magyarfutball.hu

Törekvés SE - MTK 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.07, 20:11 (szerk.: 2022.04.08, 10:08)
    MTK: Plattkó— Mandl, Kovács— Kertész, Nadler, Vágó— Senkey, Molnár, Orth, Siklóssy, Opata.
    Törekvés: Lantos— Horváth, Siegl— Stankó, Hajós, Pruha,— Szántó, Urik, Kauczky, Hirzer, Weisz.

    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.07, 20:05 (szerk.: 2022.04.08, 10:08)
    Az MTK—Törekvés mérkőzést botrány szakította félbe.

    —A bíró a második félidő 24. percében elhagyta a pálcát. — Horváth, a Törekvés hátvédje súlyos sértésekkel fizette. — A pályát a rendőrség ürítette ki. — A botrányt a bíró határozatlan és téves ítélkezései provokálták. — A félbeszakításkor as MTK 4;2 (2:2) arányban vezetett. — A Törekvés két gól jogosságát vitatja.

    Nagy László elég alkalmasnak bizonyult eddig a sima lefolyást ígérő és a csapatok helyzetét kevésbé befolyásoló mérkőzések vezetésére, de a jelentőséggel biró mérkőzéseken való bíráskodáshoz nincs meg sem a kellő nyugalma, sem a biztos körültekintése, sem a határozottsága.

    A játék elején még meglehetősen nyugodtak voltak a kedélyek, de a biró már elkövette első nagy hibáját: az Orthot tettleg inzultáló Hajós cselekedetét nem torolta meg. Később folytatta ezt a fault-elnézést, majd ismét az MTK-t sujtotta egy ítélkezése, Weisz egv kis offsiedről indulva el, futott le és készítette elő a Törekvés kiegyenlítő gólját. Az MTK sorozatos támadásai, amelyek minden pillanatban góllal fenyegettek, sikertelenek maradtak és a Törekvés megszerezte Weisz centeréből a második gólt is. A hangulat ekkor már emelkedett volt; az MTK-t a veszély tudata, a Törekvést a győzelem reménye hevitette. Ebben az izzó hangulatban esik az MTK kiegyenlítő gólja olvképen, hogy Siklóssi Orth passzából egészen oldaltól kapura lő ,az éles keresztlabda a vetödő kapust csak surolja, s a gól felé. halad, amikor az utolsó pillanatban Pruha elfogja a vonalon vagy a vonlán belül, azt most már megállapítani nem lehet; lény. hogy a biró ekkor nem fuj, Pruha Lantoshoz pöcköli a labdát, ez felfogja és ki akarja rugni, de tétovázik; csak ekkor szólal meg a bíró sípja; gólt ítél és a középre parancsolja a labdát.

    A Törekvés játékosok nem akarják elismerni a gólt; valamennyien a biró köré sereglenek és ítélkezésének megmásitására kapacitálják, de ő hajthatatlan marad. A Törekvés csak akkor áll fel kezdéshez, amikor a Törekvés elnöke, Fischer Mór megy be a pályára és ráveszi csapatát a játék folytatására. A félidőig hátralevő pár perc most mát a legizgatottabb hangulatban folyik tovább, s amikor a biró a félidő végét jelzi, hangos „pfuj\" kiáltások kisérik le a pályáról. A Törekvés vezetősége kiséri ki és fedezi a bírót, de nem tudja megakadályozni! hogy a csoportot körülvevő tömegből valaki Nagy Lászlót térden ne rugja.

    A félidőben történtek után igazán nem csodálkoztunk azon, hogy már az elejétől fogva ingadozó bíró teljesen _ elveszítette biztonságát s a II. félidőben egymást követték téves ítélkezései. Pedig akkor lett volna a legnagyobb szükség hidegvérére és azonnali, biztos közbelépésére, mert most már vad szilajsággal folyt a „mérkőzés\" s mind a két részen kíméletlenül igyekeztek előrejuttatni a támadásokat, s viszont minden áron megakadályozni az ellenfél hasonló törekvését. Egy erélyes biró talán meg tudta volna fékezni az indulatokat, de nem a mai mérkőzés bírája, aki most már majdnem minden ítélkezésével kihívta a közönség ellenkezését.

    Növelte az izgalmat az. hogy most már sorozatosan tévedett — a Törekvés terhére, ugy hogy ha az I. félidőben még a közönség elnézésnek tulajdonította a hibáit, most már határozottan rosszakaratot olvasott ki belőle. Egy csomó offszeidet elnézett s egynéhány faultot is s mikor Orth egy gánccsal Pruhát a földre terítette, ugyhogy ki kellett vinni, a Törekvés játékosok dühe nem ismert határt.

