magyarfutball.hu

2007.10.02 Fitos József tanácsadóként tér vissza Ózdra!

„Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.” – tartja a mondás. Az Ózdi FC esetében is igaz volt a tétel, hiszen az Újpest Tartalék elleni idegenbeli vereség után megtörtént az, amire sokan számítottak. Hat forduló után az NB III Mátra-csoportjában utolsó helyen szerénykedő fekete-fehérek edzőt váltottak. Matusz Gyula karrierje tehát rövidre sikerült, a klub visszaállt egy korábbi kettősre. Az ősz hátralévő találkozóin vezetőedzőként Albert Csaba, szakmai tanácsadóként pedig az a Fitos József segíti az ÓFC-t, aki korábban két és fél éven keresztül szakmai igazgatóként tevékenykedett.

– Valamit mindenképpen tennünk kellett, hiszen a lejátszott fordulók azt igazolták, hogy közel sincs minden rendben – mondta Török Béla, az Ózdi FC elnöke. – Olyan edzőt nem akartunk ide hozni, aki a folyó bajnokság közben nincs munkában, hiszen az ilyen tréner csupán a pénz miatt vállalta volna el a felkérést. Az MTK elleni 1-8 után hívott föl Fitos József, hogy figyelemmel kíséri a csapat szereplését, és érdeklődött a körülményekről is. Mondtam neki, hogy a következő találkozón Újpesten személyesen is meggyőződhet a mostani keret erejéről.

Megnézte

Fitos József így is tett: meggyőződött és az 1-4 ellenére látott biztató jeleket. Az összecsapást követő másnap pedig fölajánlotta segítségét úgy, hogy mérkőzéseken tanácsadóként vállalna ismét szerepet az ózdi futballban.

– Rengeteg időmet leköti a szentendrei focisuli, szerencsére sok tehetség játszik nálunk a különféle korosztályokban – tájékoztatott Fitos József. – Ettől függetlenül annyira magaménak érzem ezt a klubot, hogy a kialakult helyzetben, tudásom legjavát nyújtva segítsek. Az elmúlt esztendőkben sok szép sikerünk volt, fölépítettünk valamit, amit nem szabad hagyni lerombolni. Hangsúlyozom: jó szándékkal ajánlottam föl ezt a lehetőséget, amit a vezetés el is fogadott. Tudom, hogy a korábbi időszakban én is sok mindenben hibáztam, tanultam a dolgokból, és most csupán az lebeg a szemem előtt, hogy az Ózdi FC-t kihúzzuk a csávából.

Nem ő a főnök

A szaktanácsadó többes számban beszélt, merthogy a főnök – ahogy Fitos József fogalmazott – nem ő lesz. A vezetőedző posztot Albert Csaba tölti be, de mivel neki az U15-ös korosztályt is vinnie kell, ezért kézenfekvő volt, hogy a páros közösen dolgozzon együtt. Ismét, úgy mint két-három esztendővel ezelőtt, csak éppen fordított szereposztásban.

– Ez valóban egy összvér megoldás, és azt sem tudjuk, hogy mennyire lesz sikeres – folytatta Török Béla. – Az elmúlt napokban a kulcsjátékosokkal egyeztettünk, ők is elfogadhatónak tartották ezt a felállást. Ugyanakkor hangsúlyozom: lehet itt bárki az edző, a pályán a csapatnak kell bizonyítania, hogy többre hivatott a mostani pozíciónál. Az Albert-Fitos kettősben egyébként az ősz végig gondolkodunk, aztán utána lesz egy kis időnk elgondolkodni a folytatásról.