magyarfutball.hu

Vasas SC - Békéscsabai Előre FC 1 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.10.26, 22:12 (szerk.: 2021.10.26, 22:35)
    Elvesztette varázsát a Békéscsaba
    Vasas - Békéscsabai Előre FC 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Fáy utca, 3500 néző
    V.: Varga S. (dr. Bozóky, Ring)
    Vasas: Babócsy 6 — Juhár 6 — Geress 5, Pecha 7 — Mónos 5, Galaschek 6, Sirinbekov 6, Maczó 4, Claude 5 — Zvara 4, Földes 6. Edző: Mészöly Kálmán
    Békéscsaba: Udvarácz 4 — Fabulya 5, Usmajev 5, Zahorán 4 — Mracskó 6, Váczi 5, Árgyelán 4, Csató 5, Vancea 4 — Szarvas 5, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Csere: Fabulya helyett Gricajuk (4) az 58., Zvara h. Vermeesch (5) a 60., Szarvas h. Fodor (-) a 74., Földes h. Erős (-) a 83. percben.
    Gólszerző: Galaschek a 65. percben.
    Sárga lap: Juhár (Szarvas felvágásáért) a 15., Vancea (szövegelésért) az 52., Gricajuk (hátulról leterítette Földest) a 65. percben.
    Szögletarány: 4:4 (1:1)

    Kellemes langyos időben előmérkőzést játszott a Vasas Öregfiúk a Színészek válogatottjával és Müller, Bundzsák, Izsó, a piros-kékek egykori kiválóságai bemutatták, hogy mire képesek ma is, 5—1-re győzték le az Eperjessel, Bubikkal kiálló színészeket.

    Nem kímélték a piros-kékek a békéscsabaiakat, a 2. percben már leterítették Szarvast, aki rövid ápolásra szorult.
    Aztán az 5. percben ő kísérletezett elsőnek a kapu bevételével, ám 22 méteres, lapos, a kapu közepe felé tartó labdáját Babócsy könnyedén magához ölelte.
    A folytatásban Csató bal oldali beadását Váczi durrantotta fölé.
    A 15. percben Juhár buktatta Árgyelánt 21 méterre a kaputól. Egy látványos szép kombináció során Váczi szépen visszajátszott Árgyelán elé, aki 15 méterről nagy erővel meglőtte a labdát, Babócsy azonban óriási bravúrral szögletre tolta. Igazi gólszerzési lehetőség volt.
    A 20. percben Juhár elsőként célozta meg a fővárosiak közül Udvarácz kapuját, de csúnyán mellé durrantott.
    A következő percben Maczó fejelt a bal kapufa mellé.
    Nem sokkal később ismét Maczó jeleskedett, fellopakodott a Békéscsaba térfelének jobb oldalán, majd Zvarát indította. A piros-kékek játékosa középre emelt, de a nagy rössel érkező Juhár mellé fejelt.
    A 26. percben Sirinbekov jól ugratta ki Földest, aki 17 méterről megcélozta a bal felső sarkot, azonban Udvarácz a helyén volt.
    A folytatásban Claude fejelt középre, Földes 10 méterről egyből lőtt, ám a labda a jobb felső saroknál hagyta el a játékteret úgy, hogy a felső kapufát is érintette.
    Az ellentámadás során Vancea a 11-es pontról fölé fejelt.
    Hasonlóképp járt öt perccel később, amikor Mracskó jól emelt be a 11-es pont tájékára, ahonnan sakk-matt helyzetben ismét a kapu fölé fejelt.
    Egy perc múlva Mracskó meglehetősen rossz megoldást választott, amikor a jobbösszekötő helyéről beadás helyett a kaput próbálta tűz alá venni, ám ez beadásnak és lövésnek is gyatra volt, a labda elsuhant a kapu előtt.
    A 38. percben Mracskó jobb oldali beadását Kulcsár látványosan ollózta kapura, ám a labda a kapu fölött szállt el.
    A 40. percben Sirinbekov messziről célzott, ez is a felső kapufa fölött szállt el.
    Szünet után
    az 51. percben Galaschek emelt középre, ám Claude a 11-es pont tájékáról fölé fejelt.
    Az 55. percben Pecha, Claude volt a labda útja, az utóbbi balról tovább csúsztatta középre a pettyest, majd Zvara próbálta bevenni Udvarácz kapuját, ám alaposan mellé fejelt, senkitől sem zavartatva.
    Az ellentámadás során Vancea távoli lapos lövése Babócsy könnyű zsákmányának bizonyult.
    Az 59. percben Fabulya alighogy átlépte a felezővonalat, összeütközött Földessel, előbb Fabulya esett egy nagyon, majd a Vasas-játékos Fabulyára. A békéscsabaiak védője olyan szerencsétlenül, hogy egyperces ápolás után is csak bicegni tudott, majd újabb egy perc múlva lecserélte Pásztor edző.
    A mérkőzés egyetlen gólja a 65. percben esett, amikor Földes két szép csel után megiramodott a békéscsabai kapu felé, vele szemben csak Usmajev állt, viszont Földest két Vasas-játékos is kísérte, létszámfölénybe kerülve ezzel a piros-kékek. Gricajuk a fölénytől megijedve, abban a pillanatban, amikor utolérte a piros-kékek csatárát, még a 16-oson kívül, de alaposan összeakasztotta a bokáját. Földes óriásit esett, Varga S. játékvezető ott termett és igencsak jóindulatú volt, ugyanis csak egy sárga lapot varázsolt elő a zsebéből.
    A szabadrúgást Galaschek végezte el, labdája átszállt a védősor fölött, Udvarácz nemcsak rosszul vetődött, hanem meglehetősen kint állt, így a falevélként lehulló labdába már csak éppen hogy bele tudott érni - pontosabban betenyerelte a saját kapujának jobb felső sarkába. Óriási potyagól, 1-0.

