magyarfutball.hu

  1. Bocsánat, fgymatnak igaza van, nem november 16-án, hanem 1979. február 16-án alakult, csak a forrásként hivatkozott újság volt novemberi, itt kevertem össze a dolgokat.

    Tehát helyreigazításként egy cikk a megalakulásról:
    Tegnap délután benépesült a kaposvári városi tanács nagyterme. Ismerős és ismeretlen sportbarátok köszöntötték egymást. Néhányan közülük még elég idegenül tekingettek szét. Ez részben érthető, hiszen azok, akik eddig netán ellenfelek voltak a sportpályákon, először gyűltek egy asztalhoz, és közös cél vezérelte őket. Új sportkör születésének lehettünk tanúi pénteken délután. Három kaposvári egyesület: a Közút, a KH Vasutas és a Volán néhány hete kimondta megszűnését illetve beolvadását az új, egységes sportkörbe, mely a Kaposvári Közlekedési SE nevet kapta. (...) Kiemelten kezelik az autó- és motorsportot, a tekét és a sakkot. A terv szerint a két technikai sportágban meg kell erősíteni korábbi pozíciónkat és további válogatott szintű ve...
  2. 2017.01.26, 17:41 - Kaposvár, Kaposvári MTE
    Az az igazság, hogy a dolog elég bonyolult, nekem sem sikerült kibogozni mindent, pedig átnyálaztam a korabeli sajtót.

    Az biztos, hogy a KMTE ötször (!) alakult meg, 1919-ben, 1921-ben, valamikor a harmincas években, 1945-ben és 1957-ben.

    Az első KMTE kérészéletű volt, a Tanácsköztársaság születésekor alakult (1919. február 20-án), és annak bukásakor meg is szűnt.

    1921. december 26-án alakult újjá (labdarúgó-szakosztálya 1922-től működött, 1923-ban megnyerték a városi bajnokságot is), de egyes tagjainak kommunista múltja és vezetőinek radikális szociáldemokrata beállítottsága miatt a belügyminiszter nem hagyta jóvá az egyesület alapszabályát, így az mindvégig a hatóságok jóváhagyása nélkül működött, és 1924-ben meg is szűnt.

    A harmincas években ismét élt néhány évet a KMTE (jobboldali jelleggel), de sporttevékenysége nem volt jelentős.

    A második világháború végéhez közeledve, 1945. február 17-én alakult meg ismét (ezzel egyidejűleg a nyíltan szélsőjobboldali Turul S...
  3. 2017.01.26, 16:53 - Kaposvár, VBKM Vasas
    És 1954 elején meg is szűnt, illetve beolvadt a K. V. Lobogóba:
    Az MTSB közli, hogy a Vasas és V. Lobogó Országos Elnökségeik közös megállapodása alapján a Kaposvári Vasas sportkör megszűnt, illetve beleolvadt a Kaposvári V. Lobogó sportkörbe. A Vasas minden jogosultsága a V. Lobogóra szállt át, így tehát a megyei elsőosztályú labdarúgóbajnokságban a K. Vasas helyett a V. Lobogó fog szerepelni. A Vasas sportkör sportolói pedig a jövőben a V. Lobogónál találják meg sportolási lehetőségüket.
    Somogyi Néplap, 1954. február
  4. 2017.01.26, 13:42 - Kaposvár, VBKM Vasas
    Nem vagyok benne biztos, hogy az alapítási dátum jó. Igaz, hogy Jutasi Róbert azt írja Rákóczi Krónika c. könyvében, hogy 1951. január 12-én megkezdődik az ÉDOSZ SE felbomlása, majd februárban a labdarúgók egy része kiválik az ÉDOSZ-ból és Vasas néven szerepel tovább (a megmaradt csapat lesz a Kinizsi, majd 1970-től újra Rákóczi), DE érdemes elolvasni az alábbi cikket, mely szerint a Vasas már egy évvel korábban megalakult, és addigra már nyert is egy városi bajnokságot. Elképzelhetőnek tartom, hogy az ÉDOSZ-tól távozó játékosokkal erősödött meg annyira a csapat, hogy rögtön megnyerte a megyei bajnokságot, és meg sem állt az NB II-ig. És akkor a cikk:

    Somogyi Néplap, 1951. november 27.

    Az alapfoktól az NB II-ig

    1950 tavaszán alakult meg Kaposváron a Vasas Sport Kör (ÁVESZ). Az üzem dolgozóiból kikerült sportolók csapatot alakítottak és beneveztek a városi alapfokú bajnokságba. Veretlenül nyerték meg a bajnokságot. Utána beneveztek a városi bajnokságba, amit szintén vere...
  5. 2013.11.19, 11:40 - Kaposvár, Kaposvári Turul SE
    Ha valaki tudja, kérem, adja meg Roripisti elérhetőségeit, nekem kell ez a Turul zászló!