magyarfutball.hu

Békéscsaba, Kórház utcai Stadion

 1. Történelmi fényképek / fejlesztések... »
 2. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 3. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 4. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 5. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 6. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 7. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 8. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 9. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 10. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 11. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 12. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 13. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 14. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 15. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 16. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 17. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 18. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 19. fénykép: Békéscsaba, Kórház utcai Stadion (2008)
 20.  
1 felhasználó által beadott adat 0 szerkesztésre vár
 1. 32 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Fű-1
  2. Csabai Katlan
 3. kapcsolódó stadionok
 4. cím
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : 2.479
  ülőhely: 2.479
  állóhely: -
  vendégszektor : 216 1912elore.hu: 2.479
 7. lakosság
  Békéscsaba: 55.091 (2023)
 8. tulajdonos
  Békéscsaba MJV Önkormányzata
 9. hazai csapatok
 10. nézőcsúcs
 11. pálya mérete
  105m x 70m
 12. talaj típusa
  természetes füves
 13. eredményjelző tábla
  elektronikus
 14. világítás
  van (NB I / TV)
 15. futópálya
  nincs
 16. átadás éve
  1974
 17. nyitómérkőzés
  1974.08.31 Békéscsaba - MTK 3:1
 18. kapcsolódó mérkőzések
 19. segítség
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: bbsz
  2023.05.28, 22:03 (szerk.: 2023.05.28, 22:09)
  Félmillió forintos sportlétesítmény épül Békéscsabán

  Megyénk rohamosan fejlődő sportéletével különösen Békéscsabán nem tudtak lépést tartani a sportlétesítmények.
  Megkezdték építeni a Kazinczy utcai stadiont, de nem fejezték be. A sporttelep rossz fekvése miatt nem is tudta úgy teljesíteni hivatását, ahogyan ezt egy központi sportteleptől várni lehehetne. Távol esik az iskoláktól is.
  Ezzel szemben a Kórház utcai pálya központi fekvésénél fogva egész évben szinte reggeltől estig foglalt volt. Hogy aztán milyen állapotban volt ez a pálya különösen az idén, erről csak a legnagyobb szégyenpírral beszélhetünk. Valóságos portenger volt a labdarúgó pálya és a futópálya is teljesen eltűnt.
  A VTSK a nyár folyamán új vezetőséget kapot. Az új elnökség Laukó György elvtárssal az élen, elhatározta, hogy újjáépíti, korszerűsíti sporttelepét.Az elhatározás meglett, de hogyan valósítsák meg azt? Először is részletes tervet dolgoztak ki. A labdarúgó pályát 15 méterrel keleti irányba áthelyezik és újonnan füvesítik. Négypályás futópályát készítenek és a jelenlegi pálya mögötti részen egy salakos edzőpályát létesítenek. Amikor a nagy tervek elkészültek, a megyei sportfelügyelőség húszezer forintjával (erről a segélyről már korábban írtunk) megindult a munka. Először kiegészítették a régi vízvezetéket.
  Ezután kapcsolódott be a város és nemcsak a műszaki osztálya révén szaktanáccsal, hanem jelentős anyagi támogatással megkezdték a pálya salakos talajrészének kiemelését. Közben az elnökség által megbízott Fodre Ferenc felkérte a városban lévő vállalatokat, hogy támogassák az építkezést és a futópálya alapozásához adjanak kő és téglahulladékot. A Téglagyár több száz köbméter téglahulladékot, a Forgácsoló a kövezésnél kimaradt követ szállította ki saját tehergépkocsiján a pályára.
  Sajnos, a többi csabai vállalat igazgatói és feledkeztek arról, hogy a felépítendő pályát saját maguknak, a dolgozók fiainak építjük, hiszen itt rendszeresen sportol a város közel kétezer főnyi iskolás fiatalsága is.
  A pálya először is Békéscsabának épül, mégis akadt a megyében néhány öntudatos sportember, akik mikor hallottak a tervről, azonnal minden felkérés nélkül segíteni jöttek, így a Gyulai Kertészeti Vállalat gépkocsija egy nap áthordta a termőföldet a pályára, de a Békési Kútfúró Vállalat is jelentős támogatást adott.
  A pálya felépítéséhez több mint kétszázezer forint értékű anyag szükséges. A földmunka nagy részét társadalmi úton kell elvégezni. Az iskolák komoly segítséget jelentettek be már eddig. Valószínűleg a vállalatok is kiveszik a részüket e nagyszerű megmozdulásban.
  A következő évben elkészülő sporttelep méltó létesítménye lesz az egyre épülő és szépülő megyeszékhelynek.

  Békés Megyei Népújság, 1957. december 24. (Arcanum DT)
   
 2. avatar: bbsz
  2022.01.18, 20:42 (szerk.: 2022.01.18, 20:58)
  A 2022. január 17-i Közbeszerzési Értesítő közli Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ajánlati/Részvételi felhívását Békéscsaba-Sportlétesítmény fejlesztés II. ütemére.
  Néhány részlet az igen terjedelmes és részletes dokumentumból:
  A megvalósítandó építési beruházás a Békéscsaba, Kórház u. 6. szám alatti, 820 hrsz.-ú ingatlanon meglévő labdarúgó pálya rekonstrukcióját kívánja megvalósítani, fényvető tornyok áthelyezése, új lelátók és kiszolgálóépületek,
  valamint a Tünde utcai 1285 hrsz-ú ingatlanon élőfüves pálya kialakítása a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretén belül elnyert támogatási összegből.
  A tervezett beruházást a Kormány a 15/2014 (I.30.) Korm. rendelettel Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította.
  ...
  Az „A” jelű meglévő lelátó és székházépületben irodai funkciók kialakítása, 1 db személyfelvonó beépítése a meglévő aknába, lelátó lépcsőház fedése, informatikai hálózat, hangosítás kiépítése.
  Új, 1305 fő befogadására alkalmas B jelű keresztlelátó építése, a lelátó alatt női és férfi wc-k, családi wc-k, büfé, öltözők, irodák, klubhelyiség, raktár helyiség kerül kialakításra.
  2316 fő befogadására alkalmas C jelű lelátó építése, a lelátó alatt női és férfi wc-k, családi wc-k, büfé+személyzeti mosdó-wc helyiség, egészségügyi helyiség kerül kialakításra.
  1291+5 akadálymentes férőhely befogadására alkalmas D jelű keresztlelátó építése a lelátó alatt női és férfi wc-k, büfé, öltözők, raktár helyiség kerül kialakításra.
  ...
  Pályavilágítás átalakítása (fényvető tornyok áthelyezése). A 4 pályavilágítást ellátó torony közül 2 db (T2, T4) áthelyezését el kell végezni.
  ...
  Az építmények ütemezetten kerülnek megvalósításra, Ajánlatkérő részhatáridő teljesítését írja elő.
  A labdarúgó mérkőzések rendezését a megvalósítás alatt is biztosítani kell.
  ...
  Lelátó férőhely: 4.912 fő + 5 akadálymentes
  ...
  Ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje
  Dátum: 2022/02/15 (éééé/hh/nn) Helyi idő: 10:00 (óó:pp)


  A megépítendő stadionról az MLR Stúdió Tervező és Lebonyolító Kft. oldalán láthatunk néhány képet.
  http://mlrstudio.hu/portfolio/elore-stadion-rekonstrukcio/
  http://mlrstudio.hu/portfolio/elore-stadion-keresztlelato/
   
 3. avatar: bbsz
  2022.01.08, 21:29 (szerk.: 2022.01.08, 21:30)
  Egymillió a futballpálya kerítésére

  Békéscsaba önkormányzata legutóbbi ülésén megtárgyalta a Kórház utcai stadion biztonságtechnikai kerítésével kapcsolatos kérelmet. Mint ismeretes, az MLSZ szeptember 30-áig kötelezte a klubot a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a pályát övező kerítés felépítésére. A testület úgy döntött, hogy egymillió forinttal támogatja a kerítés megvalósítását. A tervezett létesítmény az előzetes számítások szerint, mintegy 2,6 millióba kerülne. így a további összeg előteremtése az üzemeltetőre és az Előre FC-re hárul.

  Békés Megyei Hírlap, 1992, szeptember 15.
   
 4. avatar: bbsz
  2021.04.05, 23:04 (szerk.: 2022.01.08, 21:33)
  Az első híradások a pályáról
  Békéscsaba közgyűlése előtt.

