magyarfutball.hu

portré: Nagy Ádám
© mlsz.hu
alias
Nagy Ádi
Nagy "Radír" Ádám
Dunai Kanté
"Naji Ádám"
Nagyi
nemzetiség
Magyarország
életkor
22 éves
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Ferencvárosi TC II
2013 - 2014
Ferencvárosi TC
2014 - 2016. július 14
Bologna FC 1909
2016. július 14 -
eredmények / elismerések
Magyar Bajnoki ezüstérmes
2015
Magyar kupagyőztes
2015, 2016
Magyar Szuperkupa győztes
2015, 2016
Magyar bajnok
2016
Nagy Ádám 2017
2017-ben a Magyar Válogatottban
A Goldballban Pesti Tibornál kezdtem, voltam Pasaréten a Vasas utánpótlásban, majd a Kelen és a Tabán színeiben, ezekhez a csapatokhoz már leginkább a Wágner-testvérek, Ádám és Gábor révén kerültem. Aztán Szent Istvánban folytattam, és tizenhat évesen kerültem külföldre.
A Fradiból akkoriban távozó Bobby Davison volt a szakmai vezetője annak a spanyolországi, La Manga-i edzőkézpontnak, ahova kerültem, főleg spanyol és angol játékosok közé. Eleinte nem volt könnyű, de éreztem, hogy sokat fejlődhetek, és amikor már jobban beszéltem a nyelvet, egyre könnyebb volt. Fél év után Portugáliába, Rio Maiorba költözött a futballiskolánk. Aztán megszűnt a futballközpont, így hazatértem, és a Ferencváros második csapatához kerültem, Lipcsei Péter lett az edzőm, előbb az NBIII-ban, majd az U21-es csapatban játszottam.1


Ferencvárosi TC, 2013-

Első ferencvárosi idényében NB III-as csapatunk alapembere volt, 25 mérkőzésen kezdőként lépett pályára, az Ebes elleni siker alkalmával pedig gólt is szerzett.

A 2014/15-ös szezonban bajnoki címet szerző U21-es együttesünk alappillére volt – mindössze három meccset hagyott ki. Emellett ősszel a Ligakupa csoportkörében, Pakson felnőtt csapatunkban is bemutatkozott, majd tavasszal szintén a tolnai városban NB I-es debütálására is sor került.

A Videoton elleni győztes Magyar Kupa-döntőn kezdőként lépett pályára, majd másnap már utazott az U20-as világbajnokság helyszínére, Új-Zélandra, ahol a nyolcaddöntőig jutó magyar válogatott valamennyi mérkőzésén pályára lépett. Augusztus 12-én, Olaszország ellen pedig az U21-es nemzeti csapatban is bemutatkozhat.
Sokat dolgoztam érte, de azért, mert ötször játszhattam eddig a csapatban, még nem hiszem magamról, hogy most már minden sínen van. Ami eddig elég volt, holnaptól kevés lehet, ezért még többet dolgoznék.1

A 2015–2016-os szezon első meccsén a padon ült, a másodikon csereként állt be, a harmadikon, a Vasas ellen pedig már kezdő volt, azt követően pedig kiszoríthatatlan volt a Fradiból. Bernd Storck bizalma töretlennek bizonyult, az őszi világbajnoki selejtezőkre behívta a keretébe. Románia ellen még nem játszott, Észak-Írország ellen csereként beállva azonban egy országot meggyőzött tehetségéről. Akit mégsem, azt pedig a Norvégia elleni pótselejtező budapesti meccsén, amelyet szintén végigjátszott. Nagy Ádámért 2016 nyarára fél Európa sorban állt, mindez azzal kezdődött, hogy az év elején a Chelsea ajánlatot tett a Ferencvárosnak a középpályásért. A kérők sora pedig akkor vált egy alapos bevásárlás számlájánál is hosszabbá, amikor az Európa-bajnokságon is bizonyította, a nemzetközi szint sem túl magas a számára.

