magyarfutball.hu

Vidéki bajnokságok – Nyugati kerület, Győri alosztály 1921/1922

előző szezon Bajnoki végeredmény következő szezon
# csapat neve mérk. gy d v gólarány pontszám
1 Tatabányai SC    :   
- Dunántúli AC    :   
- Egyetértés TO    :   
- Hungária SE (Győr)    :   
- Győri Belvárosi TC    :   
- Győri AC    :   
- Tatatóvárosi AC    :   
- Győri Vasutas SE 1    :   

Zöld adatsor : Feljutott vagy egyéb okból (például MLSZ döntés, klubegyesülés), a klub a következő bajnoki szezonban magasabb osztályban folytatja.

  1. 1) Visszalépett

Egészséges módon fejlődött a vidék labdarúgása. Az egyes kerületek bajnokságaira oly nagy számban érkeztek a nevezések, hogy vagy alosztályok felállításával (Észak), vagy másodosztály szervezésével (Kelet) tudták csak a csapatokat bajnokság keretében foglalkoztatni. Csak a középmagyarországi kerületben 36 együttes jelent meg az őszi rajtnál.

Bár a bajnokság végeredménye nem áll rendelkezésünkre, különböző források egybehangzóan a TSC bajnoki címéről tudósítanak. A sorozatot veretlenül nyerték, a korábbi nagy rivális ETO-t 3:1-re, majd – Győrött! – 4:2-re verték. A Győri Vasutas SE 11:0-s vereséggel távozott Tatabányáról, valószínűleg ez adta a végső okot a bajnokságtól való visszalépésére.

Kerületi döntő

Tatabánya SC - Szombathelyi AK 1:1 (a SzAK levonult)
Tatabányai SC – Székesfehérvári TC 3:0 (1:0)

A Tatabányai SC nyerte a kerületi bajnokságot

A Szombathelyi AK levonulásának okairól és körülményeiről részletesen olvashatunk Rejtő László: Kilenc klub krónikája c. munkájában. Ebből kitűnik, hogy a kerületi döntőbe jutott három csapat közül egyértelműen kiemelkedett a szombathelyi bajnok. Úgy is, mint a bajnoki cím védője, úgy is, mint nagy sikerű hazai és nemzetközi mérkőzések győztese, tele korabeli kiválóságokkal (Weinhardt, Prém, Vámos, Krutzler, Mészáros, Holzbauer). Jó ajánló volt a kerületi döntő előtt a szombathelyiek 2:1-es sikere az MTK bajnokcsapata ellen.
A döntő első mérkőzését Tatabányán rendezték annak ellenére, hogy a szombathelyiek erőteljesen tiltakoztak, óvtak a mérkőzés helyszíne ellen. Hiába.
A vasiak az erős széltől támogatva viszonylag hamar megszerezték a vezetést. A csapatot nagy számban elkísérő főszurkolók között valóságos fogadóiroda működött. Százkoronás, sőt ötszáz koronás fogadások repkedtek a levegőben, hogy 2, 3 vagy 5 góllal győz-e a SzAK?! (A tatabányaiak győzelmére százszoros pénzt kínáltak.)
Közben a pályán meglehetősen kemény küzdelem alakult ki, melynek során a TSC kiegyenlített. A hazai közönség egetverő ujjongással fogadta a jól megérdemelt gólt, míg a szombathelyiek ellentüntetésbe fogtak, olyanba, amely már ekkor veszélyeztette a mérkőzés sima befejezését.
Két szombathelyi játékos – Holzbauer és Krutzler – sérülése egyre nyomasztóbb fölénybe hozta a tatabányaiakat, a levegőben lógott a második góljuk.
Ekkor lépett közbe a szombathelyi közönség.
– Életveszélyes a játék! Levonulni! Tiltakozunk! Óvunk! – sivították.
A szurkolók abban reménykedtek, hogy a mérkőzést – más pályán – újrajátszhatják.
A vezetők azonban tisztában voltak azzal, hogy az indokolatlan levonulókra súlyos büntetés várna. Ezért a szombathelyi játékosok nem egyszerre, hanem külön-külön kezdtek levonulni, sérüléseket színlelve. Ezt látva a játékvezető 15 perccel a szabályos játékidő letelte előtt lefújta a meccset.
A játék a zöld asztal mellett folytatódott. A Nyugati kerület külön ez ügy kivizsgálására felállított bizottsága – újrajátszást rendelt el, Győr színhellyel.
Tatabánya fellebbezett. A kerület fellebbezési tanácsa jóváhagyta az elsőfokú döntést. Mindkét esetben a győri tanácstagok állásfoglalásától függött, hogy melyik félnek adnak igazat. Márpedig akkoriban Győrött ellenszenvvel figyelték a tatabányaiak előretörését, melyet ezekkel a döntésekkel is igyekeztek megnehezíteni.
Újra a TSC lépett. Panasszal fordult a Budapesten székelő országos vidéki tanácshoz, mely objektíven vizsgálva az ügyet új határozat hozatalára kötelezte a Nyugati kerület vezetőségét.
Erre a tisztikar győri és szombathelyi tagjai lemondtak, és a most már csak tatabányaiakból álló kerületi vezetősége a levonulást indokolatlannak mondta ki, és a mérkőzést a TSC javára igazolta.

A „legjobb vidéki csapat” címért

Selejtező


Szegedi Atlétikai Klub – Pécsi Sport Club 1:0
Diósgyőr-Vasgyári TK – Tatabányai Sport Club 3:1 (1:0)
Szentlőrinci Atlétikai Club erőnyerő
Debreceni KASE erőnyerő
források
(1921.11.11.)

Csak részeredmény !

1. Tatabányai Sport Club 11
2. Dunántúli Atlétikai Club 11
3. Egyetértés Torna Osztálya (Győr) 9
4. Hungária Sport Egylet (Győr) 4
-------------------------------------------------------
5. Győri Belvárosi Torna Club 4
6. Győri Atlétikai Club 4
7. Tatatóvárosi Atlétikai Club 3
8. Győri Vasutas Sport Egylet [*1]
[*1] visszalépett

Az első négy helyezett feljutott az egységes I. osztályba.

Földessy János dr: A magyar futball és az MLSz 1897 - 1925.
Nemzeti Sport 1921., 1922.
Az MLSz 1922. évi jelentése.
Sportalmanach. 1922.
gaborpapi (fórum)
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!