magyarfutball.hu

Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 0 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2020.04.04, 22:55 (szerk.: 2020.04.04, 23:00)
    Haladás VSE - Békéscsaba 4:0 (1:0)

    Szombathely, 6000 néző. V: Müncz
    Haladás: Szarka — Kőhalmi, Szántai, Gyarmati, Pék, Németh L., Németh J., Szabó F., Kulcsár, Rátkai, Horváth (Iszak, a 66. percben). Edző: Palicskó Tibor
    Békéscsaba: Tasnády — Kvasz, Dobó, Láza, Dávid, Lukoviczki (Lengyel, a szünetben), Veszelka, Kerekes A. (Kerekes B., a szünetben), Kovács, Németh, Schneider. Edző: Piller Sándor

    5. perc: Szabó jobb alsó sarokra fejelt labdáját Tasnádynak szögletre sikerült nyomnia.
    23. perc: bal oldali szögletrúgás után Dávid a gólvonalon álló Gyarmatiba vágta a labdát.
    26. perc: Németh L. 28 méteres, nagy erejű lövését Tasnády ritkán látható bravúrral szögletre nyomta.
    37. perc: Pék 25 méteres lövése utat talált a lábak között a jobb sarokba, 1:0.
    69. perc: Gyarmati, villámgyors elfutás után Szabóhoz játszott, aki nehéz szögből a hálóba talált, 2:0.
    78. perc: Rátkai erős lövését Tasnády jó érzékkel hárította, majd Dobó, Szabó lerántásáért
    sárga lapos figyelmeztetést kapott.
    84. perc: Kerekes B. hazaadását Szabó elcsípte, és a labdát a jobb alsó sarokba helyezte, 3:0.
    90. perc: Németh bal oldali beadását Szabó a bal sarokba fejelte, 4:0.

    Küzdelmes, nagyon sportszerű mérkőzésen a szombathelyi középpályások halványabb teljesítménye miatt csak a mérkőzés kétharmadában játszott elfogadhatóan a Haladás. Szünet után, 20 percen át a Békéscsaba nagy erővel támadott, csatársora azonban „góliszonyban” szenvedett.
    Jó: Szarka, Szántai, Gyarmati, Szabó F., ill. Tasnády, Láza, Dávid.
    (Kiss Antal)

    1. Haladás 17 8 6 3 33-17 22
    ...
    10. Békéscsaba 17 6 4 7 16-20 16

    Népsport, 1972. december 4.
    Haladás VSE - Bcs. Előre Spartacus 4-0 (1-0)

    Szombathely, 6 000 néző. V.: Müncz (8)
    Haladás VSE: Szarka (7) — Kőhalmi (6), Szántai (7), Gyarmati (6), Pék (7), Németh L. (7), Németh J. (7), Szabó F. (9), Kulcsár (8), Rátkai (8), Horváth Z. (7). Edző: Palicskó Tibor Előre Sp.: Tasnády (8) — Kvasz (6), Dobó (7), Láza (8), Dávid (8), Lukoviczki (7), Veszelka (6), Kerekes A. (7), Kovács (7), Németh (4), Schneider (8). Edző: Piller Sándor
    Csere: Horváth Z. helyett a 66. percben Iszak (6), ill. Lukoviczki helyett Lengyel (6) és Kerekes A. helyett Kerekes B. (4), mindkettő a szünetben.
    Szögletarány: 11-7 (7-3), a Haladás javára.

