magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Nagykanizsai Olajbányász SE 1 : 0 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.03, 22:08 (szerk.: 2021.06.07, 23:01)
    Pásztor: a szerencse is mellénk állt
    Békéscsabai Előre FC - Nagykanizsa 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5 ezer néző
    V.: Nyilas (Kiss B., Ring)
    Békéscsaba: Baji 0 — Szenti 5, Usmajev 5, Zahorán 6 — Mracskó 5, Fodor 4, Csató J. 4, Csató S. 5, Szarvas 4 — Váczi 4-2=2, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Nagykanizsa: Csáki 0 — Szalai 5, Kepe 5, Kiss I. 4, Iványi 5 — Farkas 4, Hegedűs 5, Vidóczi 4, Svélecz 4 — Filipovics 4, Fuisz 5. Edző: Keszei Ferenc
    Csere: Filipovics helyett Fehér (4) a 60., Farkas h. Agics (-) a 64., Szarvas h. Major (6) a 68., Kulcsár h. Horváth (-) a 86. percben.
    Gólszerző: Major a 69. percben.
    Sárga lap: Kiss I. (Kulcsár fölvágásáért) a 17., Farkas (Szarvas lábát összeakasztotta) a 22., Szenti (szövegelésért) a 85. percben.
    Kiállítva: Váczi a 34. percben.
    Szögletarány: 9:7 (1:3)

    Egyperces gyászszünet előzte meg a találkozót a szombaton reggel 75 éves korában elhunyt Kolozsi Gyula emlékére, aki a klub elnökségének volt tagja hosszú időn keresztül, s volt szakosztály elnök is.

    Fodor 30 méteres jobb alsó sarkos pattogós lövését ölelte magához Csáki a 7. percben.
    A 19. percben Farkas a balösszekötő helyéről 18 méterről beadásszerű lövést küldött Baji kapujára, de a portás lehúzta a labdát.
    A 23. percben Váczi balról egy szabadrúgást az oldalhálóba csavart.
    Három perccel később az iménti főszereplő Fodor baloldali legurításából egy védőbe vágta a labdát.
    A 28. percben Csató S. a jobbösszekötő helyéről, 17 méterről nagy helyzetben a kapu előtt keresztben elrúgta a labdát.
    A túloldalon Vidóczi csavart lövése szállt el a bal kapufa mellett.
    Aztán Mracskó durrantott fölé távolról.
    A 34. percben Váczi a bal szögletzászlónál Iványival szemben megpróbált egy megkerülős cselt véghez vinni, ami nem sikerült, pontosabban Iványi ügyesen elvette a csabai támadótól a labdát. Váczi idegességében hátulról belerúgott Iványiba, amiért Nyilas játékvezető azonnal kiállította az apró termetű csatárt.
    A 39. percben Farkas emelt a kapu fölé 18 méterről.

    Szünet után Fodor jobb oldali átívelését Csató S. fejelte a hálótartóvasra.
    Az 57. percben Szarvas jobb oldali szögletét a kifutó kapus kiütötte Mracskó elé, aki 16 méterről nagy erővel meglőtte a labdát, másodjára Csáki melléről pattant ki, de aztán a védők felszabadítottak.
    Az 58. percben Iványi 18 méteres lövését fogta Baji.
    A Békéscsaba a hetedik szögletét hajtotta végre, ezúttal balról. Miután Szarvast éppen előtte lecserélték, Csató J. lőtte be a labdát. A frissiben beállt Major senkitől sem zavartatva, magasra felugorva, 7 méterről remekül a léc alá fejelt, 1-0.kép
    A labda a hálóban táncol, az egyik kanizsai védő ugyancsak a kapuban. A békéscsabaiak örömmel emelik kezüket a magasba, balról: Szenti, Csató S. és a gólszerző Major (15). Csáki kapus kétségbeesetten mered a labdára, Kepe a kapust lesi, Iványi reklamálóan felemeli jobb kezét. (Fotó: Such Tamás)

    A 75. percben Fuisz ugrott ki, majd a balösszekötő helyéről, 8 méterről az elvetődő Bajiba lőtt. Aztán Agics közeli fejesét hárította a csabai kapus.
    A 87. percben egy szöglet után Csató S. csúsztatott fejesét ütötte ki Csáki.
    A 89. percben Hegedűs ívelt be egy szabadrúgást, Baji rosszul mozdult ki, Kiss I. 6 méterről a felső lécre fejelte a labdát.
    A 91. percben Hegedűs egy lecsorgó labdát 18 méterről a bal kapufa mellé küldött.

