magyarfutball.hu

Váci Izzó MTE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 0 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.03.13, 22:02 (szerk.: 2022.03.16, 22:10)
    Vác - Békéscsaba 1-0 (1-0)

    Vác, 5000 néző
    V: Nagy II. (*****) (Plasek, Kurmai).
    Vác: Gelei 0 — Nagy 6, Talapa 6, Kósa 5, Zsivótzky 5 — Hermann 5, Gyimesi 5, Víg 6 — Kerekes 4, Balogh 5, Mózner 4. Edző: Palicskó Tibor.
    Békéscsaba: Baji 6 — Szenti 5, Ottlakán 5, Bánfi 4, Fabulya 5 — Belvon 4, Csató 5, Csanálosi 5, Horváth 5 , Kvaszta 4, Oroszki 4. Edző: Csank János.
    Csere: Kerekes helyett Kosztolnik (5) a szünetben, Móz­ner helyett Simon (4) az 57., Bánfi helyett Árky (—) és Kvaszta helyett Kanál (—) mindkettő a 73. percben.
    Gólszerző: Talapa a 14. percben.
    Sárga lap: Fabulya a 69. percben.
    Szögletarány: 6:5 (5:5) a Békéscsaba javára.

    Lendületesen kezdett a ha­zai együttes, s már a 4. percben kis híján vezetést szerzett. Víg a bal oldalról ívelt középre szögletet, Ba­logh pompásan érkezett, s az elmélázó csabai védők kö­zött a bal kapufa tövére fe­lelte a labdát.
    Hét perccel később ugyancsak a közép­csatár veszélyeztette Baji ka­puját. Ekkor az előretörő Mózner lábait Csanálosi ös­­szevágta az alapvonaltól hu­szonkét méterre. A szabadrú­gást Balogh végezte el, s lö­vése alig kerülte el a jobb alsó sarkot.
    A 14. percben beérett a vá­ci­ak fölénye. Víg szöglete visszapattant a feladóhoz aki másodszori próbálkozásra a csabai kapu elé emelte a labdát, s­­ Talapa hat méter­ről, egyből, eldőlve a háló bal oldalába lőtt. 1-0.
    A 25. percig kellett várni az első épkézláb békéscsabai támadásra. Kvaszta a bal ol­dalról indult közép felé, két csel után huszonegy méterről megcélozta a bal felső sar­kot, Gelei szép robinzonád­­dal védett.
    Alig valamivel ezután Horváth bal oldali szögletét az előremerészke­dő Bánfi a jobbösszekötő he­lyéről, nyolc méterről küld­te kapura, s a labda csak centiméterekkel zúgott el a jobb felső sarok mellett.
    A 35. percben a Zsivótzky fel­­lökéséért adott szabadrúgást Vig húsz méterről a jobb al­só sarokra bombázta, de Baji résen volt, és mentett.
    SZÜNET UTÁN Kraszta jobbról középre ívelt labdáját Oroszki előredőlve hat méterről fejelte kapura, Gelei a bal alsó saroknál védett.
    Az 56. percben to­vább növelhette volna elő­nyét a hazai gárda. Zsivótz­ky bal oldali beadását Her­mann az ötös és az alapvonal jobb oldali találkozásánál el­csípte, majd Baloghnak pasz­­szolt, aki kicsalogatta Bajit a kapujából és az érkező Móznerhez továbbított. A balszélső nagy helyzetben tíz méterről olyan gyengén lőtt az üres kapura, hogy Ottla­­kán a gólvonal előtt tisztázni tudott.
    (Félreértés ne essék, ezt a helyzetet nem elszóra­kozták, hanem elügyetlen­­kedték a váci játékosok.)
    A 69. percben Fabulya ér­dekes körülmények között kapott sárga lapot. Simon megrúgta a békéscsabai vé­dőt, aki ettől dühbe gurult. Nagy II bíró igyekezett kibé­kíteni a két játékost, csak­hogy Fabulya továbbra sem csillapodott, így aztán a já­tékvezető nyugtató gyanánt felmutatta neki a sárga kár­tyát.
    (Vitathatatlan, hogy Fa­­bulyát sérelem érte. De ha ő a Békéscsaba kapitánya nem tud uralkodni az ide­genn, akkor vajon hasonló helyzetben hogyan visel­kednek társai?)
    A befejezés előtt öt perc­cel Gyimesi szép cselekkel játszotta magát tisztára, majd 16 méterről, senkitől sem za­vartatva lőtt - jócskán - a ka­pu fölé.

