magyarfutball.hu

Törekvés SE - Budapesti AK 5 : 2 12:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.18, 19:17
    Törekvés—BAK 5:2.

    (Üllői-uti pálya.) Szezónzártára alapos meglepe­téssel szolgált a Törekvés Sport-Egyletnek az őszi baj­noki mérkőzések során állandóan gyöngén szerepelit csapata. De a milyen nagy meglepetés az eredmény, éppen olyan reális is. Ezzel aztán megadtuk a derék vasutas csapatnak a legnagyobb dicséretet. Hiszen a csapat kétharmadrésze még a közelmúltban a vasutas egylet ifjúsági csapatában szerepelt, és csak kényszerű­ségből kerültek az első csapatba. Ezek fizikáikig abszolút gyenge emberek, technikájuk sem a legfejlettebb, de határtalan nagy ambicziójuk, végtelen lelkesedésük, páro­sulva. az öregebbek rutinjával és erélyes játékával, olyan együttest alkotott, a melylyel ha az egész szezont végigjátszszák, bizonyára nagyobb pontszámmal végeztek volna. A Törekvés győzelmének ez a magyarázata, és csak a vesztes csapat mentségére lehet más okokat keresni.
    A Budapesti-Csepeli Atlétikai Klub viszont nagy csalódással szolgáit híveinek. A csapat azzal a tudattal jelent meg a pályán, hogy ott egy abszolút gyönge ellen­felet talál. Bosszul számított, mert ellenfele lelkesebb, fürgébb volt, és főleg komolyabban indult a küzdelembe. Mikor aztán balhiedelméböl feleszmélt, már késő volt ; a Törekvés akkor már két goallnl vezetett. Erre ideges lőtt a csapat, elvesztette nyugalmat, a támadás kapko­dott és a védelem — élén a kedvetlen Györgygyel — könnyelmüsködött. Hozzájárult még ezekhez, hogy a két tartalékszélső teljesen hasznavehetetlen volt.
    Maga, a mérkőzés végig erős iramú, változatos és élénk küzdelem képét nyújtotta, habár a Törekvés némi fölénye tagadhatatlan. A gyors szélsők által vezetett támadásokat a belsők jól folytatták, míg a BAK-nál a támadásokat — a tehetetlen szélsők miatt — középen folytatták, s igy a kifáradt középcsatárok lövései nem voltak eléggé erősek. Félórai változatos játék után Nyilas keresztültör az őt szabálytalanul akadályozó védelmen, középre tolja a labdái, és Ürögdy megszerzi a vezetést. A hátralévő negyedórában a 'kék-feketék néhány biztos goal helyzetet hagynak kiaknázatlanul a Törekvés támadásai pedig a balszárny rendszeres offside állásán törtek meg. melyet — a védelem akadályozása azimén — a biró akkor is kénytelen lefütyülni, ha törté­netesen a jobbszárny támad. Félidő 1 : 0.
    A második félidőben eleinte a BAK van fölényben. mégis a Törekvés ér el újabb goalt Nyilas ügyes egyéni játéka révén. Ujabb kezdésre ismét BAK van frontban,
    és a Törekvés taktikai hibájából Wolenskv goalt lő. a ki teljesen veszélytelen helyzetben labdához jut és a Törek­vés védelme a helyett, hogy zavarta volna a goallövésben. megállt és oft-sidet reklamált. Annál dicséretesebben ,játszott azonban a- csatársor, mely Ürögdv szép lövésével ujjabb goalt ért el. Bár a BAK a Törekvés egyik hát­védének hibájából 3 : 2-re állítja az, eredményt, mégis megadja magát sorsának, mire Bőti támadásaiból Frantz még két goalt rúg, miután György mindannyiszor üresen hagyta kapuját.
    A mérkőzést Langfelder Ferencz vezette,

    Az Újság 1912 december 17.