magyarfutball.hu

portré: Holender Filip
© mlsz.hu
alias
Filip Holender
Filipinnyó
Филип Холендер

"Holander"
"Hollander"
nemzetiség
Szerbia

Magyarország

életkor
25 éves
poszt
középpályás
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Budapest Honvéd FC
2013 -
Lugano FC
2019. július -
eredmények / elismerések
Magyar Bajnok
2016/2017
Holender Filip 2015
2015-ben a Budapest Honvéd játékosaként
A szüleim szerbek, odahaza szerbül beszéltünk. Apai nagyapám, Holender Zoltán magyar volt, de kétéves múltam, amikor ő meghalt. Hétéves lehettem, amikor szülővárosomban, Kragujevacban elkezdtem focizni. Persze nemcsak futballoztam, minden sportágat kipróbáltam – és mindenben nyerni akartam. Hogy az iskolában nemcsak rúgtam, hanem dobtam a labdát, annak talán édesapám örült a legjobban, mert remek kosárlabdázó volt. A barátai mind a mai napig mondogatják, ha nincs a délszláv háború, nagy karriert futhatott volna be. Mindazonáltal édesapámnak köszönhetem, hogy Kispestre kerültem. Bár szó volt arról, hogy a Partizan Beograd vagy a Crvena zvezda korosztályos csapatába kerülhetek, amikor felvetődött, hogy elmehetek próbajátékra a Honvéd akadémiájára, apu azt javasolta, hogy inkább a határon túl próbáljak szerencsét. Egy hetet töltöttem Budapesten, edzettem, és két edzőmeccsen játszottam. Az elsőn mindjárt négy gólt lőttem. Nem sokkal azután, hogy hazatértem, már hívtak is Kispestről, hogy szeretettel várnak vissza – hosszabb időre. Tíz nap alatt teljesen megváltozott az életem, jóformán mindent és mindenkit magam mögött hagyva Magyarországra költöztem. Nem volt könnyű.1


Budapest Honvéd FC, 2013-

Amikor édesanyámék elengedtek otthonról, kizárólag azt nézték, nekem mi a jó. Akkor még nem is gondoltam bele ebbe, ám ahogy teltek-múltak az évek, rádöbbentem, mekkora áldozatot hoztak azért, hogy megvalósíthassam az álmaimat. Édesapám időközben fanatikus Honvéd-drukkerré vált, nem jelenhet meg úgy cikk rólunk, hogy ne olvasná el – az internetes fordítóprogram segítségével. Ja, és bármilyen kép kerül fel a Facebookra, rögtön kedveli.
Amikor először szóba került, hogy a Honvédba jöhetek, apu mindössze annyit mondott, Filip, ez Puskás Ferenc csapata. Több sem kellett nekem. Hiába voltam még gyerek, hiába éltem ötszáz kilométerre Budapesttől, az, hogy ott futballozhatok, ahol egykoron Puskás, mindennél többet jelentett. Nincs ez másként manapság sem, vallom, tradíciók nélkül mit sem ér a futball. Ezzel is magyarázható, hogy a szívemhez még egy csapat áll igazán közel, mégpedig a Liverpool.1

...

Lugano FC, 2019-

Tetszett az a terv, amit a Lugano tulajdonosa, sportigazgatója és vezetőedzője felvázolt előttem, ezért döntöttem a kettő plusz egyéves szerződés aláírása mellett. Biztos, hogy nehezebb dolgom lesz, mert a svájci bajnokság erősebb, mint a magyar, de pont ezért választottam Luganot. Szeretnék az új csapatomban és a válogatottban is alapember lenni.2
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2019.03.28, 13:02 (szerk.: 2019.03.28, 13:11)
  Svájcba való igazolása kapcsán:
  Legalább ő vállalja a kihívást, hogy megmérettessen egy színvonalasabb helyen. Ma már magyar viszonylatban ez is dicsérendő.

  Akkor csatlakozik Vécseihez és Kecskéshez.
  Szerintem ha pénzért vitték volna Hemi már tavaly eladja, kérdés, hogy a Vidinél valamivel alacsonyabb értékű Lugano, hajlandó lett volna fizetni érte.

