magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - MTK 2 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.23, 08:24 (szerk.: 2021.04.02, 00:15)
    Győzelem újra lendületből
    Békéscsabai Előre FC - MTK 2-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 10 ezer néző
    V.: Varga S. (Tóth V., Juhos)
    Békéscsaba: Baji 6 — Mracskó 7, Mironas 7, Zahorán 6 — Szenti 6, Fodor 7, Váczi 7, Csató 6, Kasik 5 — Kulcsár S. 5, Szarvas 7. Edző: Pásztor József
    MTK: Piel 7 — Tamási 6, Horváth Cs. 0, Sztanó 5 — Turbék 6, Komódi 6, Kenesei Z. 4, Vancsa 6, Nagy S. 5 — Kovács Z. 5, Zsivótzky 6. Edző: Popovics Sándor
    Csere: Horváth Cs. helyett Tikosi (5) a 26., Kasik h. Árgyelán (7) a 46., Kenesei Z. h. Hámori (-) a 65., Váczi h. Dávid (-) a 90. percben.
    Gólszerző: Szarvas a 60., Mracskó a 83. percben.
    Sárga lap: Sztanó (Váczit fellökte) a 19., Komódi (Váczi lábát hátulról összeakasztotta) a 48., Szarvas (reklamálásért) az 53., Zsivótzky (reklamálásért) a 60., Árgyelán (Komódi felvágásáért) a 74., Szenti (Tikosi felvágásáért) a 84.percben.
    Szögletarány: 10:7 (6:4) a Békéscsaba javára.

    Egyik csapat sem változtatott az eredetileg megadott összeállításon, a Békéscsabából csupán az dóit el, hogy Mironas foglalja el centerhalf helyét, Usmajev pedig a kispadra ül.
    A 7. percben Mracskó a jobb szögletzászlótól élesen belőtt, Csató 7 méterről alig fejelt fölé.
    A 13. percben Vancsa előreívelését Zsivótzky csúsztatta meg 15 méterről fejjel, a labda éppen, hogy mellé szállt.
    Egy perccel később Szarvas a 16-os bal oldalvonalától, a 11-es magasságából csavart egy szabadrúgást kapura, de a labda Piel könnyű zsákmányának bizonyult.
    A 20. percben Kulcsár S. kapott jó labdát, már a 16-oson belül lefordult Sztanóról, a balösszekötő helyéről jól célzott, Piel viszont szögletre tolta a labdát.
    Kasik, miután egy védőt kicselezett a bal szögletzászlónál, Horváth Csabával ütközött, rátartott egy kicsit a térdére, az MTK-játékos fájdalmas arccal a földre rogyott. Három percig ápolták, majd a mentő szállította el. Dr. Korányi György, az MTK csapatorvosa porcleválás-gyanúról beszélt. A folytatásban Turbék húzódott Horváth helyére.
    A 34. percben Csató labdájára Kasik ugrott ki, Sztanót kicselezte, majd futtában lőtt a balösszekötő helyéről, ám Piel ezúttal is a helyén volt.
    Két perccel később Nagy S. 24 méteres lövése egy védőről szögletre vágódott.
    A 38. percben Kasik visszagurítását Mracskó külsővel 25 méterről csúnyán fölé vágta. A 41. percben Szarvas óriási kapufája csattant egyszerre a bírói sípszóval — les miatt kifelé rúghatott a kék-fehér együttes.

