magyarfutball.hu

Postás - MTK 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.22, 21:27
    M. T. K.-Postások 1 : 1.

    A játékot a Postások erős támadással kezdik, melyet M. T. K. viszonoz s Sebestyén centerezése a kapu mellé gurul. Postások újból támadnak s Holub lövése a hálóra esik. M. T. K. szép összjátékkal támad, de Károlyt elgán­csolják, az ebből származó szabadrúgást ugyan ő a goal fölé fejeli. Ezután Postások erős tempót diktálnak s kézzel leütés miatt szabadrúgáshoz jutnak, amit Kol­hanek kapu fölé juttat. M T. K. támadását Giba kifutás­sal védi. M. T. K szabadrúgását Károly fejeli, Giba védi M. T. K. Kolhanek és Kertay gáncsolása miatt szabad­rúgáshoz jut. mit azonban kihasználni nem tud. M. T. K. szép összjátékkal újra támad, Schwarz és Bienenstock mindent mentenek. Postások erélyesen támadnak, Bodor lövését Révész menti. Zulu támad, Bienenstock kornerre véd, az elfogott labdával Buda 3/4 pályán szép cselezé­sekkel lefut s a 37. perczben védhetetlen goalt lő. Fel­állás után M. T. K támad s két kornert ér el Postások Balló és Buda révén támadnak, Kertay és Nagy a lab­dára összefutnak, a feldobott labdát Pozsonyi kornerre védi. A félidő a Postások támadásával s az ő javukra 1 ; 0 eredménynyel végződik.
    A második félidőben M. T. K. kezd, Postások Holub révén támadnak, kinek éles lövése a kapu fölé repül. Kolhanek laposan gurított labdáját Domonkos védi. M. T. K-. Shires, Hoffer és Károiy szép összjátékával támad s a kifutó Giba elől Hoffer a labdát goallá érté­kesíti. Felállás után újra M. T. K. támad Kolhanek Shires gyomrához emeli térdét, amire ez összeesik s csak egy pár másodpercz múlva tápászkodik fel. Postás támad s Virág éles lövését Domonkos védi. Károly támad, de elgáncsolják, miért M. T. K. szabadrúgáshoz jut. Ezután élénk s változatos játék folyik s a labda védelemtől-védelemhöz jut Károly éles lövését Giba védi M. T K. összjátékkal támad s Sebestyén goal mögé juttatja a labdát. Postás támadását Domonkos szép kifutással védi. Kertay éles lövése a kapu fölött sivit Sebestyén támadását erőszakosan akadályozza Tury, szabadrúgás M. T. K. javára. M. T. K. támad, Kolhanek Pozsonyi arcza felé rug. A szabadrugás miatt kapu előtt kavarodás támad s a labda a goal mellé kerül. M. T. K. támad s Virág két kéz el akadályozza Hoffert a támadásban, amit a biró csak szigorított szabad­rúgással büntet. Ezután M. T. K. támad még s a biró a játék végét jelzi. Végeredmrny 1:1.

    Sport-Világ 1905 április 16.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.22, 17:56
    Magyar Testgyakorlók K. — Postás Tisztviselők S. E. 1 : 1 eldöntetlen.