  ...
  Más zsánerű, de szintén nagyfontosságú kérvény a Csabai Athletikai Klubé is sporttelep iránt. Ez a mult év tavaszán megindult sportegyesület rövid működése alatt is a fejlődésnek olyan magas fokára emelkedett, amilyennel csak kevés hasonló zsánerű klub dicsekedhetik.
  Football-mérkőzései hatalmas közönséget toboroztak a sportnak, úgy, hogy egyik-másik mérkőzés alkalmával szinte budapesti kép tárult az ember szemei elé. És ami fő, ez a közönség nemcsak Csabáról került ki. Nagyon sokan jöttek a környékről: Békésről, Gyuláról, Vésztőről, Mezőberényből, Orosházáról, Gyomáról, sőt a távolabbi vidékekről, Aradról, Nagyszalontáról Nagyváradról és Temesvárról is. Minden mérkőzés alkalmával jelentékenyen megnövekedett Csaba idegen forgalma, ami természetesen csak haszonnal jár a városra nézve, mert a vendégek pénzforgalmat is csináltak.
  Eltekintve attól, hogy a CsAK számos hivet szerzett a sportnak, tehát a közegészségügyre is igen jó hatással volt a működése: már csak az általa előidézett nagy idegenforgalom is méltóvá teszi ezt a klubot arra, hogy a képviselőtestület védőszárnyai alá vegye és nemes törekvésében tőle telhetőleg támogassa.
  Nem is sokat kér a CsAK. Egy jelenleg hasznavehetetlen területet a gyulai út mellett, a körgáton belül, ahol tagjai zavartalanul áldozhatnának a sport oltárán és ne kelljen nekik a teljesen nyitott vásártéren sportolniok, kitéve a vásott gyermekek gúnyolódásainak.
  A kért területnek a község jelenleg nem veszi semmi hasznát. Fiatal akácos van rajta, amelyet először még ki kell írtatnia a CsAK-nak, hogy használhatóvá tegye a területet.
  ...

  Békésmegyei Közlöny, 1913. január 23.

  A kezdetekről

  A CsAK választmánya folyó hó 1-én ülést tartott, amelyen több apróbb ügy elintézése után szó volt az új pálya elkészítéséről is, amelyre a klubnak már égető szüksége van. Elhatározták, hogy a pályának végleges mérnöki kitűzése után költségvetést készíttetnek a bekerítésre és planirozásra vonatkozólag s azt a lehető legrövidebb időn belül eszközölni fogják.

  Békésmegyei Közlöny, 1913. április 3.
  Csaba a sportért.

  Nagylelkű adományával nagyban elősegítette Csaba város elöljárósága az ottani sportélet fejlődését. Területet adományozott a Csabai Athletikai Clubnak olyként, hogy azt nemcsak használatra, hanem tulajdonjogilag is átengedte nekik. Ezáltal a fiatal egyesület könnyen juthat a pálya építésére szükséges tőkéhez.

  Sportvilág, 1913. június 30.

  Mégsem volt a helyzet ilyen egyszerű:
  A Csak pályája.

  Érdekes és fontos ügyet tárgyalt a Csabai Athletikai Klub legutóbbi választmányi ülésén s egyben egy már régóta vajúdó kérdést vitt egy lépéssel közelebb a megvalósulás felé. A községi képviselőtestület tudvalevőleg már régebben egy mintegy két holdnyi területet ajándékozott a klubnak a Gyulai-úttól jobbra fekvő, körgátmenti erdőségből.
  Az ajándékozással azonban nem sokat ért a CsAK, mert a község a tulajdonjogot nem ruházta át a klubra s így az kölcsönt fölvenni az ingatlanra nem tudott, már pedig a pálya fölépítése 10-15.000 koronába kerül.
  Most azután ugy határozott a választmány, hogy egyelőre a footballpályát és kerítést készitteti el s az ehez szükséges 6000 koronát valamely helybeli pénzintézetnél venné föl oly módon, hogy a vezetőség és a tagok egy része bizonyos összegeket jegyeznének s ez összegek erejéig azután a pénzintézetnél kezességet vállalnának. Az eszme mindenesetre nagyon helyes, most már csak a vezetőségnek kell jó példával előljárni a részjegyzésnél.

  Békésmegyei Közlöny, 1913. október 12.

  SPORT.
  Az idei meccsek sorozatát tehát a CsAK lezárta, hogy semmitől sem zavarva, minden erejével hozzálásson uj pályájának megalkotásához, hogy a tavaszi mérkőzéseket már azon kezdhesse meg.

  Békésmegyei Közlöny, 1913. november 27.

  Pályaavatás Békéscsabán

  A vidéki kisebb sportegyesületek legagilisabbja, a Csabai Atlétikai Klub, három esztendős fennállása után, ma már abban a helyzetben van, hogy a város és a sportszerető közönség támogatásával megfelelő pályát létesíthetett.
  Az új pálya felavatási ünnepségét a CsAK június 21-re tervezi és propaganda mérkőzés tartására a NAC és AAC csapatát igyekszik megnyerni.


  Sporthírlap, 1914. június 8.

  Erről a továbbiakban nem találtam hírt, viszont a Békés c. lap 1914. július 19-én így ír:

  A Gyulai AC Békéscsabán
  E hó 26-án a békéscsabai Atlétikai Club első csapatának vendége lesz a Gy. A. C. A pályaavató ünnepély keretében tartották volna a revanche mérkőzést, azonban a pályaavatás elmarad szeptemberig.


  Az utolsó hírben említett szeptemberi pályaavatót nagy valószínűséggel hosszú időre elsodorhatta az I. világháború.
   
 5. avatar: bbsz
  2021.04.04, 00:27 (szerk.: 2021.04.04, 00:27)
  Fellendül a vidék

  ...
  Békéscsabán a CsAK - Előre meccsről 1000 ember ment el, mert a pálya csak 3500 fizető nézőt tudott befogadni.
  ...

  Nemzeti Sport, 1921. május 23. (Arcanum DT)
   
 6. avatar: Golyó
  2020.05.31, 15:30
  Uj lelátó épül a csabai sporttelepen


  Békéscsabai sportrajongóinak régi vágyát teljesíti azzal a város vezetősége, hogy a háború éveiben a város tönkrement legszebb sporttelepén a lelátó helyébe tegnap kezdték meg az új fedett lelátó építését a Magasépítési NV dolgozói. A város a lelátó építési költségeinek fedezésére 20 ezer forintot irányozott elő.


  Forrás: MTI sportkiadás 1949. november 9.
   
 7. avatar: bbsz
  2020.05.18, 20:39 (szerk.: 2022.01.08, 21:47)
  Az 1964. november 22-én lejátszott Bcs. Előre - Proleter Zrenjanin mérkőzésen készült képen látható a háttérben az 1949-ben átadott fedett lelátó.
  képBékés Megyei Népújság, 1964. november 24. (Kocziszky László felvétele)

  Ennek helyén épült a 2017-ben elbontott fedett lelátó, melynek átadásáról szól a Békés Megyei Népújság 1968. július 17-i (keddi) írása:
  Elkészült a Kórház utcai pálya lelátója
  Mi tagadás, a megyei labdarúgó örökrangadóra átrándult szurkolók irigykedve nézték a gyulai pálya pompás lelátóját. Hej, ha nekünk volna ilyen — sóhajtottak fel többen.
  Most már van Csabán is lelátó! Vasárnap az FTC—VTSK mérkőzésen vehették birtokukba a megyeszékhely sportkedvelői a Kórház utcai pálya fedett, 2320 személyt befogadó lelátóját.
  Dicséret illeti a Békés megyei Építőipari Vállalat dolgozóit, kőműves-, bitumenező-, asztalos-, hegesztő-, bádogosbrigádjait, a szentendrei kubikosbrigád tagjait, a kertészeti vállalat dolgozóit, akik a lelátót— a nap 24 óráját kihasználva — használható állapotba hozták, s gyeptéglázták a pálya játékterét.
  A Bcs. Előre hamarosan megkezdi a tribün-bérletek árusítását, így nem kell majd igénybe venni a régi, Kórház utca felőli kerítéslelátót (jobb oldali képünkön),képhanem kényelmesen végig lehet nézni a fedett lelátón (alsó képünk)kép az ősz szezon mérkőzéseit.(Fotó: Demény)

  A lelátó-avató mérkőzés 6000 néző előt zajlott, 8-0 arányú vendéggyőzelem született.
  kép
  Katona Sándor kitűnő szélsőjátékot nyújtott mindkét napon. (Előző napon Orosházán játszott az FTC - bbsz) Képünkön Krátkival csap össze.

  Békés Megyei Népújság, 1968. július 16.

  Az előzményekről:
  Rendbe hozzák a Kórház utcai pályát

  A közelmúltban több fontos gazdasági jellegű kérdésben foglalt állást rendkívüli ülésén az MTS Békés megyei Tanácsának elnöksége. Elsősorban a békéscsabai Kórház utcai VTSK-sporttelep felújítási problémáit vitatták meg. Örömmel vették a városi tanács vb igen pozitív hozzáállását a létesítmény felújításához. A tanács komoly anyagi áldozatokat hoz, s a TS is erejéhez mérten nagy összegeket összpontosít a munkához.
  Az idén lelátó és öltöző építésére 1 millió 920 ezer forintot fordítanak.
  Jelentősen bővítik a nézőteret, így 8-10 ezer néző befogadására is alkalmas lesz a sportpálya.
  Az MTS OT 250—300 ezer forintot ad soron kívül az atlétikai pálya szélesítésére.
  Az MTS Békés megyei Tanácsa felújítási keretéből még 200 ezer forintot biztosít a sporttelepen épülő öltözőkomplexum befejezéséhez. Az új, emeletes épület enyhíteni fog a jelenlegi öltözőhiányon.
  Ezek az intézkedések, úgy véljük, nagy segítséget nyújtanak a megye- székhely sportéletének fejlesztéséhez.

  Békés Megyei Népújság, 1967. május 26.
   
