magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
1944/1945 Délvidéki kerület - Félbeszakadt 2 Adai SC 12 2
1943/1944 Nemzeti Bajnokság III, Bácskai csoport 3 Adai SC 15 6
1942/1943 Délvidéki kerület, Újvidéki alosztály, I. osztály, Keleti csoport 4 Adai SC 1 19

összes eredmény, részletek »

címer helye

A(z) Ada FK története

Ez a csapat bemutatójának a helye.

Várjuk a segítségedet a bemutató megírásában az info@magyarfutball.hu e-mail címre!

Egy ilyen cikk megírása nem örödöngős dolog. Inkább kutatómunka, sport iránti szeretettel, csapatod iránti imádattal és néhány csipetnyi körültekintéssel, objektivitással és tisztelettel fűszerezve. A cikket nem nekünk és nem a nagyközönségnek írod, hanem első-, másod- és harmadsorban saját csapatodnak. Írásoddal ugyanis szeretett klubodnak, imádott lakóhelyednek és kedvelt játékosaidnak állítasz tiszteletet sugárzó, méltó elismerést és komoly emléket.

Minél őszintébben, minél ötletesebben és minél jobban sikerül néhány sorban összefoglalnod a bemutatandó egyesület történetének lényeges eseményeit és fejezeteit, annál sikeresebb fogadtatásban részesülsz majd. És annál hangosabb vastaps kísér további utadon, Téged szurkolót, a cikked témájául szolgáló egykori és mai játékosok, klubtagok, vezetők és persze szurkolók elismerése.

Hogy munkádat segítsük, az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk néhány ötletet, mely támpontul szolgálhat cikked megírásánál és segítséget ad, egy egységesebb, strukturáltabb, teljesebb, szavakba öntött kép megfestéséhez.

 • A csapatbemutató írás lehetőleg első szám harmadik személyben íródjon, mindvégig egy adott igeidőben - jelen vagy múlt időben.
 • Tégy kísérletet a klub teljes történetének felvázolására a kezdetektől napjainkig!
 • Add meg a klub alapításakor felvett teljes csapatnevet és az akkor használatos klubszineket!
 • Tüntesd fel a csapat sportpályájáinak nevét és helyét!
 • Add meg a lényeges változások (csapatnév, színkombináció, telephelycsere, ...) időpontjait és okait!
 • Amennyiben lehetőséged van rá, mindig igyekezz pontos dátumokat feltüntetni, legalább egy évszámot vagy idöszakot (1988.XII.13-án, 1959 öszén, a ´70-es évek második felében, ...)!
 • Elevenítsd fel a csapat sikeres éveit és kudarcokkal teli periódusait, de ne vessz el a részletekben!
 • Térj ki a lényeges összefüggésekre, foglald szavakba a kluboddal vagy egyes játékosokkal kapcsolatos érdekességeket és kuriózumokat. Írj rövid anekdótát, amennyiben az lényeges a klubhistória valamelyik mérföldkövével kapcsolatban!
 • Ha csapatösszeállítások feltüntetését lényegesnek tartod, add meg a játékosok és az edző teljes nevét!
 • Külső források felhasználása estén tüntesd fel a felhasznált könyv címét, a nézőszámot tartalmazó újság dátumát, a honlap linkjét vagy az infomátorod nevét és pozícióját (Kovács Elemér nyugdíjazott szertáros, G. Aranka söprögető kisiparos, ...). A forrásokat a cikk végén ömlesztve vagy közvetlenül az adott idézet után zárójelben add meg! Célja, hogy a cikk olvasói és minden egyéb érdeklődő a megadott művekben a feltüntetett helyen további információkra tehessen szert.
 • Ügyelj a helyesírásra, különösen a római számok használatára (NB II-ben, Megyei I. osztályú, 1999.VIII.07., XXIII. kerületi, XIX. századi,...) és a helyes ragozásra (január elsején = január 1-jén, második = 2., 3-mal, 4-gyel, 5-öt, 6:0-s győzelem, hetedosztályú,...) és a tulajdonnevek helyes írására (Puskás Ferenc stadionbeli, Szentendrei-szigeten, Margit hídnál, kaposvári,...)