    Nagy lendülettel kezdett a hazai csapat. Az 5. percben Szabó F. fejesét Tasnády bravúrosan mentette szögletre.
    A 11. percben Veszelka húzott el a baloldalon, Szántai szabálytalanul szerelte, sajnos a játékvezetői síp néma maradt. (Egyébként a 90 perc alatt ezt az egy hibát követte el Müncz!) Hosszú ideig a két 16-os között folyt a játék.
    A 23. percben szögletet rúgott az Előre Spartacus, Dávidhoz került a labda, de a középpályás elől Gyarmati a gólvonalon állva (!) mentett.
    A másik oldalon Németh L. óriási lövését a kitűnő formában lévő Tasnády bravúrosan tolta az alapvonalon túlra.
    A szombathelyiek egyre hevesebb támadásokat vezettek és a 37. percben megszerezték a vezetést. Pék mintegy 25 m-ről lövésre szánta el magát, a tömörülő védőktől Tasnády csak az utolsó pillanatban vette észre a labdát, s bár vetődött, de védeni nem tudta, 1-0.
    A gól után is támadásban maradt a Haladás. A 40. percben Pék óriási bombájába Tasnády beledobta magát, majd rosszul esett és a földön maradt. Rövid ápolás után tovább védett (Ekkor még senki sem gondolta, hogy a kapus, akit szünetben Raukó gyúró vett kezelésbe — súlyos sérülést szenvedett).

    Szünetben cserélt a békéscsabai együttes. Láza előrement a középpályára, Kerekes B. lett a balhátvéd. Az első percekben úgy látszott, hogy az átszervezés eredményes lesz. Állandóan a vasutasok kapuja előtt pattogott a labda, a hazaiak csak olykor-olykor mentek át a csabai térfélre.
    Az 50. percben Dávid középen nagyszerűen ugratta ki Veszelkát, a szélső azonban nem tudta kicselezni a 16-oson belül Szántait és így odalett az egyenlítési alkalom.
    Ebben az időszakban Láza egyéni betörései okoztak veszélyt Szarka kapujának előterében.
    A mintegy húsz percen át tartó nagy csabai nyomás után — a hazaiak növelték előnyüket. A 69. percben Gyarmati futott fel a baloldalon, Veszelka és Kvasz egymást zavarta a szerelésben, Gyarmati továbbfutott és beadását Szabó F. közelről a hálóba fejelte, 2-0.
    A 78. percben Müncz játékvezető Dobót sárga lappal figyelmeztette, mert visszahúzta ellenfelét.
    Az utolsó percekben tovább növelte előnyét a Haladás.
    A 84. percben Kerekes B. a 16-oson belülről röviden adott haza, Szabó F. rácsapott a labdára, és közelről nem hibázott, 3-0.
    A játékvezető már az óráját nézte, amikor egy baloldali beadás után a teljesen fedezetlenül hagyott Szabó F. közeli fejessel beállította a végeredményt, 4-0. (mesterhármas!)


    Iramos, sportszerű mérkőzésen döntőnek bizonyult, hogy az Előre Spartacus a második félidő elején egyenlítési alkalmat szalasztott el. Ezt követően rövidzárlat keletkezett a védelemben és a megingásokat ügyesen használták ki a hazaiak. A Haladás rászolgált a győzelemre, de a gólkülönbség túlzott.

    A mérkőzés előtt a szombathelyi rendezők hangosbemondón köszöntötték Hrabovszki Jánost, az Előre egykori játékosát, aki 70 éves kora ellenére, ilyen hosszú útra is elkísérte a lila-fehér együttest.

    Tasnády Zoltánt a mérkőzés után — vesepanaszokkal — beszállították a szombathelyi kórházba, úgyhogy a csapat nélküle jött haza. Tegnap délelőtt Ravasz Pál, az Előre Spartacus elnöke telefonbeszélgetést folytatott dr. Sarlós Jenővel, a Haladás VSE orvosával, és a játékos állapotáról kedvező híreket kapott.
    A kapus közérzete sokat javult. Az orvosi vizsgálat erős zúzódást állapított meg. Ez azt jelenti, hogy az Előre Spartacus játékosa 8—10 napos megfigyelés után elhagyhatja a szombathelyi kórházat, s rövid pihenő után részt vehet csapata alapozásán.
    (Zelenyánszky János)

    Békés Megyei Népújság, 1972. december 5.