    A máskor rendkívül szolid és fair Horváth és Siegl, mint megvadult oroszlánok, mentek rá a tiz ember ellen fokozottabb tempóban támadó MTK csatárokra s egymást követték a - csunya durvaságok, vagy — durv szándékok. Ekkor érte el az MTK Opatának labdájából Molnár szép fejese révén a harmadik gólt.

    Ez csak olaj volt a tűzre. Egv percre rá Siegl a lefutni akaró Senkey lábait el akarja kaszálni, de nem találja s mindketten elesnek;-a biró Sieglt kiállítja. Ekkor Pruha visszajön s kamatostul adja vissza a kapott kölcsönt, de szerencsésen elkerüli a kiállítást, ellenben a vérszemet kapott Nádlert egy Siegllel azonos esetért azonos büntetés is éri.

    Pár percre rá történik a meccs befejezésére okot adó momentum : Horváth. aki Siegl kiállítása után egyedül bekkelt, egy Orthnak átadott labdát belerug Orthba, a labda róla Horváth mögé pattan; az Orth mögött lévő Siklósi rástartol s míg Horváth kezét feltévé, offszeidet reklamál és megáll, zavartalanul a gólba lövi a labdát.

    A gól szabályos volt, de a végtelenül elkeseredett Törekvés-védelem nem gondolkodik, nem ismeri el a bíró gólt ítélő döntését, hanem otfszeidre állítja le a labdát. Majd Horváth odafut a mozdulatlanul álló Nagyhoz és izgatott hangon sulyosan megsérti. Nagy erre minden további nélkül lefelé indul a pályáról s a kapacitásokra csak azt válaszolja, hogy: ő ilyen izgatott hangulatban nem hajlandó tovább vezetni a mérkőzést.

    A csapatok pár percnyi várakozás után levonulnak, míg a fenyegetőző közönséget a bevonult gyalogos_ és lovasrendórök szorítják ki a pályáról. A meccs történetéhez tartozik_ még, hogy az MTK-játékosok autóját homokkal dobálta meg a tömeg s itt is a rendőröknek kellett közbelépniök.

    Íme így folyt le a bajnokság egyik döntő mérközése egy határozatlan, uralmát a játékosokon elveszített biró kezében.

    Miért kellett ennek így történnie, s miért nem a legmegbizhatóbb bírák vezetik az ilyen döntő meccseket erre a kérdésre az MLSz biróküldó bizottságának kell felelnie.

    Meggyőződésünk, hogy, más biró kezében teljesen sima és szép mérközés lett volna a mai, amelyben az MTK ma ismét jó formában levő csatársora minden zavaró incidens nélkül is a maga javára döntötte volna el a mérkőzést, annak ellenére, hogy a Törekvés derekasan, minden energiával és hatásosan védekezett s alkalomadtán meglepő ellentámadásokat is vezetett Szép, igazi futballnak lehettünk volna tehát élvezői, ha a biró el nem rontja az élvezetünket

    így tehát csak fátyolozottan adhatjuk le a játékról is a kritikánkat. \"Játék\" csak az I. félidőben folyt. Ekkor az MTK csatársora briliáns formában volt. Grlh mesterien irányította a támadást; legalább 5—6 biztos gólhelyzethez juttatva Siklóssit és Molnárt. Hogy nem lett gól minden előkészítéséből, nem ő tehet róla. Siklóssi ezuttal megértő partnere volt az összjátékban Orthnak, s ha belőtte volna a neki kínálkozó helyzeteket, nagy véleménnyel lennénk róla. Molnár friss és eleven volt; jó partnere Orthnak, de még inkább Senkeynek. Senkey volt a szélsők közt a jobbik; lefutásai gyorsak, centerei pontosak. Opata ma mögötte maradt, s csak a II. félidőben produkált, behuzása, amelyből a harmadik gól eredt, volt bravuros.

    Az MTK halfsora hol kitűnő szerelésével, hol bizonytalanságával excellált. Ezért történhetett meg. hogy a nagy fölény ellenére is a Törekvés jutott a vezetéshez. Kertész II. ma igen agilis, de néha fölületes volt; Nadler ellenben bizonytalan, s amellett tulságosan ideges, ami kiállításához vezetett. Vágó megfelelt.

    A védelmen sem javulást, sem további hanyatlást nem észlelhettünk.

