magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Videoton SC 1 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.12.04, 20:23 (szerk.: 2022.12.04, 20:42)
    Nem volt célfotó a futódélutánon
    Békéscsaba - Videoton 1-1 (1-1)


    Békéscsaba, 9000 néző
    Vezette: Lázin (****) (Pádár, dr. Szőke)
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Szenti 6, Vígh 6, Varga 5, Fabulya 5 — Adorján 5, Pásztor 5, Takács J. 6, Csanálosi 5 — Kurucz 5, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Videoton: Disztl P. 7 — Borsányi 5, Végh 6, Novath 5, Horváth 5 — Sallói 6, Németh 6, Vadász 5 — Simon 4, Wittman 5, Kovács 4. Edző: Tajti József.
    Csere: Varga helyett Steigerwald (5), Simon helyett Máriási (5), mindketten a szünetben, Szenti helyett Kelemen (5) a 49., Kovács helyett Csongrádi (5) a 88. percben.
    Gólszerző: Takács J. a 32., Sallói a 44. percben.
    Sárga lap: Takács J. a 11., Szenti a 11., Vígh a 27. percben.
    Szögletarány: 4:2 (1:1) a Békéscsaba javára.

    (Disztl L., Gyenti és Csrepka szerdán reggel angyalbőrt öltött, Májer, Selyem és Kanyok sérült - ismertette az elmúlt napok veszteséglistáját Tajti József, a Videoton vezetőedzője, majd nyomatékkal hozzáfűzte: — Egyetértek Hidegkúti Nándorral, aki a mérkőzés előtti esélylatolgatójában kijelentette, hogy a Székesfehérvár már nem a régi. Nehézségeink ellenére sem adjuk azonban fel.
    A vendégcsapat öltözőjében a 20 éves Németh Zoltán élete első NB I-es mérkőzésére készült:
    - Sopronban 16-szor öltöttem magamra az NB II-es csapat mezét. Most pedig a válogatott Disztl Lacit kell helyettesítenem. Nem akármilyen erőpróba előtt állok — mondta, szemmel láthatóan idegesen.)
    A békéscsabaiak kezdték a játékot és rögtön akcióval, ám Adorján fejese könnyű zsákmánynak bizonyult Disztl számára.
    A 6. percben Varga 25 méteres lapos lövését ölelte magához a kapus.
    (Ritka, amikor egyetlen perc alatt három feljegyzésre méltó esemény is történik. A 11. perc kezdetekor Lázin játékvezető kapusokat megszégyenítő mozdulattal a félpálya környékéről az alapvonalon túlra rúgta a labdát, jelezve, hogy elégedetlen a játékszerrel. A labdacserét követő másodpercekben Takács J. sárga lapot érő szabálytalansággal „avatta fel” az újonc Némethet. Kevéssel utána Szenti is begyűjtött egy hasonló színű kártyát.)
    A 20. percben Takács J. balról keresztbe rúgta a labdát Szekeresnek, a békéscsabai csatár betört a 16-oson belülre, majd két lépés után nagy erejű lapos lövést küldött a kapura, de a labda a bal kapufa tövénél mellé suhant.
    Nem sokkal később a kiugró Kovácsot Vígh kaszálta el, újabb békéscsabai sárga lap.
    A 32. percben Pásztor, majd Adorján előtt adódott lehetőség, de a védők elkanalazták a labdát az utóbbi elől, ám csak röviden szabadítottak föl. A labda Takács J. elé került, aki igazított egyet rajta, majd 30 méterről a kint álló Disztl mellett-fölött kilőtte a jobb felső sarkot. 1-0.
    Néhány perccel később Kurucz ugrott ki egy Pásztor-labdával, három lépés után, 12 méterről át akart emelni az ismét kint álló Disztl Péteren, de a kapus most parádésan, felugorva védett.
    A 44. percben Vadász a bal oldalon kapott indítást, átívelt a túloldalra, Simon tovább tolta a labdát Sallóinak, aki még igazított egyet rajta, majd laposan az árván hagyott kapuba lőtte. 1-1.
    SZÜNET UTÁN a 48. percben Máriási Novathhoz emelt, aki 10 méterről fölé lőtt.
    A 65. percben Kuruczot a 16-os jobb oldali vonaláig kikísérte Disztl, a békéscsabai csatár Kelemenhez pöccintett, a székesfehérvári kapus kivetődött elé, és Kelemen elesett... A szurkolók pedig 11-est reklamáltak.
    Két perccel később Steigerwald futott el a jobb szélen, az alapvonaltól becsavarta a labdát Szekeresnek, de a békéscsabai csatár fölé fejelt.
    A 75. percben Pásztor hatalmas jobb oldali partdobását Adorján csúsztatta tovább, Szekeres le akarta kezelni a labdát, de az elpattant tőle, másodjára 5 méterről lőhetett, de Disztl bravúrosan vetődve megfogta labdát.
    Két perccel később újra a fehérvári kapuvédő volt a főszereplő, amikor Adorján fejesét hárította.
    Búcsúzóul az újonc Németh távoli lövését nézhették a védők, de a labda a felső kapufa fölött hagyta el a játékteret.

