magyarfutball.hu

portré: Holender Filip
© mlsz.hu
alias
Filip Holender
Filipinnyó
Филип Холендер

"Holander"
"Hollander"
nemzetiség
Magyarország

Szerbia

életkor
29 éves
poszt
középpályás
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Budapest Honvéd FC
2013 - ?
Lugano FC
2019. július - 2021. május 7
FK Partizan
2020. október 2 - 2022. július
Vasas FC
2022. július 29 -
eredmények / elismerések
Magyar Bajnok
2016/2017
Holender Filip 2015
2015-ben a Budapest Honvéd játékosaként
A szüleim szerbek, odahaza szerbül beszéltünk. Apai nagyapám, Holender Zoltán magyar volt, de kétéves múltam, amikor ő meghalt. Hétéves lehettem, amikor szülővárosomban, Kragujevacban elkezdtem focizni. Persze nemcsak futballoztam, minden sportágat kipróbáltam – és mindenben nyerni akartam. Hogy az iskolában nemcsak rúgtam, hanem dobtam a labdát, annak talán édesapám örült a legjobban, mert remek kosárlabdázó volt. A barátai mind a mai napig mondogatják, ha nincs a délszláv háború, nagy karriert futhatott volna be. Mindazonáltal édesapámnak köszönhetem, hogy Kispestre kerültem. Bár szó volt arról, hogy a Partizan Beograd vagy a Crvena zvezda korosztályos csapatába kerülhetek, amikor felvetődött, hogy elmehetek próbajátékra a Honvéd akadémiájára, apu azt javasolta, hogy inkább a határon túl próbáljak szerencsét. Egy hetet töltöttem Budapesten, edzettem, és két edzőmeccsen játszottam. Az elsőn mindjárt négy gólt lőttem. Nem sokkal azután, hogy hazatértem, már hívtak is Kispestről, hogy szeretettel várnak vissza – hosszabb időre. Tíz nap alatt teljesen megváltozott az életem, jóformán mindent és mindenkit magam mögött hagyva Magyarországra költöztem. Nem volt könnyű.1


Budapest Honvéd FC, 2013-2019

Amikor édesanyámék elengedtek otthonról, kizárólag azt nézték, nekem mi a jó. Akkor még nem is gondoltam bele ebbe, ám ahogy teltek-múltak az évek, rádöbbentem, mekkora áldozatot hoztak azért, hogy megvalósíthassam az álmaimat. Édesapám időközben fanatikus Honvéd-drukkerré vált, nem jelenhet meg úgy cikk rólunk, hogy ne olvasná el – az internetes fordítóprogram segítségével. Ja, és bármilyen kép kerül fel a Facebookra, rögtön kedveli.
Amikor először szóba került, hogy a Honvédba jöhetek, apu mindössze annyit mondott, Filip, ez Puskás Ferenc csapata. Több sem kellett nekem. Hiába voltam még gyerek, hiába éltem ötszáz kilométerre Budapesttől, az, hogy ott futballozhatok, ahol egykoron Puskás, mindennél többet jelentett. Nincs ez másként manapság sem, vallom, tradíciók nélkül mit sem ér a futball. Ezzel is magyarázható, hogy a szívemhez még egy csapat áll igazán közel, mégpedig a Liverpool.1

...

Lugano FC, 2019-2021

Tetszett az a terv, amit a Lugano tulajdonosa, sportigazgatója és vezetőedzője felvázolt előttem, ezért döntöttem a kettő plusz egyéves szerződés aláírása mellett. Biztos, hogy nehezebb dolgom lesz, mert a svájci bajnokság erősebb, mint a magyar, de pont ezért választottam Luganot. Szeretnék az új csapatomban és a válogatottban is alapember lenni.2


FK Partizan, 2020-2022,

Hétéves voltam, amikor a szülővárosomban elkezdtem futballozni, és nem mehetett rosszul, mert többször is szóba került, hogy a Partizan vagy a Crvena zvezda korosztályos csapatába igazolok. Az élet azonban másként hozta, mert amikor tizennégy voltam, adódott egy váratlan lehetőség: elmehettem próbajátékra a Honvéd akadémiájára. Nem biztos, hogy erősebb a szerb bajnokság, mint a svájci, de a Partizan keretét csupa jó játékos alkotja, meggyőződésem, itt tovább fejlődhetek. Amikor a Honvédból Luganóba szerződtem, abban a reményben tettem, hogy megállom a helyem azon a szinten is. Szerintem nem vallottam szégyent, éltem a lehetőséggel. Nem könnyű a Partizan kezdő tizenegyébe bekerülni, de nem féltem magam – sohasem voltam az a típus, aki meghátrál a kihívások elől. Az hajt, hogy újra és újra bizonyítsak.3

