magyarfutball.hu

portré: Takács Ákos
© tempofradi.hu
alias
Taki
"Akos Tackas"
Matthäus bombázója
Takács Ákos Dániel
nemzetiség
Magyarország
életkor
42 éves
poszt
hátvéd
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Ferencvárosi TC
2002 - 2006. június 30
Vejle BK
2006. június 30 - 2007. december 11
Budapest Honvéd FC
2007. december 11 - 2011. január 26
Győri ETO FC
2011. január 27 - 2014. szeptember
Ferencvárosi FC (játékos-edző)
2017. november 17 - 2018
eredmények / elismerések
2-szeres magyar bajnok (Ferencvárosi TC 2003-2004, Győri ETO FC 2012-2013)
2-szeres magyar kupagyőztes (Ferencvárosi TC 2004; Budapest Honvéd FC 2009)

edző

pályafutás
Győri ETO FC (utánpótlás)
2014 - ?
ESMTK (U19)
? -
Ferencvárosi FC
2017. július -
eredmények / elismerések
?
fénykép helye
A Góliát SC-ben kezdtem a futballt, aztán a Vasasba kerültem. 1995 óta szerepeltem a Ferencvárosban.2


Ferencvárosi TC, 2002-2006

A Fradiban 2004-ben, 22 évesen, az Újpest ellen mutatkozott be. Stabil csapattag azonban csak 2005 tavaszától lett.
Már öt évvel korábban felkerültem a felnőttcsapathoz, tíz éve voltam a Ferencváros játékosa, természetesen mindig az volt az álmom, hogy itt legyen belőlem élvonalbeli labdarúgó. A bemutatkozásomkor igazából már nem is izgultam, amikor becseréltek, hiszen olyan régóta készültem az első csapattal, hogy már nem volt idegen a helyzet. 23 évesen már vagy 50-100 meccsnél kellett volna járnom. Az eddigi edzőim mind-mind alkalmasnak találtak az élvonalra a tudásom alapján, sajnos azonban mindannyian úgy vélték, a hallássérülésem túl nagy akadályt jelent ebben. Bosszantott a kevés játéklehetőség, de a fő ok az volt, hogy egyszerűen nem tudtam eltartani a családomat, sőt, magamat is alig. Mivel szerencsére nagyon jók voltak a fizikai adottságaim, felmerült bennem, hogy a futballt atlétikára cserélem.4

Még tíz bajnoki meccs sem volt mögöttem, a Fradiba is talán a sok munkának köszönhetően kerültem be. Életem meglepetése volt, hogy bekerültem a Válogatottba. Akkor éreztem, megérte megfogadnom a szüleim tanácsát. Ők mindig azt mondták: soha ne add föl, Ákos!3

2005 októberében a Győr elleni mérkőzésen térdsérülést szenvedett, műteni kellett, ami miatt az őszi szezont ki kellett hagynia. Tavasszal a csapattal kezdhette meg a felkészülést, ám visszatérésekor a Zalagerszeg ellen ismét megsérült, ezúttal csak részleges szalagszakadást állapítottak meg nála. Egy hónapos kihagyás után visszatérhetett.
A szezon végén az 5. helyen zártak, de a Ferencvárost kizárták az élvonalból, Taki pedig családi okokból kifolyólag elhagyni kényszerült a csapatot. Belga próbajáték után végül Dániába szerződött.
Ha minden rendben lett volna, fel sem merült volna ez a kérdés, hiszen egészen biztosan nem hagytam volna el a Fradit. Sajnos azonban közel sem volt minden rendben. Édesapa voltam, akinek kötelessége és célja gondoskodni a gyermekéről, a családjáról. Hogy megteremtsem a szükséges életkörülményeket, hitelt kellett felvennem, amelynek a törlesztéseit folyamatosan fizetnem kellett. Sajnos azonban nem volt miből, az adósság pedig egyre csak nőtt.2


Vejle BK, 2006-2007

A Vejle sokkal kisebb klub, mint a Ferencváros, mégsem képzelhetőek el olyan gondok, amilyenek otthon gyötörtek bennünket. Dániában nyugalom van, és a futballélet is másképp zajlik: itt, ha utazunk, az ügyvezető igazgató is cipeli a szerelést, az edző is felkapja a frissítős dobozokat, nem szégyen az.6

Nagyon jól ment kinn a játék. A szurkolók a csapatból egyedül nekem készítettek külön drapériát, a vezetők elégedettek voltak velem. Az eredmények azonban elmaradtak, új edző érkezett, aki a kilenc légiósból csak egyet játszatott. Onnantól kezdve csinálhattam én bármit, nem kerültem a csapat közelébe. Az edzéseken felszántottam a pályát, rugdostam a gólokat, amiket ő nem látott… Legalábbis ezt válaszolta, amikor kérdezték tőle, hogy miért nem játszom.5

A hároméves szerződést így az első év után közös megegyezéssel felbontották.

Budapest Honvéd FC, 2007-2011

...

