magyarfutball.hu

2006.08.30 Urbán Flórián távozik a REAC kispadjáról

A negyedik forduló után távozik Urbán Flórián, labdarúgó-élvonalban szereplő REAC vezetőedzője. A fővárosi együttes eddigi négy mérkőzésén csak egy pontot szerzett, és a tabella utolsó helyén áll. Az elnökség tegnap délutáni ülésén úgy foglalt állást, hogy váltásra van szükség a szakvezetésben. Urbán utódlásáról egyelőre még nem döntöttek.

Szerződést bontott ma Urbán Flóriánnal a REAC. Az elválás hivatalosan közös megegyezéssel történt meg, valójában azonban az élvonalbeli klub elnöksége döntött úgy tegnap délután, hogy mással képzeli el a jövőt. A REAC saját weboldalán is közleményt adott ki a történtekről.

"Tegnap (kedden) délután az edzést követően Kutasi Róbert klubigazgató félrehívott, és közölte, hogy az elnök úr szerda reggel fél kilencre az irodájába vár – mondta a Nemzeti Sportnak Urbán Flórián. – Ott aztán Forgács József közölte velem a vezetőség keddi döntését."

"Az elnök elmondta azt is – folytatta a szakember –, hogy a helyzetünk kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami tavaly ilyenkor volt, amikor négy mérkőzésen egy pontot szereztünk. Most ugyanez a helyzet, és az elnök úr közölte, hogy mivel nem szeretnének olyan helyzetbe kerülni, mint legutóbb, úgy határoztak, hogy megpróbálják a csapatot ilyen módon felrázni."

"Urbán Flórián az elmúlt két évben sikeres munkát végzett Rákospalotán, de most, mivel a csapat egy ponttal az utolsó helyen áll a bajnokságban, úgy éreztük, váltanunk kell a kispadon" – erősítette meg az Urbán által elmondottakat Forgács József a klub hivatalos internetes oldalán.

"Flóri tisztességesen dolgozott, sokat köszönhetünk egymásnak, korrekten váltunk el egymástól – hangoztatta ugyanitt Kutasi Róbert klubigazgató. – Biztos vagyok abban, hogy Urbán Flórián hamarosan újabb komoly feladatot kap majd a magyar labdarúgásban. Utódját napokon belül kijelöljük.”

Valamennyi érintett aláhúzta: úriemberek módjára válnak el útjaik. Urbán emellett sietett leszögezni: köszönettel tartozik a REAC-nak és a vezetőknek azért, hogy edzői pályafutása kezdetén bíztak benne, és lehetőséget adtak neki arra, hogy bizonyítson.

Kérdésünkre, vajon a kemény, szókimondó stílusa, a játékosokkal szemben gyakran megfogalmazott kritikája siettette-e a távozását, a korábbi válogatott futballista így válaszolt:

"Mindenki ismer, a játékosok is tudják, hogy ilyen vagyok, és ez soha nem okozott komoly problémát. Két éve hallják tőlem a bírálatokat, ugyanúgy, ahogy a dicséretet is. Ha van véleményen, azt soha nem rejtem véka alá, és minden szavamnak az volt a célja, hogy a játékosaimat jobb teljesítményre sarkalljam."

A jövőről szólva Urbán megjegyezte: "Nagyon szeretem a futballt, ehhez értek, sőt ez az egyetlen dolog, amihez értek, úgyhogy természetesen szeretnék minél hamarosabb újra dolgozni. Nem fogom ajánlgatni magam senkinek, de ha valaki úgy gondolja, hogy rám van szüksége, akkor nagy örömmel tárgyalok bárkivel."

A REAC a 2005–2006-os idényben és most is egy pontot szerzett az első négy bajnoki fordulóban. Tavaly a Győr elleni 2-2-es döntetlent (2. forduló) hét egymás utáni vereség követte, mígnem a 10. fordulóban a rákospalotaiak a Sopron elleni 1-0-s legyőzésével megszerezték első győzelmüket.

A csapat ennek ellenére biztos kiesőnek tűnt a bajnokság hajrájáig, amikor a Vasas mélyrepülésbe kezdett, míg a REAC a 25–27. fordulóban sorozatban háromszor győzött, így megelőzte az angyalföldieket. Végül a Vasas zárt a 15., kieső helyen.

A 2006–2007-es bajnokságot két vereséggel kezdték Urbán Flórián játékosai, a 3. fordulóban viszont – történetesen ismét a Győr ellen – megszerezték első pontjukat (2-2). A gárda a hétvégén az Újpest ellen szenvedett hazai pályán 2-1-es vereséget.