Segítségedet előre is köszönjük! Írásra fel! Sok sikert! Ne feledd: imádott klubodért teszed, nem magadért és pláne nem nekünk!

Segítség Felhasználók által beadott adatok

2010.12.26, 16:24 DurzaCeasar színek

részletek »

Szurkolók
alias
Adai SC
kapcsolódó csapatok
címkék
cím
alapítás
1912
klub színei
bajnokság
stadion
-
névváltozások
 1. Ada Sport Klub "Turul"
  1912 - ?
 2. Ada FK
  ? - ?
dicsőséglista
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: pancso
  2013.11.04, 17:45
  Százéves az adai labdarúgás:

  http://www.panoramada.co.rs/201211/1-8.php
   
 2. avatar: pancso
  2013.11.04, 17:44
  Az adai futballpályák története II.
  1930-as év nyarán ASC néven játszott még a csapat az újonnan kiépített pályán, pontosabban augusztus 17-ig, amikor felveszi a Plava Zvezda nevet. Az új név felvételére az adott okot, hogy a csapat pénzelőjének, Marko Dudvarskinak forgalmas kereskedése volt, és ezt Plava Zvezdának hívtak. Mivel Dudvarski nagyon sokat segített az egyesületnek – az ő érdeme volt a fentebb említett új pálya létrehozása is – az az elhatározás született, hogy a futballklub felveszi a Plava Zvezda nevet. Az egyesület teljes neve így: ASC Plava Zvezda.
  Az első labdarúgó pálya helye az Újsor bejáratánál
  Az 1936-os év rendkívül zűrzavaros volt a futball szemszögéből. A Plava Zvezda focistái nem hozták a várt eredményeket, sikerek helyett kudarcok születtek, amit tetézett a vezetőség körében érződő meg nem értés, torzsalkodás, és ez a klub felbomlásához vezetett. Az egyesület ugyan nem szűnt meg, de a játékosok más klubokba távoztak. Ebben az évben alakult egy új klub Radnički SK néven. Miután megkaptak minden engedélyt, 1937-ben teljes erővel megkezdték a munkát. Fő célkitűzésük és elsőszámú feladatuk volt egy új labdarúgó csapat létrehozása, főleg fiatal munkások bevonásával. Az elnök befolyásos politikai személyiség és gazdag kereskedő volt, új futballpályát építetett klubja számára. Ez a pálya a kompra vezető út mellett a rétben kapott helyet az út jobb oldalán. Megemlíthető, hogy a Radnički színe piros-fekete volt.
  Leszögezhető tehát, hogy Adán 1936 és 1941 között két futballcsapat és két futballpálya volt. Mindkét pálya lakott területen kívül, a réten kapott helyet. Ilyen helyzet a későbbiek során nem alakult ki, mert amint a következőkben látni fogjuk, jó néhány futballpályát építettek még, de azok már mind vagy közvetlen a település mellet, vagy éppen a kellős közepén voltak.

