magyarfutball.hu

Tatabányai Bányász SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.06.06, 21:55 (szerk.: 2022.06.06, 22:38)
    Kiprich kedveli a jó Gulyást
    Tatabánya - Békéscsaba 2-1 (1-1)


    Tatabánya, 5000 néző
    Vezette: Nagy B. (***) (Fekete M., Lázin)
    Tatabánya: Kiss 6 — Vincze J. 6, Lakatos 6, Udvardi 6 — Moldván 6, Csapó 7, Schmidt 0, Szalma 6 — Kiprich 7, Zircher 5, Vincze I. 7. Edző: Temesvári Miklós.
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Bánfi 6, Vígh 6, Ottlakán 5, Csanálosi 6 — Mracskó 6, Adorján 6, Gruborovics 7, Csató 6, Kerepeczky 6 — Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Csere: Schmidt helyett P. Nagy (6) a 34., Kerepeczky helyett Kurucz (—), Vígh helyett Fodor (—), mindkettő a 73., Zircher helyett Hegedűs (—) a 87. percben.
    Gólszerző: Adorján az 5., Kiprich a 11., Kiprich (11-esből) a 65. percben.
    Szögletarány: 6:5 (2:2) a Békéscsaba javára.

    Lendületesen kezdtek a hazaiak, Vincze I. a bal oldalon futott el, beadását Gulyás húzta le Kiprich elől.
    Az 5. percben vezetést szereztek a vendégek.
    Vincze J. szabálytalanul állította meg Szekerest a jobb oldalon, a kaputól 25 m-re. Gruborovics lövése a sorfalról szögletre vágódott. A szögletet jobbról Szekeres ívelte a kapu elé. A tétovázó és megtorpanó védők közül Adorján mintegy hét méterről fejelt a kapu bal oldalába. 0-1.
    Rohamozott ezután a Tatabánya és a 11. percben egyenlített.
    A békéscsabai térfél közepén Csapó nagyszerű labdát tálalt a középen kiugró Kiprich elé, aki lefutva a védőket, kicselezte a kapujából kifutó Gulyást, aztán 8 m-ről kissé bal oldalra kisodródva helyezte a kapu közepébe a labdát. 1-1.

    Változatos, jó iramú volt a játék.
    A 28. percben Csapó szorult ápolásra egy ütközés után.
    A 32. percben Schmidt húsz méteres lövésébe Ottlakán belevetődött.
    Majd Schmidtet Bánfi terítette le, a békéscsabai védő megúszta figyelmeztetéssel, miközben a tatabányai játékost a mentő szállította el.
    (Ezúttal Nagy Béla nem mutatta fel egyik kártyát sem, a közönség heves tüntetésbe kezdett, a játékvezető megállította a játékot, és magához kérte a főrendezőt, majd folytatódott a mérkőzés.)
    SZÜNET UTÁN Vincze I. 15 méteres lövése jutott kapu fölé.
    A másik kapunál Gruborovics szabadrúgása a sorfalról vágódott le.
    Az 58. percben Csapó-Vincze I. támadás végén Gulyás mentett.
    A 62. percben kapu előtti tömörülés közben Csapót Csanálosi kilökte a labda alól, a tatabányai fiú rövid ápolásra szorult.
    A 64. percben Kiprich jobb oldalról adott középre, Vincze I. 15 méterről kapásból lőtt. Gulyás a jobb kapufára ütötte a labdát, amely a gólvonalra pattant, de a védők végül kivágták.
    A 65. percben Kiprich a jobb oldalon már a 16-oson belül járt, amikor Ottlakán buktatta. A játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőből Kiprich Gulyást becsapva a kapu bal oldalába helyezte a labdát. 2-1.
    A 70. percben Zircher került helyzetbe, de közeli lövése Gulyásról szögletre vágódott.
    A 75. percben egyenlítési lehetőséget hagyott ki a vendégcsapat. Szekeres labdája jó helyzetben találta Adorjánt a kaputól 13 méterre, de kivárt, így P. Nagy menteni tudott.
    A 80. percben gyors tatabányai támadás végén Zircher átadását Vincze I. lőtte kapura, Gulyás ezúttal is jól helyezkedett.
    Később Vincze I. jobb oldali szögletrúgását követően Udvardi elől öklözte a mezőnybe a békéscsabai kapus a labdát.
    A 88. percben Moldván ugratta ki Hegedűst, aki jó helyzetben túlzásba vitte a cselezést, így a védők szögletre menthettek.

    ★ ★ ★

    Nagy küzdelemben, „verejtékes” győzelmet szerzett a Tatabánya.
    A békéscsabaiak ügyesen szervezték meg védekezésüket a megszerzett labdákkal gyors ellentámadásokat vezettek. Úgy tűnt, a vendégek a frissebbek. A hamar megszerzett vezetés után sem álltak be védekezni, ezért végig élvezetes volt a játék. A gyors egyenlítés sem nyugtatta meg a Bányászt, jó helyzeteket rontottak sorozatban.Ebben az időszakban sok volt a pontatlan átadás.
    Szünet után nagyobb sebességre kapcsolt a Tatabánya, több lendület volt támadójátékában, a befejezésekkel azonban többször is adósak maradtak.
    Végül a hazaiak sorozatos erőfeszítései meghozták a sikert, amelyért Kiprich sokat tett.