 8. avatar: bbsz
  2020.03.27, 17:05 (szerk.: 2020.03.27, 17:05)
  Negyvenkilenc őszén két létesítménnyel gazdagodott a Réthy utcai sporttelep.
  A teniszpályák mögött rohammunkával 50x25 méteres kézilabda-kispályát építettek, amelyet villanyvilágítással is felszereltek.
  A II. világháború alatt elpusztult fedett lelátót 20 ezer forintos városi támogatással újjáépítették.

  (Machalek István: Békéscsabai Előre 75 év krónikája)
   
 9. avatar: bbsz
  2020.03.06, 22:12 (szerk.: 2020.03.06, 22:25)
  A Kórház utcai állóhelyi lelátó 1996-os átépítéséről:
  Két lépcsőben készül el a lelátó
  Alighogy befejeződött az NB I-ért vívott Békéscsabai Előre FC - Rákóczi-Kaposcukor osztályozó mérkőzés, végre látványosan is elkezdődtek a munkálatok a Kórház utcai stadion állóhelyi lelátójának régen várt és tervezett átépítésén. Noha, ez némiképp az ott élők és az arra járók számára forgalmi kényelmetlenséggel jár néhány hónapig, ám a szurkolósereg és persze a város is minden bizonnyal egy nemzetközi szinten is elfogadható labdarúgó-stadionnal gazdagodik majd. Hogy milyen szakaszhoz érkezett el az átépítés és milyen ütemben valósul meg a rekonstrukció, arról a minap Szűcs Mihály létesítményvezető tájékoztatta lapunkat:

  — Az előmunkálatok tulajdonképpen két hónappal ezelőtt, még a bajnokság ideje alatt elkezdődtek. A kivitelező, a BÁÉV Rt. jelentős gépi erővel és szakembergárdával vonult fel, s azóta a földlelátó bontását, valamint a keresztpanelok leemelését végzik. Ez a munkafázis előreláthatólag július huszadikáig tart, majd következhet a betonozás. Tehát látványosan, jó ütemben halad a munka.
  — A bajnokság kezdetére meddig készül el a lelátó?
  — Két látványos részből áll az átalakítás. Az egyik, hogy az állóhelyi lelátóból két lépcsőben készül el az ülőhelyi rész, de csak egy későbbi időpontban kerülnek rá a műanyag székek. A másik, ami az érdekesség, az újdonság erejével hat a csabai szurkolók számára, az, hogy míg eddig a stadion belterületéből töltődött fel a tribün, most a nemzetközi szabványnak megfelelően alulról kiképzett feljárón jöhetnek be a drukkerek.
  —Korábban hallottunk olyasmit is, hogy célszerűbb lenne egy kisebb befogadóképességű stadion...
  —A jelen állapotban - amit a drukkerek a szeptemberi átadásnál is láthatnak majd, körülbelül ugyanannyi férőhelyes lesz, mint eddig. Annál is inkább, hiszen, mint ahogyan már mondtam, egyelőre az ülőhelyi rész még állóhelyként funkcionál majd, utána viszont valóban úgy létszámban, mint minőségben változás lesz a befogadóképességet illetően. De most még azt mondhatom, hogy a régi B-közép és az állóhelyi részhez kötődő emberek ugyanúgy élvezhetik a mérkőzéseket, mint eddig. És persze felújítjuk, átfestjük és megszépítjük az ülőhelyi lelátót is, hogy korszerű, jó küllemű, biztonságos stadionban fogadhassuk majd a közönséget - mondta Szűcs Mihály

  Békés Megyei Hírlap, 1996. július 13.
  A B-közép újra középen
  Tegnap délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a Kórház utcai stadionban, ott volt tervező, építő, építtető, a rendőrség képviselője, egyszóval mindenki, akinek „hitelesíteni” kell az elkészült új lelátót. Egy biztos, alkalmasnak találták „beüzemelésre”, így átadták, illetve átvették az ötvenmillió forintos beruházással átépült tribünt, amelyről azt is tudni kell, apróbb hiányosságok még maradtak, amiről viszont az építők ígérik, a soron következő hazai, Vasas elleni mérkőzésre kijavítják.
  — Nagy öröm számunkra, hogy a Videoton elleni találkozón újra a régi helyéről szurkolhat a csapatnak a B-közép — mondta Papp László. — A jegypénztárak a régi helyükön várják a drukkereket, akik egyébként a tribün háta mögött, a középső tájon mehetnek fel az újonnan kialakított lépcsőkön a lelátóra

  Békés Megyei Hírlap, 1996. szeptember 19.

  Másfél héttel ezelőtt az építők átadták az 50 millió forintért felújított Kórház utcai lelátót, s akkoriban már föl is engedték a szurkolókat az új tribünre. A hivatalos ceremóniára azonban tegnap került sor, ekkor Pap János, a város polgármestere adta át rendeltetésének az egyelőre állóhelyi tribünt, amit a későbbiekben ülőhelyivé alakítanak. Még ezzel sem volt vége a rögtönzött „építők napjának”: Szlancsik Pál, a BÁÉV Rt. építésvezetője végezte el a kezdőrúgást.

  Békés Megyei Hírlap, 1996. szeptember 30.
  kép Békés Megyei Hírlap, 1996. július 13.
  képBékés Megyei Hírlap, 1996. júlis 12.
   
 10. avatar: bbsz
  2020.03.02, 20:05 (szerk.: 2021.01.08, 21:03)
  kép

  Az 1973. június 10-én játszott Békéscsabai VTSK - Szolnoki MÁV mérkőzésen készült a Békés Megyei Népújságban megjelent felvétel.
  A háttérben az 1974-es feljutáskor átépített állóhelyi lelátót bővítés előtti formájában láthatjuk.
  képEzen a képen még több látható a lelátóból.
  forrás: Machalek István: Békéscsabai Előre. 75 év krónikája 1912-1987 (Arcanum DT)
  A kép aláírása: Apa és fia. Csepregi János szakosztályvezető kisfiával fejelget 1968 májusában
   
 11. avatar: bbsz
  2019.07.15, 20:34 (szerk.: 2019.07.15, 20:39)
  A stadion befogadóképessége az új rész átadása, a Kórház utca felőli lelátó lezárása és a vendégszektor kapu mögötti részre áthelyezésével a következőképpen alakul:
  az újonnan átadott rész szektorai
  A1 221, (itt került elhelyezésre a mozgássérültek számára kijelölt rész is)
  A2 392
  A3 345
  A4 345
  A5 392
  A6 238
  VIP 310
  sajtó 20 összesen 2263 ülőhely,
  Vendég: tribün 216 ülőhely
  Így mindösszesen 2479 fő lesz a befogadóképesség.

  http://1912elore.hu/site/category/stadion/adatok
   
 12. avatar: magyarfutball.hu
  2019.07.14, 09:38
  Változatlan jegyárakkal, jobb körülményekkel készül az új szezonra az Előre
  ...
  Beszámoltak arról is, hogy az új idényben használatba lehet venni a teljesen új, temető felőli oldalon található lelátót. Ezzel párhuzamosan több változás is életbe lép. A lelátó-váltással lezárják a Kórház utca felőli részt, így az itt található szektorokat ezek után már nem lehet használni.

  Megváltozik a belépés módja és rendje is, mert egy helyett augusztus 4-től már két hazai bejáraton lehet megtölteni az új lelátót. Az egyik – távolabbi – hazai bejárat az Előre székház után balra található, 5-ös számú kapu lesz, amely egyben VIP belépési pontként is üzemel majd. A kapun besétálva, elhaladva, a Tornaklub mögött található az egyik új pénztár, ahol a helyszínen, a mérkőzések előtt is megválthatják belépőjüket az érdeklődők. Gépjárművel ezen a kapun kizárólag az erre jogosult személyek – az előre leadott rendszámok alapján – hajthatnak majd be. A másik új hazai, úgynevezett 3. számú kaput a ligetből közelíthetik meg. Fontos tudni, hogy a kerekesszékkel érkező vendégek is ezt a kaput használhatják majd, hiszen az A1-es szektorban alakították ki számukra az akadálymentesen megközelíthető helyeket.

  Az új lelátó két külön részből áll: körgát felőli oldal, valamint liget felőli oldal. A bérleteket előre, az oldalak, sorok és székek kiválasztásával lehet megvásárolni és fontos tudni, hogy a két oldal NEM átjárható a lelátón belül. Ez azt jelenti, hogy akinek az egyik oldalra szól a bérlete, azt nem fogják beengedni a másik oldalon és a lelátón belül sem lehet átjárni. A szektorok beosztását és az ülőhelyek számát az Előre weboldalán, a Stadion adatok című menüpontja alatt tekinthetik meg. Mindkét oldalon vadonatúj vécék és büfék várják a mérkőzésekre látogatókat, így a kiszolgálás ezután már sokkal kulturáltabb formában történhet majd. Ugyanitt egy-egy orvosi szobát is kialakítottak, hogy az esetlegesen előforduló egészségügyi problémákat azonnal tudják kezelni.

