magyarfutball.hu

Siófoki Bányász SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.05.15, 21:39 (szerk.: 2022.05.15, 21:43)
    Sporttörténelmi győzelem
    Siófok - Békéscsaba 2-1 (2-1)


    Siófok, 3000 néző
    Vezette: Fekete (*****) (Hartmann, Kovács II L.).
    Siófok: Horváth 6 — Brettner 6, Pardavi 6, Olajos 6 — Keszeg 6, Palkovics 5, Marozsán 7, Quirikó 6, Kolovics 6 — Borostyán 5, Lakatos 6. Edző: Kaszás Gábor.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 5, Ottlakán 6, Fabulya 6, — Mracskó 6, Adorján 5, Gruborovics 6, Csató 6, Csanálosi 5 — Kurucz 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Adorján helyett Csernus (5) az 52., Szenti helyett Kerepeczky (—) a 74., Borostyán helyett Molnár (—) a 89. percben.
    Gólszerző: Mracskó az 5., Lakatos a 8., Marozsán a 13. percben.
    Sárga lap: Adorján a 45. percben.
    Szögletarány: 6:5 (4:3) a Békéscsaba javára.

    (Kedvezőtlen szelek fújdogáltak Siófokon, legalábbis a futballra nézve. A metsző, csontig hatoló szél nagykabátot parancsolt a szurkolókra, s aligha irigyelte bárki is a piros miniszoknyás, cilinderes lányokat, akik egy bányászzenekar muzsikájára táncolva szórakoztatták a publikumot, amíg a csapatok melegítettek.
    A nézők vastapssal köszönték meg a produkciót, de összeverték a tenyerüket akkor is, amikor a hangosan beszélőn Kolovicsot és Quirikót köszöntötték. Kolovics a Békéscsaba ellen 50. NB I- es mérkőzésére készült, míg Quirikó szerdán, a Vác ellen érte el ezt a jubileumot.
    Kijutott az ünneplésből Jancsikának is, aki ugyancsak Vácott szerepelt 50-edszer a Siófokban, de ezúttal sárga lapjai miatt hiányzott.)
    Jól bemelegíthettek a csapatok, ugyanis gyors gólokkal mutatkoztak be egymásnak.
    Az 5. percben a bal oldalon veszélytelennek tűnt a Békéscsaba támadása, Szekeres beadása azonban a védők ügyetlenkedése miatt Mracskó elé pattant, aki tíz méterről, egyből hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. 0-1.
    A 8. percben máris válaszolt a Siófok. Marozsán a jobb szélen jutott el az alapvonalig, laposan középre adta a labdát, és a bal sarok előtt Lakatos megelőzte az egyébként tehetetlen Gulyást, s négy méterről a kapu bal oldalába emelt. 1-1.

    Adorján ijesztette meg ismét a hazai szurkolókat, a jobbösszekötő helyén lódult meg a siófoki kapu felé, aztán tizenkét méterről a remek ütemben kilépő Horváthot találta el.
    A 13. percben pedig már vezetett a Siófok. Borostyán a jobb oldalról befelé cselezgetett a tizenhatos előtt, majd a középen helyezkedő Marozsánhoz adta a labdát. A középpályás lekezelte, majd tizennégy méterről a jobb alsó sarokba küldte. 2-1.
    (Kezdésnek parádés volt! A vendégek hamar ráijesztettek a Siófokra, az viszont gyorsan bosszút állt ezért a „gorombaságért”. A házigazdákat egyébként a bányászzenekar is biztatta, óriási volt a csinnadratta, így aztán pompás hangulat uralkodott a lelátón. S a két csapatot dicséri, hogy a pályán történtek is lázban tartották a közönséget.)
    A másik oldalon Gulyás mentett fejjel (!) Keszeg elől a Békéscsaba tizenhatosán belül.
    Bátran játszott a Békéscsaba, a 33. percben például Gruburovics közeli lövését Horváth jól helyezkedve ütötte ki a bal kapufa mellől.
    Hat perccel később Quirikó kitűnően vette észre Lakatost, balról a csatár elé gurított, aki egyből megcélozta a kapu jobb oldalát, ám Gulyás a levegőben úszva szögletre ütötte a labdát. A 45. percben Szenti buktatta Borostyánt, majd Adorján nehezményezte a játékvezető ítéletét, aki sárga lappal zárta le a vitát.
    SZÜNET UTÁN a vendégek veszélyeztettek először: az 53. percben Kurucz éles szögből leadott lövését csípte el a bal sarok előtt Horváth.
    A 60. percben Quirikó Keszeg fejére ívelt, ám ő óriási helyzetben a labda mellé bólintott, majd Marozsán nyolcméteres fejesét fogta üggyel-bajjal Gulyás.
    Változatos, jó iramú volt a játék, de inkább a siófoki védelem dolgozott többet, igaz, szinte mindig kifogástalanul.
    Annyira, hogy a következő izgalmas helyzet is a vendégek kapuja előtt adódott: Gulyás a 71. percben mellé ütött Marozsán beadásának, de a meglepett Lakatos lábáról az alapvonalon túlra pattant a labda.
    A másik oldalon Csató gondolt egyet, huszonöt méterről megcélozta a bal alsó sarkot, Horváth azonban szép vetődéssel megfogta a labdát.

    ★ ★ ★

    A Siófok megtette azt, ami az NB I-ben még soha nem sikerült neki: legyőzte a Békéscsabát. Mondani sem kell: a vendégek csöppet sem lelkesedtek, hogy ilyen „történelmi” esemény részesei lehettek, ám lelkesedésükre a kilencven perc során nem lehetett panasz.
    Meglepték a Bányászt azzal, hogy az első perctől fogva bátran támadtak, megpróbálták irányítani a játékot, ráadásul ezt azzal tetézték, hogy gyorsan vezetést szereztek. Ám a házigazdákra mindez nem járt sokkhatással. A lelkesedésre lelkesedéssel válaszoltak, és attól sem zavarodtak meg, hogy alig kezdődött el a mérkőzés, máris az egyenlítésért harcolhattak. Ezt hamar meg is tették, sőt, az eredményt a maguk javára fordították!
    A gólok mindkét csapat játékkedvét fokozták, s ennek köszönhetően élvezetes, kitűnő iramú, időnként színvonalas mérkőzés kerekedett ki kettejük összecsapásából.
    A vendégek - különösen a második félidőben - fogcsikorgatva küzdöttek az egyik pontért, de hiába szállták meg a siófoki térfelet, a már említett lelkesedésen kívül mást nem vonultattak fel a cél érdekében, így aztán a labdát jóval kevesebbet birtokló, de veszélyes ellentámadásokat vezető Siófok előtt adódott ebben a játékrészben is több lehetőség, s a Bányász már csak ezzel is rászolgált a győzelemre.

    Kaszás Gábor: — Végig nagy iramú, hajtós mérkőzés volt, azt hiszem, most a színvonalra sem lehetett panasz, és nagyon örülünk annak, hogy végre győzni tudtunk a Békéscsaba ellen.
    Csank János: — Nem akarok a Siófok érdemeiből elvenni, azt kicsinyíteni, de úgy érzem, hogy ismét önmagunkat vertük meg...
    (Pajor-Gyulai László)

    8. Siófok 28 9 9 10 35-41 27
    ...
    13. Békéscsaba 27 6 11 10 27-41 23

    Népsport, 1988. május 22. (Arcanum DT)