magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - MTK 3 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2024.02.24, 23:17 (szerk.: 2024.02.25, 19:53)
    A Békéscsaba bravúrral kezdett!
    Az újonc 27 percig ismerkedett az NB I-gyel, aztán alaposan megverte az MTK-t
    Békéscsaba - MTK 3-1 (2-0)


    Békéscsaba, 15 000 néző
    Vezette: Emsberger (****), (Katona, Bacsa)
    Békéscsaba: Tóth M. 6 — Láza 7 — Paróczai 6, Pásztor 5, Zielbauer 6, Schneider 5 — Kerekes 6, Vágási 6 — Királyvári 6, Németh 8, Pogács 4. Edző: Babolcsay György.
    MTK: Bicskei 5 — Török 4, Dunai 5, Csorna 4, Csetényi 4 — Siklósi 4, Borsó 4, Kunszt 3 — Kovács B. 6, Kiss 5, Becsei 4. Edző: Kovács Imre.
    Csere: Siklósi helyett Kőhalmi az 57. percben, Pogács helyett Bánáti a 65. percben, Pásztor helyett Lengyel a 70. percben.
    Góllövő: Királyvári a 27. percben, Németh a 40. percben, Kerekes az 50. percben, Becsei a 84. percben.
    Szögletarány: 9:7 (3:3) az MTK javára.

    Szombat, déli 12 óra: Ravasz Pál, a Békéscsabai Előre Spartacus elnöke pályabejárásra indul. Ellenőrzi az újonnan épült betonlelátórészt, a vadonatúj eredményjelző táblát, a pálya talaját. A lelátókon már gyülekeznek a szurkolók...
    14 óra: 12 000 néző(!) előtt kezdődik a tartalékbajnoki mérkőzés.
    15.45 óra: A Tisza Cipőgyár képviselője - a közönség dübörgő tapsától kísérve - a martfűi gyár ajándékát, egy futballcipőt nyújt át Németh Lajosnak, a hazaiak középcsatárának abból az alkalomból, hogy az NB I B-ben ő volt a gólkirály.
    15.55 óra: A stadion fölött már köröz a repülőgép, amelyet a magyar műrepülő-válogatott egyik versenyzője vezet és amelyik a mérkőzés labdáját hozza. Le is dobja annak rendje és módja szerint, csak az irányzókkal van egy kis baj: a kis ejtőernyőre szerelt foci a stadionon kívül ér földet...
    16 óra: Emsberger játékvezetővel az élen kivonulnak a csapatok.

    Az első említésre méltó akcióra 25 percig kellett várni. Ekkor Németh elől Kovács szögletre mentett. Schneider ívelt középre, Vágási nagyszerű ütemben emelkedett ki a védők közül, nagy erejű fejese csak centiméterekkel zúgott el a felső léc fölött.
    Két perc múlva aztán megszületett a hazaiak gólja. Pásztor vezette a labdát az MTK térfelének közepén, Királyvárit indította, ő ügyes csellel két MTK-védőt is becsapott, majd 16 méterről, a jobbösszekötő helyéről nagy gólt lőtt a kapu bal oldalába. 1:0
    A gól fellelkesítette a hazaiakat, támadtak, de a következő érdekesebb eseményt a 40. perc hozta. Ekkor Zielbauer indította Némethet, a középcsatár igazított egyet a labdán, majd 20 méterről - szintén a jobbösszekötő helyéről - jobbal akkora lövést zúdított az MTK kapujának jobb felső sarkába, hogy a labda mindkét lécet súrolva vágódott a hálóba. 2:0
    SZÜNET UTÁN a 48. percben Siklósi ívelt kapu elé, Láza későn mozdult ki, mögötte Kovács B. kiugorhatott, nagy helyzetbe került, 5 m-ről lőtt, Tóth azonban remek vetődéssel kiütötte a labdát. Borsó ismételhetett, de az üres kapu fölé talpalta(!) a labdát.
    Az ellentámadásnál Németh lefutotta az MTK védőit, a bal oldalról beadott, Zielbauer futtából lőtt, Bicskei a jobb sarok elől ütötte ki a labdát.
    Egy perc múlva megismétlődött a jelenet, ismét Németh futotta le Törököt, beadását ezúttal Kerekes kapta, aki ballal, fordulásból, félmagasan bombázott a tehetetlen Bicskei mellett a kapu bal oldalába. 3:0
    Az MTK teljesen elkészült erejével.
    A 65. percben Kiss ugyan gólt fejelhetett volna, de nagy helyzetből a kapu fölé küldte a labdát.
    Ezekben a percekben többnyire a Békéscsaba támadott, gólveszély azonban egyik kapu előtt sem alakult ki.
    A 84. percben az MTK megszerezte szépítő gólját. Kiss kapott labdát a félpályánál, Becseit indította, a balszélső kicselezte Paróczait, majd 13 méterről ballal úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy a labda a vetődő Tóth kezét is érintette. 3:1

