magyarfutball.hu

MTK - 33 FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1904, 4. forduló
nézőszámok:
  1. Az Újság: óriási érdeklődés

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.01, 18:15 (szerk.: 2021.09.02, 10:38)
    A M. T. K. és „33“ F. C. mérkőzése kü­lönböző szempontból tanulságos volt s így nem annyira a játék lefolyását, mint inkább annak jellegét fogjuk referáda helyett ismer­tetni s a tanulságait leszűrni. Eredmény kü­lönben erős és változatos játék után 1 : 0 a M. T. K. javára.

    A „Testgyakorlókat“, mint azt már több­ször említettük, lassú, alacsony passjáték jellemzi A lassúság indokolt addig, míg a játékos labda technikája nem áll oly magas fokon, hogy a labdát bármely helyzetből elő­nyösen tudja „leadni“ társainak. Akkor fő­dolog a stoppolás, hogy a labda a játékos birtokában maradjon és hogy az illető körül­tekinthessen : hová volna legalkalmasabb azt „leadni“. A M. T K. azonban túl van a kezdet nehézségein. Technikája jó és játé­kosai — véleményünk szerint — már képe­sek volnának a labdát megállás nélkül, gyor­sabb tempóban továbbítani. Ez nagyban gyorsítaná a csapat játékát és a támadását eredményesebbé tenné. Ugyancsak kifogásol­juk a passjáték túltengését. Minden játékos megvárja, míg a labdát neki leadják és az­után indul, a helyett, hogy szabad helyre futva, futás közben fogná el. Ezek a hibák természetesen csak hosszas traininggel küszöbölhetők ki, de a próbálgatás most, a saison kellős közepén, czélszerűtlen volna, mert a csapatot elrontaná. Sem így, sem úgy nem tudna játszani Majd a jövőben. Az általánosról az egyesekre térve Pozsonyit emeljük ki, mint olyant, a ki csapatja niveauját is nagyon emeli. Úgy látszik, hogy ő a csapat lelke : mindenütt ott láttuk, a hol szükség volt rá. Csak túlsokat és főleg túl­ságos hangosan dirigál. És sokszor csökö­nyös, a mi nem méltó egy kapitányhoz. Ilyen példát ad legényeinek ?! A két back : Steiner és Révész feladatuknak jól megfelel­tek. A csatársorban ez alkalommal Herquett kollegái felett állt, Zulu is elég jó volt, de kicsit gyáva. Ezen a matchen a csatársor elárulta, hogy lőni nem igen tud.

    Hogy szakszerűtlen vezetés hová juttathat egy csapatot, arra eklatáns példa a „33“ F. C. csapata. Egyenesen megdöbbentő az, hogy a kitűnő egyéni játékosok együtt — a má­sodik félidőben — minő fejetlen, zilált játé­kot produkáltak. Ezeknél megvolna egy fő­kellék — a gyorsaság — de hiányzik a ki­forrott összjáték. Persze, a hány matchen ezt a — különben rokonszenves — csapatot láttuk: mindig más és más összeállításban játszott! Ez a körülmény már magában véve kizárja az összjátéknak még lehetőségét is. Védelmük többé-kevésbbé jó és ennek a vé­delemnek köszönheti a csapat, hogy táma­dott is, mert csakis a védelem tolta előre a csatársort. Természetes, hogy midőn a véde­lem a támadásban kimerült, az egész csapat leszorult a saját goaljába.

    A „33“-as csapat gerincze Kiss Gyula, a kit a legjobb magyar fedezet-játékosnak tar­tunk — de ez kevés : — azt hisszük, hogy jobb angol csapatban becsülettel állná meg a helyét. Játékáról sokat és tanulságosat lehetne írni, de se időnk, se helyünk. Bosnyákovits, ez a még nagyon fiatal ember, azon az úton van, hogy rövid időn belül elsőrangú játékossá váljék. Koch Nándor is kitűnő. De van a csapatnak három játékosa, a kinek játéka ezen a matchen nagyon kezdetlegesnek tűnt fel: Wampetics mint balszélső, Haraszti mint center, Gillemot mint half, utóbb mint jobb szélső. Gillemot nehézkes és labdával nem tud mozogni, Vampetics detto, de neki még technikája sincsen, jelenleg abszolúte nincs formában, azonfelül még túlontúl félénk is. Lehet, hogy az illetők nagyon derék és hasznos tagjai clubjuknak, de ez még nem ok arra, hogy ezt a jó csapatot elrontsák. Lili Károly nagyon visszament tudásában, Steiner sem a régi már.

    Sport-Világ, 1904. április 3.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.01, 18:04 (szerk.: 2021.09.02, 10:37)
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 1:0 a "33" Football-Club ellen.