  Avató ünnepség, nyitómeccs egyelőre nem lesz, hiszen a rekonstrukció még nem fejeződött be. Jelen pillanatban a legfontosabb szempont az volt, hogy az új szezonban a közönség már az új, fedett helyről nézhesse meg a hazai mérkőzéseket és szurkolhasson a csapatnak. A lelátó alatt és fölött található, a stáb és a csapat számára leglényegesebb helyiségeket már tudják majd használni, de a belső kialakítás, bútorozás és a dekoráció is tovább folytatódik. Kiemelték: a lelátó minden szempontból használható lesz, de közel sem a végleges formájában vehetik még birtokba.

  Mint írják, még be kell lakni, ki kell alakítani a megfelelő és működőképes szokásokat, megoldásokat, amiben számítanak a drukkereikre, vendégeikre és szívesen fogadnak minden építő és előremutató véleményt. A kivitelező, a város és a klub mindent megtett azért, hogy minden szükséges infrastruktúra, a maximális biztonsággal rendelkezésre álljon, a hatóságok pedig konstruktív revíziókkal segítették a használatbavételt.

  - Tudjuk és látjuk, hogy van még mit pótolni, befejezni, javítani, de valahol el kellett kezdeni, hogy érdemben és élesben folytatódhasson a munka. Ez a helyzet viszont már mindenki számára merőben új és pozitív, hiszen láthatóvá vált a kivitelezés teljes befejezése, ami azt eredményezi a közeljövőben, hogy tényleg 21. századi körülmények között tudjunk majd hazai mérkőzéseket rendezni - fogalmazták meg, hozzátéve, hogy mivel az új lelátónak hosszú időn keresztül kell még szolgálnia az Előrét, ezért mindenkit tisztelettel kérnek, hogy vigyázzanak rá! "Próbáljuk együtt épségben és minél jobb állapotban megőrizni, hogy lila-fehér várunk sokáig álljon és szolgálhasson! Köszönjük!"

  2017.07.14
  https://behir.hu/valtozatlan-jegyarakkal-jobb-korulmenyekkel-keszul-az-uj-szezonra-az-elore
   
 13. avatar: magyarfutball.hu
  2018.09.03, 22:04 (szerk.: 2018.09.04, 10:59)
  A képeken jól látszik, hogy az új lelátók összképe igen látványos, modern formába öltözteti a stadiont. A tervek a klub hagyományainak, az Előre címerében szereplő színek (lila, fehér és aranysárga) és a modern kor elvárásainak ötvözeteként került megalkotásra.

  Az Előre megalakulásakor a sárga, fehér és fekete színeket viselte, mint a centenárium évében használatos embléma is. Globálisan nézve a nagy fehér felületeket (tetőszerkezet, falfelületek) ellensúlyozandó módon a székek véletlenszerű elhelyezése, azok háromféle színben történő használata részben formabontó, másrészt viszont igazán exkluzív megjelenést kölcsönöz. Az aranysárga szín egyébként ünnepélyességet és eleganciát tükröz, így méltó megjelenést biztosít az új épületegyüttesnek. A klub alapszínei természetesen továbbra is a lila és a fehér maradnak, és az új lelátókra tervezett nagy felületű részek lila köntösbe bújtatva dominálnak majd.

  A Kórház utca felőli új építmény megvalósítása két ütemben történik majd: először a komplett szerkezet és a térrendezés valósulhat meg, majd a fedés kialakítása következik, melyre a többletforrás igénylése már folyamatban van.

  http://1912elore.hu/site/uj-latvanytervek-a-korhaz-utcai-stadionrol-20180902/
  2018.09.02.
   
 14. avatar: magyarfutball.hu
  2018.03.01, 13:06
  És mint hallom, a békéscsabai állóhelyi lelátó fölé nem hogy tető kerülne, mint ahogyan az előzetes tervekben volt, hanem le kell bontani, mert össze fog dőlni...

  úgy van,kimondták a vezetők is a szurkolói ankéton,hogy amíg nincs stadion addig nem tervezünk az első osztályba.Állítólag a statikusok megállapították,hogy az "állóhely"nem bír sokat és le kell bontani majd amikor az készen lesz(2030)akkor tervezzük a feljutást.Tehát ha úgy adódna,hogy közel kerülünk a Kisvárdához akkor szóljanak a vezetők annak a sok Csaba szurkolónak,hogy most ne kísérjetek el minket idegenbe mert ki kell kapnunk ne hogy a végén még feljussunk.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2621345
   
 15. avatar: magyarfutball.hu
  2016.02.24, 20:47
  A jelenleg aktuális hivatalos befogadóképesség:
  Megnevezés fő
  Ülőhelyek száma 4963
  Állóhelyek száma 0
  Összesen 4963
  A, hazai ülő lelátó 262
  B, hazai ülő lelátó 842
  C, hazai ülő lelátó 578
  C/1, hazai ülő lelátó 216
  D, vendég ülő lelátó 180
  E, vendég ülő lelátó 294
  Tribün, hazai ülő lelátó 432 (ebből 72 lezárva)
  Fedett, hazai ülő lelátó 1978
  VIP 1. 80
  VIP 2. 101
  Hazai összesen 4489
  Vendég összesen 474

  kép
  http://1912elore.hu/site/stadion-adatok/
   
 16. avatar: magyarfutball.hu
  2015.12.31, 10:25
  Budapest, Kisvárda – Átcsoportosításokról döntött a kormány a Nemzeti Stadionfejlesztési Program felülvizsgálata keretében, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

  A budapesti Bozsik-stadion fejlesztésére 510 millió forinttal többet szánnak, ezenkívül 690 millió forinttal több jut a kisvárdai sportlétesítmény-fejlesztésre és 325 millióval a békéscsabai beruházásra.
  Csaknem 500 millió forinttal kevesebb szerepel ugyanakkor a pécsi és a nyíregyházi stadionberuházás előirányzatában, és egyaránt 239 millióval kevesebbel számolhatnak a győri, a kaposvári, a kecskeméti és a pápai fejlesztéseknél.
  A Nemzeti Stadionfejlesztési Program tartalékkerete 427,5 millió forinttal lesz több.

  2015.12.31
  forrás: MTI via: http://www.boon.hu/atcsoportositasok-a-stadionfejlesztesi-programban-690-millioval-tobb-jut-kisvardanak/2980293
   
 17. avatar: magyarfutball.hu
  2015.08.02, 15:33
  További jó hír a következő hazai mérkőzéssel kapcsolatban, hogy maximalizáltuk az eladható ülőhelyek számát – hiszen a régi fedett lelátót teljes egészében egyedi ülőhelyekkel láttuk el. A klub annak ellenére vállalta az invesztíciót drukkerei érdekében, hogy a stadion rekonstrukció következő szakaszában ezt a részt teljes egészében el fogják bontani és helyére vadonatúj lelátó-komplexumot építenek. A további fejlesztés eredményeképpen a Kórház utcai stadion befogadóképessége 4.965 főre nőtt.

  2015.07.31
  http://1912elore.hu/site/biztositsa-helyet-elovetelben/
   
 18. avatar: magyarfutball.hu
  2015.07.22, 13:43
  A klub tájékoztatása szerint:
  Az új, hivatalos befogadóképesség 4.077 ülőhely, állóhely nincs.
  De, ez nagyjából két héten belül ismét változik, mert tovább székezzük a régi ülőhelyi lelátót, amely plusz 1100 férőhelyet jelent majd.
   
 19. avatar: NNS
  2015.07.16, 20:34
  Aktuális képek az Előre stadionról.
  kép
  kép
  kép
  kép
  kép
  kép
  kép
  forrás: https://www.facebook.com/1912elore/posts/1679994552287820
   
 20. avatar: magyarfutball.hu
  2015.07.04, 15:54
  A Kórház utcai Stadion alaprajza:
  kép
   
 21. avatar: magyarfutball.hu
  2015.07.04, 15:52
  A külső szemlélők egy héttel ezelőtt még nem túl sok változást láthattak, de a tervezés, a szerződéskötések és a mindenki számára megfelelő eszközök, kellékek beszerzése nem egyszerű feladat. A Békés Megyei Rendőr Főkapitányság és a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselőivel történt folyamatos egyeztetés eredményeképpen megszületett egy lista, amely az első osztályú mérkőzések megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges biztonsági-, infrastrukturális- és formai követelményeket tartalmazza.

  Hétfőn megérkeztek az új pénztár konténerek, melyek a mai kornak megfelelő felszereléssel (számítógépek, nyomtatók, klíma, fűtés, internet kapcsolat, riasztó-rendszer), kulturált és tiszta körülményeket teremtve várják majd szurkolóinkat – így a régi pénztárakat használaton kívül helyeztük. Az új kasszákhoz komplett informatikai belső hálózatot, megfelelő áramellátást kellett kiépíteni, mely közvetlenül kapcsolódik majd a beléptető rendszerhez.

