magyarfutball.hu

Oroszország Szovjetunió Cherchesov Stanislav (Alagir 1963.09.02 - )

alias
Stanislav Cherchesov
Sztanyiszlav Csercseszov
Stanislav Tchertchessov
Stanislav Salamovich Cherchesov
Станислав Саламович Черчесов
Черчесты Саламы фырт Станислав

"Csernyenkó úr"
"Csercsaszov"
"Cserkó"
"Cseri"
"Cseszi"
"Csercsi"
"Cserkeszőlő"
"Cseresznyik"
"Csereskova"
"Elcseszov"
"Az oszét"
"dél-oszét kókler"
"kettővel ezutáni edző"
"bajusz őrnagy"
"A Medve"
"Searchasoff"
"Coccolino"
"Herr Tschertschesow"
"Csercsinnyó"
"Gyalázatov"
nemzetiség
Oroszország

Szovjetunió

életkor
60 éves
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
?
eredmények / elismerések
?

edző

pályafutás
Kufstein
2004
Wacker Tirol
2004 - 2006
Spartak Moskva
2007 - 2008
Zhemchuzhina Sochi
2010 - 2011
Terek Grozny
2011 - 2013
Amkar Perm
2013 - 2014
Dynamo Moskva
2014 - 2015
Legia Warszawa
2015 - 2016
Oroszország szövetségi kapitány
2016 - 2021
Ferencvárosi TC
2021. december 20 - 2023. július 19
eredmények / elismerések
?
1 nemzetközi kupa
0 hazai kupadöntő
0 elsőosztályú bajnoki

Cherchesov Stanislav a Magyar labdarúgó válogatott ellen játszott mérkőzései.

# dátum bajnokság mérkőzés eredmény
1 1991.09.25 EB 1992 sel. Szovjetunió - Magyarország 2 : 2

Cherchesov Stanislav nemzetközi kupamérkőzései magyar csapat tagjaként/ellen:

# dátum bajnokság mérkőzés csere lap gól
1 1994.07.16 Intertoto 1. FC Dynamo Dresden - Békéscsabai Előre FC 2 : 3
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2021.12.20, 14:23
    SZTANYISZLAV CSERCSESZOV AZ FTC ÚJ VEZETŐEDZŐJE
    kép
    Az orosz labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov aláírt a Fradihoz.

    Ricardo Moniz, Thomas Doll, Sergei Rebrov és Peter Stöger után újabb sztáredző ül le az FTC férfi labdarúgócsapatának kispadjára. Ismerje meg Sztanyiszlav Csercseszov kapus- és edzőkarrierjét, hogy jutott el Észak-Oszétiából a Fradiig!

    Az OTP Bank Ligában címvédő férfi labdarúgócsapatunk a jövőben az új orosz vezetőedzőnk, Sztanyiszlav Csercseszov irányításával készül az előtte álló feladatokra. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a nyáron még az Európa-bajnokságon Oroszország válogatottját irányító szakember játékos-pályafutását, illetve edzői karrierjét, valamint személyiségéről is próbálunk egy-két érdekességet elárulni.

    Csercseszov, a kapus

    Sztanyiszlav Szalamonovics Csercseszov 1963. szeptember 2-án született az egykori Szovjetunió területén, Észak-Oszétia Alagir nevű városában, négy lánytestvér mellé. Édesapja buszsofőrként dolgozott. Csercseszov sportiskolába járt, ahol kapusként és csatárként is számítottak rá, de mivel gyorsan elérte a 183 centiméteres magasságot, többnyire a gólvonalon szerepelt a meccseken. 18 évesen kapta első profi szerződését a Szpartak Ordzhonikidze (jelenleg Vlagyikavkaz) együttesétől. Tehetségére felfigyelve három évvel később már a moszkvai Szpartaknál találta magát – ahol pályafutása során négy időszakot is eltöltött játékosként, majd egyet sportigazgatóként és vezetőedzőként –, ahol a legendás Rinat Daszajev tartalékja volt. Csercseszov már ekkor hordta jellegzetes bajuszát. A fiatal kapus kivárta a sorát, egy évet kölcsönben a Lokomotív Moszkvánál is eltöltött, míg a Szpartak első számú kapusává vált.

    1990-ben dokumentumfilmet forgattak Csercseszovról, mint Észak-Oszétia büszke fiáról, aki fiatalon a Szovjetunió bajnoka lett és elnyerte az Év kapusa díjat. A film tele van személyes felvételekkel, mint az esküvője, vagy, ahogy a családi ház körül segít. „Eleinte nem szerettük, hogy focizik, de most már a labdarúgás jelent mindent számunkra – mondta akkor édesapja. – Gyerekként örökké a labdával rohangászott, rosszalkodott, mindent összetört, az ablakokat rendszeresen kirúgta… De most már jó fiú.” Az akkor 27 éves Csercseszovnak már labdarúgóként voltak filozófusokat megszégyenítő gondolatai a fociról. „A sakk esetében megtalálható egy könyvben az összes nyitás, a labdarúgásban azonban nem lehet mindent előre látni” – vélekedett a Szpartak kapusa.