    A Törekvés csapatán meglátszott, hogy minden erővel győzni, vagy legalább is pontot csikarni akart az MTK-tól. Ez szép és dicséretes igyekezet, de csak fair eszközök igénybevétele esetén szimpatikus. Elismerjük, hogy a biró baklövései is közrejátszottak. de két olyan öreg, érdemekben megőszült futballistának, mint Horváth és Siegl mégsem szabad elvesztenie a fejét. Hajós is megérdemelte volna egy csunya tettéért a legsulyosabb büntetést. Pruha volt a negyedik a sorban.

    Egyébként a csapat lélekkel, energikusan küzdött a pontokért. Lantos az ő tudásának teljét mutatta; de ismét azt mondhatjuk, hogy nem klaszszis játékos. Fogása, helyezkedése egyformán bizonytalan. Horváth és Siegl tul vannak tudásuk zenitjén, tisztán rutinjuk segítségével operálnak. A halfsorban Hajós tisztán Orth lefogását ambicionálta. Ez nem sikerült mindig neki, bár elismerésre méltó szerelései is voltak s ezért sokszor unfair eszközökhöz is folyamodott. Pruha és Sztankó szürke játékosok; nem méltók a jó csatársorhoz. A csapatnak ma is csatársor a legjobb része. A lendületi iskolát játsza, amit megkönnyit két kitűnő szélsőjének, Weisznak és Szántónak a tudása. Weisz ma ismét a régi volt. A csapat főerőssége azonban Hirzer, akinek technikája és taktikája egyedül áll az MTK nivóján. Urik nem az, akinek gondoltuk; passzai tulhosszuak és nem irányítottak. Kaultzky kiegészítő kapocsnak megfelel.

    A Törekvés kezdi a játékot s mindjárt támadást vezet, de Hirzer lövése célt téveszt. Majd az MTK veszi át a támadó szerepét; Orth—Molnár gyönyörű összjátékkal közelítik meg a kaput; Orth idejében szökteti Molnárt, aki a 3. p.-ben az MTK első gólját rugja. A Törekvés támadása Hirzer éles lövésével végződik, de Plattkó fogja. Pruha foultolja Siklóssyt. Orth a szabadrugást nem használja ki, a labdát Molnárra játszotta, aki azt egy méterrel a kapu előtt félrelövi. Az MTK folytonosan támad, s ekkor történik, hogy Hajós megfeledkezve magáról arcon bokszolja Orthot, de a biró ezt nem torolja meg. Senkey centerét Orth a kapu mellé fejeli. \' A 12. percben Kertész hibájából Weisz zavartalanul leviszi a labdát a kapuig és éles lövéssel kiegyenlit.

    Szántó beadását Plattkó fogja el. Orth és Hajós gyakran összecsapnak, ami a szabadrugások sorozatát eredményezi. Az MTK nagy balszerencsével küzd, mért amilyen könnyen jut le összjátéka révén az ellenfél kapujához, olyan lanyhán és ügyetlenül operálnak csatárai a kapu előtt. Siklóssi és Molnár labdái sorra célt tévesztenek és Orth lövései is nagyon gyengéknek bizonyultak. Orth szabadrugása a 16-os vonalról Molnár foultja miatt szinten célt téveszt. A 30. percben Weisz a félvonalról indulva a kapuvonalig fut le; beadását Hirzer pompás lövéssel kapásból továbbitja a kapuba.
    Az MTK ellentámadása veszélyesnél veszélyesebb helyzeteket teremt, de a csatárok sorra hibáznak. A 40 percben éri el az MTK a kritikus kiegyenlítő gólt. Ezután mindkét csapat részéről egy-egy veszélyes lövés esik, de sem Orth, som pedig Hirzer lövései nem hoznak eredményt.

    A II. félidő az MTK sorozatos támadásaival kezdődik. Orth és Molnár lövései a kapu mellett sivitanak el, Horváth majd Urik foultolják Orthot. A 10 percben Orth elgáncsolja s Pruhát, akit sérülten visznek ki a pályáról. Izgatott játék után a 15. percben Opata a gólvonalról centerez és a jól helyezkedő Molnár biztosan fejeli a labdát a kapuba.

    Ezután Pruha visszatér. Szántó lapos csavart centere a gólvonal előtt halad el, amelyet Plattkónak fognia kellett volna, de a kapu mellett kiperdül. A 18. percben Siegl a labda nélkül futó Senkeyt oly durván támadja meg, hogy a bíró kiállítja- Az MTK támadása Molnár kapufát ért lövésével végződik. Nadler utánnarug Pruhának, miért is Siegl sorsára jut. A 24. p-ben Orth előretör Siklóssival és az Orthról lepattanó labdát Siklóssi éles lövéssel a kapuba küldi. Ezután a mecscs fentebb ismertetett módon fejeződik be.

    Sporthirlap, 1922. november 20.