Bologna FC 1909, 2016-

Sajnos az elmúlt évek során tényleg nem volt olyan játékos, akinek olyan nagyon kijött volna itt a lépés, de én nem ebből indulok ki, mert azt gondolom, hogy ugyanúgy adott a lehetőség itt is. Hogyha az ember él vele, és mellette keményen dolgozik, akkor nem hiszem, hogy Olaszország feltétlenül játékostemető lenne. Megvoltak a lehetőségeim, és én voltam az, aki azt mondta, hogy “igen, ide szeretnék jönni”. Sokat nyomott az összképben, hogy nagyon régóta figyeltek. A Bologna talán egyike volt azoknak a kluboknak, akik a legrégebb óta követték a meccseimet, már az Eb előtt is. Az is fontos volt, hogy tudjak a klubnál beszélni az vezetőedzővel, a másodedzővel, és olyan visszajelzést kapjak tőlük, hogy tisztában vannak a képességeimmel, és megvan velem a tervük a jövőre nézve. Hogy fel akarnak építeni, kész játékost akarnak faragni belőlem. Ez az egész nagyon megfogott, megtetszett. Ehhez még hozzájött, hogy az olasz bajnokságot sokkal taktikusabbnak tartom, mint bármelyik másikat, így itt nagyon jól el tudom sajátítani a mozgásokat mint védekező középpályás, de mint támadó-középpályás is. Függetlenül attól, hogy valaki a 6-os vagy a 8-as poszton játszik a 4-3-3-as játékrendszerben, fontos, hogy taktikailag is érett legyen, tudja, hol a helye, mikor és hová kell húzódni támadáskor vagy védekezéskor. Azt gondolom, hogy ez az igazolás még jobban összejött, még jobban sikerült, mint vártam. Akár a klubra gondolok, akár magára a csapatra vagy a városra, szóval minden így együtt. Szakmailag pedig ott tartok, amit kitűztem magamnak, szépen lassan, fokozatosan megyek feljebb és feljebb a lépcsőfokokon.4

Sokat fejlődtem az elmúlt négy-öt hónapban az olaszországi edzések és mérkőzések révén leginkább gondolkodásban. Egy-egy játékhelyzetben sokkal gyorsabban döntök. A támadójátékom is javult, remélhetőleg mindkét változást észlelik a szurkolók is.5
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2015.12.17, 12:49 (szerk.: 2015.12.17, 13:53)
  Ha lenne egy Nagy Ádámunk,legalább 5-6 ponttal többünk lenne.Fantasztikus ez a gyerek.Erősödnie kell még, mert azt is elbasztuk gyermekorában. Futásmennyisége. szerelőkészsége első osztályú.

  Istenem, még hány ilyen gyerek kallódhatott el Magyarországon.


  Vancsa Miki írta az FB-n, hogy a Fradiból szintén el akarták küldeni. A német UP vezető szólt le, hogy sehová. Szóval nem a VKLA a hülye, hanem mindenki más is az UP-ban. Nem bántva, de feltételezve hogy igazam van: azok akik Nagy Ádámot zseninek tartják, lehet hogy 15 másik gyerekre mondták ki a halálos ítéletet, csak azokat nem látta meg később egy SZAKEMBER. Persze az is lehet hogy nem volt ilyen.


  Azért is írtam, amit, mert sokszor elhangzik itt, hogy miért nincsenek megfigyelők, akik

  ajánlanak játékosokat. Ha nincs mindenki által felismerhető stílusa egy csapatnak, akkor hogy ajánlj

  játékost? Nagy Ádám a német focira alkalmas játékos. A német válogatott teli van ilyen játékosokkal

  vékonyak, gyorsak, jól szerelnek és tudnak passzolni 5 m-re jó ütemben. Ha kiesik egy, akkor van helyette 10. Sót kreatívnak tűnnek,

  mert az edzők olyan helyzetbe hozzák őket, úgy készítik fel őket. de mikor belekerülnek egy idegen focikultúrába,

  akkor nem sokat érnek. Lásd Schweini. Nyilván szeretném azt a semmit egy magyartól látni a MU-ban. Csak

  a zseni az másmilyen. Olyan mint Pastore, meg Gala... Az akadémiáknak normális közegben egyszerre kellene ontani

  a Nagy Ádám típusú jól alkalmazható játékosokat és illene egy két zseninek is látszódni már.