...
Alapvetően pozitív személyiség vagyok, úgyhogy a Partizannál töltött két idényre szép emlékekkel gondolok vissza. Még akkor is, ha az előző évadban kevesebb lehetőséget kaptam. Ez minden futballistával megtörténhet, de így is megtisztelő volt Szerbia egyik legnagyobb klubjában játszani. Profi futballistaként viszont a játékpercek a legfontosabbak, ezért új kihívást kerestem.
A nyáron kivártam, kíváncsi voltam, mit hoz az edzőváltás a csapat életében, ám hamar kiderült, hogy Ilija Sztolicánál csak epizódszerep jutna nekem. Az első három fordulóban mindössze hét percet kaptam, ezek után egyértelmű volt, hogy váltanom kell. Eközben megkeresett a Vasas, és bár voltak más lehetőségeim, Magyarországról csak egyetlen ajánlatot kaptam. A két klub hamar egyezségre jutott, a kialakult helyzet miatt a Partizan nem gördített akadályt a távozásom elé.4


Vasas FC, 2022-

Akárcsak az életben, a futballban is nehéz előre tervezni, én sem készültem a hazatérésre, de így alakult. A Partizanban kevesebb lehetőséget kaptam volna, ezért váltanom kellett. Ám ha már így hozta az élet, boldogan fogadtam a fővárosi klub megkeresését, mert az NB I-et és Budapestet is jól ismerem, nem az ismeretlenbe csöppentem. Hálás vagyok a Vasasnak a bizalomért, remélem, tudok segíteni a csapatnak.4
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2023.04.22, 18:43
    A hivatalos MLSZ adatbankban és a saját Facebook oldalán pedig 27-e van. Vagyis a Vasas oldala hibás.
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=1441581212710565&set=a.104623343073032
    https://adatbank.mlsz.hu/player/587738.html
     
  2. avatar: Zsorzsinju
    2023.04.22, 18:09
    A Vasas oldalán 24. szerepel születési napja ként.

    http://www.vasasfc.hu/csapat/jatekosok
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2022.07.30, 10:27 (szerk.: 2022.07.30, 10:31)
    A Vasashoz való igazolása kapcsán:
    Tavaly vette meg a Partizán, 2024-ig volt szerződése a Partizánnál. Most 2022 van és a Vasasba igazolt. Mindent elmond a teljesítményéről.

    Valaki amúgy meg tudja mondani, hogy Holender mi a fészkes fenének igazolt annak idején Svájcból egy gyengébb bajnokságba, úgyhogy lehetőséget is kapott a Luganoba plusz válogatott volt stb. Utána lejtmenet. Érdekes sztori.
    A Vasas jól járt vele egyébként, a keretük meg tényleg olyan, hogyha Kuttor mester össze tudja őket gyúrni akkor simán mehetnek a dobogóért. Kíváncsi leszek.

    Valami baromi szir lehet a Honvédnál hogy az ősnevelésű játékosok menekülnek onnan,pedig egy jó csatár a Honvédnak mint egy falat kenyér kéne.
    Apropo a vasasnak honnan van ennyi lóvéja?

    https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2905673
    Ha oszintek akarunk lenni, Holender kispestibb kozeget talal most a Vasasnal, mint nalunk…

    Ha ide jott volna vissza kb a Lovricon kivul senkit nem ismert volna - beleertve vezetoket, edzoket, jatekoskeretet, cimert, stadiont.

    Mig a Vasas fel csapataval egyutt jatszott korabban.

    Még ha nem is a pénz döntött, de az is kérdés, hogy akart-e ő jönni (minden érzelmi kötődés mellett) egyáltalán egy ilyen helyre, ami most itt kialakult ebben klubban?

    Folyamatos edzőcserék, kiesés elleni harc, megmosolyogtató, illetve tragikus játékospolitika, zéró koncepció-jövőkép, több mint érdekes új kezdő edző, nagyon kétesélyes igazolások.......

    A Vasas tele magyar játékosokkal, barátokkal, sokkal nyugodtabb légkör és stabilitás és nem lehet, hogy ez sokkal vonzóbb volt?