  A második futballpálya helye a töltés alatt a strandlejáratnál
  A pályák helyzete 1941-ben teljesen megváltozott, de ez nem a politikai eseményeknek köszönhető, ezek inkább a csapatokra, játékosokra voltak kihatással. 1941 tavaszán nagyméretű talajvíz öntötte el szinte az egész rétet, a Disznóháttól a töltésig, így a rétben lévő mindkét pálya víz alá került, és használhatatlanná vált. A pálya kérdését ekkor ideiglenesen úgy oldották meg, hogy az akkori Földműves iskola (ma a Halász József MK igazgatósága) területén alakítottak ki egy pályát, amely ugyan kisebb volt a normál méretűnél, de mégis lehetőséget nyújtott a labdarúgás folytatására. Ezen a pályán fogadta az ASK-Turul – mert időközben a hatalom is megváltozott, így a klub is új nevet kapott – a budapesti Vasas együttesét, ennek inkább propaganda jellege volt. Két mérkőzést is játszottak, mindkét esetben a Vasas győzött (5:2 majd 11:2). Ebben az időben az ASK az MB III-ban játszott, Szegeddel, Bajával, Jánoshalmával stb. együtt.
  Az adai futballpályák állapota továbbra sem felelt meg a követelményeknek. A rétben ugyan visszahúzódott a talajvíz, így a Radnički pályáját próbálták használni a Földműves iskolában lévő pálya mellett. Ezek a pályák nem feleltek meg a Magyar Labdarúgó Szövetség követelményeinek, ezért az adaiak több alkalommal is kértek a hatóságtól egy megfelelő terepet, ahol kialakítanának egy új pályát. A hatóság végül eleget tett a kérésnek, és öt hold földet átengedett az egyesületnek. Ez a pálya a macedóniai városrészben, a mai IBA dörzskorong gyárral szembeni részen terült el, illetve a mai Krajina utca keleti oldalán egészen a Bara partjáig. Végeredményben ez a pálya is csak ideiglenesen szolgált a labdarúgás céljaira, nem kerítették be, öltözője sem volt, lelátót sem építettek. Öltözőként az utca páros oldalán lévő házak egyikét használták.
  1945 tavaszán újraszerveződött a labdarúgás is, új vezetőséget választottak, a labdarúgó egyesület pedig felvette a Bratstvo nevet. A pálya továbbra is az előbb leírt helyen maradt, igen szerény és szegényes állapotban. Ezt a pályát 1949-ig használták, akkor a mai Műszaki iskola területére helyezték át. Ez a pálya méretei szerint már megfelelt az előírásoknak. Fekvése észak-déli irányú volt, azzal, hogy a nyugati széle a mai Moša Pijade utca közepén húzódott, az 57-es számtól a város felé haladva egészen a Kossuth Lajos utcáig, míg a keleti széle a Rade Končar utca 30-as számú ház tövében volt. Ennek a pályának sem volt öltözője, így kényszermegoldásként a környező házak egyikét használták erre a célra. „Lelátót” a nyugati oldalon építettek, ez három sor padból állt (cölöpökre erősített deszkák) és a két 16-os közötti távolságot foglalta magába. Az akkorra már urbanizált Macedónia városrészben kezdtek felépülni a lakóházak, így a Rade Končar utcában is. A pálya fekvése viszont teljesen elzárta a kijáratot a Moša Pijade utcára. A lakók csak gyalogosan, a pályát átszelve juthattak ki a főutcára.

  forrás: http://www.panoramada.co.rs/201208/1-20.php
   
 3. avatar: pancso
  2013.11.04, 17:42 (szerk.: 2013.11.04, 17:43)
  Az adai futballpályák története