  Mivel a bérlet- és jegyértékesítés az első osztályban pontos szektor, sor és székszám meghatározásával történik, ezért a stadionban található összes egyedi ülőhelyet sorszámokkal kellett ellátni. Ezzel párhuzamosan a belépési lehetőségek, a lelátók feltöltésének, elhagyásának módja és rendje is megváltozik. A hazai és semleges nézők ezentúl kizárólag a székház felőli oldalon, a 4-es számú kapun tudnak majd belépni, ahol négy darab pénztár teljes kapacitással fogadja majd őket. Ebből egyet a klubkártya nélkül érkező szurkolóink számára tartunk majd fent. A biztonsági ellenőrzés és a belépés után, mobil kerítésrendszerrel behatárolt területen lehet majd mozogni, megközelíteni a mellékhelyiségeket, a büféket, a dohányzásra kijelölt helyeket is. Állóhelyi mérkőzés megtekintés a Kórház utcában ezentúl nem lehetséges. A kerekesszékkel érkező és VIP vendégeink belépése részben a székház főbejáratán, részben a hátsó 5-ös számú kapun lehetséges majd. Itt kézi beléptetővel (PDA) ellenőrzik a jogosultságokat.

  Vendég szurkolóink – a biztonsági előírások értelmében – teljesen el lesznek különítve és kizárólag az 1-es számú kapunál elérhető 2 darab pénztárnál tudnak majd a mérkőzésre megérkezni. A régi “kassza” és kapu (2-es számú) megszűnik és teljesen lezárásra kerül. A vendég csapattal érkező drukkerek részére természetesen külön vendéglátó egységet és mellékhelyiségeket is biztosítunk, valamint az egyik pénztár a klubkártya nélkül érkező érdeklődőknek lesz fenntartva. Meghibásodás esetére két komplett konfigurációt tartalékolunk.

  Mivel a hazai tribün (B-közép szektor) és a vendég (E-szektor) – a stadion sajátossága miatt – elég közel található egymáshoz, így ezeket kerítésrendszerrel, biztonsági őrséggel és 8 méter magas átdobálás elleni hálóval is el kell határoljuk. Jelen pillanatban már a végső munkálatok folynak – mivel a Vagyonkezelő ZRt. munkatársai és alvállalkozói a hétvégén is dolgoznak. Ezzel párhuzamosan több száz ülőhely áthelyezésével szektormódosítások is történtek. Kibővítettük a teljes befogadóképesség függvényében, arányos mértékben a vendég szektorban található ülőhelyek számát (290 darab), valamint a betonozás (lépcsők), a felfestések is felújításra kerültek. Biztonsági kapuk, rácsok és átdobálás elleni háló is felszerelésre kerül. Szintén lényeges tudnivaló, hogy kialakításra került egy úgynevezett semleges szektor és ezzel párhuzamosan egy teljesen üres (ülőhely nélküli) úgynevezett “ütköző” zóna is. Ezzel minimalizáltuk a stadion kihasználatlan ülőhelyeinek számát és a VIP, utánpótlás és egyéb vendégeink foglalt helyein kívül hozzávetőlegesen 2.900 darab egyedi ülőhely várja majd szurkolóinkat. Pontos számot az ülőhelyek rendezésének befejeztével tudunk közölni. Azért csak ennyi, mert az előírások értelmében a régi, fedett, pados ülőhelyeket nem lehet az első osztályban használni – így ezek lezárásra kerülnek. Megnyugtatásul közöljük, hogy a klub felkészült és kész tervekkel, ajánlatokkal, valamint előkészített projekttel rendelkezik a további bővítésekre vonatkozólag. Viszonyításképpen a mai napig majdnem 1.700 klubkártya került kiadásra és a tendenciát, az érdeklődés időarányos növekedését is figyelembe véve, a bajnokság kezdetéig várhatóan ez a szám elérheti akár a 3.000-et is. Nyilván lesznek, akik klubkártya nélkül érkeznek majd és lesznek olyan klubkártya tulajdonosok, akik nem tudnak kilátogatni minden mérkőzésre, így valószínűsíthetően egyelőre kényelmesen elférünk majd a Kórház utcai lelátókon. A további fejlemények az ügyben nyilván több körülménytől is függnek.

  A vendéglátás szintén megreformálásra kerül. Hazai szurkolóinkat összesen három, megfelelő elérhetőségi helyekre felállított, teljesen új büfé várja majd.

  Nem elhanyagolható dolog, hogy a pálya fenntartásához, a stadion körüli munkák maradéktalan elvégzéséhez teljesen új munkagépek érkeztek.

  A stadionban felállított négy darab büfé mellett felfedezhetnek további két hasonló építményt. Ezek funkcióját szintén az előírások szabályozzák, ugyanis elsősegély szobaként lesznek használatba állítva: ágyat, asztalt, széket és elsősegély felszerelést tartalmaznak. Hazai és vendég szurkolóink esetleges gyors egészségügyi ellátása ezeken a pontokon is megtörténhet majd. Természetesen a létszám függvényében kirendelt mentő vagy rohamkocsi továbbra is a helyszínen lesz.

  A labdarúgó mérkőzésekre érkező látogatókat teljesen új – az előírásokat teljes mértékben figyelembe vevő tájékoztató táblák, felfestések – segítik majd az eligazodásban.

  Újdonságként és egyben fokozva a látványt, hatalmas méretű, mobil, színes és digitális eredményjelzőt, valamint szintén kötelező nagy méretű zászlókat állítunk fel – mindkettő előírás egyébként. Az előző szezonban már kipróbált hangosítást tovább fokozzuk és ezentúl nem csak egy oldalon – hanem a pályát teljesen körbeépített hangrendszerrel igyekszünk a hangosbemondó és a zene hangzását mindenki számára élvezhetővé tenni.

  A média munkatársait – a lehetőségekhez mérten – tiszta és kulturáltabb körülményekkel fogadjuk. Az új székek, a stúdió belső felújítása és a sajtó számára rendszeresített WI-FI hozzáférés nagyban hozzájárulhat, hogy újságíró vendégeink is megfelelő feltételek között végezhessék munkájukat.

  Természetesen a székház sem maradhatott ki a fejlesztésekből, hiszen itt külön orvosi-, dopping-, ellenőri-, krízis-, stúdió-, sajtó szobák is kialakításra kerültek.

  A jövő hét elején megérkeznek a pénztári rendszer beüzemeléséhez szükséges IT-eszközök és remélhetőleg egy-két nap után már megkezdődhet a bérlet- és belépőjegy értékesítés is. Az informatika átalakításával lehetőség lesz arra, hogy ügyfélszolgálati irodánkban egy helyen, egy időben kiválthassák klubkártyájukat és megváltsák bérletüket, belépőjüket is. Szintén itt kerül elhelyezésre a rendszer lelke, a stadion szerver – mely közvetlenül kapcsolódik az MLSZ központhoz. Ezzel párhuzamosan a mobil beléptető telepítése is lezajlik, melyet egy tesztüzemmel véglegesítünk. Természetesen addig még rengeteg a teendő, bár a nagyobb léptékű átalakítások a hétvégén befejeződnek – sok-sok kötelező és szükséges “apróság” teszi teljessé a listát.

  Július második hetében megtörténnek a hatóságok pályabejárásai is és ezután remélhetőleg már nem lesz adminisztratív akadály a DVSC elleni nyitómérkőzés megrendezése előtt. Szintén a héten esedékes a csapat hivatalos fotózása és az MTVA helyszíni forgatása is.

  További igazolásokról egyelőre nem tudunk beszámolni – annak ellenére, hogy több online portálon megjelentek ilyen-olyan írások – ezek a hírek egyelőre nem fedik a valóságot, hiszen egy labdarúgó igazolása akkor válik teljessé és publikussá, amikor annak minden papírja (szerződés, engedély) aláírásra, illetve igazolásra kerülnek – ilyen további esetről mi egyelőre nem tudunk.

  http://1912elore.hu/site/a-korhaz-utcabol-jelentjuk-20150704/
   
 22. avatar: magyarfutball.hu
  2015.05.07, 13:43
  - Logikailag a fű egy, a bajnoki meccsek helyszíne, a centerpálya következik.

  - Ott is gyökeres változások lesznek, ráadásul ezekkel a változásokkal találkoznak szurkolóink is, ez a folyamatban lévő beruházások leglátványosabb része.

  - Kezdjük el valahol ennek az ismertetését is.

  - Kezdjük talán azzal, amit már a bajnoki szezon nyitányán is megláthatnak majd a szurkolóink. Az állóhelyi lelátó ülőhelyivé történő átalakítása már tavaly megkezdődött. Jelenleg hatszáz lila-fehér műanyag szék van kihelyezve, augusztus 15-ig további 1800 szék kerül ki a lelátóra. Ez összesen 2400 ülőhelyet jelent, ennél több erre az oldalra már nem fog kerülni, tehát az állóhelyi lelátóból 2400 férőhelyes, fedett ülőhelyi lelátó lesz.

  - Fedett?

  - Igen, a pályát körülölelő hosszanti lelátó minden része lefedésre kerül. Az egész stadion olyan lesz, mint az angol pályák, azaz igazi katlan, ahol a játékosok szinte karnyújtásnyi távolságra lesznek a nézőktől.

  - Hogyan?

  - Úgy, hogy a pálya négy és fél méterrel eltolódik az állóhelyi rész felé. A mostani ülőhelyi rész teljesen elbontásra kerül, a lelátó helyére vadonatúj, 2200 széket tartalmazó fedett ülőhelyi komplexum kerül kialakításra, reményeim szerint egy éven belül.