    ★ ★ ★

    Senki nem bírálhatja a csapatok elszántságát, küzdeni tudását. Rengeteget futottak és ütköztek a játékosok. Védekezésben fegyelmezetten követték embereiket, a labdát birtokolva pedig igyekeztek megszabadulni őrzőjüktől.
    Félórányi erőfelmérés után már játék is volt. Takács J. remekbe szabott vezető gólját követően tíz percen át úgy tűnt, hogy a hazaiak döntésre viszik a dolgot. Disztl P. azonban a bravúrok árán tartani tudta az eredményt. És ilyen a labdarúgás! A félidő hajrájában az első épkézláb, vendégtámadás góllal végződött.
    Szünet után továbbra is a házigazdák irányítottak, akcióikból - csakúgy, mint a találkozó elején - hiányzott az igazi veszély. Noha meglehetősen eseménytelenül peregtek a percek a hazai értékrend szerint, mégis jó volt a mérkőzés, mert az utolsó percig küzdöttek a csapatok.
    Még színvonalasabb akkor lehetett volna a találkozó, ha a játékmesterek, Pásztor, Kurucz, illetve Wittman és Vadász jobb teljesítményt nyújtanak.

    Csank János: — Több helyzetet dolgoztunk ki. A sérülések megbontották csapatjátékunk egységét, s ez a végig taktikusan játszó Videoton malmára hajtotta a vizet.
    Tajti József: — Úgy érzem, igazságos eredmény született.
    (Thékes István, Jávor Péter)

    4. Békéscsaba 3 1 2 - 4-2 4
    ...
    9. Videoton 3 1 1 1 2-3 3

    Népsport, 1986. augusztus 28. (Arcanum DT)
    Csak döntetlen a Videoton ellen
    Három forduló után - továbbra is veretlenül
    Békéscsaba - Videoton 1-1 (1-1)


    Nyitányként egy Adorján-fejes, és egy 25 méteres Varga-lövés vezette be a találkozót.
    Azt követően Takács J. Némethet, Szenti pedig Kovácsot vágta föl - mindkét békéscsabai sárga lapot kapott.
    A 20. percben Takács J. keresztbe rúgta a labdát Szekeresnek, aki balról betört a 16-oson belülre, majd két lépés után nagy erejű, lapos lövést küldött a kapura, de a labda a bal kapufa mellett elsuhant.
    Harmadikként Vígh kapott sárga lapot, miután elkaszálta a kiugró Kovácsot.
    A 32. percben Pásztor, majd Adorján előtt adódott lehetőség, de a védők elkanalazták a labdát az utóbbi elől, kiemelték, de röviden, Takács J. elé pattant a labda, aki egyet igazított rajta, majd 30 méterről a kint álló Disztl mellett-fölött a jobb felső sarkot kilőtte, 1-0.
    Alig valamivel később Kurucz ugrott ki Pásztor labdájával, három lépés után, 12 méterről át akart emelni Disztl fölött, de most a kapus parádésan felugorva védett.
    A 44. percben Vadász a bal oldalon kapott egy indítást, átívelt a túloldalra, Simon tovább tolta a labdát Sallóinak, aki egyet még igazított rajta, majd az árván hagyott kapuba lőtt laposan, hat méterről, 1-1.
    A szünet után Novath tíz méterről emelt fölé.
    A 65. percben Kuruczot a 16-os oldalvonaláig kísérte Disztl, a csatár Kelemenhez pöccintett, a kapus kivetődött elé. Kelemen elesett... — a szurkolók 11-est reklamálva, felhördültek.
    Két perccel később Steigerwald futott el a jobb szélen, az alapvonaltól okosan becsavarta a labdát Szekeres fejére, de a csatár fölé fejelt.
    A 75. percben Pásztor hatalmas, jobb oldali bedobását Adorján csúsztatta tovább Szekereshez, aki le akarta kezelni, az elpattant tőle, másodjára utolérte, kapura lőtt öt méterről, de Disztl parádésan vetődve megfogta a labdát.
    Egy perccel később Adorján fejesét hárította a székesfehérvári kapuvédő.
    Búcsúzóul Németh távoli lövése szállt fölé.

    képA második félidőben többször is kényszerült farkasszemet nézni Disztl Péter, a fehérváriak kapusa a csabai támadókkal szemben. Itt az egyik helyzetrontó, Kelemen látható; ebből az akcióból sem lett tehát gól, így maradt a szünetbeli eredmény: Békéscsabai Előre Spartacus - Videoton 1-1. (Fotó: Gál Edit)

    Az első fél órában tapogatózó játék után mindinkább mezőnyfölénybe került a békéscsabai csapat, s a kapura is veszélyesebbek voltak. Jellemző, hogy a Videoton első akciója a 44. percben zajlott, és góllal is végződött.
    A fordulás utáni 45 perc is a hazaiak fölényével telt el, de a támadásokat nem tudták góllá érlelni a lila-fehérek. Most tehát leginkább annak lehet örülni, hogy még veretlen a gárda.

    Nyilatkozatok
    Csank János: — Gyengén játszva is több helyzetet dolgoztunk ki, de a két sérülés miatt a csapat játéka eléggé szétesett. A Videoton nagyon taktikusan játszott.
    Tajti József: — Egyenlő erők küzdelme ezt az eredményt hozhatta, ami egyébként, úgy érzem, igazságos.
    (Jávor Péter)

    Békés Megyei Népújság, 1986. augusztus 28.