    ★ ★ ★

    Békéscsabán örömünnep volt ez a szombat délután.
    Nem lehet ezen csodálkozni, hiszen a hazai kedvencek olyan játékkal lepték meg NB I-es bemutatkozásuk során szurkolóikat, ami nagyon sok „tősgyökeres” élvonalbeli együttesnél is dicsérhető lenne. Minden csapatrészükben jobbak voltak az MTK-nál, góljaik pedig élményszámba menően sikerültek. Egyetlen percig sem volt vitás a győzelmük, gólhelyzeteik alapján többször is betalálhattak volna Bicskei kapujába.
    Az MTK lélektelen, passzív, kapura teljesen veszélytelen játékával nagy csalódást okozott a békéscsabai szurkolóknak.
    A Békéscsaba kapujában Tóth védésein látszott, hogy jó formában van, bravúrra is futotta erejéből.
    A védelemből mindenki dicséretet érdemel, de közülük is kiemelkedett a söprögető Láza játéka, aki sok támadást akasztott meg és a támadásokat is segíteni tudta.
    Vágási jól semlegesítette Kisst. A másik középpályás, Kerekes sok labdát szerzett, gólt is lőtt.
    A csatársorban találjuk a mezőny legjobbját, Némethet, aki a korszerű középcsatárjáték szinte minden kellékét felvonultatta. Egyszerűen nem tudták őt tartani az MTK védői. Királyvári sem okozott csalódást, annál inkább Pogács, akire nem hatott a többiek lelkesedése.
    Az MTK kapujában Bicskei a gólokról nem tehet.
    A védők erőtlenül játszottak. Nem fogtak embert, még Dunai volt az, aki a legtöbbet tett a csapatért.
    Mindhárom középpályás formán kívül játszott.
    A csatársorban is csak a nagy munkabírású, több támadást vezető Kovács neve érdemel említést.
    Babolcsay György: Az első húsz percben kissé elfogódottan mozogtak a fiúk, később lendületesen, tervszerűen és lelkesen játszottak. Dicséret illeti őket. Nagyon örülök a győzelemnek, a remek rajtnak. Külön köszönöm közönségünk lelkes buzdítását!
    Kovács Imre: Három lövés - három gól... Második félidei játékunk alapján más is lehetett volna az eredmény a végére visszaesett Békéscsaba ellen.
    (Lakat T. Károly)

    1-3. Békéscsaba 1 - - 3-1 2
    ...
    14-16. MTK 1 - - 1 1-3 -

    Népsport, 1974. szeptember 1. (Arcanum DT)
    képKirályvári elhúz Török mellett. A szélső csapatának egyik legjobb embere volt a csabaiak NB I-es bemutatkozásán. (Lónyai László felvétele)