  - Miért mondja erre a lelátóra, hogy komplexum?

  - Azért, mert nem csak nézőtér lesz, hanem a felnőtt csapat teljes hátteréül is szolgál majd ez a rész. A lelátó alatt kerül kialakításra a felnőtt csapat és a vendégcsapat öltőzője, játékvezetői öltözők, edzői öltözők, szertárak, technikai irodák, sajtószoba, felnőtt konditerem és a nyilvános, szurkolói vécék is. A lelátón kialakításra kerül továbbá egy nagyon komoly VIP rész is, mindent megépítünk, amit az MLSZ előírások megkövetelnek. A lelátó ezen az oldalon is a pálya szintjéről indul, ezért például a cserepad süllyesztett lesz.

  - Összesen hány férőhelyes lesz tehát a stadion?

  - Összesen 5100 ülőhelyes kis ékszerdoboz lesz a Kórház utcai stadionból, melynek csak a teniszpálya felőli kapu mögött lévő lelátójának ötszáz széke nem lesz lefedve. A mérkőzésekre pedig nem a székházból, hanem az új építményből, a felezővonalnál fognak kivonulni a pályára a csapatok. Azt hiszem, hogy nagyon hangulatos stadionja lesz az Előrének.

  - És a pálya?

  - A pálya is teljesen megújul, alácsövezett, automata öntözőrendszerrel ellátott, fűthető pályánk lesz, melyen reményeink szerint hidegben és nagy eső idején is optimális talajt tudunk biztosítani. Amihez még a világítást is az MLSZ előírásoknak megfelelően fogjuk átalakítani.

  - Nem jó a pálya világítása?

  - De jó, lehet is ennél a fénynél játszani, de a jelenlegi világítás fényereje csak 850 lux, az MLSZ előírások 1200 lux fényerőt írnak elő. Az pedig nem lehetséges, hogy ezen múljon a pálya hitelesítésének elmaradása. Ezért ezt is megcsináljuk ennek a beruházásnak a keretein belül.


  - Hadd tegyek fel egy teljesen egyszerű, gyakorlatias kérdést az elhangzottakkal kapcsolatban. A főpálya fűtése nem lesz nagyon költséges?

  - Eleinte biztosan az lesz. De már körvonalazódik egy megoldás ennek a problémának az orvosolására. Kezd összeállni egy olyan intézményi és magánigényből számítható alternatív energiaszükséglet, amely gazdaságossá és nyereségessé tudná tenni egy geotermikus fűtési rendszer kiépítését. A hőcserélő kiépítésének területe optimálisan adott a Kórház utcai szabad területen, a potenciális felhasználókhoz, mint például az Előre összes létesítménye, a kórház, a teniszpálya mellett most épülő új szálloda, pedig optimálisan elvezethető lenne a kitermelt hőenergia. Már készülnek a számítások az önkormányzattal közösen, már nagyon várjuk a releváns pályázati kiírásokat.

  2014.07.22
  http://hir6.hu/cikk/100059/osztol_mar_minden_nezonek_lesz_ulohelye_az_elore_meccseken
   
 23. avatar: magyarfutball.hu
  2015.04.29, 18:42
  A klub hivatalos tájékoztatása szerint ez a jelenlegi hivatalos (!) befogadóképesség:
  Ülőhelyek száma: 5867 fő
  Állóhelyek száma: 400 fő
  Összesen: 6267 fő

  Hazai ülő: 5336 fő
  Hazai álló: 300 fő
  Hazai összesen: 5636 fő

  Vendég ülő: 531 fő
  Vendég álló: 100 fő
  Vendég összesen: 631 fő

  Ülőhelyes szektorok száma: 8 db
  Állóhelyes szektorok száma: 1 db hazai és 2 db vendég
   
 24. avatar: magyarfutball.hu
  2015.04.14, 19:52
  A másodosztályú bajnokságban eddig történtek alapján joggal feltételezhetjük, hogy sportszervezetünk jövőre akár az OTP Bank Ligában is indulhat. A jogszabályok és az MLSZ szabályzatai értelmében az OTP Bank Liga mérkőzéseinek szervezése és rendezése vonatkozásában már több és lényegesen szigorúbb követelményeket fogalmaznak meg a résztvevő csapatok számára. Ezzel és a további tervekkel, teendőkkel kapcsolatban Dr. Kovács Mihályt, az igazgatótanács elnökét kérdeztük.

  - Kérlek ismertesd a klub terveit a bevezetőben leírtakkal kapcsolatban!

  Az MLSZ versenyszabályzata valóban lényegesen szigorúbb feltételeket fogalmaz meg a legmagasabb osztályban való részvétel esetén. Az infrastruktúra fejlesztésünk ennek érdekében és ismeretében folyik már évek óta, hiszen például a régi állóhelyi lelátót is az MLSZ előírásaival összhangban kezdtük el ülőszékekkel (TAO forrásból) felszerelni, melynek eredményeként most 2.400 ülőszékkel rendelkezünk ezen az oldalon. A pálya felújítás is (amit a Vasas elleni bajnoki rangadón avattunk, rekord számú néző előtt) ennek megfelelően készült, mely teljes mértékben megfelel a vonatkozó (első osztályú) előírásoknak. A stadionrekonstrukciós program második része (régi lelátó helyett új lelátó, a korábbi állóhelyi lelátó lefedése, villanyvilágítás felújítása) is teljes körűen figyelembe veszi a hatályos előírásokat, azaz stadionunk teljes mértékben alkalmas lesz NB I-es mérkőzések rendezésére. A II. ütem egyébként előreláthatólag (ha minden a tervek szerint halad) nyáron indul majd és fél-, egy évig tart. A felújítás ideje alatt is – az MLSZ-el folytatott egyeztetések alapján – lehetőségünk lesz akár az első-, akár a másodosztályú mérkőzések megrendezésére – természetesen a régi ülőhelyi lelátó lezárásával. Persze ezen túlmenően a felújítás ideje alatt, számos dolgot meg kell oldanunk (kamerarendszer, beléptető rendszer), de ezek megoldására fel vagyunk készülve. Még az is ide tartozik, hogy a következő bajnokságra szóló licenc beadásának most van itt az ideje és természetesen NB I-es licenc-kérelmet nyújtunk be – tehát sem adminisztrációs, sem infrastrukturális akadálya nem lesz a legmagasabb osztályban való szereplésünknek.

  2015-04-13
  http://1912elore.hu/site/elore-lepesek/
   
 25. avatar: bbsz
  2015.03.04, 16:42
  Csak a Kaposvár elleni mérkőzésen volt ott, a mérkőzést megelőző ünnepség és gálamérkőzés miatt (az 1974-es és 1994-es csapatot köszöntötték), korabeli mérkőzésekről játszottak be rajta. Bérelhető reklámfelület, egyebekkor a Csaba Center előtt látható, sajnos nemigen fogjuk a tavaszi mérkőzéseken látni.
   
 26. avatar: NNS
  2015.03.03, 23:49
   
 27. avatar: bbsz
   
 28. avatar: magyarfutball.hu
  2015.01.11, 11:43
  Talán tényleg az egyik legfontosabb kérdés: hogy halad a pálya átalakítás? Van rá esély, hogy február végén használatba vehesse a csapat?

  Elöljáróban azzal kezdeném, hogy ősszel éppen azért cseréltük fel a pályaválasztói jogot az utolsó meccseken, hogy minél hamarabb hozzá lehessen kezdeni a munkálatokhoz. Ez így is történt – október 18. után, a Siófok elleni hazai mérkőzést követően nagy erőkkel vonult fel a kivitelező és kezdte meg a talajmunkálatokat. Sajnos azonban az időjárás nem volt túl kegyes, rengeteg eső esett, így csúsznak a munkálatok. Nagyjából egyébként még körülbelül 2 hetes munka van hátra (kedvező időjárás esetén) és jöhet a vadonatúj fű, melyre természetesen nem lehet azonnal rámenni, szóval egyelőre még képlékeny, pontosan mikor tudjuk birtokba venni a centerpályánkat.

  Pontosan milyen fejlesztések, átalakítások történnek – elsősorban a FŰ1 tekintetében?

  A FŰ1-es pályánkat körülbelül 5 méterrel eltoltuk a korábbi állóhelyi lelátó irányába, annak érdekében, hogy “katlanszerűbb” pályánk legyen. Egykoron futópálya vette körül a focipályát, amely területre ma már nincs szükség és fontos, hogy a nézők még közelebbről (testközelből) élvezhessék a mérkőzéseket. A pályán egyébként nagyon komoly talajmunkálatok zajlottak, rengeteg földet, valamint homokot és sódert mozgattak meg a kivitelezők, hiszen az automata locsoló berendezés mellett, dréncső (vízelvezetésre) és fűtéscső is lefektetésre került a megfelelő talajszerkezetbe.

  Korábban már említette, hogy további újítások, korszerűsítések is várhatók. Mondana ezekről is néhány szót!

  Ahogy említettem, a FŰ2-es (műfű), és a FŰ3-as pálya kész van, a székházat 3 ütemben újítottuk fel, most legutóbb a tető és a korábban használaton kívüli második emeleti padlásteret tettük rendbe. A régi salakos pályát alácsöveztük és ide fektetjük le a FŰ2-es pályáról felszedett műfüvet. Remélhetőleg ez a beruházás is hamarosan befejeződik.

