magyarfutball.hu

Törekvés SE - MTK 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Hadibajnokság, I. osztály 1916/1917, 11. forduló
játékvezető : Schmieger Vilmos
nézőszámok:
  1. nela: 3.000
  2. Pesti Napló: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.09, 14:07 (szerk.: 2022.04.10, 12:28)
    MTK — Törekvés 1:0 (1:0)

    Halom-utcai pálya, 4000 néző
    Bíró: Schmieger Vilmos

    A football-bajnokság döntő mérkőzése a MTK minimális golarányu győzelmével végződött. A küzdelem mindvégig izgalmas és érdekfeszítő volt. A Winkler nélkül játszó MTK-nek nem konveniált a szűk méretű pálya s a csapat finomabb kombinációkra fölépített csatárjátéka nem fejlődhetett ki az erősen tömörült Törekvés védelme miatt, amely sokszor tulerélyesen szerelte le az ellenfél legveszélyesebb akcióit. A MTK a játékidő első felében még igy is nagy fölényben volt s állandóan saját térfelére szorította ellenfelét, melynek hálójába csak erős küzdelem után sikerült Konrádnak a 33-ik percben gólt rugni. A második félidőben nagyon megváltozott a helyzet. Az eddig szívósan védekező Törekvés hatalmas, erős támadásokba megy át s egymásután a legveszélyesebb helyzeteket teremti a MTK kapuja előtt. Kovács és Kertész 11. kimagasló védőjátéka azonban minden veszélyt elháritt. Ezután Vágó egy kapu előtti kavarodásban handsoívét, a megítélt 1 l-est azonban Csapkag a háló mellé rúgta. Ezután hullámzó mezőnyjáték következett, melyben a MTK csatázói már ritkábban csillogtatták képességeiket. A csapa! szemmel láthatóan kifulladt. A Törekvés legügyesebb játékosa, Dürr kapus volt, aki számtalan veszélyes labdát tett ártalmatlanná.

    Pesti Napló, 1916. december 4.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.08.11, 21:28 (szerk.: 2022.04.10, 12:27)
    MTK — Törekvés SE 1:0 (1:0)

    A kék-fehéreknek minimális goalkülönbségü győzelme nem fejezi ki hüen a tényleg mutatott erőkülönbséget, mert a két tartalékkal gyengített MTK (Knapp helyén Kossuth és Winkler helyén Csontos játszott) as első félidőben döntő fölényben volt a legjobb erőivel starthoz állt Törekvés ellen, a mely viszonta második félidőben, a mikor a kétheti kényszerpihenő foly­tán nem elég állóképes MTK idő előtt adta ki erejét, a lehető legerősebb oldaláról mutatkozott be, mert energikus, gyors támadásokkal veszélyeztette a Testgyakorlók kapuját, a melynek közvetlen védelme azonban ma feladata magaslatán állt. ugy hogy egy goal előnyét sikerrel meg tudta védeni.

    Még a balszerencse is hozzászegődött a vasutascsapathoz mertt a kiegyenlítéssel kecsegtető tizenegyest a Törekvésnek eddigi leggoalképesebb csatára, Csapkay, a kapu mellé rugta. Az MTK határozottan megérdemelte győzelmét, mind a mel­lett megállapíthatjuk, hogy a Törekvés méltó riválisa és kettő­jük küzdelmei hosszú időre a szezón legérdekfeszitőbb és leg­szebb küzdelmeinek ígérkeznek.

    Az MTK csatársorában ma különösen Schaffer muta­tott brilliáns formát, a három kiváló belső csatár azonban minden támadását agyonkombinálta és csak nagyon ritkán irányított labdákat az ellenfél kapujára, Schlosser és Sschaffer néhány brilliáns lövését azonban Dürr reprezentatív formá­ban védte. Kertész III. mint czenterhalf, az első 45 perczben a mezőny legjobb embere volt, szünet után pedig a Törekvés veszélyes támadásai közben Kovács játszott nagyszerűen. Mindvégig nagy bravúrral dolgozott Kertész II. és két-három labdát rendkivül ügyesen fogott el Kossuth. A Törekvés csatársoránakk Csermely jobbszélső a legjobb embere, a ki minden egyes akcziójával magára vonta a figyelmet. A half- és a hátvédsorban Ging magaslott ki, mig a többieknél az ambiczió, a jó helyezkedés és a gyorsaság pótolja a tudást. A Viola nevű középcsatár és Haezwald durva játékmodora visszatetsző.

    Az első negyedórában jórészt a középen folyik a játék, a tulajdonképpeni küzdelem a Törekvés, három veszélyes kornere után indul meg, mire a kék-fehérek kerülnek határozott fölénybe, és Konrad ÍI. a 34-ik perczben az ellenkező sarokba védhetetlen goalt rug. Törekvés a goal után meglehetősen összezavarodik.

    Szünet után negyedóráig még az MTK van frontban, de azután fokozatt irammal Törekvés nyomul fel, veszélyesebbnél-veszélyesebb támadásokat vezet, sőt a 31-ik, perczben Vágó handse miatt tizenegyeshez is jut, a melyet azonban Csapkay a goal mellé lő. A kék-fehérek csatársora most már alig jut szóhoz, védelme azonban sikerrel veri vissza a vasutas- eíGpcsapat ha nem is tervszerű, de rendszerint kritikus helyzete­ket teremtő rohamait.

    Kornerarány 4 : 2 a Törekvés és 2 : 1 az MTK javára.

    Schmieger Vilmos kiváló bíráskodásáért feltétlen dícséretet érdemel.

    Az Újság, 1916. december 4.