    Temesvári Miklós: — Egy nagyon jól játszó Békéscsabát sikerült kínkeservvel legyőzni. A korán bekapott gól és Schmidt súlyos sérülése hátrányosan befolyásolta játékunkat.
    Csank János: — A találkozó nagy részében jó teljesítményt nyújtottunk, durva egyéni hibák miatt nem sikerült a bravúr.
    (Jánka Lajos)

    2. Tatabánya 25 13 9 4 54-28 33
    ...
    13. Békéscsaba 25 5 11 9 24-38 21

    Népsport, 1988. május 8. (Arcanum DT)
    A vártnál szorosabb eredmény
    Tatabányai Bányász - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (1-1)


    ...

    Az első percekben a házigazdák veszélyeztettek, Vincze I. bal oldali beadására Kiprich robbant be, de Gulyás ügyesen elkanalazta előle a labdát.
    Némi meglepetésre a békéscsabaiak jutottak előnyhöz az 5. percben, amikor Vincze J. szabálytalankodott Szekeressel szemben a jobb oldalon, a hazaiak térfelének közepe táján. A hatalmas Gruborovics-lövés levágódott a sorfalról, az alapvonalon túlra. A jobb oldali szögletet Szekeres emelte be és ahogy ezen a tavaszon már megszoktuk, Adorján jeleskedett, az elalvó védők között felugorva, mintegy 8 méterről a kapu bal oldalába fejelt, 0-1.
    Nem sokáig tartott a békéscsabaiak öröme, hiszen a 11. percben az NB I-es mezőny nagy öregje, Csapó kiválóan ugratta ki Kiprichet, aki állva hagyta a védőket, Gulyás kifutott elé, de őt is kicselezte, majd nyolc méterről, kissé balra kisodródva a kapu közepébe emelte a pettyest, 1-1.

    Már túl volt a mérkőzés az első félidő derekán, amikor Schmidt távoli, jól helyezett lövésébe Ottlakán vetődött bele.
    Tulajdonképpen igazi veszélyhelyzetet egyik csapat sem dolgozott ki a hátralevő időben. Csupán az borzolta föl a kedélyeket, hogy Bánfi alaposan leterítette Schmidtet, a hazaiak középpályását a mentő vitte el, Bánfi pedig „megúszta” büntetés nélkül.
    A szünet után Vincze I. 15 méterről fölé lőtt.
    A túloldalt Gruborovics hatalmas szabadrúgása a sorfalról vágódott vissza a mezőnybe.
    Aztán Gulyás mentett Vincze I. elől.
    Nem sokkal később ismét a tatabányaiak balszélsője jeleskedett, kapáslövését azonban Gulyás a kapufára tolta, onnan a gólvonalon csörgött a labda, de a védők még időben mentettek.
    A 65. percet már nem úszták meg gól nélkül a lila-fehérek, amikor Kiprich a 16-oson belül járt, Ottlakán szabálytalanul buktatta. Nagy B. a 11-es pontra mutatott, a büntetőt Kiprich értékesítette, a kapu bal oldalába rúgta a labdát, 2-1.
    A hátralevő időben Zircher távoli lövését Gulyás szögletre tornázta, majd egyenlíthetett volna a békéscsabai csapat: Szekeres labdájából Adorján 13 méterről lövésre szánta volna el magát, ám sokáig kivárt, így a csereként beállt P. Nagy időben mentett.
    A túloldalt megint csak Vincze I. célozta meg a kaput, de Gulyás megfogta a labdát, aztán Udvardi elől tisztázott a békéscsabai kapuvédő.
    A lefújás előtt még Hegedűs előtt adódott lehetőség, de a védők szögletre mentettek.

    Az őszi viharsarki fiaskó (0-5) után mindenki azt várta, hogy a bányászcsapat hazai pályán könnyedén fekteti két vállra a békéscsabaiakat. Ám nem így történt.
    A lila-fehérek - mint az várható volt - megerősítették védelmüket, amit ugyan gyakran áttörtek a tatabányaiak, ám mikor kapuközeibe kerültek, vagy elügyetlenkedték, vagy Gulyás kiválóan hárított.
    A vendégcsapat elsősorban kontrákra épített, de csupán a mérkőzés elején tudták sikerre vinni azt.
    A fordulás után egyre jobban beszorította a bányászgárda a békéscsabaiakat, ám továbbra is hadilábon álltak a befejezéssel, így 1—1-es állás után csak büntetőből szerzett góllal tudta otthon tartani mindkét pontot a Tatabánya.
    Jó: Csapó, Kiprich, Vincze I., ill. Gulyás, Adorján, Gruborovics.

    Békés Megyei Népújság, 1988. május 9.
    képképképkép
    Dolgozók Lapja, 1988. május 9.