    A 67. percben Földes célzott 12 méterről, de csúnyán mellé lőtt.
    (Nem az első eset volt, hogy a békéscsabai játékosoknak elkülönített szektorból bedobáltak a lila-fehér szurkolók. A rendőrök kifigyelve a „következő eseményt”, másodpercek alatt a piroskockás inget viselő tettes mellett teremtek és kiemelték a tömegből.)
    A 85. percben Claude szögletet ívelt be jobbról, Sirinbekov a labdát tovább csúsztatta a jó ütemben érkező Maczó elé, aki az ötösről fejelt, ám Udvarácz lábbal hárított. A lefújás előtti percben Váczi kísérletezett utolsóként a békéscsabaiak közül, ám távoli, jobb alsó sarokra tartó bombáját kiütötte Babócsy.

    Sokan azt várták, hogy a gödörben lévő fővárosiak most már mindent egy lapra téve az első perctől kezdve lerohanják a békéscsabaiakat, akiknek ugyan nagyszerű volt az idegenbeli mérlegük, ám a sok sérült miatt egy gyengébb csapattal tudtak kiállni a szombati mérkőzésre. Sőt, arra is gondoltak a bennfentesek, hogy a lila-fehérek a megszokott sündisznóállásból életveszélyes kontrákkal akarnak operálni.
    Ezzel szemben két „nyuszi” csapat lépett pályára, jószerivel a két 16-os között pattogott a labda, álmosan teltek a percek, futásra nem sűrűn adták fejüket a játékosok. Ilyen értelemben az idő a vendégeknek dolgozott, hiszen ha nem kapnak gólt, továbbra is őrzik idegenbeli veretlenségüket, a Vasas pedig egyre türelmetlenebbé válhat -gondolhatták. De továbbra sem változott semmi, békésen játszadozott a két csapat. Ezt elunva a Vasas-szurkolók — érdekes módon — a Ferencvárost kezdték pocskondiázni, skandálásukkal.
    A fordulás után sem változott semmi, ólomlábakon mozogtak a játékosok. A kapuk sem kerültek veszélybe, így a két portás percei is unalmasan peregtek.
    Egészen Gricajuk alakításáig, ugyanis az ezt követő kapott gól után a Békéscsaba egy pillanat alatt ritmust váltott, rohanni kezdtek, ám meglehetősen rövid idő állt rendelkezésükre ahhoz, hogy esetleg bevegyék Babócsy kapuját.
    Így bizony az idő előrehaladtával egyre idegesebbek lettek a lila-fehérek, mi több, még több hibát követtek el. Már nem csak rohantak, hanem olykor fejvesztetten rohamoztak. A Vasas ezt kihasználva néhány tetszetős kontrát mutatott be, ami akár újabb góllal végződhetett volna.
    Egy biztos: az őszi szezonban ilyen gyenge produkciót még egy alkalommal sem mutatott be a Békéscsaba, mint amilyet a villanyfényes mérkőzésen szombaton este a Fáy utcában. Ezzel a játékkal pedig nemhogy győzelmet nem lehet elérni, de még egy soványka pontot sem lehet szerezni.

    Edzői nyilatkozatok
    Mészöly Kálmán, a Vasas edzője:
    — Nagyon fegyelmezett, jó játékkal szereztük meg a győzelmet, a csapatom rendkívül egységes volt.
    — Végig úgy tűnt: hazai környezetben csak a védekezéssel törődnek, mintha elégedettek lettek volna egy pont megszerzésével.
    — Korábbi tapasztalatok alapján tudtuk, hogy a Békéscsaba kontrákra építi játékát, ezért elsősorban a védekezésre fektettük a hangsúlyt.
    — Milyen utasítást adott a szünetben a játékosainak?
    — Türelemre intettem őket s arra biztattam, hogy csak szövögessék a támadásokat, előbb-utóbb kinyílik a Békéscsaba védelme. Jóslatom bevált.
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Ez tipikusan az a mérkőzés volt, amelyen az a csapat, amelyik először talál egy gólt, meg is nyerheti a találkozót. Sajnos ezúttal nem mi voltunk azok.
    — Gondolta, hogy a Vasas hazai környezetben ilyen keményen fog védekezni?
    — Két nappal a mérkőzés előtt még arra gondoltam, nekünk rontanak. De aztán az volt a sejtésem, hogy nem ugranak nekünk. Sajnos nagyon gyenge produkciót nyújtott a gárda, ez okozta vesztünket.
    — Miért nem sikerült megtalálni a Vasas taktikájának ellenszerét?
    — Az első játékrészben több lehetőségünk is volt, amivel nem tudtunk élni. A fordulás után áttértünk a defenzív játékra, ami viszont megbosszulta magát.
    (Jávor Péter)

    5. Békéscsaba 10 5 2 3 20-11 12
    ...
    13. Vasas 10 3 1 6 13-18 7

    Békés Megyei Hírlap, 1993. október 18.
    képSirinbekov a földön, de végül a Békéscsaba adta meg magát. (Makó Éva felvételei)képEgy merőben új felfogásban játszó Vasas ellen nem volt esélye a Békéscsabának.képSirinbekov akár eddig, most is kulcsembere volt az angyalföldi együttesnek. Jó teljesítménye nagyban hozzájárult a győzelemhez.képÁrgyelán és Usmajev nem tudja megakadályozni Földes lövését, ám a piros­-kék csatár mégsem talált a csabai kapuba. Nem így Galaschek...

    Nemzeti Sport, 1993. október 17. és 19.(Arcanum DT)