Győri ETO FC, 2011-2014

2011 januárjában Pintér Attila kifejezett kérésére szerződtette a Győr, akivel a Ferencvárosban már dolgozott együtt. A mester külön kiemelte, hogy jobb oldali védőként és védekező középpályásként is válogatott szintű teljesítményre képes a játékos.
...
A válogatott hátvéd keze még a Maccabi Tel-Aviv elleni idegenbeli BL-selejtezőn sérült meg, műteni kellett. Miközben gyógyult, ő és a klubvezetés egy korábbi sérülés „rendbehozataláról" döntött, egy másik beavatkozáson térdporcimplantátum-műtéten is átesett.
Borzasztó volt, hat hétig a lábamra sem állhattam, csak mankó segítségével közlekedhettem. Ez volt az első komolyabb műtétem, ami így lassan harminckét évesen nem számít soknak. Persze nem volt könnyű ez az időszak, a társakat csak az oldalvonalról figyelni. Főleg akkor volt ez lelkileg nehéz, amikor már nem kellett mankóznom. Nagyon hiányzott a pálya, a játék, de kárpótolt, hogy bajnok lehettem Győrben. Ez azért valamelyest vigaszt jelentett.1

Takács Ákos a 2013/2014-es NB I-es szezont teljes egészében kihagyta térdsérülése miatt, s bár az ezt követő műtétje jól sikerült, azt mondta, már nem tudna teljes intenzitással futballozni, ezért döntött úgy, hogy felhagy az aktív játékkal.
A Maccabi Tel-Aviv elleni idegenbeli BL-selejtező lett a búcsúmeccsem. Nem gondoltam volna, hogy akkor lépek majd utoljára pályára az ETO-ban. Ráadásul azon a meccsen sérült meg a kezem, amit aztán műteni kellett.
Nyáron ugyan elkezdtem a felkészülést, de többször is bevizesedett, hol itt, hol ott fájt a térdem. Végül be kellett látnom, nem lehet így futballozni. Nem ez volt a terv, hiszen rengeteg munkát öltünk a rehabilitációmba a klubnál dolgozó Holanek Zoltánnal, Radó Krisztinával és Gál Bencével. Bár nagyon készültem a visszatérésre, azért néha elgondolkodtam, mi lesz, ha mégsem folytathatom. Talán emiatt nem élem meg annyira tragikusan a döntést.7


Ferencvárosi FC, 2017-2018

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2014.02.14, 12:32
  Dániában:
  kép
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2013.06.24, 20:26 (szerk.: 2017.02.14, 18:01)
  2005-09-27
  Kaszás Pál (egykori edzője a Ferencvárosnál)
  Egy nagyon céltudatos, kiváló fizikai képességekkel rendelkező szorgalmas fiúnak ismertem meg, akinek teljesítménye már tizenhárom éves korában is arra engedett következtetni, hogy valószínűleg élsportoló lesz belőle. Csapatomban védőként szerepelt, mégis gyakran az ő gólja döntött el javukra egy-egy mérkőzést. Egy olaszországi utánpótlás tornán például úgy választották a viadal legjobb játékosának, hogy sérülés miatt a döntőben nem léphetett pályára.

  Rákosi Gyula (egykori edzője a Ferencvárosnál)
  Ákos példája is bizonyítja, hogy érdemes bátran a fiatalokhoz nyúlni. Bár már tizenévesen is kitűnt játékával, példamutató hozzáállásával, sokáig nem vették figyelembe az első csapatnál, így többször is felmerült, hogy más együttesnél próbálkozzon. Az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy nem jártunk rosszul azzal, hogy végül maradt. Emberileg egy becsületes, rendes fiatalemberről van szó, aki kiváló alany minden edző számára, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy jó játékos váljék belőle.

  Szűcs Lajos (egykori edzője a Ferencvárosnál)
  Mi, akik nap mint nap láttuk őt edzéseken, illetve a tartalék meccseken, már évek óta mondogattuk, hogy "be kell dobni" a mélyvízbe. Végül a kényszer hozta úgy, hogy Ákos megkapta a lehetőséget, az pedig az ő hozzáállását dicséri, hogy ezzel élni tudott. Gyorsaságával, átlagon felüli robbanékonyságával már tizenévesen is kitűnt társai közül. Soha sem volt az a könnyen feldönthető alkat, azóta pedig még masszívabbá vált. Örülök neki – és remélem, nem kiabálom el –, hogy végre a felnőtt csapat egyik erőssége lett.

  Vépi Péter (egykori edzője a Ferencvárosnál)
  Már Garami Józsefnek is a figyelmébe ajánlottam, mégis több évnek kellett eltelnie, hogy állandó lehetőséget kapjon a nagycsapatban. A hallásából ugyan adódódnak hiányosságai, de ezeket a játékával képes kompenzálni. Taki az a játékos, aki valóban rengeteget tesz azért, hogy jó futballista legyen, és az is lesz.

  Keller József (jelenlegi edzője a Ferencvárosnál)
  Taki egy csupaszív játékos. Rendkívül gyors, ruganyos, a lövőereje is jónak mondható, ellenben az összjátékba való bekapcsolódásban, illetve a fejjátékán lehet és kell is javítania.

  Takács reagál:
  Úgy gondolom, mindig akad, amiben egy futballista továbbfejlődhet. Esetemben ilyen például a fejjáték, illetve az összjátékba való bekapcsolódás. Ezek a hiányosságok adódhatnak a még viszonylagos rutintalanságomból, hiszen ugyan már 23 éves vagyok, még nincs túl sok élvonalbeli meccs mögöttem. Azonban vallom, hogy tanulni sohasem késő, éppen ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy jó játékos legyek, és (én is) remélem, hogy az is leszek.

  forrás:
  http://www.ftc.hu/index.php?action=news&sact=news&nid=12740#