    Képes Sport, 1974. szeptember 3. (Arcanum DT)
    Értékes győzelemmel kezdtek a csabaiak
    Bcs. Előre - MIK 3-1 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, Kórház u. 12 000 néző
    V: Emsberger (7), (Katona, Bacsa).
    Előre Sp.: Tóth (6) — Láza (7) — Paróczai (6), Zielbauer (6), Pásztor (6), Schneider (6) — Kerekes (6), Vágási (6), — Királyvári (7), Pogács (5), Németh (8). Edző Babolcsay György.
    MTK: Bicskei (5), — Török (4), Csetényi (4), Dunai (5), Csorna (4) — Siklósi (4), Borsó (4), Kunszt (4) — Kovács (6), Kiss (5), Becsei (4). Edző: Kovács Imre.
    Csere: Pogács helyett Bánáti (—) a 65. percben, Pásztor helyett Lengyel (—) a 70. percben, ill. Siklósi helyett Kőhalmi (5), az 57. percben.
    Szögletarány: 9:6 (3:3), az MTK javára.

    Közepes iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat bátran támadott.
    Az első lövést az 5. percben Borsó küldte a csabai kapura, Tóth azonban helyén volt.
    A másik oldalon Pogács lőtt a bal kapufa mellé.
    A 7. percben Becsei „megkeverte” Paróczait, élesen belőtt labdáját elvétették a hazai védők, de a gólhelyzetben levő Siklósi is.
    Egy sokat ígérő csabai akció Királyvári szabálytalansága miatt akadt meg.
    Ezután egy lila-fehér tűzijáték végén Csetényi mellel vitte el a labdát Némethék orra elől.
    Az ellentámadás során a 20. percben Kiss gyengén Tóth kezébe lőtt Sok pontatlan átadás jellemezte a mérkőzést, idegesen, kapkodva játszottak a csapatok.
    Húsz perc elteltével feléledt a vendéglátók támadójátéka és egyre-másra vezették a gyors, veszélyes, akciókat - mindinkább feloldódott lámpalázuk.
    És ez mindjárt meghozta az első, várva várt gólt is. A 28. percben Pásztor pontos átadásával Királyvári iramodott meg. Mintegy 15 m-es vágta után 8 m-ről éles szögből, balról, a meglepett Bicskei mellett nagy erővel a kapu bal oldalába bombázott. 1-0.
    A gól még inkább meghozta a közönség hangját.
    A 33. percben korszerű csabai támadás végén Királyvári átadását Kerekes csúnyán a kapu mellé rúgta. (Az esetnél két játékostársa is tiszta helyzetben volt.)
    Öt perccel később egy ártatlan MTK-akció futott a pályán, melynek végén Kiss távoli lövését védte könnyedén Tóth.
    A 41. percben újabb csabai gól született. Formás Zielbauer—Pogács—Németh összjáték után a kitűnően játszó csabai gólzsák mintegy 20 m-ről óriási gólt ragasztott Bicskei kapujának jobb felső sarkába, 2-0.
    Az újrakezdést követően a 44. percben Kunszt beívelését Siklósi pontosan a csabai kapus kezébe fejelte.
    SZÜNET UTÁN tovább fokozódott a csabaiak játékkedve és még lendületesebben vetették magukat a küzdelembe.
    Németh viharzott el a bal szélen, nagyszerűen belőtt labdáját Zielbauer nagy erővel küldte kapura, Bicskei azonban jó érzékkel szögletre tenyerelte a labdát.
    A 48. percben a fővárosi együttes, Siklósi cselezgetett a bal oldalon, átívelt labdáját Kovács közelről lőtte rá, Tóth azonban bravúrosan kiütötte. Borsó ismételt, de a labdája az üres kapu fölé került.
    A kirúgás után ismét Németh viharzott el a bal oldalon, a beadását Zielbauer nagy erővel továbbította kapura, de Bicskei szögletre tornászta a labdát.
    Az 50. percben újabb hazai gólnak tapsolhatott a közönség. Schneider kitűnő ládával szöktette Némethet a bal oldalon. Egy csellel becsapta az őt támadó Törököt, és pontos beadását Kerekes - a tehetetlen Bicskei mellett - védhetetlenül lőtte a kapu bal oldalába, 3-0.
    A gól után Kiss csúnyán felvágta Királyvárit, s ezért a játékvezető figyelmeztette.
    Tízperces, változatos mezőnyjáték után, az 56. percben nagyszerű Pásztor—Pogács—Németh—Zielbauer adogatás végén Pogács alig fejelt a léc fölé.
    Ezután az MTK percei következtek. Becsei átadásával Kőhalmi futott el, hatalmas lövése azonban elsüvített Tóth kapuja előtt.
    Ostrom alá került a csabai kapu. A 60. percbén Kiss fejese szállt el a léc felett, majd Kovács lövését jó érzékkel fogta a csabai kapuvédő.
    Egy gyors ellentámadás során Királyvári benyeste a labdát, és Csorna majdnem öngólt vétett.
    A 84. percben Láza hatalmas távoli lövését védte Bicskei.
    A 85. percben szépítettek a vendégek. Kiss átadásával Becsei futott el - Láza hibájából -, s a kimozduló Tóth mellett helyezett a kapuba, 3-1.
    Két perccel később Kőhalmi bombaerejű szabadrúgása került a kapu mellé, a befejezés előtt pedig Kiss fejesét védte jó érzékkel a lila-fehér kapus .

