magyarfutball.hu

fénykép helye
nemzetiség
Magyarország
életkor
68 éves
poszt
középpályás
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Dorogi Bányász
1968 - 1970
Ferencvárosi TC
1970 - 1981
KSV Waregem
1981 - 1983
eredmények / elismerések
2-szeres magyar bajnok (Ferencvárosi TC 1975-1976, 1980-1981)
4-szeres magyar kupagyőztes (Ferencvárosi TC 1972, 1974, 1976, 1978)
UEFA-Kupa elődöntős (Ferencvárosi TC 1971-1972)
KEK-döntős (Ferencvárosi TC 1974)

edző

pályafutás
Ferencvárosi TC - serdülőedző, pályaedző
1983 - 1999
Ferencvárosi TC
1996 - 1996
Tiszaújvárosi FC
1998 - 1998
Ferencvárosi TC
1999 - 1999
Siófok Balaton FC
2001 - 2001
Kistarcsa
2001 - 2001
Kerepes
2007 - ?
Vác FC - utánpótlásedző
? - ?
Pécsi MFC - pályaedző
2010 - ?
Kozármisleny FC - másodedző
2013 január - 2013 november
eredmények / elismerések
?
fénykép helye
Az édesapám dorogi volt, de én Mázán születtem. Az Baranyában van, ám ott is folyt bányászat, apukám akkor ott dolgozott. Később azonban Dorogra költöztünk. Gyerekként volt némi kettősség bennem, azon gondolkodtam, hogy bányamérnök vagy focista legyen-e belőlem. A Dorogi Bányász akkor az NB I-ben szerepelt, és olyan nagyságok dolgoztak a klubnál, mint Buzánszky Jenő, Grosics Gyula vagy Szűcs Lajos. Óriási sportélet volt a városban. Én gyerekként atletizáltam, kosárlabdáztam, és aztán focizgatni is elkezdtem.1


Dorogi Bányász, 1968-1970

Jelentkeztem az ifibe, és hatvannyolcban már az NB III.-ban találtam magam. A csapat gyorsan két osztályt zuhant, de én még régi dorogi legendákkal játszhattam együtt. Közben a Hell József Károly Bányagépipari Technikumba jártam, de rájöttem, az nem az én világom. A foci jobban csábított, ráadásul hatvankilencben már vitt volna a Fradi is, de a klubom nem akarta, meg én sem a suli miatt.1


Ferencvárosi TC, 1970-1981

Amikor először beléptem az öltözőbe, nem túlzok, világsztárok vettek körül, bármerre is néztem. Némelyiküknek több válogatott meg világválogatott mérkőzése volt, mint nekem gólom a felnőttek között. De tudtam jól, nincs más választásom, el kell fogadtatni magam. Télen kerültem a klubhoz, és március elején már bajnokit játszottam Kalocsay Gézánál. Azt hiszem, jól felmértem, hogy generációváltás lesz a csapatnál. Fiatalítás kezdődött, és szerintem a legjobb pillanatban kerültem oda. A délelőtti edzésen még nem vettem részt a suli miatt, de délután már együtt készültem Albert Flóriékkal. Dorogról jártam be nap mint nap. Felmértem ugyanakkor azt is, akármilyen jópofa gyerek vagy, ha nem teljesítesz, esélyed sincs elfogadtatni magad. De végül is jól ment a foci, folyamatosan játszottam, hamar befogadtak. Látták az idősebbek is, hogy végigrobotoltam a meccseket, közben kerestem a pénzt nekik is. Akkor 4-2-4 volt a felállása a Fradinak, és engem a bal oldalra tettek, támadónak. Bár én már akkor is modern felfogásban játszottam, a középpályára is rendre visszaléptem. Egyébként életem legjobb időszakában beállós voltam, majd visszatettek a középpályára. Annyira jól ment, hogy hetvennégyben a válogatottba is bekerültem.1

...

