magyarfutball.hu

2002.02.14 Elhunyt Hidegkuti Nándor!

forrás: MTI
Hidegkuti 1922. március 3-án született Budapesten. A válogatottban 1945-58 között 68 mérkőzésen 39 gólt lőtt. A Wembley-stadionban 1953. november 25-én az angolok elleni 6-3-as magyar sikerrel zárult találkozón háromszor talált a házigazdák kapujába. Tagja volt az 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes csapatnak.

Az MTK-val 14 év alatt háromszor (1951, 1953, 1958) nyert bajnokságot. Visszavonulása után szakvezetőként a legnagyobb sikert a Fiorentina kispadján érte el: az olasz csapattal 1961-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

Magyarországon a Győri ETO-t 1963-ban bajnoki címig vezette, az egyiptomi Al-Ahly Nationalnak irányításával ötször sikerült ugyanez a bravúr.

Hidegkuti Nándor csütörtök hajnali halála azt jelenti, hogy már csak hárman - Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc - élnek a legendás Aranycsapat tagjai közül.

- Ő minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója. A hátravont középcsatár egy addig ismeretlen poszt volt, ezzel az újítással meglepte az ellenfeleket - nyilatkozott Buzánszky. - Sok időbe fog telni, amíg feldolgozom a halálhírét, hiszen amellett, hogy legendás futballistaként tiszteltem, az egyik legjobb barátomat vesztettem el a személyében.

Ugyanígy érez a volt világklasszis kapus, Grosics Gyula is.

- Nehéz szavakat találni ezekben a pillanatokban - mondta. - Szomorú, hogy most már csak hárman élünk abból az együttesből, amely többek között a rendkívül jó csapatszelleméről volt híres.