  Sok sikert, Filip! Hiányozni fognak a karba tett kezes gólörömeid. Remélem a válogatott meccseken egyet-kettőt még megcsodálhatok Baráth Boti indításai után.

  Végre egy játékos aki reálisan, jól váltott klubot.

  A Lugano mindig is a svájci bajnokság vége felé szokott végezni, szóval nemzetközi kupa szereplés nem jöhet szóba. A svájci bajnokságban a Basel és a Young Boys kiemelkedő csapat, de a bajnokságot én nem nevezném erősebbnek a magyarnál. Szóval egy oka volt a váltásnak, mégpedig a pénz.

  Elég sűrű a mezőny, három pontra vannak az El selejtezős pozíciótól.Erősebb bajnokság, pénz is több gondolom, egy lépcsőfok felfelé. 25 éves, válogatott, most van a csúcson, váltania kellett, szerintem teljesen érthető döntés.

  Lugano tavaly majdnem tovabbjutott az EL csoportjabol

  Holenderrel a legsokoldalúbb játékosunktól búcsúzhatunk el. Egyrészt kár, mert nehéz lesz pótolni, másrészt pedig nagyon sok sikert!!!!

  Köszönjük Filip, sokat tettél a klubért, sosem hisztiztél, nem mondtál egy rossz szót sem, és a bajnoki címben is nagy szereped volt, kimagaslót nyújtottál akkor is, amikor a mester anno nem a saját posztodon játszatott, többek közt ezért is vagy válogatott. Sok sikert Lugano-ban! Bőven megérdemelted már ezt a szerződést.

  Ő többet köszönhet a szurkolóknak és a klubnak... A kinevelésén kívül voltak nagyon gyenge, kb. Vernes-szintű idényei, Prosser határozottan jobbnak tűnt támadóként, mégis folyamatosan kezdőjátékosként lehetőséget kapott évek át.. Pedig nem egy esetben átcsúszott a labda a lába alatt és hasonlók. Ahogy beindult neki, Supka is a támadósorban tartotta, Tischler és NGog hátrányára..

  Szóval, ő is mondhat(na) egy nagy köszönetet majd!

  http://www.csakfoci.hu/nemzetkozi-foci/vilag-foci/bemutattak-az-nb-i-magyar-valogatott-golkiraly-jeloltjet-az-uj-csapatanal-hivatalos
  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2691133
  http://csak.taccs.hu/2019/03/25/holcsikat-bejelentette-a-lugano/
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2018.10.10, 12:24
  Nem válogatott szintű játékos ez tény és mindenki tudja, hogy csak Rossi picipest múltja miatt hívták be. Ha Rossi az MTK-nál lett volna edző lehet most Kanta Józsi lenne ismét válogatott. Szokásos kispesti kavarás van a válogatottnál. Eppelről és Grófról nem is beszélve... Amikor a skót ligában játszó Bodgánt és a jó formában lévő Vidát kihagyja Rossi és jönnek picipestről a haverok megkérdőjelezhető Rossi alkalmassága egy válogatott éléről.

  Nem nézem a magyar bajnokságot, de amit az EL selejtezőn láttam tőle az nem volt rossz. Hihetetlenül alacsonyan van a súlypontja, robbanékony játékos. Jól cselez és tartja meg a labdákat. Bízom benne, ha kap csereként lehetőséget a válogatottban, akkor úgy fog beszállni, mint Ugrai amikor bekerült a válogatottba. Mindenki fikázta, hogy miért stb, de az egyik legjobb volt amikor megkapta a lehetőséget. Bár nem tudom elképzelni, hogy milyen poszton szeretnék bevetni. Talán 10-es helyére tudnám elképzelni, vagy árnyékékként. Ezt már bízzuk Rossira.

  Holender jó játékos,hétvégén is a csapat legjobbja volt.Rossi pedig megmutatta,hogy ilyen srácokból és pár tapasztaltabból remek csapatot tud gyúrni.

  Szimpatikus, céltudatos srác, de nem gondolom, hogy a válogatott húzóembere lehet, viszont az biztos, ha szerepet kap, oda fogja tenni magát!