    Szünet után Váczi balról átlósan átcselezte az MTK térfelét, a végén viszont Mracskó lőtt mellé 16 méterről.
    Két perccel később Árgyelán visszagurítását Szarvas lőtte úgy kapura, hogy szinte súrolta a labda a jobb kapufát.
    Az 52. percben Szenti 16 méterről megcélozta a bal felső sarkot, Piel fantasztikus reflexmozdulattal kitolta a labdát.
    Egy perc múlva Szarvas és Komódi 16-oson belüli csatájának a végén a békéscsabai csatár átesett Komódi lábán. A játékvezető úgy ítélte meg, Szarvas csak eljátszotta a szabálytalanságot, ezért kifelé ítélt szabadrúgást. Mivel Szarvas nem hagyta szó nélkül, a sárga lapot sem úszta meg.
    A 60. percben a békéscsabai térfélről egy „vaknak” tűnő labda indult előre, Szarvas lecsapott rá, kiugrott vele, már a 16-oson belül járt, amikor egy lövőcsellel átjátszotta a kivetődő Pielt, majd lendületből az ötös jobb sarkáról lőtt, de a labda a gólvonalra bevetődő Turbékról Árgyelán elé pattant. Az év játékosa azonnal visszaemelt Szarvasnak, aki másodjára a kapuba fejelt, 1-0.
    A 68. percben egy Csató-Fodor kényszerítő végén az előbbi lábáról szedte le a labdát a kifutó kapus.
    A 74. percben Hámori kicselezte Mironast még a békéscsabai térfél közepén, majd egyedül tört kapura. Már a 16-oson belül járt, amikor Baji kivetődött elé, elnyúlt a füvön, Hámori pedig átesett a kapuson. A vélemények megoszlottak, már ami a 11-es jogosságát illeti, ám Varga S. játékvezető, akárcsak az 53. percben, továbbot intett. A kék-fehérek lerohanták a bírót, aki alig tudott kiszabadulni az embergyűrűből.
    A 77. percben Váczi ragyogó lövésénél csak Piel védett szebben, óriási vetődéssel tolta ki a kapu jobb oldala felé süvítő labdát.
    A 80. percben Kulcsár S. bal oldali átívelését Árgyelán Tamási szorításában fejelte a kapus kezébe.
    Egy perccel később, egy bal oldali szöglet végén Tamási fejelt 14 méterről kapura, Baji a léc alá tartó fejest szögletre tornázta.
    A 83. percben Szarvas tért ölelő labdájával Mracskó lépett ki, majd 10 méteres vágta a jobbösszekötő helyéről, 14 méterről laposan a bal sarokba lőtt a vetődő Piel mellett, 2-0.
    A 88. percben Zsivótzky 25 méteres szabadrúgása alig szállt mellé.
    Egy perc múlva Vancsa lövését hárította Baji.
    kép
    A békéscsabaiak első gólja, amit Turbék mellől Szarvas (jobbra, fehér mezben) fejelt Piel kapujába. A labdát Árgyelán (14) továbbította Sztanó (3) mellől Szarvas fejére. (Fotó: Such Tamás)

