magyarfutball.hu

Békéscsaba, Kazinczy utca (lebontva)

 1. címkék
 2. cím
 3. térkép, megközelítés
 4. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 5. lakosság
  Békéscsaba: 60.334 (2015)
 6. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Békéscsaba 1912 Előre (1951 - 1964)
  1. nézőcsúcs
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
   nincs
  5. világítás
   nincs
  6. futópálya
  7. átadás éve
   1951
  8. nyitómérkőzés
   1951.09.30. Békéscsabai Építők - Szegedi Lokomotív 3:0
  9. kapcsolódó mérkőzések
  10. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: ingersheim
   2011.08.12, 22:40
   1951-ben a Szegedi Lokomotív elleni 3:0-s győzelem (5.000 néző előtt) avatja fel az új, Kazinczy utcai stadiont.

   www.stormcorner.hu/tortenet.php
    
  2. avatar: AMiUtunk
   2011.01.26, 00:07
   vihar - 2011. január 25. kedd - 20:14

   Én is gratulálok a Balázsnak a cikkhez,jószándékú,korrekt írás,de remélt engedelmével pár dologgal kiegészíteném,és elsősorban a fiatalabb korosztályhoz tartozó Csaba-szurik tájékoztatására,na meg persze -ferplé-barátomnak.
   Annyival azért még tartozom,hogy az alábbiakat kisebb részt a saját igen halvány emlékeim,nagyobb részt szeretett Apám, továbbá az általam mélységesen tisztelt 75 éves Gécs Béla bácsi,az országosan elismert tipográfus,helytörténeti kutató,nagyszerű ember,és végül a lentebb majd szintén említett néhai Krátki Jani bácsi segítségével adom most közzé.
   Szóval.
   A jelenlegi Kórház utcait megelőző Kazinczy utcai stadion a város másik felén,a jelenlegi lakótelep helyén,a BÁÉV irodaépület és a vasúti sínek között volt (akkor még a jelenlegi vasúttal párhuzamos Szabolcs utca nem létezett).
   A stadion (mert hogy az bizony nem „pálya”,hanem egy igazi stadion volt,tribünnel,állóval,és 400-as futópályával),az akkori időkben benne volt az ország első tíz stadionjában.
   Gyakran adott otthon az akkor igen gyakori,és nagy érdeklődés kisérte különböző területi válogatott meccseknek,de még Puskásék is játszottak rajta bemutató meccset.
   Országos hírű volt az akkori nagypályás (!!!) kézilabda csapatunk,aki szintén itt játszotta első ligás meccseit.
   A „center pálya” mellett volt egy fekete-salakos edzőpálya is,ami kinyúlt egészen a mai Őr utcáig. A „tribün” a stadion vasút felöli oldalán volt,és az állóhelyi résztől az én akkori kölyökszememmel nézve hatalmas „vidám-sátor” választotta el,
   amelyben a vidámságot, a csapolt sör, a tégelyes bor, és az akkoriban egyféle „feles”választék korlátlanul fogyasztható mennyisége biztosította.
   A tökmagot (emlékeim szerint akkor még a szotyi nem volt divat) a legendás Cukros Bandi bácsi árulta,a friss vizet,pedig egy zománcozott kannából a futópályán körbejáró Bice-Bóca Néni (talán most mozgássérültnek nyilvánítanánk).A legendás fagyi árus a Krátki Jani bácsi volt (a Jóisten nyugosztalja,jóval túl a kilencvenen,most halt meg csak pár éve),aki ha a mérkőzés állása úgy kívánta –függetlenűl az eladatlan fagyijának mennyiségétől- a kétkerekű fagyis kocsijának tetejére felpattanva,arccal a nagylelátónak,háttal a játéktér felé valóságos őnkivületi állapotban,széles karmozdulatokkal,a publikumot magával ragadva vezényelte ütemesre a teli torkokból harsogó „Hajrá Csaba,mindent bele”-t.
   Most is beleborsózik a hátam.
   Engem (a kortársaimhoz hasonlóan) Apám –hogy azért valamit én is lássak a meccsből- a nyakába ültetett,így aztán nekem egy-egy hazai gól ünneplése,továbbá az Apám által felhajtott tekintélyes mennyiségű korsó sörök jól ismert befejező nyakmozdulata során ugyancsak kapaszkodnom kellett a saját biztonságom érdekében.
   Hát ennyit a legendákról.
   ***
   A magam részéről -tekintettel a holtszezonra- szívesen venném ha a szerkesztő urak további „stadion sorozat”-át a saját infói alapján mindenki kiegészítené a saját helyi emlékeivel,élményeivel,infóival. Talán ebben az uncsi holtidényben az ilyesmi jobban szolgálná mindnyájunk örömét,mint az eszement acsarkodás.
   És akkor „zengjen-zúgjon” most is a Hajrá Csaba!


   Forrás: http://www.nb2.hu/2011-01-25/hol-van-mar-a-22-ezer-nezo-a-korhaz-utcabol-–-legelomustra/
    
  3. avatar: Giovanni
   2010.08.10, 13:35
   Jelen volt a Kazinczy utcai stadion avatóján is (1951. szeptember 30.) , amikor is az Építők a Szegedi Lokomotív ellen mérkőzött, s nyert 3-0-ra.


   http://nogradmegye.hir6.hu/cikk/45054/100806_labdarugo_ikont_koszontenek
    
  4. avatar: NNS
   2009.01.20, 19:26
   WadM!

   1950 vagy 1951 az átadás éve?