  Csak a tisztánlátás érdekében Nagy Ádámról. A srác 10 évesen került piros kékbe, de 14 éves kora előtt távozott. Nem a VASAS küldte el, nem a tehetségével volt baj, nem a szakemberek szeme csalt. Apuka volt a háttérben és az iskola választás. Amit ezen a téren ajánlott a VASAS, az nem felelt meg. Nagy Ádám, ha úgy tetszik 8 évig kallódott, mire zöldbe öltözött. Közben megjárt másik szakágakat is. Sőt külföldi akadémiákat is. Hajlandó lennék azt vallani, hogy Ádám minden csapatánál azt csipegethette össze, amire szüksége volt, így állt össze az egész. Hülyék mindenütt vannak, de már a kiválasztásnál elszúrjuk a nagyját. A szempontok 50%-a téves, ami alapján szűrik a 10-14 éves srácokat. A szülők pedig nem segítik, hanem hátráltatják az egész folyamatot. Tisztelet a mindenkori kivételeknek.


  Okos.

  Ennyi. Ez a szorgalmában mutatkozik meg.

  Nem kell Xavi magasságokban gondolkodni, mert egy egyszerű szűrő. Azt teszi (általában) ami könnyen tanulható. A teljesítménye a szorgalmával (mint pl. futómennyiség, szerelőkészség, igaz nem 0 alapokra) de könnyen fejleszthető. Ahogy többet gondol magáról nagyon gyorsan jön a hiba is.

  Az észak-írek vagy a görögök ellen (tökéletes példa a 4. gól előtt) is ez komolyan mérhető volt. De a norvégok ellen amikor hozzá került a zsuga és nagy zavarában vitte a (lendület és a hiányosságai) a jobb alsó szögi zászlótól a bal fölsőig. Mert éppen nem volt kinek passzolnia, minden másra kellett volna az ész. Szal szűrőre alapjában furcsa a fantasztikus jelző, de ahogy gondolod. Úgy érzem itt már nem Nagy Ádámról szól a történet - hanem a posztjáról, de feljebb lépve a szinteken mi mondható az MSN-re ha Busira fantasztikust rakunk? De van mentség, mert a wc-ből is Nagy szól most.

  A magyar, és nem csak a magyar sajtó segítségével ugyanígy túlárazva és túlértékelve lett Besics is. Az nso online-ra írtam jó pár hsz-t a ződeknek, hogy óvatosan, különösen, h minden második itthoni meccsén színesedett. Az nem jó útlevél a PL-be, mert ki lehet emelkedni az NBI-ből (kiemelkedett? 25 meccs 14 lap!) de az ott rohadt kevés lesz. Most megkérdezném a stolverkosok vezetőit, szurkolóit h mennyire volt jó vétel a bosnyák? A ződeket is, házi újságíróikat is és a vb szpíkerét (aki hatalmas ződ) hogy vajon mennyire lehet túlértékelni valakit? Ez szeretet, rajongás, önzőség vagy más? Mi lett volna ha a vb-én is a szövkap. reakcióit figyelték volna? Persze az is lehet csak sérült a bosnyák, a tök tudja.

  Igen. Tudom persze Nagyról a Besiktas vezetői is..., hát vigyék.

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018138
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2015.10.26, 09:39
  Neki meg fejlodnie kell ahhoz, hogy nkozi szinten megallja a helyet. Mind fizikalisan, mind mentalisan. A valogatottban nagyon latszott, hogy csak a tutit valasztja, es sok parharcot is elveszitett. Neki fekszik ez a szerep, amikor iszonyat dominalunk itthon szar csapatok ellen, mert sokszor jol erkezik a labdakra, jol helyezkedik, jol olvassa a jatekot. De ahogy megszerzi, egybol passzolja tovabb, sokszor a tutit valasztva + ha igazan komoly utkozos parharc van egy tenyezobb jatekossal, akkor az elvesziti.

  Orulok, hogy jatszik, mert igy fejlodik, es van is benne potencial, de sztem kell meg neki 1-2 ev.


  Rengeteget lép vissza, sokkal többet passzol, mint Soma és pontosabban is.

  Ha a válogatottban jó volt, nehogy már az NB1-ben, vagy EL/BL selejtezőben se legyen jó. Szombaton előre lépett a meccs végén, és nagyon jól játszott szerintem


  Szerintem nem volt jannyira jo a valogatottban, nyilvan ezzel a teljesitmennyel sem logott ki lefele... Hozott egy stabil szintet, de sok parharcot elveszitett ott is.

  Somalia az utolso idoszakban mar nagyon pontosan passzolt. Es ami zsenialis volt benne, hogy mindenhova odaert, es nagyon jol indult meg sokszor, ritmusvaltasokkal. Az utkozesekben is sokkal hatekonyabb volt az izomzatanak koszonhetoen.