    Később légiósnak állt, a német Dynamo Dresden és az osztrák Tirol Innsbruck játékosa is volt. Védjegyévé vált, hogy a fekete melegítőnadrágjára kívülre húzott rá fehér sportzoknit. Csercseszovra már akkor jellemző volt a rendkívüli magabiztosság, olykor előforduló hibáit gyorsan kielemezte, s nem követte el újra. Küzdeni tudására példa, hogy a 2000-es évek elején egy porcműtét veszélybe sodorta a karrierjét, ám a kapus nem adta fel, a jelentős fájdalom ellenére is edzett, sőt a kezdőcsapatban is újra helyet kapott, majd a szezon végén bajnok lett a Tirollal, az osztrák liga díjátadóján pedig egy speciális kitüntetést, az Év visszatérője elismerést kapott. Ráadásul 38 évesen be tudott kerülni az oroszok vb-keretébe 2002-ben, ennek az évnek a végén fejezte be pályafutását a Szpartaknál. A szovjet, majd orosz válogatottban 49 alkalommal lépett pályára, szerepelt többek között az 1994-es világbajnokságon is, ő védett azon a történelmi meccsen, amikor Oroszország 6-1-re verte Kamerunt. Oleg Szalenko az oroszoktól rekordot jelentő mesterötöst vágott, a kameruni Roger Milla pedig a vb-k történetének legidősebb gólszerzője lett 42 évesen. Az oroszok következő vb-n elért sikerüket csak 24 évvel később ünnepelték, már Csercseszov kapitánykodása alatt… „A legnagyobb erénye, hogy teljesen függetleníteni tudja magát a kritikáktól – mondta Csercseszovról Szergej Kirjakov, akivel együtt fociztak a válogatottban. – Elképesztően magabiztos ember, mindig is nagyon hitt magában.”

    Csercseszov, az edző

    Csercseszov utolsó teljes játékosidényében, 2001-2002-ben a Tirolnál a később, 2014-ben világbajnoki címet szerző német tréner, Joachim Löw kezei alatt dolgozott, s a kapus igyekezett minél több edzői fogást ellesni a szakembertől.
    „Csercseszov az egyik legérdekesebb játékos, akivel valaha dolgoztam. Rendkívül ambiciózus, nagy hatással volt az öltözőre, s mindig jó irányba terelte a társakat. Kevés olyan profi labdarúgóval találkoztam, mint ő” – vallott az oroszról Löw a 2017-es Konföderációs Kupán.

    Csercseszov az osztrák Kufsteinnél kezdte edzői pályafutását 2004-ben, majd volt klubja, a Tirol vezetőedzője lett. 2007-ben tért vissza a Szpartakhoz, mint sportigazgató, majd övé lett a kispad is. Csercseszov bár edzőként kevés trófeával rendelkezik, minden klubjánál pozitív változásokat ért el. 2007-ben a Szpartakkal, egyetlen győzelemre volt attól, hogy orosz bajnok legyen. Később a Terek Groznij és az Amkar Perm játékoskeretét is úgy megerősítette, amelynek köszönhetően a kluboknak nem voltak kiesési gondjai. A Dinamo Moszkvával pedig 2014 őszén menetelt az Európa Ligában, mind a hat csoportmeccsét megnyerte, a görög Panathinaikos, a holland PSV és a portugál Estoril ellen.

    Magabiztossága mellett kemény és határozott, nem megy a szomszédba, ha rendet akar tenni a játékosai között. Emlékezetes öltözői balhéi voltak korábban, ismert, válogatott játékosokkal, a Dinamónál Fjodor Szmolovval, a Lokomotivnál Igor Denisovval.

    A 2015-2016-os szezonban Varsóba igazolt, s a Legiával mindent megnyert, bajnok és kupagyőztes is lett. A Dinamónál és a Legiánál magyar labdarúgókkal is dolgozott, Moszkvában Dzsudzsák Balázs, Varsóban Nikolics Nemanja volt a játékosa. Az idén gyenge szezont produkáló lengyel klub szurkolói üzentek is nemrég Csercseszovnak, hogy visszavárják. Érdekesség, hogy Lengyelországban, mint talán ahogy most Magyarországon is „tartottak” a szakember érkezésétől, de a szurkolók gyorsan megszerették, s az újságírók is kedvelték retorikáját és viccelődéseit.
    Csercseszov egy sajtótájékoztatón egyszer azt válaszolta, hogy miért hagyta ott Oroszországot Varsóért: „A medvém már nagyon szeretett volna ellátogatni a varsói állatkertbe, s nem mondhattam neki nemet.”