    Elgondolkodhatott az, aki a mérkőzés előtt hallotta az MTK-s Vancsa Miklós érdekes okfejtését. A kék-fehérek középpályása az újságírók gyűrűjében azt fejtegette: „Egyik csapat sem jobb nálunk, csak nekünk van a legkevesebb pontunk az NB I-ben ”.
    Tény, hogy az első és utolsó helyezett találkozóján nem tűnt ki, mekkora a szakadék a két csapat között — legalábbis ami a táblázaton elfoglalt helyüket illeti. Inkább festett úgy, mint amikor az első helyezett egy középmezőnyben szorgoskodó csapattal játszik. De az is elvitathatatlan, hogy van különbség a két gárda között.
    A Békéscsabának stílusa volt, miként megszokhatta tőlük a publikum ennek a bajnokságnak legnagyobb részében. De azzal is ellenfele fölé kerekedett, hogy harcosabb volt, látszott, jobban akar a csapat. A semleges területre pattanó labdákra való rárajtoláskor szinte mindig a lila-fehérek szerezték meg a pettyest.
    Nem beszélve arról, hogy az MTK-n időnként az is kiütközött: mintha beletörődtek volna a megmásíthatatlanba, az NB II-be. Ugyan tettek kísérletet a gólszerzésre, néhányszor ügyesen meglódultak, de nem mind a tíz mezőnyjátékos. Néhány labdarúgójuk fel-felizzott, még veszélyhelyzetet is teremtettek Baji kapuja előtt, de nem sok látszott a csapategységből.
    Ezzel szemben a Békéscsaba éppen ebben (is) nőtt ellenfele fölé. Mindenki tudta, mikor mi a teendője, mikor kell előrefutnia, vagy éppen visszazárkóznia, mikor kell helyet (területet) cserélni. Az emberfogók is jól váltogatták egymást, ha kellett Mracskó, máskor Szenti kísérte a kék-fehérek ékét, de még Váczi is hátrajött, ha netán mindkettő gólratörően meglódult.
    De az is hamar kitűnt, jóval több a gyors játékos a Békéscsabában, mint a fővárosiak között. Igaz, ez inkább adottság kérdése, de ezzel is fölé nőtt ellenfelének a hazai együttes.
    Mint emlékezetes, a listavezető az utóbbi három hétben megtorpant: három mérkőzésből két pontot gyűjtött. Kicsit hitehagyottan játszott az Újpest, de főleg a Csepel ellen. A mostani lendületes mérkőzésen viszont újra azokat az erényeket csillogtatták, amivel legyőzték a Vácot, az ETO-t vagy éppen tavaly a Ferencvárost, a Kispestet. Ezzel a felfogással lehet bajnokságot nyerni, még ha oly szorossá is vált az élboly, a versenyfutás.
    Az MTK? Nos ez a mérkőzés azt bizonyítja: tényleg nem a leggyengébb csapat az első osztályban. Csak éppen nincs összecsiszolódva a gárda, s nincsenek túlságosan jó formában a játékosok. Aki mégis lendületben van, kevés támogatást kap. Vancsa, Komódi, Zsivótzky egy félidőn át táncolt, de aztán ők is feladták (elfáradtak?), látva, hogy kevés támogatást élveznek a társaktól. Nem beszélve arról, hogy nem mindenki hitt most sem a győzelem lehetőségében a bajnokesélyes otthonában.
    Egy biztos, újra közönségszórakoztató és izgalmas mérkőzést láthatott a publikum, s ha a Békéscsaba ilyen felfogásban és lendületben játszik, akkor a Ferencváros ellen sem kell félteni őket a következő fordulóban, szombaton.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Meg kellett nagyon küzdeni a győzelemért. De most már helyenként jól játszott a csapat. Persze ilyenkor már csak a két pont megszerzése a fontos. Most már az is biztos, hogy indulhatunk valamelyik nemzetközi kupasorozaton.
    — Mire hívta fel a figyelmet a mérkőzés előtt?
    — Az MTK hátvédsora gyenge, futballozni tudnak, de megzavarhatok. Középpályásaik nem zárkóznak vissza. Főleg azt kértem, hogy ne kapjunk gólt, mert akkor megzavarodhatunk. Ez esetben pedig balul sülhetett volna el számunkra.
    — Szünet után kitámadott az MTK, ez megkönnyítette az együttes dolgát?
    — Az első félidőben is sokat támadtunk, de a két hátsó emberünk, Zahorán és Kasik nem segítették kellően a támadásokat. Úgy tűnt, mintha bal oldalunk nem is lett volna. Fordulás után valamivel könnyebb lett, mert lendületben maradtunk, a fővárosiak pedig futottak az eredmény után.
    Popovics Sándor, az MTK edzője:
    — Ez volt az első olyan mérkőzésünk, amelyen megérdemelten vesztettünk. Tudtuk, hogy sokat és jól futnak a békéscsabaiak, ezért próbáltunk meg zárt védekezésből kontrákkal támadásba lendülni. Nálam akkor kezdődik a labdarúgás, amikor mi birtokoljuk a labdát.
    — Ez a mérkőzés nagyobb részében nem úgy látszott...
    — Ez is tény. Sajnos amikor nálunk volt, alig játszottuk meg. Ennek egyenes következménye: ha reggelig játszottunk volna, akkor sem tudtunk volna gólt rúgni, márpedig e nélkül nem lehet nyerni.
    — Vancsát és Komódit az oldalvonal mellé hívta a második félidőben. Mit mondott nekik?
    — Ekkor 1—0-ra vezetett a Békéscsaba. Át kellett csoportosítanom az együttest. Tamásit állítottam jobb-bekkbe, Nagy és Sztanó emberfogót játszott. Azt mondtam a két labdarúgónak, hogy Komódi játsszon jobbszélsőt, Vancsa pedig Tikosi és Kovács mögött zárkózzon fel.

    1. Békéscsaba 27 19 3 5 66-23 41
    ...
    16. MTK 27 4 8 15 16

    Békés Megyei Hírlap, 1994. május 24.