magyarfutball.hu

  1. A meccsen nem Józef Lustgarten volt a lengyelek kapitánya, őt csak a következő évben nevezték ki.
    A csapatot elvileg az utászőrnagyból lett sportvezető, Józef Szkolnikowski állította össze, ő azonban nem utazott el Budapestre. A kispadon pedig a magyar Pozsonyi Imre ült helyette, aki az aktuális bajnokcsapatot, a Cracoviát is edzette. (Zárójel: később Pozsonyi lett a Barcelona első magyar edzője.)
  2. 2018.03.22, 12:12 - Magyarország - Románia 1948
    A játékvezető teljes neve Antun Mlinarić volt.
    https://eu-football.info/_match.php?id=6491
    http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=50653
  3. 2017.12.11, 14:30 - Svájc - Magyarország 1924
    Két érdekes statisztika a meccshez:
    - Opata volt az első magyar játékos, aki csereként lőtt gólt a válogatottban.
    - Ekkor lépett először pályára külföldi klubban játszó légiós, mindjárt kettő is: Guttmann a Hakoah Wien, Hirzer-Híres pedig a Makkabi Brno játékosa volt. Utóbbi klubban félszáznál is több magyar, köztük tucatnyi válogatott fordult meg a két háború között, jellemzően de nem kizárólag zsidók.
  4. 2017.11.24, 10:21 - Bécs - Budapest 1907
    Ha minden igaz, a Pozsonyi Torna Egyletben szereplő Nirnsee Gyula volt az első vidéki játékos a válogatottban. (Mellesleg ennek a csapatnak a jogutódja produkált egy emlékezetes BL-szezont néhány éve FC Artmedia néven.)
  5. Érdekesség, hogy az antiguaiak cirka kétszáz hivatalos mérkőzéséből ez volt az egyetlen, amit a CONCACAF-zónán kívüli csapat ellen játszottak. Még a dél-amerikai válogatottakkal sem játszottak mostanáig egyszer sem.
  6. 2016.01.03, 09:07 - Magyarország - Lettország 2007
    A lettek szövetségi kapitánya ezen a meccsen Jurijs Andrejevs volt. Starkovs csak tavasszal vette vissza a válogatottat, miután kikaptak Eb-selejtezőn Liechtensteintől.
  7. 2015.11.19, 15:03 - Magyarország - Svájc 1994
    A játékvezető a magyaros neve ellenére is szlovák Ladislav Gádoši volt.
  8. A meccs helyszíne nem a Heysel volt. A jegyen látszik is a cím: Avenue Théo Verbeeck, ahol az Anderlecht-pálya található, ami akkoriban a Stade Émile Versé névre hallgatott.
  9. Néhány megjegyzés:
    - Nem Duje Čop, hanem az ő apja, Davor volt a Hajduk cseréje. Duje egy évtizeddel később született :)
    - A Poljud stadiont 1979-ben adták át, úgyhogy ez a meccs biztosan nem ott volt. A legvalószínűbb helyszín a Hajduk akkori pályája, a Stadion Stari plac. Ez a cikk is azt említi:
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/254719/Default.aspx
    - A játékvezető szatmári születésű, magyar nemzetiségű: Anderkó Ottó.
  10. A Hajduk középpályáján nem Duje Čop, a Cagliari mostani csatára játszott, hanem az ő apja, Davor.
  11. Az első gól szerzője minden egyéb forrás (fussbaldaten, worldfootball, rsssf) szerint Winfried Schäfer.
  12. A stadion nevéhez: az 50-es évekbeli átadásakor kapta Rudolf Harbig nevét, aki egy drezdai születésű középtávfutó volt, világcsúcsot is tartott a harmincas években. Apró szépséghibája, hogy a keleti fronton, a szovjetek ellen harcolva esett el egy elit ejtőernyős alakulat tisztjeként. Emiatt a falépítés után egyre paranoiásabb NDK-ban már nem volt megfelelő a személye, főleg nem egy Dynamo (belügyi)-csapatnak. Ezért a hetvenes évek elején le is került a neve a stadionról és csak a rendszerváltás után került vissza. Így ezen meccs idején az arénát már Dynamo-Stadionnak nevezték.
  13. A helyszín nem a Letzigrund volt, hanem a Hardturm. Az UEFA hivatalos oldalán is ez szerepel, illetve a belinkelt jegyen látható térkép is a Förrlibuckstrasse és a Pfingstweidstrasse közötti stadiont mutatja.Ráadásul a videón is jól felismerhető ez a pár éve lebontott létesítmény.