magyarfutball.hu

Magyarország † Pájer József (? 1956.10.03 - 1999.07)

nemzetiség
Magyarország
életkor
† ? évesen elhunyt
(67 éve született)
poszt
kapus

játékos

pályafutás
Budapesti Honvéd
1975 - 1979
Váci Izzó MTE
1979 - 1983?
eredmények / elismerések
?
0 nemzetközi kupa
0 hazai kupadöntő
1 elsőosztályú bajnoki

Pájer József magyar bajnoki mérkőzései:

NB I 1975/1976

# dátum ford. mérkőzés csere lap gól eredmény
1 1976.04.03 20 Budapesti Honvéd SE - Diósgyőri Vasgyárak TK BEcserélve 4 : 1
1 mérkőzés
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: Longinus
    2021.03.24, 15:36
    kép Pájer József a Bp. Honvéd 1976-os keretében.képUgyanabban az esztendőben az ifjúsági válogatottban. Képek: ftcbk.hu/valogatott.blog.hu
     
  2. avatar: fgymat
    2021.03.24, 12:15
    Mennydörgött. A robbanásszerű hang egészen váratlanul érkezett a földre, és mintha kikerülte volna a testet, lelket égető napot, és a lassan, méltóságteljesen beszélő papot. Az égzengés mindössze néhány másodpercig tartott. Pontosan addig, amíg az urnát a gödörbe helyezték. Aztán pillanatnyi csönd telepedett a temetőre, hogy később az újra és újra feltörő zokogás, no meg a pap hangja töltse be a teret.
    Meleg volt, átkozottul meleg. A koszorúk, a fenyőágakkal díszített koszorúk súlyos teherként nehezedtek a sírra.
    („Látta védeni a bátyámat? Remek kapus volt, igaz? Harmincnégyszer védett az ifjúsági válogatottban, ezt aligha szárnyalja túl bárki is. Büszke vagyok rá. Illetve... Büszke voltam rá. Falta, habzsolta az életet. Néha irigyeltem is, úgy tudott élni. Akkor is, amikor a Honvéd kapusa volt, meg később, amikor Vácra került. Kétszer nősült, a második házasságából született Tamás fia, aki kilencéves. Ott állt a sírnál, biztos észrevette. Aztán volt még a bátyámnak egy tizenöt éves nevelt fia. Es nézze, ott megy Éva asszony, a felesége. Jól megvoltak. A testvérem különben harminchét éves korában hagyta abba a futballt. Nem bírta már a térde. Az utóbbi években Domonyban élt a családjával, időnként a helyi csapatban megpróbálkozott a védéssel is. De várjon egy pillanatra, elköszönök a rokonoktól... ”)
    A pap hosszan, elnyújtott hangon énekelt. A zsoltár visszhangzott a hatalmas temetőben, a hang ott cirkált a számtalan sír fölött és között. A halál vára ez, jóllehet a pap a feltámadásról beszélt. A férfi nevét mondta, József testvérnek nevezte. A gyászoló tömegben újra felsírt valaki, de a pap egyre erősödő hangja, mély baritonja elnyomott minden más hangot. A feltámadás kifejezés újra és újra elhangzott, hogy József testvér az öröklétben újra találkozhat szeretteivel.
    Pedig még maradhatott volna.
    Itt a földön.
    Hisz’ csupán negyvenhárom éves volt.
    Negyvenhárom.
    És szívátültetésre várt.
    („Na, már itt is vagyok. Két évvel ezelőtt kezdődött József tragédiája. Vagy várjon csak... Igen, eszembe jutott, a bátyámnak huszonkilenc éves korában volt egy szívizomgyulladása. Akkor még a Vác kapusa volt, de az határozottan előttem van,
    hogy nem pihent, nem vigyázott magára, hanem védett tovább. Mondta, mit neki egy szívizomgyulladás. Biztos tudja, hogy a bátyám nagydarab, erős ember volt, igazi óriás. Soha nem hittem volna, hogy beteg lesz. Szóval két évvel ezelőtt egyszercsak köhögni, krákogni kezdett. Es egyre sűrűbben. Mondták neki, vetesse ki a manduláját. Nem volt hajlandó. Aztán ahogy teltek a hónapok, úgy lett egyre rosszabbul. Vizesedéit a lába. Egyre többször kellett orvoshoz és kórházba mennie. Neki, aki korábban makkegészséges volt. Érti ezt!? Eleinte nem vette komolyan az egészet, úgy volt vele, majdcsak meggyógyul. En is azt hittem. Mondtam is magamban, ez az életerős Józsi bátyám száz évig fog élni. ”)
    A szertartás végén imát mondott a pap, majd együttérzéséről biztosította a gyászolókat. Megint zokogás hallatszott. Volt, aki elindult. Szép lassan, komótosan, ki a temetőből. Vissza az életbe. Ám ott a sírnál még hosszú, hosszú percekig álltak József szerettei. A fia, a felesége, az édesanyja, a nagyanyja és Géza
    öccse. Nem mozdultak. Nézték a koszorúkat, és talán az urnát kutatták, keresték ott a mélyben. ______ Benne Józsefet.
    A negyvenhárom éves egykori kapus földi maradványait.
    („Tévedtem. Tévedtem, amikor halhatatlannak hittem a testvéremet. Néhány héttel ezelőtt már tudtam, menthetetlen. A teste szinte felpuffadt, felfúvódott a sok víztől. A szíve nem bírta. Nagyon beteg volt a szíve. Annyira, hogy az orvosok megmondták, csak a szívcsere segíthet rajta. Képzelheti azt a pillanatot, amikor odaállt egy doktor József elé, és azt mondta neki, magát csak a szívátültetés mentheti meg. Nem fogta föl. Lehet, hogy én sem tudtam volna feldolgozni magamban. Nem látszott rajta, hogy fél. Anyánk egy vasárnap beszélt vele utoljára, akkor még magánál volt. Aztán mire én bementem hozzá néhány nappal később a kórházba, már elment. A boncolás után kérték tőlünk az orvosok, hadd tegyék el, hadd vizsgálgassák a szívét. A szívét, amelyet nem tudtak meggyógyítani. Beleegyeztünk...”)
    Kis idő után már csak a koszorúk maradtak.
    Pájer József egykori kapus örök nyugvóhelye fölött.
    Sinkovics Gábor

    Nemzeti Sport
    1999.08.04
     
  3. avatar: fgymat
    2021.03.24, 12:05
    Pájer József, a Bp. Honvéd és a Vác egykori kapusa életének 43. évében elhunyt. Temetése augusztus 2-án, hétfőn 14.30 órakor lesz az Új köztemetőben.

    A szálfatermetű fiatalember Kispesten kezdte pályafutását, sokan úgy vélték, a nagy elődök, Grosics Gyula, Bicskei Bertalan, Gujdár Sándor nyomdokaiba lép majd. Hamar bekerült az ifjúsági válogatottba, ahol több mint harminc alkalommal szerepelt a legjobbak között. Már felnőttként Vácra került, és ott is bizonyította tehetségét. Az utóbbi időben sokat betegeskedett, a szíve hagyta cserben. Már úgy tűnt, fordulat áll be az életében, hiszen szívátültetésre várt... Halála fájdalmas veszteség mindazok számára, akik szerették és tisztelték.

    Nemzeti Sport
    1999.07.22.