    A Legia után a 2016-os Európa-bajnokságon leszerepelt orosz válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki. Ekkor került igazán középpontba. Csercseszovot nyugodt embernek tartják, edzéseken és meccseken sem emeli fel a hangját, általában akkor a legdühösebb, amikor suttogva beszél… Az Instagramot és a több közösségi médiás platformot állítólag butaságnak tartja, de nincs ellenére olykor szerepelnie azokon. Csercseszov emlékezetes alakítása volt a 2018-as világbajnokságon, hogy miután válogatottja a nyolcaddöntőben büntetőkkel kiejtette Spanyolországot köszönetet mondott egy Moszkvában élő perui újságírónak. A vb előtt ugyanis volt egy többmeccses nyeretlen szériája volt az orosz nemzeti csapatnak, a média összefogott a szövetségi kapitány ellen, csak a dél-amerikai származású férfi állt ki mellette cikkeiben.

    „Lorenso, ez a te sikered, nem az enyém! Te vagy a number one, persze csak Igor Akinfejev (az orosz válogatott kapusa – a szerk.) után!” – állt fel a sajtótájékoztatón székéből Csercseszov, s egy Lorenso de Chosika névvel ellátott mezt emelt a magasba, majd egy vb-negyeddöntős jegyet is átnyújtott az újságírónak.

    Csercseszov az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal is remek kapcsolatot ápol. „Sokszor beszélünk telefonon. Az elnökünk támogatása rendkívül fontos számunkra, a fiúknak plusz motivációt ad” – jelentette ki a horvátok elleni vb-negyeddöntő előtt, amely meccs végül a csapat végállomását jelentette. A torna évében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jelölte Csercseszovot az Év edzőjének.

    Három alkalommal a magyar válogatott elleni is irányította Oroszországot, s nem szenvedett vereséget.
    2017 júniusában épp a Groupama Arénában aratott az orosz csapat 3-0-s sikert Bernd Storck együttese ellen barátságos meccsen – bár Csercseszov állítólag nem szereti a fociban a barátságos kifejezést –, 2020-ban pedig Marco Rossi csapat ellen előbb 3-2-re nyert a vezetésével Oroszország Nemzetek Ligája-találkozón a Puskás Arénában, majd Moszkvában 0-0 született.


    A 2021-es Európa-bajnokságon a Belgiummal, Dániával, Finnországgal felálló B-csoportból nem jutott tovább válogatottjával, mert a hármas körbeverésben az oroszoknak volt a legrosszabb gólkülönbsége.

    Csercseszovnak így is sikerült emlékezetes alakítást nyújtania, amivel megmutatta újfent, hogy van humora. A portugál ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a magyar-portugál Eb-meccs előtti sajtótájékoztatón rakott arrébb két Coca Cola-üveget, s hívta fel a figyelmet arra, hogy a víz sokkal egészségesebb, ezzel világméretű balhét kavart, a vb-szponzor értéke pedig zuhanni kezdett a tőzsdén. Ezzel szemben Csercseszov a finnek elleni Eb-győzelem után felnyitott rutinos mozdulattal egy kólát a másik üveg kupakjának segítségével, majd belekortyolt a cukormentes üdítőbe, s persze egy kaján mosolyt is megengedett magának, s miután megtudta újságíróktól, hogy Ronaldo mit mondott korábban, direkt kortyolt még egyet. Az Eb után viszont távoznia kellett a szövetségi kapitányi posztról, s csapat nélkül volt, mígnem elfogadta a Ferencváros ajánlatát.

    (képek forrása: FIFA.com, Orosz Labdarúgó-szövetség)

    Név: Sztanyiszlav Szalamonovics Csercseszov
    Született: 1963. szeptember 2., Alagir
    Állampolgárság: orosz
    Sportág: Labdarúgás
    Poszt: kapus
    Klubjai játékosként: Szpartak Ordzhonikidze (1981-84), Szpartak Moszkva (1984-87, 1989-93, 1995, 2002), Lokomotív Moszkva (1988), Dynamo Dresden (1993-95), Tirol Innsbruck (1996-2002)
    Sikerei játékosként: 4x szovjet/orosz bajnok (1987, 1989, 1992, 1993), 1x Szovjet Kupa-győztes (1992), 3x osztrák bajnok (2000, 2001, 2002), 3x szovjet liga Év kapusa (1989, 1990, 1992)
    Válogatottság játékosként: 49 mérkőzés (8 Szovjetunió, 2 F.Á.K., 39 Oroszország)
    Csapatai edzőként: Kufstein (2004), Wacker Innsbruck (2004-06), Szpartak Moszkva (2007-08), Szocsi (2010-11), Terek Groznij (2011-13), Amkar Perm (2013-14), Dinamo Moszkva (2014-15), Legia Warszawa (2015-16), orosz válogatott (2016-2021), Ferencvárosi Torna Club (2021-)
    Sikerei edzőként: 1x lengyel bajnok (2016), 1x Lengyel Kupa-győztes (2016), vb-negyeddöntős (2018)
    Válogatott meccsek szövetségi kapitányként: 57 meccs (25 győzelem, 11 döntetlen, 21 vereség)

    2021.12.20
    https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/sztanyiszlav-csercseszov-az-ftc-uj-vezeto-edzoje