  A centerpályával kapcsolatban pedig hamarosan sor kerül a közbeszerzés kiírására, amely munkálatok során (az év második felében) kerülhet sor a régi, ülőhelyi lelátó elbontására és egy korszerű, fedett, ülőszékes lelátó építésére, amely lelátó alá „telepítenénk” a felnőtt csapatot. A korábbi állóhelyi lelátó ülőszékekkel való felszerelését befejeztük, de ezt majd még – párhuzamosan a szemben lévő lelátó építésével – be kell majd fedni.

  A 4-es Honvéd utcai pályánkat is folyamatosan fejlesztjük, a meglévő, két korszerű füves pálya mellé egy műfüves pályát szeretnénk építeni TAO-s forrásból. Az erre vonatkozó pozitív támogatásunk az MLSZ-től megvan, most a források gyűjtése van folyamatban.

  forrás:
  http://1912elore.hu/site/palyaavatas/
   
 29. avatar: BZS1979
  2014.10.16, 21:43 (szerk.: 2014.10.16, 22:27)
  Békéscsabán kicserélik az NB II-es labdarúgócsapat Kórház utcai centerpályájának gyepszőnyegét.

  A jelenlegi fű helyére teljesen új gyepszőnyeget terítenek, sőt a pályát a legmodernebb előírásoknak megfelelően alá is csövezik. A munkálatok néhány héten belül megkezdődnek, így a Békéscsaba Előre utolsó két őszi hazai bajnoki mérkőzését – a Szigetszentmiklós és a Soroksár ellen – Gyulán játssza.

  http://nemzetisport.hu/labdarugo_nb_ii/nb-ii-gyepszonyegcsere-csaban-gyulan-jatszik-az-elore-2370043
   
 30. avatar: bbsz
   
 31. avatar: ThomeeDVTK
  2014.02.01, 12:06
  ban Bank: A férőhelyekre nem reagálnék, azok teljesen fals számok. Akkor is, ha a jelenlegi kapacitást vesszük alapul, akkor is ha a bővítést, illetve a bővítéssel létrejövő befogadóképességet.
  Az összegek viszont valószínűleg megalapozottak, ezek alapján már érdemes elgondolkodni.

  Nézzük végig!

  [...]

  13) Békéscsaba / 800 millió
  Sajnos ez a stadion ennél jóval többet igényelne. Ebből csak a mai nagylelátó székezésére és gyepcserére futja.

  [...]

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=109401293#post109401293
   
 32. avatar: bbsz
  2012.05.11, 22:36
  Az 1982/1983-as szezon előtt jelent meg Selmeczy Mihály : Ez történt 253 NB I-es mérkőzésen című munkája ( egy rajt előtti kiadvány az addig első osztályban töltött évek hosszabb-rövidebb értékelésével, képekkel, statisztikákkal, beszélgetésekkel).
  Itt szerepel az 1974/75-ös évnél a következő idézet :
  ,, Ebben az évben rekordközönség tekintette meg a Bp. Honvéd elleni mérkőzést. 16 985-en váltottak jegyet, amit a mai napig egyetlen egyszer sem sikerült túlszárnyalni. "
  Persze azt tudjuk, hogy a magyar futballban a megadott fizetős nézőszámot (ha egyáltalán kideríthető) nehéz a valóban lelátón helyet foglalók számával és az újságírók által becsült számmal közös nevezőre hozni.
   
 33. avatar: fgymat
  2012.05.11, 20:38
  Szerintem ez a nézőcsúcs:
  kép

  Népsport
  1979.04.26.
   
 34. avatar: zero
  2011.11.01, 16:42
  az állóhelyet pár éve (talán 8-10-12) felújították, mert addigra már életveszélyesnek mondták a hatóságok...tényleg sokszor mozgott alattunk, amikor még nagy volt a tábor és a lépcsők között ki lehetett látni az utcára smiley
  a felújításkor kerültek a be a hátsó, alsó bejáratok is (de ezeket jelenleg nem használják)
  az akkori újságokban pedig azt írták, hogy a felújított lelátó azért kap szélesebb lépcsőket, hogy a következő fázisban oda a székeket is felszerelhessék...azóta is szerelik...mondjuk nekem nem hiányzik onnan semmilyen szék, nem hiszem, hogy végig tudnám nézni ülve a meccseket smiley
   
 35. avatar: lilák
  2011.10.07, 21:12
  Ha feljutunk az nb1-be lessz új tribün a pados lelátó helyén?
  Ráadásul 5000 fős?
   
 36. avatar: ricsi88
  2010.09.04, 15:27
  jo kis stadion
   
 37. avatar: Giovanni
  2010.08.21, 13:25
  BÉKÉSCSABA STADION REKONSTRUKCIÓ

  2008. év végére a békéscsabai labdarúgó stadion felújításának és bővítésnek befejezésével ért véget a BMSK által irányított közel tíz éves stadionrekonstrukciós program. A békéscsabai beruházás során elkészült a stadion korszerű világítása, amely nemcsak a késő esti edzéseket és mérkőzéseket, hanem a televíziós közvetítést is lehetővé tette. 2007-ben új műanyag borítású atlétikai pálya épült a profi sportolók és a békéscsabai diákok számára. Ugyancsak az elmúlt évben elkészült egy műfüves labdarúgó pálya, télen és nyáron egyaránt lehetővé téve a labdarúgást mind a profi, mind pedig az amatőr sport részére. A stadion korszerűsítése során az új edzőpályák építésén kívül bővítették a lelátókat is. A teljes korszerűsítés az Országos Stadionrekonstrukciós program keretében valósult meg 355 millió forint állami támogatás és 180 millió forint saját forrás felhasználásával.


  http://www.bmsk.hu/page11/page11.html
   
 38. avatar: NNS
  2010.07.08, 19:52
  @rolee (#29):
  Mivel be van székezve ezért az számít mennyi szék van: 432 db.
   
 39. avatar: magyarfutball.hu
   
 40. avatar: eloviz
  2009.08.06, 16:05
   
 41. avatar: rolee
  2009.06.24, 15:21
  ya és a stadion kapacitásnál,oda van írva 2500 ülőhely és fedett 2500
  az új lelátó nem fedett és oda is felfér 1000 ember smiley
   
 42. avatar: rolee
  2009.06.24, 15:20
  nekem tetszik ez a sportlétesítmény!
  és a békécsabai klubbnak szurkolok,hogy megnyerje a keleti csoportot!!
  hiszen gyenge az a bajnokság és az nb1-ben ne legyen Makó meg Bőcs
  Ugyis hiányzik a Békéscsaba
  Hajrá Haladás,Hajrá Békéscsaba!!!
   
 43. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.14, 12:38 (szerk.: 2018.01.26, 08:56)
   
 44. avatar: magyarfutball.hu
  2009.03.25, 22:23 (szerk.: 2018.01.26, 08:55)
  Úgy néz ki elromlott a régi eredményjelző, mert a Fradi elleni meccsen már ez volt kirakva(a régivel szemben, az új lelátóra):
  kép
   
 45. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.18, 15:22
  Sokáig igen kicsi, fejletlen pálya volt, csupán egy oldalon fedett, ülőlelátóval. A növekvő igények, de döntően az 1974-es NB I-be kerülés miatt szükségessé vált a stadiont felújítani, jelentősen kibővíteni. Így igen gyors tempóban, állami és tanácsi segítséggel alig 4 hónap alatt elkészült a Kórház utcai fedetlen állólelátó, megduplázva az eredeti kapacitást.


  forrás:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3rh%C3%A1z_utcai_stadion
   
 46. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.18, 15:16
  Mekkora volt a pálya a szélesítés előtt?
   
 47. avatar: DDD
  DDD
  2008.11.17, 09:56
  Szerintem is nagyon jó lett remélem tovább csinálják
   
 48. avatar: Dutchman
  2008.11.12, 12:27
  Nagyon pofás kis lelátót építettek! Csak így tovább!
   
 49. avatar: magyarfutball.hu
  2008.11.11, 13:05
  1974. augusztus 31. a nyitómérkőzés időpontja?
  mi lett a végeredmény?
   