    Ez az a Honvéd, már nyomokban sem tartalmazza azokat, amiket ő itt hagyott, ahol felnőtt, ahol játékossá érett.

    Nem akartuk, mert már nem tudunk akkora fizetést adni, mint fél évvel ezelőtt, meg mint most a Vasas. Ezt egy belsős kolléga írta meg itt pár napja.

    egy mar itthon bizonyitott Honved kotodesu csatarrol beszelunk aki siman elfert volna a mostani keretben, azt gondolom ez nem vitas.
    "itt" es "mindenki" (minden kommentben siras van? nem.) nem azert sir mert nem tudtuk megszerezni, hanem, hogy nem szereztuk meg.
    Hogy akarta e a vezetoseg az teljesen irrelevans.

    https://csak.taccs.hu/2022/07/29/holender-vasas/
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2020.10.04, 17:37
    A Partizanhoz való igazolása kapcsán:
    Ez mindenképpen szintbeli előrelépés, csak ilyenkor mindig kérdés hogy be is tudja-e játszani magát az új csapatába. Remélem igen, mert a válogatott baloldalán úgy tűnik ő az egyik potenciális jelölt, és jó lenne ha játékban tudna lenni. Sok sikert

    Szakmailag visszalépés. 2x rangadó a Crvena ellen, ott van még a Vojvodina, a többi csapat NB1 szint. Azért Svájcban jobban szem előtt van, komolyabb a bajnokság és hát csodálatos hely. De mivel hazája topcsapatába igazolt, lehet gyerekkori álma teljesült ezzel, így megértem a döntését és sok sikert kívánok neki.

    Jó helyre igazolt,a szerb bajnokságot az összes topligás és nem topligás csapat folyamatosan figyeli, bár szerintem topligában sohasem fog játszani.És az is biztos hogy olasz és török csapatok nem akartákk H.-t szerződtetni.Csak a managere ajánlgatta mindenhova,de nem tudta meggyőzni az olasz,török csapatokat.

    Szerintem meg szerbiában jobban szem előtt van, mint svájcban. Szinte minden komolyabb csapatnál játszik délszláv játékos. Erőssek, gyorsak,küzdenek mint a pocok. A svájci egy langyos liga, nem jobb mint a magyar.

    nem tudom mit látnak benne:egyedüli erénye a gyorsaság, de: bal oldali szélsőként 10 meccsenként lő egy gólt, nincs gólveszélyes mozdulata vagy betőrése a 16-os környékén, ,többnyire hátrapasszos, erőtlen, bal oldali védőként meg nevetséges, hiszen sem fizikuma nincs hozzá, sem szerelni nem tud. Ha kellett volna a Lugánonak, nem engedik el. Ennek ellenére Rossi őt fogja betenni a bolgárok ellen.

    Maga a svájci bajnokság erősebb a szerbnél, viszont a Partizan fényévekkel erősebb mint a Lugano. Svájcban a Basel és Young Boys aki erős, a többi csapat futottak még kategória. Szerintem jól döntött, persze csak ha stabil kezdő lesz. Ez a válogatott szempontból is fontos lenne, mert vége emgtaláltuk a megfelelő balszélsőt aki képes betörni, 1-1-ben kijátszani a védőjét, megtudja játszani a labdát és kapura is veszélyes tud lenni.

    Két full egyforma erősségű bajnokság. Pont egymással meccselnek a 2. bl. helyért. A lugano pedig azért nem gyenge csapat, a fene sem néz utána, de az elmúlt 3 évben 2x tuti csk voltak az el-ban. Annyi a sztori, hogy nem számít rá az edző, de ez a játékperceiből látszik is.

    ja és centre forwardként jelölik meg, de sztem nem az lesz. mindenesetre a partizan legértékesebb játékosai Stevanovic (LW 8m) Sadiq (CF 6m) Markovic (RW 2,6m), szóval valószinüleg beugro embernek szerezték meg, vagy balhátvéd lesz ott is... smiley

    Holender az egyike azoknak a magyar középpályásoknak, akitől van folytatása a játéknak, Szoboszlaival, Sallaival mindhárman megtartják, és hasonló színű mezben játszóhoz képesek passzolni nagyon nagy százalékban. Ettől jobb a játék képe az elmúlt két válogatott meccsen. Emlékszem a kényelmesen, hófehér patyolat mezben sétáló elődökre 10 évvel ezelőttről...

    http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2787323
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2019.03.28, 13:02 (szerk.: 2019.03.28, 13:11)
    Svájcba való igazolása kapcsán:
    Legalább ő vállalja a kihívást, hogy megmérettessen egy színvonalasabb helyen. Ma már magyar viszonylatban ez is dicsérendő.