    A tegnapi vasárnapra csak egy bajnoki mérkőzés: a Testgyakorlók és »33«-asok között jutott, mely a sportkörök és sportkedvelő közönségünk óriási érdeklődése mellett folyt le. A csömöri-uti pálya mind a három tribünje (mert az állóhely tribünje is elkészült már) tele volt kiváncsiakkal, már azért is, mert a millenáris pálya régen látott ven­dége volt mind a két csapat.

    A küzdelemből ismét — immár negyed­szer — a Testgyakorlók kerültek ki győztesként. Beigazolást nyert föltevésünk, hogy a kék-fehérek, csapata nagy mértékben javulóképes, a mit mai játékával fényesen beigazolt. A csatársornak precziz, alacsony labdaadogatása, a fedezetsorral való folytonos hasznos érintkezés és a bár kissé lassú, de pompás technikával rendelkező hátvédek oly szép játékot nyújtottak, a milyent régen láttunk magyar csapattól.

    A »3300« F. C. csapata utolsó nyilvános szerep­lése óta nagyot haladt. Különösen szól ez a »33«-asok szép összjátékáról, mely különösen a csa­társor munkájában volt észrevehető. A védelem pedig oly önfeláldozó munkát végez, mely példaképe lehet minden magyar csapatnak. Az ellenfél passzjátéka a második félidőben majdnem teljesen elárasztotta a »33«-asok védelmét, azonban nagy dicséretükre szolgál, hogy a legkritikusabb pillanatban is szinte hősiesen védelmezték kapujokat.

    A Testgyakorlók kezdenek nap ellen. Hoffer és Károly azonnal elszabadul a labdával és M. T. K. Bosnyákovits faultja miatt csakhamar szabadrúgáshoz jut. Majd a »33 «-asok a labdát, Weisz a kék-fehé­rek goalja közelébe jut s a védhetetlennek látszó labdát a kapu mellé rúgja. Kevéssel utána M. T. K. kornert rúg és tiz perczig védelemre kényszeríti a fehér-feketéket, a nélkül azonban, hogy kapuját — Károly szép goalshootján kívül — komolyan veszélyeztetné. Azután a 33-asok lesznek a helyzet urai és állandóan fog­lalkoztatják a Testgyakorlók védelmét, mig a ka­pusnak csak Kiss Gyula gyönyörű rúgásával akad dolga. A félidő utolsó tiz perczében határozottan a kék-fehérek jutnak offenzivába. mig az utolsó perczekben a 33-asok két kornerét kénytelenek védeni.

    Half time 0 : 0.

    A második félidőben határozottan a Test­gyakorlók jutnak túlsúlyba. A fehér-feketék elke­seredetten védekeznek, de a játék mindannak daczára egyre a goaljuk előtt folyik. Hoffer ügyes lövése a kapufáról pattan vissza. Hampl egy ízben lerohan a labdával, a túloldalon álló Wampeticshez juttatja, a ki stoppol és goalra lő. A szép rúgás az M. T. K. kapuja fölött sivit el. A 33-asok rövid támadása két kornert eredményez, mire Zulu rohant le a labdával, a kapus eléje rohan s Károly a hirtelen hozzákerült labdát a hetedik perczben goallá értékesíti. A kék-fehérek vehemens támadásait Weisz lerohanása akasztja meg, a ki­nek gyönyörű lövése a kapu fölé kerül. M. T. K. két kornerét nem tudja kihasználni, mig Herquet és Hoffer szép rúgásait a kapus teszi ártalmat­lanná. A fehér-feketék szép kombináczióval a Test­gyakorlók kapujához közelednek, mire M. T. K. három kornerrel veszélyezteti ismételten a 33-asok kapuját. Az utolsó perczekheu a fehér feketék tá­madnak és két kornerük után véget ér a játék.

    A 33-asok csapatában Kiss Gyula remekül játszott; Koch Nándor ma a 33-asok legkitűnőbb csatára és kitünően állta meg helyét a két hát­véd : Steiner és Lili E. Bosnyákovitsot és Hamplt a M. T. K. által diktált szédületes iram a máso­dik félidőben harczképtelennó tette.

    A Testgyakorlók csapatában, a kapust ki­véve, a kinek alig akadt munkája, mind a tiz ember pompásan játszott. Ha mégis kiemeljük Károly játékát, teszszük azért, mert labdatechni­kája, leleményes, találékony játéka messze fölötte áll az összes magyar játékosokén.

    Versenybíró Ullerich (B. E. A. C.) volt, a ki az of side-ok iránt ezúttal kevés helyes ér­zéket tanusitott.

    Az Újság, 1904. március 28.