    ★ ★

    Csapkodó, sok hibával tarkított, ötletszerű játék folyt 90 percen keresztül a váci stadionban. Talán csak a játékosok akaratára, no meg az időjárásra nem le­he­tett panasz. A találkozó színvonala azonban annál több kívánnivalót hagyott maga után. Fontos volt a hazai ­sapat számára ez a mérkőzés, ugyanis ezt megelőzően négy találko­zón képtelen volt nyerni az Izzó.
    Végül is a győzelmet megszerezte Palicskó Tibor együttese, de a nézőknek nem sok örömük volt ked­venceik játékában.

    Palicskó Tibor:
    — Rossz helyzetkihasználásunk miatt ideges légkörben csak nehe­zen tudtuk térdre kényszerí­teni ellenfelünket.
    Csank János:
    — A lelke­sedésen kívül nem sokat tud­tunk felmutatni.
    (Borókai Gábor)kép
    A Vác végigtámadgatta a mérkőzést, de helyzeteit - egy kivételével - kihagyta. Képünkön Gyimesi elől Baji, a vendégek kapusa vetődve üti el a labdát. (Hancsovszky János felvétele)

    7. Vác 12 5 2 1 4 19-18 20
    ...
    11. Békéscsaba 12 4 1 2 5 17-14 16

    Népsport, 1988. október 31. (Arcanum DT)
    Alacsony színvonalú mérkőzésen
    Vác - Békéscsabai Előre Spartacus 1-0 (1-0)


    ...


    Az elmúlt négy fordulóban nyeretlen és mindössze három pontot gyűjtő Vác ezen a találkozón csak a győzelemnek örülhet.Rendkívül alacsony színvonalú mérkőzést vívott a két csapat.
    Jobbára a két 16-os között folyt a játék. A váciak ugyan többet kezdeményeztek, de amikor ellenfelük kapujának előterébe érkeztek, rendkívül lassúvá, körülményessé váltak, a vendégek könnyedén elválasztották őket a labdától.
    Az is igaz viszont, hogy a viharsarkiak hátvédsora rendkívül bizonytalan volt, ugyanis amikor a hazaiak a szélekről próbálták „meghúzni” őket, a beívelt labdákat kétségbeesetten, minden elképzelés nélkül vágták ki, és nem rajtuk múlott, hogy nem került többször is hálójukba a labda. Az ellenakciónál egy-egy vendég-kontratámadás veszélyesnek indult, ám a Békéscsaba támadójátékénak hű kritikája, hogy ezen a találkozón a hazai kapusnak jóformán nem akadt közbeavatkozni valója.
    Kevesen hitték azt, hogy Talapénak a 13. percben csatároknak is becsületére váló gólja eldönti a mérkőzést.
    Ez az egy gól végül is három pontot eredményezett a Duna-parti csapatnak, amely csak árnyéka önmagának. Rá sem lehet ismerni arra az együttesre, amely 8 fordulón át a táblázat élmezőnyében tanyázott, dinamikus, tervszerű, céltudatos játékával, elszánt küzdeni akarásával mindenütt közönségsikert aratott, és ekkor az eredmények sem maradtak el.
    Nem tett jót a váciaknak a szerkezeti változtatás sem, hiszen Zsivótzky balhátvédben történő szerepeltetése tévedés volt, éppúgy, mint Kerekes jobbszélső játéka.
    A találkozó egyetlen üde színfoltja Talapa helyenként nagyvonalú teljesítménye, ö ugyanis nemcsak a védőmunkában vette ki nagyszerűen a részét, hanem olykor felfutott a támadásokkal és mint ahogy a gólja mutatja, a kapura is sok veszélyt jelentett.
    Jó: Talapa, Víg, ill. Csató, Csanálosi.

    Békés Megyei Népújság, 1988. október 31.
    kép
    Kósa, a váciak csapatkapitánya ezúttal is segítette a csatárokat, de most nem volt szerencséje (Hancsovszki János felvételei)kép
    Az NB I-ben is a 12. fordulón jutottak túl a csapatok, a Vác otthonában győzte le 1-0-ra az erősen tartalékos Békéscsabát. A három pont sorsát eldöntő gólt Talapa szerezte a 13. percben, más említésre méltó mozzanat szinte nem is történt a rendkívül alacsony színvonalú összecsapáson.
    Képünkön fehér mezben a váciak csatára, Simon látható a csabai védők gyűrűjében.

    Pest Megyei Hírlap, 1988. október 31. és november 1.