  Inkább örülök egy szerbiai születésű, de elkötelezetten, vallottan nemzeti érzelmű embert (magyar nagyapával) a válogatottban, mint "tősgyökeres" semmirekellőket, akik meccse előtt szelfiznek a stadionban, aztán teleszarják a gatyájukat. Sok sikert neki. Ami meg ezt a "picipestezést" illeti, szerintem Magyarország egyik legnagyobb múltú klubját lekicsinylően becézgetni, mintha valami tegnap összerakott gittegylet lenne, legalább annyira hazafiatlan dolog, mint csőlátásúan leírni valakit, mert neki DÖNTÉS, és nem ADOTTSÁG magyarnak lenni. Nem mellékesen szerintem van még a világon néhány szövetségi kapitány, aki két azonos képességű játékos közül azt hívja meg, akit jobban ismer, akit ennek köszönhetően hatékonyabban tud használni.

  Kiváncsi lennék amúgy hány meccsét láthattak az itt fikázók. Simán megérdemli a meghívót, csapata egyik legjobbja hosszú ideje, a kispest meg csak ott van évek óta a dobogón vagy a közelében. Az meg hogy nem tősgyökeres magyar.. Hát pl Viníciusnal sokkal inkább magyar, mivel apai ágon igenis az. Ilyen játékosokat szeretnék látni a válogatottban, akiknek számít valamit a tradíció, és meghal a pályán.

  Hollander két lábas, gyors, gólérzékeny, sok poszton használható futballista, és bizonyára sokkal magyarabb érzelmű, mint néhány itt kommentelő ellendrukker. Ráadásul jó formában és erőállapotban van, adott esetben balhátvéd poszton is bevethető.
  Rossi komoly edző, nem "kedvenceket" hív be a keretbe, hanem használhatókat. Szerintem Nagy Gergő esetében téved, de ő is ember, mindazonáltal a legszimpatikusabb az utóbbi évek szövetségi kapitányai közül.
  Hajrá magyarok!

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2662627
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2015.05.11, 16:20
  Egy itáliai portál a Budapest Honvéd "elolaszosodása" kapcsán írt cikket a tavaszt remekül kezdő kispestiekről. A lap megjegyzi, hogy Marco Rossi vezetésével egy egész kis olasz kolónia épült fel a piros-feketéknél, de mellettük két ígéretes fiatalt is kiemel a cikk. Egyikük, Filip Holender kapcsán a lap angliai lehetőségekről ír és hozzáteszi, hogy a tehetséges támadóért a Honvéd 3 millió euró körüli összeget szeretne kapni.

  Mint ismeretes, a télen tovább bővült a Budapest Honvéd olasz kontingense, hiszen Raffaele Alcibiade és Andrea Mancini mellé megszerezték Arturo Lupoli és Emiliano Bonazzolit (nem is beszélve a sportigazgató Fabio Cordelláról és a vezetőedző Marco Rossiról).

  Egy olasz portál – melynek cikkét aztán a Transfermarkt is átvette – ennek kapcsán számol be arról, hogy "egy szeletnyi Olaszország" alakult ki Kispesten, annak a Rossinak a vezetésével, aki első évében bronzérmes lett a piros-feketékkel, és akinek most is esélye arra, hogy Európába vezesse csapatát.

  Az olasz légiósok mellett a lap a Honvéd tehetségnevelésével is foglalkozik és olyan két fiatal játékost ki is emelt a csapatból, akikből még komoly hasznot is húzhat akár a klub. Egyikük az a 19 éves Prosser Dániel, akit Rossi az utóbbi időben hozott fel az utánpótlásból, és aki a múlt hétvégén, a Puskás Akadémia elleni 4-0 alkalmával az első gólját is megszerezte.

  A másik kiemelt futballista a cikkben Filip Holender, aki 19 éves, de a lap szerint máris több csapat figyelmét felkeltette, elsősorban Angliából. A szerző hozzáteszi, hogy a kispestiek csak jó áron válnának meg esetleg a magyar-szerb támadótól, és az olasz lap információi szerint 3 millió eurót, azaz forintra átszámolva több mint 900 milliót kérnének, ha egy komoly vevő bejelentkezne érte.

  2014.03.13
  http://www.csakfoci.hu/node/159035