  Szerintem Adam kicsit tul van ertekelve, ami egy szinten ertheto, mert nagyon fiatal es hirtelen robbant be, de ha teljesen objektiven nezzuk, akkor messze van a Somalia szinttol. Legalabb is nekem ez a velemenyem. Somi iszonyatosan hianyzik, foleg nkozi szinten.

  Ugyanakkor ha ilyen utemben fejlodik, akkor igazan jo jatekos is valhat belole.

  http://ulloi129.hu/2015/10/26/igy-teljesitettunk-a-diosgyor-ellen-3/
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2015.09.08, 09:07
  Valami nagyon durvát fogok mondani. Szerintem Nagy
  Ádám (még) nem válogatott szintű focista. Tud futni, passzolni, csak amit azon a poszton kellene – ütközni, meg labdát szerezni – azt nem tudja. Oroszékat is hibásnak érzem, annyira hájpolták, csakhogy ne kelljen új középpályást igazolni. Hát tessék, most mindenki láthatta, hogy Ádám messze van még Somáliától meg a nemzetközi szinttől.


  Ezzel nem értünk egyet. Abban igen, hogy ütközni nem tud, mert pici hozzá, de jól szállt be. Én a Sky-on néztem a meccset, az enyhén elfogult é-ír riporterek végig dicsérték a beállása után. Főként amiatt, hogy bevállal kockázatos dolgokat és ha el is rontja sprintel vissza zavarni az emberét. Nagyon tetszett nekik is a játéka. És meg voltak lepődve rajta, hogy a fizikuma ellenére mennyi labdát szerez.


  Tény, hogy nem igen volt zavarban a pályán, de sokat futott összevissza, kereste a helyét, mutatta magát, de a társai kevésbé vonták be a játékba. A gólnál nincs olyan, hogy a tied, enyém, övé, de vitathatatlanul nem reagált a közelében üresen álló írre. Ezért Ő is hibás.

  http://ulloi129.hu/2015/09/07/nagy-adam-a-fradi-160-magyar-valogatott-jatekosa/
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2015.08.19, 21:04
  nagyon iteligens srác bizom benne hogy jó játékos lehet belöle, sztem erösödni is fog gondoljunk csak Batikra milyen vékonyka srác volt azt most már elég focista alkata lett. hajrá.


  Ügyes, szimpatikus. Kicsi erősödhetne, mert olyan vékony, mint a többi magyar focista. 40 kiló felett nincs tehetségünk?


  Tetszik,hogy ilyen fiatalon már ennyire tudatos!Remélem idővel jön rá még egy kis izom,és egyre jobb lesz,már most nagy kedvencem!Mindent bele Ádám!


  Nem csak nyilatkozni tud, a pályán ugyanilyen a játéka. Keves fault és sok szorgalom.

  El ne szállj Ádám, könyörögve kérlek! Nagyon bízok benne, hogy jó sok év után végre lehet valaki, aki kinövi magát az utánpótlásunkból...!


  Tényleg, mint egy kémia szakkörös frissen a gimiből smiley
  Dolgozz mocskosul sokat Ádám, labdával kelj-feküdj.
  A szimpátia megvan, nagyon bízunk benned, hajrá!


  Ha nem lesz sérülékeny, akkor akár még többre is viheti.
  Intelligens, jó mentalitású, ügyes gyerek. Nekem egy picit túl komolynak tűnik, de majd meglátjuk, hogy lesz-e benne kellő vagányság és csibészség. Nagyon kellene már, hogy a fiataljaink közül valaki igazán sikeres tudjon lenni. Szorítok hogy neki sikerüljön.
  De valaki szólhatna neki, hogy ne hajoljon annyira közel a papírhoz amikor ír, mert még kárt tesz magában a tollal.


  Nagyon értelmes srác, akinek céljai vannak; ezt felvállalja és tesz érte, hogy elérje azokat. Ha 1 évvel ezelőtt megkérdez valaki, akkor azt mondom semmi sincs benne. Azóta viszont hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Rövid idő alatt nagyon nagy kedvencem lett. És profin tud nyilatkozni.

  http://ulloi129.hu/2015/08/07/nagy-szeretnek-a-kezdocsapat-kozelebe-kerulni/#more-120166