga lapot a játékvezető.
    A 62. percben Csató előtt adódott lehetőség, de Mező kiütötte a labdát, aztán Gruborovics a túloldalt ismételhetett, de a bal kapufa tövénél álló Plókai A. a gólvonal előtt kifejelte a labdát.
    Aztán Gruborovics léc alá tartó lövését, majd Ottlakán 30 méterről eleresztett bombáját hárította Mező.
    Ismét Gruborovics került főszerepbe a 69. percben, de közeli fejese Duróról az alapvonal mögé pattant.
    A középpályás a 72. percben ügyesen „kavart” a debreceni kapu előtt, de végül Plókai A. sarkáról elpördült a pettyes.
    Aztán Csató fejesét a bal alsó sarok előtt mentette Mező, majd a lefújás előtt ismét Csató emelkedett egy szögletet követően a legmagasabbra, 7 méterről jól bólintott, de ezúttal is helyén volt a debreceni kapus.
    kép
    A volt békéscsabai, Steigerwald becsúszva igyekszik szerelni a lila-fehérek sokat vállaló középpályását, Gruborovicsot.

    Presztízscsatának ígérkezett a viharsarki 90 perc, s nemcsak azért, mert két tiszántúli szomszédvár találkozott, hanem egyben alsóházi összecsapás is volt. Mi több, két volt békéscsabai játékos, Melis és Steigerwald is szeretett volna bizonyítani volt csapatával szemben.
    Nos, az első negyedórára korántsem lehetett ráfogni, hogy a kieső helyek közelében tanyázó együttesek „kóstolgatják egymást”, ugyanis mindkét gárda nagy kedvvel vetette magát a küzdelembe, percenként forgott a színpad, vagyis mindkét oldalon adódtak helyzetek. A gyors két gól azt engedte sejtetni, látunk itt még többet is, ugyanis nemcsak a hazai pálya előnyét élvező békéscsabaiak, hanem a vasutasok is lendületesen rohamoztak.
    Aztán alább hagyott a harci kedv, az idő múlásával egyre szürkébbé vált a játék.
    A fordulás után sem változott az összkép: a védelmek még úgy-ahogy jeleskedtek, de könnyű volt a dolguk, mivel mindkét oldalon eléggé magukra maradtak a csatárok, a középpályások egyre több hibával „dolgoztak”, így nem alakulhattak ki igazi nagy helyzetek.
    A találkozó utolsó 25 percére föltámadt a hazai csapat, jelentős mezőnyfölénybe került, már-már a vezetést is megszerezhették volna, ám a Békéscsabán mindig remekül védő Mező kapus minden kísérletet meghiúsított. Mi több, az egyre inkább kontrákra építő debreceniek előtt is adódott lehetőség, mivel a lila-fehér védők gyakran előrelopakodtak.
    A házigazdák közelebb álltak a győzelemhez, de végül is nem érdemelték ki a két pontot, gyatra helyzetkihasználásuk miatt.
    A játékvezető, a sárga lapok számát tekintve, „megfelelő mennyiséget” osztott ki, de nem minden esetben akkor, amikor kellett volna.

    Jó: Szenti, Fabulya, Gruborovics, Csanálosi, ill. Mező (a mezőny legjobbja), Plókai A., Turtóczky, Melis.
    (Jávor Péter)

    Békés Megyei Népújság, 1987. november 9.