    Akkor csatlakozik Vécseihez és Kecskéshez.
    Szerintem ha pénzért vitték volna Hemi már tavaly eladja, kérdés, hogy a Vidinél valamivel alacsonyabb értékű Lugano, hajlandó lett volna fizetni érte.

    Sok sikert, Filip! Hiányozni fognak a karba tett kezes gólörömeid. Remélem a válogatott meccseken egyet-kettőt még megcsodálhatok Baráth Boti indításai után.

    Végre egy játékos aki reálisan, jól váltott klubot.

    A Lugano mindig is a svájci bajnokság vége felé szokott végezni, szóval nemzetközi kupa szereplés nem jöhet szóba. A svájci bajnokságban a Basel és a Young Boys kiemelkedő csapat, de a bajnokságot én nem nevezném erősebbnek a magyarnál. Szóval egy oka volt a váltásnak, mégpedig a pénz.

    Elég sűrű a mezőny, három pontra vannak az El selejtezős pozíciótól.Erősebb bajnokság, pénz is több gondolom, egy lépcsőfok felfelé. 25 éves, válogatott, most van a csúcson, váltania kellett, szerintem teljesen érthető döntés.

    Lugano tavaly majdnem tovabbjutott az EL csoportjabol

    Holenderrel a legsokoldalúbb játékosunktól búcsúzhatunk el. Egyrészt kár, mert nehéz lesz pótolni, másrészt pedig nagyon sok sikert!!!!

    Köszönjük Filip, sokat tettél a klubért, sosem hisztiztél, nem mondtál egy rossz szót sem, és a bajnoki címben is nagy szereped volt, kimagaslót nyújtottál akkor is, amikor a mester anno nem a saját posztodon játszatott, többek közt ezért is vagy válogatott. Sok sikert Lugano-ban! Bőven megérdemelted már ezt a szerződést.

    Ő többet köszönhet a szurkolóknak és a klubnak... A kinevelésén kívül voltak nagyon gyenge, kb. Vernes-szintű idényei, Prosser határozottan jobbnak tűnt támadóként, mégis folyamatosan kezdőjátékosként lehetőséget kapott évek át.. Pedig nem egy esetben átcsúszott a labda a lába alatt és hasonlók. Ahogy beindult neki, Supka is a támadósorban tartotta, Tischler és NGog hátrányára..

    Szóval, ő is mondhat(na) egy nagy köszönetet majd!

    http://www.csakfoci.hu/nemzetkozi-foci/vilag-foci/bemutattak-az-nb-i-magyar-valogatott-golkiraly-jeloltjet-az-uj-csapatanal-hivatalos
    http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2691133
    http://csak.taccs.hu/2019/03/25/holcsikat-bejelentette-a-lugano/
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.10, 12:24
    Nem válogatott szintű játékos ez tény és mindenki tudja, hogy csak Rossi picipest múltja miatt hívták be. Ha Rossi az MTK-nál lett volna edző lehet most Kanta Józsi lenne ismét válogatott. Szokásos kispesti kavarás van a válogatottnál. Eppelről és Grófról nem is beszélve... Amikor a skót ligában játszó Bodgánt és a jó formában lévő Vidát kihagyja Rossi és jönnek picipestről a haverok megkérdőjelezhető Rossi alkalmassága egy válogatott éléről.

    Nem nézem a magyar bajnokságot, de amit az EL selejtezőn láttam tőle az nem volt rossz. Hihetetlenül alacsonyan van a súlypontja, robbanékony játékos. Jól cselez és tartja meg a labdákat. Bízom benne, ha kap csereként lehetőséget a válogatottban, akkor úgy fog beszállni, mint Ugrai amikor bekerült a válogatottba. Mindenki fikázta, hogy miért stb, de az egyik legjobb volt amikor megkapta a lehetőséget. Bár nem tudom elképzelni, hogy milyen poszton szeretnék bevetni. Talán 10-es helyére tudnám elképzelni, vagy árnyékékként. Ezt már bízzuk Rossira.

    Holender jó játékos,hétvégén is a csapat legjobbja volt.Rossi pedig megmutatta,hogy ilyen srácokból és pár tapasztaltabból remek csapatot tud gyúrni.