    Reggel még csak borongós volt az idő Békéscsabán, délelőtt aztán többször rázendített az eső, ezért meglehetősen felázott, csúszós pálya várta a csapatokat, amelynek játékosairól az első percekben az sugárzott, az ő lelkük is az időjáráshoz hasonló, azaz borongós, álmos.
    Meglehetősen lagymatag iramban kezdett a 20 mezőnyjátékos, néhányan közülük mintha csak arra ügyeltek volna, hogy be ne sározzák a felszerelést. Különösebb meggyőződés nélkül ügettek előre, de gyakran az is megesett, hogy a labdával együtt hátrafelé. Nagy ritkán megpróbálták célba venni a kaput, de csak a környékét találták el.
    Alig fél óra után Váczi újabb meggondolatlan mozdulata hátrányba hozta a Békéscsabát. Öt percre meg is zavarodott a hazai csapat, de sem ezt, sem a létszám adta lehetőséget „nem volt hajlandó” kihasználni az NB I újonca. Továbbra is az látszott játékukon, hogy elégedettek lennének egy ponttal is.
    A második félidőben az égvilágon semmi sem változott: a Békéscsaba néha erőtlenül támadott, a Nagykanizsa altatott, a lelátón pedig ki-ki vérmérséklete szerint vagy szendergett vagy szidta a békéscsabai játékosokat.
    A tíz emberrel játszó hazai csapaton fék volt, sehogy sem tudtak ritmust váltani, de ez nem kizárólag az emberhátrány miatt volt.
    Aztán egy váratlan fordulat: Major belibbent a pályára és egy perc múlva átírta az eredményjelzőt. Ettől kezdve egy lehelettel változott az iram, de a hibák maradtak. Sok volt az eladott labda, a fejveszett futkározás. A vendégek futottak az eredmény után, kétszer-háromszor megtornáztatták Bajit, de ezzel el is lőtték puskaporukat.
    A Nagykanizsa a finisben mutatott rövid, de veszélyesebb játéka miatt rászolgált volna a döntetlenre.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Ismét egy nehéz mérkőzésen vagyunk túl, s ezen a napon a szerencse is mellénk állt. A kanizsaiak túl óvatosan játszottak, s emiatt nem tudtak fölénk kerekedni, pedig 70 percig emberelőnyben futballoztak. Nem játszottunk látványosan, de most az a lényeg, hogy itthon tartottuk a három pontot.
    — Az elsőjátékrészben alig lehetett ráismerni a Békéscsabára, pedig az újonc ellen játszott...
    — Valóban így volt, de ez annak köszönhető, hogy rendkívül szívósan és szervezetten védekezett a Nagykanizsa. Ráadásul frissebbek voltak, mint mi.
    — Persze Váczi kiállítása sem volt betervezve...
    — Tény, hogy felelőtlen volt Váczi, és a csapatot jelentős hátrányba hozta ezzel. Ettől kezdve vigyáznunk kellett, ne rohanjunk fejetlenül előre. Viszont a szögletekre, szabadrúgásokra jobban odafigyeltünk.
    — Major jött és győzött.
    — Ezzel a céllal is küldtem be. Ez neki maximálisan sikerült, és a fejesgólja is remek volt.
    Keszei Ferenc, a Nagykanizsa edzője:
    — Szerény tervekkel és kevés eséllyel érkeztünk Békéscsabára, mégis szomorúan távozunk. Az első félidő közepétől többen voltunk, ettől kezdve többet birtokoltuk a labdát, s néhány ígéretes helyzetet is kidolgoztunk, de sajnos pontatlanul játszottunk. Már a sokadik szöglet után kapunk gólt, amit ennyi idő után már el kellene kerülnünk.
    — Az emberelőnyig is jól játszott csapata...
    — Amíg a hazaiak teljes létszámmal futballoztak, rendkívül fegyelmezett védekezéssel játszottunk, s ezért nem volt több lehetősége a Békéscsabának. A kiállítás után viszont mi támadtunk többet. Major gólja után megpróbáltunk kitámadni, ki is dolgoztunk annyi helyzetet, amiből legalább egyszer illett volna betalálni. Így sajnos nem sikerült a pontszerzés.
    (Gyurkó Mihály, Jávor Péter)

    4. Békéscsaba 12 6 4 2 23-17 22
    ...
    13. Nagykanizsa 12 4 1 7 12-28

    Békés Megyei Hírlap, 1994. október 31.