 50. avatar: magyarfutball.hu
  2008.09.21, 11:51 (szerk.: 2008.09.21, 11:52)
  -1988-ban az UEFA-kupa küzdelmeinek idejére felszerelték az eredményjelző táblát
  -2005-ben az MLSZ felhívása miatt ki kellett építeni a reflektorokat, ami sikerült is 4 hónapi munkával

  forrás:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3rh%C3%A1z_utcai_stadion
   
 51. avatar: magyarfutball.hu
  2008.09.21, 11:50 (szerk.: 2008.09.21, 11:52)
  -1990-es végén erősítették meg a tartóoszlopokat és esztétikai burkolatot kaptak a betonlelátók
  -2004-re készült el a villanyvilágítás a 4 darab 47 méter magas kandaláberrel (avatómeccs: Békéscsaba - Haladás 2:0), illetve lefestették a székeket és pár helyen a vakolatot
  -2005 őszétől 2006 tavaszáig zajlott egy nagyobb munka, mikor is a futballpálya körüli atlétikapályát felszámolták, kicsit megnövelve szélességében a játékteret, a maradék részt füvesítették. A régi, magas kerítéseket váltotta egy kb. 120 cm magasságú rácsozat.
  -2008 új lelátó

  forrás:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9k%C3%A9scsaba_1912_El%C5%91re_SE
   
 52. avatar: Aldo KHO
  2008.08.28, 16:54
  Én csabai éveim alatt a stadionnal kapcsolatban két dolgot hallottam.
  Az egyik,hogy a jelenlegi nagy lelátó csak ideiglenes megoldásként lett építve,amíg el nem készül a másik oldalon a lelátó,aztán ezt lebontották volna,és ide is rendes lelátót építettek volna.Aztán persze ebből semmi nem lett.
  A másik az új kerítéshez kapcsolódik.Állítólag ezek játszótári,közparkra szánt kerítések,csak túl sokat rendeltek belőlük,így felszerelték ide,ha megnézitek,tényleg ugyanolyan kerítések!smileysmileysmiley
  Az új lelátó nekem tettszik,de az a véleményem,hogy a költségekből rendbe lehetett volna hozni a többi lelátót,kifesteni,és akár az egészet beszékezni.
   
 53. avatar: Girgily
  2008.06.15, 22:21
  A videó elején (nem nagyon smiley) látszik az új lelátó:
  youtube.com/watch?v=WLvkfs5tPbY
   
 54. avatar: magyarfutball.hu
  2008.06.14, 20:37
  Egészen pontosan 432 műanyag szék.6 soros lelátó, 4 tömbben (6x12=72)+(6x24=144)+(6x24=144)+(6x12=72)
   
 55. avatar: WadM
  2008.06.09, 23:22
  Sziasztok!

  A stadion hivatalosan 13000 fős, és soha nem volt az állóhelyen ülőrész. Viszont, mint ahogyan azt valaki írta, 90-es évek közepe-vége fele toldozták-foltozták, tartószerkezetet megfoltozták, illetve a C szektoron (lelátó közepe, amiről szó volt) hajtottak végre módosításokat.
  2004 tavaszán villanyvilágítás avatása a Haladás ellen
  2005-ben lefestették lila színűre az ülőhely székeit.
  2006-ban felszámolták a salak futópályát, illetve a kerítést leszerelték, és helyette 120 cm-es EU szabvánnyal helytesítették.
  Most lett kész az új ülőlelátó, az eredményjelző régi helyén, a vendégszektorral szemben. 500 fős lila - fehér műanyag székekel, elég meredeken lett megoldva. Ezzel így módosultak az arányok: 2500 fedett ülő, 500 fedetlen ülő, 10 000 álló fedetlen.

  Két kép a változtatásokkal, a mostani felavatott ülőlelátó nem szerepel a képeken.

  http://www.stormcorner.hu/galeria/46_khfc-o-93-94-1.jpg
  http://www.stormcorner.hu/galeria/506_beol_407350.jpg
   
 56. avatar: Girgily
  2008.05.22, 21:36 (szerk.: 2008.05.22, 21:38)
  2007 őszén kezdődött a város felöli nyugati oldalon egy új lelátórész építése, a tervek szerint fedett ülőhellyel, mintegy 500 fős befogadóképességgel.


  hu.wikipedia.org/wiki/Kórház_utcai_Stadion
  Kémeink jelentése szerint a székek már fent is vannak az új lelátón.
   
 57. avatar: harsi
  2008.05.05, 13:39
  Hi!Ha jól emlékszem a 90-es évek közepén átépítették az állóhelyi részt!Asszem bővítették, így nőtt a befogadóképesség. De ebben nem vagyok biztos.
   
 58. avatar: Girgily
  2008.02.03, 23:08
  itt:
  www.stormcorner.hu/galeria/365_halas-o-05-06-1.jpg
  www.stormcorner.hu/galeria/95_dunaferr-o-98-99-1.jpg
  tisztán látszik, hogy itt bizony széles ülőhelyes lépcsőméret van. Klasszikus szabály volt anno: állóhely 40 cm széles, ülőhely 80 centi széles. A mi legelső képünkön jól látszik, hogy a szélén igazi hamisítatlan állóhely van. A kérdés marad, a közepe ülőhely volt valamikor? Vagy ülőhelynek tervezték, de állóhely maradt?
   
 59. avatar: Girgily
  2008.02.03, 22:30
  És a 70-es, 80-as években sem volt? Mert ez itt a fő kérdés! Miért különbözik a lelátó két széle a közepétől? Vannak ám hülye, bár szerintem fontos kérdéseim! smiley
   
 60. avatar: Pitbull
  2008.02.03, 22:20
  0 darab fedetlen ülőhely van.
  Találtam egy informátor hölgyet... smiley
   
 61. avatar: Girgily
  2008.02.03, 20:54
  Ha igaz, hogy a nyitott oldal közepe valaha ülőhely volt, akkor se itt kell kijavítani a befogadóképességet, mivel már állóhelyként működik. Hanem majd felkerülhet a második történet/átalakítások alias fejlesztések/visszafejlesztések oldalra, ha beigazolódik az ülőhelyes feltevés. Nem semmik vagyunk mi magyarok, a leamortizálódott ülőhelyekről felszedjük a műanyag- vagy fapadokat, és állóhelynek nevezzük a korábbi ülőhelyeket. Stadionfejlesztés magyar módra, aztán megpályázzuk 3-szor az EB-t, 0 felépített stadionnal smiley . Hangsúlyozom, Békéscsabán nem biztos, hogy ez történt, de a képek elég gyanúsak.
   
 62. avatar: Girgily
  2008.02.03, 13:08
  Lehet ám, hogy benéztem smiley A békéscsabai stadion azon ritka stadionok egyike, ahol még nem jártam, hogy miért azt magam sem tudom. Így csak a képek alapján gondolom. A nyitott lelátó két vége klasszikus állóhelyi lelátónak tűnik, 40 cm-es lépcsőszélességgel. A közepe azonban mintha nagyobb lépcsőkből lenne, a szektort elválasztó kerítések mentén látszanak is a lelátóra vezető lépcsők, mintha 2 kislépcső 1 nagylépcső lenne. Tehát ez a mai állóhely a lelátó középső részén olyan lehet, mint a fehérvári vagy nyíregyházi állóhelyek, azaz nem klasszikus állóhelyek, hanem olyan amortizálódott ülőhelyek, amit állóhelynek kiáltottak ki valamikor. Egyszerűbb leverni a fapadokat, mint felújítani.
  Bad Boys-ból valaki biztos tudja a helyes megoldást!
   
 63. avatar: NNS
  2008.02.02, 23:12
  Nekem is úgy rémlik hogy végig álltak a fedetlen oldalon, de még a képeken se látok ülésre alkalmas szerkezetet, úgyhogy kíváncsi vagyok, Girgily mit látott. smiley
   
 64. avatar: Pitbull
  2008.02.02, 23:05
  Tudtommal sehol... :|
   
 65. avatar: NNS
  2008.02.02, 23:00
  Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de hol van a nyitott oldalon ülőhely?
   
 66. avatar: Girgily
  2008.02.02, 22:15
  Az új képek alapján a befogadóképességet kicsit korrigálni kell, ami érdekes, hogy szerintem több ülőhely van, mint amit a hivatalos adat megad. Lehetséges, hogy a nyitott oldal ülőhelyei a lelátó állapota miatt már állóhelyként működnek? Így a hivatalos adatban már nem is szerepelnek mint ülőhely? Akkor viszont kicsit sokat írnak a fedett részre.
  Helyesen a képek alapján:
  befogadóképesség összesen: 10.000
  ülőhely: 4.000 (fedett: 2.500)
  állóhely: 6.000 (lelátó: 5.000)
   
 67. avatar: NNS
  2008.01.06, 22:16
  Javítva!
  Eddig volt egyáltalán stadion ahol nem kellett lejjebb vinni a hivatalos számokat? Mindenesetre érdekes hogy tényleg mindenhol próbálnak vitézkedni a hivatalos adatokkal...
   
 68. avatar: Girgily
  2008.01.06, 21:31
  A stadion befogadóképességét kiszámolva kiderül, hogy itt is legenda sajnos a 13.000 fő. Bár a békéscsabaiak védelmében megjegyzem, hogy nem olyan őrületes a különbség, mint más stadionoknál. További jópont, hogy közel képtelenség a neten olyan képet találni a stadionról, ahol nincs telt ház, kevés csapat mondhatja el ezt magáról!
  Befogadóképesség:
  10.000 fő (2.500 ülő-, 7.500 állóhely)
  Itt találtam képeket, ahol megszámolhatóak a lépcsők:
  http://www.basildon.hu/inx.php?page=photo&city=20
  ami alapján könnyen kiszámolható a valós adat.
   
 69. avatar: Girgily
  2007.12.08, 18:05
  A nem hivatalos nézőcsúcs 1975 tavaszán született, a korabeli újságok szerint 22.000 néző látta, hogy 1:0-ra legyűrjük a Fradit (mármint a Békéscsaba smiley)!
  http://www.stormcorner.hu/tortenet.php