magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.01.29, 23:14 (szerk.: 2022.01.31, 15:48)
    Az első békéscsabai győzelem Kispesten
    Békéscsabai Előre Spartacus - Bp. Honvéd 2-1 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Bozsik-stadion, 3500 néző
    V.: Bognár (Kurmai, Stamler)
    BÉKÉSCSABA: Gulyás — Mracskó, Szenti, Ottlakán, Fabulya — Takó, Csató, Csanálosi,- Horváth — Miklya (Kemenes, 87. p.) — Kanál (Pásztor, 83. p.). Edző: Vígh Tibor
    BP. HONVÉD: Disztl — Sallai, Ács, Csuhay, Csehi — Szíjjártó (Pisont, 46. p.), Sikesdi, Csábi — Fodor, Gregor, Sass (Zsinka, 46. p.). Edző: Both József
    Góllövő: Csanálosi (29. p.), Miklya (45. p.), Gregor 11-esből (78. p.).
    Sárga lap: Csanálosi (56. p.).
    Szögletarány: 5:2 (4:1) a Bp. Honvéd javára.

    Már az első percben sűrűsödtek az események Gulyás kapujának előterében. Sass nyolc méterről a kapufát találta el, nem sokkal később, valamivel távolabbról a kapu fölé emelt.
    Hasonlóképp cselekedett Fodor is, aztán amikor a fővárosiak csatára újra helyzetbe került, Gulyás parádésan védett.
    A 8. percben Miklya hátrahúzással emelt a kapu mellé.
    A folytatásban ismét a békéscsabaiak csatára előtt adódott lehetőség, de Disztl hárított.
    A 29. percben Mracskó futott el a jobb szélen, beadását Csanálosi 10 méterről senkitől sem zavartatva a bal felső sarokba lőtte, 1-0.
    Csuhay és Miklya szorult ápolásra, miután a piros-fehérek játékosa fölvágta a viharsarki játékost.
    A 45. percben Sikesdi rosszul adott haza, Miklya lecsapott a labdára, kicselezte Ácsot, majd a kifutó Disztl mellett a 16-os vonaláról a jobb sarokba lőtt, 2-0.
    A szünet után Horváth veszélyeztetett, de távoli lövése mellészállt.
    Az 56. percben Csanálosi kapott sárga lapot Zsinka felvágásáért. A szabadrúgást Gulyás védte. A túloldalon Horváth nagy helyzetben lőtt a kapu mellé.
    A 78. percben esett a Honvéd gólja, amikor Pisont a bal oldalról belőtt, a játékvezető úgy vélte, hogy Csanálosi kezezett és a büntetőpontra helyeztette a labdát.
    (Csanálosi a mérkőzés után csak annyit mondott: álltam az ötösön, a kezem le volt szorítva és eltalált a labda.)
    A büntetőt Gregor lőtte a kapu közepébe úgy, hogy közben Gulyás balra elvetődött, 2-1.

    A lefújás előtt Horváth labdájából Miklya előtt adódott még egy óriási lehetőség, de 10 méterről a kapu fölé lőtt.

    A Honvéd nagy erővel rohant neki a békéscsabai csapatnak, ám az első perctől az utolsóig úgy tűnt, csak elszánt rohamozásra futja erejéből, ugyanis a 16-oson belül már elfogyott a tudományuk.
    A vendégek viszont az első perctől kezdve jól bekkelték a Honvéd-támadásokat, sőt, amikor a piros-fehérek szorítása lazult, akkor egy-egy életveszélyes kontrára is futotta erejükből, ami be is jött, hiszen már az első játékrészben két villámgyors gólt szereztek.
    A fordulás után is a fővárosiak kezdeményeztek többet, de a korszerűen játszó békéscsabaiak rendre visszaverték a támadásokat és megérdemelten nyertek a bajnokcsapat otthonában.

    Jó: Gulyás, Ottlakán, Fabulya, Csanálosi, Miklya, ill. Sallai, Fodor.

    Nyilatkozatok
    Vígh Tibor:
    — Azt játszottuk, amit elképzeltünk. A védekezés mellett gólokat is szereztünk és több helyzetet is kialakítottunk. Rászolgáltunk a győzelemre, gratulálok a fiúknak.
    Both József:
    — Voltunk már nehezebb helyzetben, mégis talpra álltunk.