  A futballpályák kialakítása természetesen egybeesik a szervezett labdarúgás történetével. Mit ér egy focicsapat, ha nincs megfelelő hely kergetni a labdát? A grundokon csal a környékbeli srácok rúghatták a labdát, amolyan utcai módra, de ha egy komoly futballklubról van szó, komoly elképzelésekkel és célokkal, akkor megfelelő teret kell biztosítani a játék gyakorlásához, a fejlődéshez.
  Ilyen gondokat kellett többek között megoldani 1912-ben Adán a hivatalosan is megalakult futballklubnak. A futballozni vágyó fiataloknak teret kellett biztosítani a fejlődésükhöz.
  Az adai futballpályák elhelyezkedése az idők folyamán
  Az új, jóformán ismeretlen sportjátékot a község fiataljai már 1912 előtt is játszották. Játéktérül a töltés melletti legelőt használták, és innen származik az első nehézség is. A rét ugyanis a község tulajdonát képezte, amit minden évben rendszeresen haszonbérbe kiadott. A futballozó fiatalok letaposták a füvet, ezzel magukra vonták a bérlő haragját. A bérlő panasszal fordult a község bírájához kártérítést követelve. A község igazat adott a bérlőnek és betiltotta a futballozást. Másrészt, a lakosság is bizonyos előítélettel nézte a „naplopó” fiatalokat, akik rövid gatyában szaladgálnak a labda után – ahelyett hogy dolgoznának. A labdarúgó fiataloknak azonban akadtak pártfogóik is a tisztviselők, kereskedők, iparosok körében, akik gyermekeik sportolásában semmi kifogást nem találtak. Meg kell említeni Cilcer Izsák kereskedő nevét, aki – az akkori feljegyzések szerint – először hozott bőrlabdát Adára. Végül is megszületett a képviselő testület hallgatólagos beleegyezése, hogy a futballozni vágyó fiataloknak átengedi az akkori vásárteret, a mai Đura Đaković utca vasútnál kezdődő részét, a baloldalon.
  A labdarúgók elérték céljukat. Pályát kaptak, amit önkéntes munkával játékra alkalmassá tettek. Öltözőnek egy vásártéri bódét használtak, klubhelyiségül pedig az átellenben lévő későbbi bikaistálló egyik helyiségét bérelték ki. A legtöbb baj a kapukkal volt. A nagy nehezen összeállított kapukat rendszeresen ellopták. Az első pálya mérete 75 m hosszú és 30 m széles volt. 1919-ben ugyanezt a pályát megnagyobbították, melynek méretei megközelítették a normál pályák nagyságát: 100 m hosszú és 40 m széles lett. Ezen a pályán már bajnoki mérkőzéseket is lehetett játszani.
  A labdarúgó klub hivatalosan 1912 augusztusában alakult meg ADAI SPORT CLUB néven, így most már a pálya használata is hivatalossá vált. Egy nem hivatalos mérkőzésen ezen a pályán az adai ASC 19:0 arányban legyőzte a Moholi Sport Egylet csapatát.
  Ezt a pályát 1927-ig használták és már ebben a futballidényben, a rétben, a töltés mellett alakítottak ki egy új pályát, ami a strandra vezető út bal oldalán terült el. A feljegyzések szerint 1927 nyarán az adaiak 2:0 arányban megverték a zentai Radničkit.
  Ezt a pályát sem sokáig használták, mert a községi vezetés 1929 szeptemberében tárgyalt egy újabb helyszínről és a pálya kiépítéséről, amiről egy évvel később, 1930 szeptemberében határozatot is hozott. A költségvetésben 60.000 dinárt láttak elő az új pálya kiépítésére, azzal, hogy részjegyeket bocsátottak ki a költségek fedezésére. „Az itteni Sport Club a futballpályát is kibővíti, atlétikai pályát is terveznek, így a sportnak minden ága talajt talál itt. A község 6 hold földet adott az ASC-nek pályaépítésre a következő feltételek mellett: 1. A pálya területéért az ASC minden évben 2000 dinárt fizet, 2. az ASC a pályát 25 évre kapja el, 3. Az ASC köteles a pályát saját költségén bekeríteni és öltözőt építeni”. Ez a pálya szintén a strandra vezető út bal oldalán volt csak jóval közelebb a községhez. Fekvése ugyanaz volt, mint a mai pályának, irányban is megegyezett, csak, mint mondtuk, az út bal oldalán. Az 1929/30-as évi II. osztályos bajnokságot már a korszerűen ellátott, bekerített pályán játszották le.

  forrás: http://www.panoramada.co.rs/201207/1-24.php
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2010.12.29, 09:49
  2010.12.26 16:24 DurzaCeasar
  Ada, Ada FK
  színek Piros-fekete-fehér
   
 5. avatar: fgymat
  2010.04.07, 22:35 (szerk.: 2013.11.04, 15:33)
   
 6. avatar: fgymat
  2010.04.07, 22:27
  kép

  forrás:
  Pluhár István: Magyarországi sportegyesületek története (1941)