KSV Waregem, 1981-1983

Középszerű kiscsapat volt a Waregem, de ott is meg kellett vívnom a magam csatáját. Nehéz volt átvenni azt a mentalitást, és azt sem értettem, hogy a belga első osztályban miként lehet a fél csapat amatőr. De azért jól ment a játék, és mindkétszer megúsztuk a kiesést. Sérülés miatt, meg a honvágy miatt jöttem végülus vissza. Novák Dezső volt az edző, azt mondta, próbáljam meg újra a Fradiban. De én már nem akartam égetni magam meg őt sem. Harminchárom évesen elkezdtem az edzői szakmát. Aztán nyolcvannégyben Vincze Géza segítője lettem, utána meg másoké is.1
forrás
Készült az
1 - Magyar Hírlap, 2015. február ??.
írásainak, interjúinak felhasználásával.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: Longinus
  2017.06.29, 14:59
  Az 1979-80-as NB I-es idényben a Ferencváros edzője Fiedmanszky Zoltán volt. Valamiért megorrolt Mucha Józsefre, aki az egész idényben mindössze egy félidőt kapott az első csapatban. Az egész bajnokságot végigjátszotta a tartalékok között. Nem hisztizett, nem igazolt el a Dózsához, tette a dolgát, amit kellett. Ez egy zűrzavaros idény volt, előfordult az is, hogy Nyilasi leállt mert elege lett a fociból. Tavasszal aztán visszatért. A következő idényben Novák Dezső irányította csapatot, Mucha és Nyilasi is alapemberként tagja a bajnokcsapatnak. 1981-ben Mucha József újra bekerült a VB selejtezőket játszó válogatottba.
   
 3. avatar: Longinus
  2017.06.29, 10:13
  képKép: splendoremagiore.org
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2015.03.01, 11:40 (szerk.: 2017.04.24, 16:17)
  Méltatlanul merül feledésbe a neve Nyilasi és Ebedli mellett. A mai magyar labdarúgásban senkinek a tudása nincs az Ő tudása felett. Igaz, akkor minden csapatban klasszisok játszottak a mai játékosokhoz viszonyítva.

  Meg sem közelíti a mai csapatban egyetlen játékos sem a képességeit. (talán a fiatal Gerzson a kivétel) Ne fintorogjatok fiatal Barátaim. Akkoriban a mai sztároknak megfelelő játékosok "szaladgáltak" a Fradiban. Novák, Szűcs, Rákosi, Flóri csak nem véletlenül voltak tagjai a világválogatottnak. És ezek méltó társa volt Mucha. Soha nem láttam rosszul játszani. Sajnos ilyeneket (bár meddig is éltek) nem fogtok látni. Addig marad a Dunaújváros, mint legyőzendő ellenfél.

  Született tehetség volt Ő is. Nem véletlenül tartott a Dorogból a Fradiba.Az akkori adottságaival ma lazán beférne bármelyik európai spicc csapatba. Mondhatom azért is, mert az egyidős középiskolás éveink Esztergomhoz kötnek mindkettőnket, és Dorog- Esztergom gyakorlatilag már akkor is összenőtt, így sokat láttam játszani. A bányák regnálása idején olyan jelentős NB1- es focicsapatok voltak, mint Dorog, Tatabánya, Salgótarján, Komló és bennük fantasztikus játékosokkal. Józsi közülük is kiemelkedett!

  Amikor Mucha Józsi játszott a védelemben, én nyugodt voltam!
  Nagyon szerethető szimpatikus játékos volt, megbízható,kiszámítható, magabiztos játékával biztos hátteret nyújtott az előtte játszóknak.
  Még ifjú voltam akkoriban, de nagyon szerettem az akkori Fradit, ahol egy Mucha Józsi csak egy volt a sok kíváló közül.
  Több bizalmat érdemelt volna edzőként! Igazi csupaszív Fradista,amelyet manapság nagyítóval sem találni.

  Ha sarkítva akarok fogalmazni, azt mondhatom, hogy soha nem szúrt szemet az, ha a pályán volt, csak az, ha hiányzott...

  Kevés olyan lelkes,csupaszív hajtós játékosa volt a Fradinak, mint a Mucha Józsi! Soha nem játszott rosszul!
  Az ellenfél egész jobb oldalának kész gyötrelem volt az élete, az elsőtől az utolsó percig, minden Fradi meccsen. Ott nem lehetett cselezgetni, húzogatni, mert mindenki tudta "JÖN a MUCHA, ÉS LESZ NAGY RUHA", hogy Kalap barátunkat is idézzem!
  Tiszta szívből kívánok Mucha Józsinak minden jót, főleg jó egészséget és Fradi sikereket!
  Boldogságot az egész Családnak!

  http://ulloi129.hu/2015/03/01/mucha-amikor-fradi-oltozojebe-leptem-akarmerre-neztem-vilagsztarokat-lattam/#more-113603
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
   
 6. avatar: pirospont