    1. Békéscsaba 2 2 - - 4-2 6

    12. Bp. Honvéd 2 - 1 1 1-2 1

    Békés Megyei Népújság, 1989. augusztus 21.
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 1-2 (0-2)

    Kispest, Bozsik-stadion, 3500 néző
    Vezette: Bognár (***) (Kurmai, Stamler).
    Bp. Honvéd: Disztl 5 — Sallai 6, Ács 6, Csuhay 5, Csehi 5 — Szijjártó 4, Sikesdi 4, Csábi 5 — Fodor 6, Gregor 5, Sass 3. Edző: Both József.
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Mracskó 6, Szenti 6, Ottlakán 7, Fabulya 7 — Takó 6, Csató 6, Csanálosi 7, Horváth 6 — Miklya 6, Kanál 6. Edző: Vígh Tibor.
    Csere: Szijjártó helyett Pisont (5), Sass helyett Zsinka (5) mindkettő a szünetben, Kanál helyett Pásztor (—) a 83., Miklya helyett Kemenes (—) a 87. percben.
    Gólszerző: Csanálosi a 29., Miklya a 45., Gregor (11-esből) a 78. percben.
    Sárga lap: Csanálosi az 56. percben.
    Szögletarány: 5:2 (4:1) a Honvéd javára.

    (Mérkőzés előtt az öltözőfolyosón a Honvéd ve­zetőedzője, Both József nyugodtunk látszott:
    — Jól szeretnénk játszani és ter­mészetesen nyerni. Pályá­ra lép Sass és Gregor is,sokat várok tőlük.
    A másik öltöző előtt Vígh Tibor, ha palástolta is, azért látszott rajta, hogy jobban izgul, mint neve­sebb kollégája:
    — Focizni a honvédosoknak kell ezen a mérkőzésen, hiszen ők a bajnokcsapat. Már egy dön­tetlennel is elégedett len­nék.
    Öt perccel később kezdő­dött a találkozó, mert Bog­nár játékvezetőnek nem tet­szett a Honvéd válogatott kapu védőjének, Disztlnek a meze, ugyanis nagyon ha­sonlított a békéscsabaiak fe­hér szereléséhez. Így a hazai kapuvédő 17-es számmal fu­tott ki a pályára.)

    Az első perc végén parázs jelenetek játszódtak le a vendégek kapuja előtt. Elő­ször Gregor jobb oldali szög­letét Sass 8 méterről a felső kapufára lőtte. Nem sokkal utána szintén Sass 12 méter­ről emelt a kapu fölé.
    Aztán Csuhay ívelt előre, Fodor látványosan maga elé tette a labdát, nem várta meg, hogy leessen, hanem 13 méterről a kapu fölé lőtt.
    Két perc múlva Gregor lab­dáját Fodor lőtte hét méterről a bal alsó sarokra, Gu­lyás nagyot védett.
    (Parádésan kezdett a Honvéd, volt négy olyan helyzete, amelyekből a ha­todik perc végén akár négygólos előnyre tehetett volna szert. De a helyze­tek kimaradtak, a játék ennek ellenére látványos volt, a közönség jól szóra­kozott, különösen Fodor és a hosszú sérüléséből visszatért Sass volt elemé­ben.)
    A 8. percben a másik ol­dalon Miklya látványos hátrahúzással emelt kapu mellé.
    (Húsz perc elteltével ki­egyensúlyozottabb lett a játék. A vendégek egyre merészebben kitámadtak. Érdekes volt, hogy a bé­késcsabaiak milyen sokat futnak, milyen ügyesen váltják egymást és már a piros-fehérek térfelén le­támadják ellenfelüket.)
    A 27. percben Takó beadá­sát Miíklya pörgette 10 mé­terről kapura, de Disztl gyors vetődéssel hárított.
    A 29. percben megszerezte a vezetést a vendégcsapat. Mracskó labdáját Csanálosi 10 méterről a bal felső sarokba lőtte. 0-1.
    (A játszadozás és a ki­hagyott helyzetek megbosszulták magukat. Addig szórakozott a hazai csapat,amíg az egyik ellentáma­dás után a vendégek kö­nyörtelenül kihasználták a lehetőséget. A Honvéd já­tékosai csak saját magukat okolhatják a történtekért.)
    A 33. percben Csuhay fel­vágta Miklyát, mindkettőjü­ket ápolni kellett.
    Már min­denki a sípszóra várt, ami­kor a 45. percben Sikesdi rosszul adott haza, Miklya elcsípte a labdát, és a kifutó Disztl mellett 16 méterről a jobb sarokba továbbított. 0-2.
    SZÜNET UTÁN
    az 55. percben fellazult a hazai védelem, Horváthot Csuhay nem tudta szerelni, a középpályás 15 méterről a kapu mellé lőtte a labdát.
    Egy perc múlva Csanálosi felvágta Zsinkát 22 méterre a kaputól, így kiérdemelte a sárga lapot.
    A szabadrúgást Fodor lőtte a bal sarokra, Gulvás szép vetődéssel vé­dett.
    Szorongatott a Honvéd, de egy ellentámadásnál majd­nem gólt kapott. Csuhay az alapvonalról előregurított, Csehi rossz helyre indult, Kanál megszerezte a labdát, középre adott, Horváth nagy helyzetben nyolc méterről kapu mellé emelt.
    A 67. percben Zsinka beadása után Fodor ügyesen kibújt a vé­dők közül és előrevetődve, nagy helyzetben, öt méter­ről mellé fejelt.
    A 78. percben szépített a hazai együttes. Pisont a baloldalról belőtt labdája érte Csanálosi kezét, a játékve­zető meglepetésre 11-est adott.
    (Véleményem szerint nem volt szándékos kezezés, mert nem a kéz érte a lab­dát, hanem fordítva.)
    A bün­tetőnek Gregor futott neki és a balra mozduló kapus mellett a kapu közepébe passzolt. 1-2.