    Ha a magyar labgarugó-sport valamikor veszí­teni fog népszerűségéből, ennek oka a Postások csa­pata lesz. Hasonló durva, erőszakos, mélyen meg­botránkoztató játékra még nem sülyedt magyar csapat, mint ma a Postások, miután a kiegyenlítő goalt bekapták. Kolhanek, a Postások középfedezete, a ki csak a múlt héten tréningmérkőzés alkalmával Oláh, a M. A. C. ügyes kapuvédjének orrát súlyosan megrugta, ma tovább ment és czélzatosan az ellenfél játékosainak testi épsége ellen támadt. A csömöri-uti pályán jelen volt nagyszámú közönség hangos megbotránkozásának többször kifejezést adott, de Kolhanek ezzel mitsem törődött. Kolhanek példája saját csapatában ragadós lett és igy megtörtént, hogy Virág az ellenfél egyik csatárát egy ízben szelíden fojtogatta, Túri pedig half-sorának taktiká­ját követve, nagy »kézi* ügyességet tanúsított, holott a lábával kellett volna játszania.
    A fentiek felsorolása után önkéntelenül az a kérdés merülhet fel, hogy történhetett mindez, hiszen a játék tisztessége fölött a mérkőzés birája őrködik. Nos, Gillemot Ferencz, ez a jeles, széles tudásu sportmanunk azt elfelejtette megtenni. Vagy huszonöt szabadrúgást sikerült feljegyeznünk, a mennyit M. T. K. javára megitélt, de hát hová jutunk football- sportunkkal, ha a biró más megtorló paragrafust nem talál? Hiszen még hagyján, hogy Kolhanek Shirest úgy gyomron rúgta, hogy eszméletlenül terült el a földön, hagyján, hogy Pozsonyi orrát megnyo­morította, de ha egy játékos még tovább is olyan modorban folytatja, nemde van rá megtorló para­grafus? Ezt pedig'Gillemot elfelejtette megtenni és ennélfogva öt kell okolnunk a miatt, hogy a Postások olyan játókmodort folytathattak, mely goalokhoz is, — de inkább az ellenfél teljes legázolásához vezethet.
    A mérkőzés csak az első félidőben volt érdekes, de maga a játék izgalmasabb volt, mint a Postások­nak a Ferenczvárosiak elleni küzdelme. A Postások erősségének különben ma is az az erélyes, elszállt játékmodor nyilvánult, mely az idén mindig szép eredményhez juttatta a csapatot. Kombináczióképes- ségük nincsen, viszont rendkívül szívósak, egyik­másik jó labdatechnikával is rendelkezik, de összjátékot nem kultiválnak. Buda kitűnő formában, nagyon szépen játszik, míg a többi játékost inkább megrovás, mint dicséret illethetné. Kertai ezúttal sehogy sem boldogult és feltűnő rossz Bodor, mint bal összekötő.
    A Testgyakorlók csapatának mai formája sem tetszett. Nagyon megérezték Sár hiányát is, a kit egy második csapatbeli játékos pótolt. Ha M. T. K. szolgálatot akarna tenni csapatának és a kék-fehérek mérkőzésére kijáró közönségnek, tegye ki sürgősen a csapatból a balszélsö csatárt. A támadósorban kü­lönben csak Károly és Sebestyén ügyes játéka érde­mel dicséretet. Ha Pozsonyi játék közben kevesebb és rövidebb szüneteket tartana, a régi kitűnő játékos lenne, mert a half-sorban egyedül Szűcs tett ki de­rekasan magáért. Nagy biztonsággal játszott Révész és néhány rendkívül éles és váratlan labdát védett ki Sebő II.
    Az első félidőben a Postás-csapat látszik az erősebbnek. Eleinte gyengén támadnak, de egv-egy veszedelmes momentum is akad M. T. K. goalja előtt. A kék-fehérek lerohanása Károly orrbarugásával végződik. Egy szabadrugás kritikus helyzetbe juttatja a Postások kapuját, míg Károly remek lövése a kapu mögé jut. M. T. K. 31 percz után kornert rug. A másik pillanatban Balló megkapja a labdát, Budának továbbítja, a ki Bobot és Révészt kicselezve, remek lövéssel goalt rúg (32 percz). A Testgyakorlók következő lerohanása kornert eredményez, majd 38 percz után ismét kornert rug M. T. K. A kék-fehérek védelmének súlyos hibája kornerhez juttatja a Pos­tásokat is. Half time 1:0 a Postások javára.
    A második félidőt ismét a kékek támadása ve­zeti be és Kolhanek lövése M. T. K. kapuvódjét fog­lalkoztatja. Csakhamar M. T. K. csatársoránál a labda, Károly gyönyörű labdavitellel — Bienenstockot kicselezve — a Postások goalja elé kerül, Giba a labda elé fut, de Udvari hamarább elfogja s az üres kapuba a Testgyakorlók kiegyenlítő goalját rúgja (3 percz). Innentől kezdve fejét vesztve, rendszertelenül és vadul játszik a Postások csapata, igy akarván a győzelmet kiforszirozni. Károly csakhamar remek lövéssel goalt rúg, melyet a biró of side miatt nem Ítélt meg. Buda hatalmas, szépen irányított messzi lövését Sebő II. csak nagynehezen védi. Majd az egyik, majd a másik kapu előtt folyik a támadás s egyrészről Károly, a másik részről Bodor shotját védik a kapuvédek. Majd Kertay váratlan, éles lö­vése sivit el közvetlenül M. T. K. hálója felett. Gibának ismét munkája akad Károly ügyes lövésé­vel, majd Bodor ügyes beadását hibázza el a Postá­sok csatársora. M. T. K. csatársora éppen a Postások goalja előtt tanyázik, mikor a biró a match végét jelzi.

    Az Újság 1905 április 12.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.09.22, 17:39
    Magyar Testgyakor­lók Köre—Postások 1:1.

    A várva-várt M. T. K.—Postás-match a nemzeti ünnepen dőlt el a millennáris pályán. A szépszámú közönség előtt lefolyt mérkőzés ismét a megszokott képet nyújtotta, mely­hez hasonlót csak a Postás-mérkőzéseken láthatunk. A hosszú rugásokat követő gyors rohamok jelle­mezték a játékot, főleg a Postások részéről, kik ehez még nagyarányú fizikai erejűket is igénybe veszik. Hibának tartjuk a testi erőnek túlságos használatát mindenkinél, de leginkább Kolhaneknél, kinek ki­tűnő teknikája, nagyratartott formája mellett ily eszközök használatára semmi szüksége sincs.
    A M. T. K. csak a második félidőben játszott rendes összjátékkal. Nagyon megérezte a csapat Sár hiányát; a helyette játszó tartalék gyönge fizi­kumával nem érvényesült.
    A játék a Postások támadásával kezdődött; de csakhamar M. T. K. is felrándul ellenfele térfelébe, hol egynéhány veszélyes helyzetet ment a kitűnő Postás-védelem. Majd Budához kerül a labda, ki félpályán lefutva, a Testgyakorlók védelmének ki­cselezése után védhetetlen goalt lő. A félidő végéig változatosan folyik ugyan a játék, de a Testgyakor­lók támadásainak veszélyességét jellemzi az eléri hat corner.
    A második félidőben a Testgyakorlók hatalmas iramot diktálnak. Szép összjátékkal támadják a Postások pozícióját és már a 10-ik percben Károly— Hoffer szép kombinációja menthetetlenül meghozza a kiegyenlítő goalt. További eredmény részint a M. T. K. védelmének jó munkája, de főleg a Pos­tások durva védekezése folytán nem volt. Gillemot (M. U. E.) nem volt a szokott erélyes biró.

    Pesti Napló 1905 április 12.