    Szimpatikus, céltudatos srác, de nem gondolom, hogy a válogatott húzóembere lehet, viszont az biztos, ha szerepet kap, oda fogja tenni magát!

    Inkább örülök egy szerbiai születésű, de elkötelezetten, vallottan nemzeti érzelmű embert (magyar nagyapával) a válogatottban, mint "tősgyökeres" semmirekellőket, akik meccse előtt szelfiznek a stadionban, aztán teleszarják a gatyájukat. Sok sikert neki. Ami meg ezt a "picipestezést" illeti, szerintem Magyarország egyik legnagyobb múltú klubját lekicsinylően becézgetni, mintha valami tegnap összerakott gittegylet lenne, legalább annyira hazafiatlan dolog, mint csőlátásúan leírni valakit, mert neki DÖNTÉS, és nem ADOTTSÁG magyarnak lenni. Nem mellékesen szerintem van még a világon néhány szövetségi kapitány, aki két azonos képességű játékos közül azt hívja meg, akit jobban ismer, akit ennek köszönhetően hatékonyabban tud használni.

    Kiváncsi lennék amúgy hány meccsét láthattak az itt fikázók. Simán megérdemli a meghívót, csapata egyik legjobbja hosszú ideje, a kispest meg csak ott van évek óta a dobogón vagy a közelében. Az meg hogy nem tősgyökeres magyar.. Hát pl Viníciusnal sokkal inkább magyar, mivel apai ágon igenis az. Ilyen játékosokat szeretnék látni a válogatottban, akiknek számít valamit a tradíció, és meghal a pályán.

    Hollander két lábas, gyors, gólérzékeny, sok poszton használható futballista, és bizonyára sokkal magyarabb érzelmű, mint néhány itt kommentelő ellendrukker. Ráadásul jó formában és erőállapotban van, adott esetben balhátvéd poszton is bevethető.
    Rossi komoly edző, nem "kedvenceket" hív be a keretbe, hanem használhatókat. Szerintem Nagy Gergő esetében téved, de ő is ember, mindazonáltal a legszimpatikusabb az utóbbi évek szövetségi kapitányai közül.
    Hajrá magyarok!

    http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2662627
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2015.05.11, 16:20
    Egy itáliai portál a Budapest Honvéd "elolaszosodása" kapcsán írt cikket a tavaszt remekül kezdő kispestiekről. A lap megjegyzi, hogy Marco Rossi vezetésével egy egész kis olasz kolónia épült fel a piros-feketéknél, de mellettük két ígéretes fiatalt is kiemel a cikk. Egyikük, Filip Holender kapcsán a lap angliai lehetőségekről ír és hozzáteszi, hogy a tehetséges támadóért a Honvéd 3 millió euró körüli összeget szeretne kapni.

    Mint ismeretes, a télen tovább bővült a Budapest Honvéd olasz kontingense, hiszen Raffaele Alcibiade és Andrea Mancini mellé megszerezték Arturo Lupoli és Emiliano Bonazzolit (nem is beszélve a sportigazgató Fabio Cordelláról és a vezetőedző Marco Rossiról).

    Egy olasz portál – melynek cikkét aztán a Transfermarkt is átvette – ennek kapcsán számol be arról, hogy "egy szeletnyi Olaszország" alakult ki Kispesten, annak a Rossinak a vezetésével, aki első évében bronzérmes lett a piros-feketékkel, és akinek most is esélye arra, hogy Európába vezesse csapatát.

    Az olasz légiósok mellett a lap a Honvéd tehetségnevelésével is foglalkozik és olyan két fiatal játékost ki is emelt a csapatból, akikből még komoly hasznot is húzhat akár a klub. Egyikük az a 19 éves Prosser Dániel, akit Rossi az utóbbi időben hozott fel az utánpótlásból, és aki a múlt hétvégén, a Puskás Akadémia elleni 4-0 alkalmával az első gólját is megszerezte.

    A másik kiemelt futballista a cikkben Filip Holender, aki 19 éves, de a lap szerint máris több csapat figyelmét felkeltette, elsősorban Angliából. A szerző hozzáteszi, hogy a kispestiek csak jó áron válnának meg esetleg a magyar-szerb támadótól, és az olasz lap információi szerint 3 millió eurót, azaz forintra átszámolva több mint 900 milliót kérnének, ha egy komoly vevő bejelentkezne érte.

    2014.03.13
    http://www.csakfoci.hu/node/159035