    A hazai együttes első NB I-es mérkőzésén mintegy húsz percig kissé megilletődötten játszott. Úgy nézett ki, mintha tisztelték volna nagynevű ellenfelüket. Ezután lehiggadtak. Fokozatosan átvették a játék Irányítását. Lendületesen, ötletesen, tervszerűen és főleg nagyon lelkesen játszottak. Több veszélyes helyzetet teremtettek Bicskei kapuja előtt, melyből kettőt ki is használtak még a félidő végéig.
    Szünet után mintegy húsz percig még támadásban maradtak és 3—0-ra húztak el. Ezután kissé kiengedtek, mintha könnyelmüsködés jelei mutatkoztak volna egyeseken, és ez meg is bosszulta magát.
    Az MTK ekkor szépíteni is tudott, és még - a hazai védelem jóvoltából - több helyzetet is teremtett Tóth kapuja előtt.
    Összefoglalva a látottakat: értékes győzelemmel kezdtek a legjobbak között a lila-fehérek, s rászolgáltak a közönség vastapsára.
    A fővárosiak játéka elmaradt a várakozástól.

    Nyilatkozatok
    Babolcsay György: Húsz percig kissé elfogódottan játszottak a fiúk, utána gördülékennyé vált a csapatjáték. Valamennyi játékosomat dicséret illeti. Nagyon örülök a győzelemnek és ezúttal köszönöm meg közönségünk lelkes biztatását!
    Kovács Imre: Három lövés - három gól... Második félidei játékunk alapján más is lehetett volna az eredmény a végére visszaesett Békéscsaba ellen.
    (Uhrin János)

    kép
    Békéscsaba, 1974. augusztus 21. 15 óra 55 perc. Huszonnyolc év után ismét NB l-es labdarúgó-mérkőzés Békéscsabán! A viharsarki szezonnyitón Emsberger, Bacsa, Katona vezetésével kivonul a Kórház utcai sporttelepre a fehér mezes MTK és a lila mezes Elére Spartacus gárdája.kép
    A mérkőzés előtt. A két csapatkapitány - Kiss Tibor és Láza János - Emsberger játékvezető, Katona partjelző társaságában.kép
    Ekkor csattant fel az első vastaps! A 25. percben Németh elől Kovács szögletre mentett. Schneider ívelt középre. Vágási - képünkön - nagyszerű ütemben emelkedett ki a védők közül, s nagy erejű fejese csak centiméterekkel zúgott el a felső léc fölött.
    képNéhány pillanattal a második csabai gól előtt. A 40. percben Németh 20 m-ről hatalmas lövést zúdított az MTK kapujára, A labda éppen „úton van” a háló felé!képA fiatal Pásztor nagy lendülettel húz el Csorna mellett

    Békés Megyei Népújság, 1974. szeptember 1. és 3.