    (Bognár játékvezető: — Csanálosi combbal akart továbbítani, és reflexszerűen beleütött a labdába,öt méterre álltam az eset­től.
    Csanálosi: — Álltam az ötösön, a kezem le volt szorítva és eltalált a lab­da.)
    A 86. percben növelhette volna előnyét a vendégcsa­pat: Horváth a jobb szélen egy csal után középre adott, az egyedül álló Miklya óriá­si helyzetben, 11 méterről a kapu fölé lőtt.

    ★ ★ ★

    Kifütyülték a Honvédot Kispesten, s ez azt jelen­tette, hogy megszületett a második forduló egyik nagy meglepetése. A Békéscsaba elvitte a három pontot a bajnoktól.
    Pedig nem úgy indult a játék, hogy a ven­dégek örülni fognak. A pi­ros-fehérek remekül kezd­tek, mindenki arra számí­tott, hogy gólzápor születik a kispesti pályán. Látvá­nyos akciók után négy helyzet maradt kihaszná­latlanul. Úgy látszott, hogy a Honvéd megroggyantotta a lila-fehéreket.
    De ahogy teltek a percek és a ha­zaiak továbbra sem tudtak élni lehetőségeikkel, vér­szemet kapott a Békéscsa­ba és ügyes, okos vegyes védekezéses taktikával egy­re bátrabban kitámadott, és el is húzott két góllal.
    A második félidőben min­denki azt várta, hogy a Honvéd rákapcsol, és meg­próbálja megfordítani az eredményt. A hazaiak azonban továbbra is ké­nyelmesen futballozgattak, mintha nem is érdekelné őket az eredmény.
    A Bé­késcsaba ekkor bemutatta a letámadásos védekezés magasiskoláját. Ügyesen adták át egymásnak az el­lenfél játékosait, a meg­szerzett labdával pedig gyors ellentámadást vezet­tek. Egy szó mint száz, a békéscsabaiak megleckéz­tették a bajnokcsapatot, és megérdemelten nyerték meg a találkozót.
    Tanulságul kell szolgál­jon ez a mérkőzés a ha­zaiaknak, mert nem elég szépen futballozni, manap­ság már küzdeni, harcolni kell, és természetesen ér­tékesíteni a helyzetet.
    A gólzáporos győzelem helyett szomorú vereséget könyvelhetnek el a Hon­véd-játékosok. És bizony igaza volt annak a szur­kolónak, aki bekiabálta! „Ha már álltok a pályán, legalább mondjátok egy­másnak, hogy: Hajrá, Hon­véd!"

    Both József: — Voltunk már nehezebb helyzetben is, mégis talpra álltunk.
    Vígh Tibor: — A Bp. Hon­véd kezdeti rohamait sike­resen átvészeltük, utána azt játszottuk, amit elképzeltünk. A jó játék és a védekezés mellett gólokat szereztünk, és több helyzetet is kialakítot­tunk. Ügy gondolom, rászol­gáltunk a győzelemre, gratu­láltok a fiúknak a szép tel­jesítményért.
    (Boross Dezső)képGulyás kapus és Fabulya együttes erővel ment a lecsapni kész Gregor és Szijjártó előtt. Jobbra Ottlakán figyeli (Török László felvétele)

    Népsport, 1989. augusztus 20. (Arcanum DT)
    képA csabaiak búcsúja a bajnok szomorú kö­zönségétől.
    (És a csapatot elkísérő békéscsabai szurkolóktól - bbsz)

    Képes Sport, 1989. augusztus 22. (Arcanum DT)
    képOttlakán is magabiztosan játszott Kispes­ten. A meglepő eredmény: Bp. Honvéd - Békéscsaba 1-2 (0-2)

    Labdarúgás, 1989. szeptember (Arcanum DT)