magyarfutball.hu

Törekvés SE - MTK 3 : 5 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Hadibajnokság, I. osztály 1918/1919, 3. forduló
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.01.27, 19:41
    MTK-Törekvés 5:3 (4 : 1).


    Eleinte azt hittük, hogy bécsi pályán vagyunk. A magyar-osztrák mérkőzés napján, ott szokták ugyanis olyan barátságos fütyzsivajjal fogadni a magyar csapatot, mint a minővel ma a Halom-qtezai pálya közönsége fo­gadta a starthoz álló MTK-át. Kár ezt a bécsi szokást nálunk meghonosítani, a sportkedvelő publikum alapo­san kiábrándul a sportból az efajta ízléstelenségek láttára és hallatára. Érthetetlen is a vendégcsapattal szemben már eleve ellenséges magatartást tanusítani, a miért előreláthatólag legyőzi a pályatulajdonos csapatot. A Kőbánya és vidéke pályáinak népszerűségéhez ez aligha fog hozzájárulni, pedig a kezdet elég biztató, mert vasár­nap közel hatezer ember szorongott a Törekvés pálya kényelmesnek éppen nem nevezhető nézőterén, a honnan a felsrófolt helyárak daczára bizony vajmi keveset látni.
    A mérkőzés egyébként az MTK — Törekvés match tipikus képét mutatta. Starttól kezdve főlénynyel ját­szik az MTK, mégis a Törekvés rugja a vezető goalt, majd goalokban is kidomborodik a kék-fehérek fölénye és a félidőig három goal előnyt szerez. Az MTK-val szem­ben azonban sohasem csügged a Törekvés ambicziója és igy történik, hogy két szerencsés akcziójával 4 : 3-ra javítja az eredményt, míg végül egy ujabb MTK goal vég­leg megpecsételi a mérkőzés sorsát. A Törekvés stílusa tavaly óta nem csiszolódott és klasszisa sem fejlődött. legfeljebb halfsoránál mutatkozik javulás, a mely az emberre menő játékával felhagyva, igazán hasznos, na­gyon jó munkát végzett. Áll ez elsősorban Gingre a ki ma a mezőny legjobb embere volt, azonban Viola is, kitűnő segítőtársa, a legnyersebb közülük Hauswald, a ki Braunnal szemben nem bírt érvényesülni. A hátvédek közül ezuttal Horváth sokkal jobb volt Siegnél, a ki régi tudásából sokat felejtett, viszont megtanulta a kímélet­len belemenetelt, holott eddig legfairebb játékosaink közé tartozott. Nagyszerű és szerencsés napja volt Dürrnek.a ki néhány labdát olyan megvesztegetően pompás stílus­ban védett, amint még soha. Igazán nehéz eldönteni, a tudás, vagy a szerencse sogitette-e mai bravuros szerep­léséhez? A csatársorról bajos véleményt mundani, mert jórészt a védelemben tartózkodott, a kapu előtti akczióknál azonban mindig veszélyesnek és erélyesnek bizonyult. Uj ember a csatárlánczban a Vasasoktól átlépett Rákosi,a ki időközben nyilván rövidlátó lett, mert a labdát leg­többször összetéveszti az emberrel, ennélfogva goalt csak egyet rugott. MTK játékost, ellenben annál többet.
    Az MTK első őszi játéka óta sokat fejlődött, de még alapos tréningre lesz szükség, a mig tavaszi nívóját eléri. Ma már teljes volt a csapat a csatárláncz bal szélén Nagy Józseffel, a ki nemcsak hogy éppen olyan gyors, mint elődje, de akczióit sokkal észszerűbben és intelligensebben fejezi is be, mint Szabó. Schlosser egyelőre teljesen formán kivül van, de majd minden akcziójánál a balszerencse is üldözte. Schaffer még nem egészen fitt. de mintha gyorsabb volna, mozgása és a labdával való bánása pedig azt sejteti, hogy jobb lesz, mint valaha. Konrád II. mintha áz egész match folyamán azt fájlalta volna, hogy félbe kellett szabadságát szakítania. Mindössze két labdát irányított, az egyiket Dürr magyar kapustól még nem látott bravurral védte, a másodiknál azonban sem a bravur, sem a szerencse nem használt, abból goal lett. Meglepően fejlődött Braun, a kit ma-holnap legjobb csa­táraink közé sorolhatunk. A fedezetsor még nem elég állóképes, technikai tudása azonban máris imponáló. Nyul, a mig bírta az iramot, kielégített. Vágó viszontcsak a második félidőben melegedett bele a játékba, Ker­tész II. pedig még mindig nem szokik le két kellemetlen hibájáról, hogy lebecsüli ellenfelét és addig cziczázik a labdával, a mig elszedik tőle. Ha az MTK szemmellátható döntő fölénye daczára a Törekvésnek mégis sikerült három goalt rugni, abban jórészt a kék-fehérek halfsora is ludas volt, a mely tulságosan előrehuzódzkodott a csatár­sor támogatására és ezért a Törekvés csatársorának hirte­len előretöréseit nem tudta megakasztani. A legtöbbször magára maradt Feldmann és Orth nem a legszerencséseb­ben helyezkedett és még nem is elég labdabiztosak, azon­kívül Orth még tullassu is, különösen a startjai. Az MTK kapujában az ötödik éve kényszerpihenőhöz szokott Ginzery állt, a ki természetesen meglehetősen bizonytalanul védett, az utolsó negyedórában azonban néhány remek védéssel igazolta elismert klasszisát.
    Öldöklő iramban indul meg a játék és nem csökkenő hevességgel folyik a küzdelem mindvégig. A mikor is a tempóbiróbb Törekvés kerekedik felül, addig azonban az MTK uralja a mezőnyt, különösen a vasutasok vezető goalja után, a mikpr is fél óra hosszat a kék-fehérek döntő fölénynyel játszanak. Eleinte még mindkét részről rendszertelenek a támadások, mig a Csermely által megindított támadás Urik által folytatva, Rákosi lévén a Törekvést juttatja a vezető goalhoz (15. p.). Tíz perczcze! későbben Konrad II.—Schaffer támadását Braun remek goallal fejezi bé. A 27., 43. és 45-ik perezben Schaffer három goal előnyt szerez.
    A szünet utáni első tiz percz után már 4:3-ra áll a játék. A három goal hátrány a Törekvés csatárok energiáját le nem lohasztja és sikerül is nekik az MTK védel­mét meglepve, először Urik remekül plaszirozott. labdájával, majd Feldmann szerencvétlen kimentelü fejesével két goallal örvendeztetni meg a vasutas csapat hiveit. Erre ismét az MTK csatársor veszi állandó ostrom alá a Törekvés kapuját, de számbeli eredményt csak a 34-ik perczben Konrád II. védhetetlen goaljával ér el. Kornerarány 8:3 az MTK javára.
    A mérkőzés rettenetesen heves tempójának tudhat­juk csak be, hogy a második félidőben nyílván már ala­posan kifáradt Fehéry Ákos két lesbenállásnak ítélt helyzetet alaposan elnézett.


    Az Újság, 1918 szeptember 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.01.27, 19:05 (szerk.: 2022.01.28, 10:31)
    MTK — Törekvés SE 5:3 (4:1).

    Halom-utcai pálya. 6000 néaő. Bíró Fehéry Ákos.
    Rendkívül érdek feszítő, öldöklő iramú játék keretében vívta meg mai nagy csatáját a két régi rivális, mely végül is a kék-fehérek meg­érdemelt győzelmével végződött. A Törekvés legteljesebb összeállításában, az MTK Szabó helyén Nagy Józseffel, de Konrád ll-vel és a kapuban Ginzeryvel állott fel. A kék-fehérek nagyobb technikai tudásukkal mindvégig urai voltak a helyzetnek, de mig az MTK állandó ostromát a Törekvés kitünöen tömörült vé­delme nagy sikerrel, hárította el, addig a vas­utas-csapat hosszú labdákkal dolgozó, szöktető játékot folytató csatárainak ritkább támadásai a sokszor igen előrehuzódott MTK védelem könnyelműsége folytán a legtöbbször komoly veszélyt jelentettek. Ginzery a kapuban né­hány labdát szépen fogott, de azért munkáján egésren érthetően meglátszik még a négy évi pihenő okozta bizonytalanság, mely különben a harmadik gól előidézője volt. A két hátvéd Feldmann és Orth ma egy kissé bizonytalanul dolgozott, különösen helyezkedési hibáik voltak feltűnőek. A fedezetsor legjobb embere Vágó volt, jól dolgozott Kertész II is, de felesleges driblizéseiről igazán leszokhatnék. Nyulnak va­lamivel gyengébb napja volt. A csatársorban a balszélső Nagy József játéka magadott ki, gyors lefutásai pontos beadásai egyaránt elis­merést érdemelnek. Méltó partnere volt a jobb szélen Braun. Schaífer nagy vervvel keresztülvitt áttörései igen tetszetősek voltak, da ez akciók sikeres befejezését a legtöbbször kény­telenek voltunk nélkülözni. Konrád II szabad­ságideje alatt alaposan meghízott, minek meg­felelően mai debüje alkalmával meglehetősen nehézkesen mozgott. Schlosser még távol van igazi formájától, s emellett igazán nagy balsze­rencse kísérte akcióit.
    A Törekvés látékáról szólva mindenekelőtt a nagy lelkesedésért kell dicséretet mondanunk, mely a csapat minden egyes tagját áthatotta. Dürr a kapuban talán élete legjobb védését produkálta. A lövések egész sorozatát tette ártalmatlanná a legfényecebb stílusban. A két hátvéd Horváth és Síeg1 főleg nagy rugó techni­kájával, gyorsaságával és erélyességével impo­nált. A fedezetsorban fejjel kimagaslott Ging játéka; ő volt különben a mezőny legjobb em­bere. Fáradhatatlan agilitása, munkabírása, kapcsolásai helyezkedése valósággal hibátlan volt. s már labdaadogatása is kiállja a szigoru kritikát. Jó volt Viola is, mig Hauswald gyen­gén dolgozott. A csatársor minden tervszerűség nélkül, hosszú, szöktető labdákkal dolgozott, s e játék folyamán az Urik—Rákosy—Csapkay belső trió megint nem elégített ki, mig a két szélső Csermely és Lotka jól töltötte be szerepét.
    Az első gólt Csermely—Urik—-Rákosy összjá­tékából utóbbi lőtte a 14. p-ben. A Törekvés vezető gólja felvillanyozza az MTK csatárokat s a 25., 27., 43. és 45. percben Braun (1) és Schaffer (3) révén négy gólt érnek el. A máso­dik félidősen az MTK kényelmesen kezd ját­szani, a védelem könnyelműen előrehuzódik s így sikerül az 5. p-ben Uriknak megszökni s a második gólt lőni. Négy perccel később Ginzery hibájából rumli az MTK kapuja előtt, melyből Feldmann öngólt fejel. Az MTK utolsó gólját Konrád lövi a 34. percben.


    Sporthirlap, 1918 szeptember 10.