magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Hungária FC 1 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 15. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.03, 21:21
    Hungária—Nemzeti 4:1 (1:0)

    A Nemzeti kezd szél ellen. Rémai is mindjárt kitöréssel próbálkozik, Flóra azonban belebotlik Kocsisba s máris a Hungária lendül támadásba. Ez a lendület Skvarekon törik meg, aki rossz kezdés után végig tartja gyámoltalan mozgását, a faultjai ellenben annál gyakrabban állítják meg a játékot. Barátky bosszantó mellélövése után Horváth I. okosan átjátssza Mandlt és Rebró is csak az utolsó pillanatban tud szerelni. A 9. percben az eddig ötletszerűen kombinálgató Hungária-csatársor Opata nagyszerű labdájával erőre kap, az ívelt labdát Skvarek mellel stoppolja, de a háló előtt elhagyja a hidegvére, így persze a nagy helyzet csak a Nemzeti-védelem önbizalmát növeli. Skvarek rögtön javítani akar, de újabb hibát csinál, a jobbösszekötőbe futó Hirzer labdáját teszi ezúttal tönkre a kapkodó balöszekötő.
    A Nemzetinél a balszárny vezeti a támadásokat, a Flóra—Horváth-pár nem rossz és Mandl mellett élhetne is, de a feltűnő ambícióval és munkabírással dolgozó Rebró nagyon vigyáz a bizonytalankodó Mandl kihagyásaira. Molnár az ötös vonal sarkán a labdára lép és csak emberbe tud lőni. Ebből korner, korner után pedig a 13. percben váratlanul megszületik a félidő egyetlen gólja.
    Skvarek ezúttal jól teszi Hirzer elé a labdát s mire a beragadt védelem magához tér, a feltarthatatlan réssel száguldó balszélső a felső léc alatt pompás gólt lő. 1:0.
    A gól után elszintelenedik a játék. A Hungária nem erősít, a Nemzeti meg láthatólag ki szeretné húzni a félidőt a bekapott góllal. A halfsorok mind a két odalon jól tartják a csatárokat, míg azonban a Nemzeti fedezeteknek a rossz Barátky által dirigált Hungária-csatársor is erős dió, a kék-fehér fedezetek könnyebben szedik el a labdát a teljesen széteső Nemzeti csatársortól, ahol csak a balszárny akcióképes. Kautzky egymásután három jó labddát is kap, kettőt elszednek tőle, a harmadikból kornert forszíroz ki. A 29. percben Hossó elvágja Hirzert, ez rögtön lövi a szabadrúgást Molnárnak, aki kiugorva hálóba rágja, a labdát. (A bíró szerint Molnár offszájdon állt s ennek megfelelően a gól nem érvényes.) Rögtön ezután Kautzky hatalmas offszájdról indul és lő is, szerencsére azonban fölé és így a bírói elnézést enyhébben kritizálják a tribünön, így is rendőri igazoltatár és két kivezetés a következménye az elmaradt bírói füttynek. A Nemzeti most naivan szorítja a Hungáriát, a csatárok azonban csak tologatnak , így Kocsis egyik elnézéséből sem lesz baj. A 40. percben Molnár szabadrúgását Gallina éppen, hogy fölényomja.
    Rajtaütéssel kezdi a második félidőt a Nemzeti. Két perc alatt három nagyon veszélyes szituáció adódik a Hungária-kapu előtt, a negyedikből már — Németh segítségével — gól is lesz.
    Odri hatalmas lövését az ezúttal bizonytalan labdafogású Német nem tudja tartani, így a különben is nagyon jól lövő Flórának nem nehéz az egyenlítő gólt a hálóba tenni. 1:1.
    Most Barátky és Opata helyet cserélnek, de egyelőre csak Hirzer és Szendrő összecsapása a konkrét eredmény. Hirzer ki is megy egy percre, aztán pedig panaszkodik a bírónál Szendrőre. A játék megáll, a bíró Szendrőhöz fut, aki persze viszontvádat emel Hirzer ellen. Ugy látszik, Hirzernek használt a bírói védelem, mert feltarthatatlanul tör a labdával a kapu felé, centerébe Molnár beleteszi a lábát és már vezet is a Hungária. 2:1.
    A Nemzetinek nem veszi el a gól a kedvét, rögtön rohamoz és Németh elnézése csaknem egyenlítéshez is juttatja a peches csapatot, ám Odry hálóba tartó labdáját Kocsis az utolsó pillanatban a mezőnybe fejeli. Flóra kétszer is lő váratlanul, de nem találja el a hálóba vezető utat, majd Kocsis gyertyájánál akad el a Hungária-drukkerek lélekzete, de Schneider hendsze és az ezt követő korner árán megússzák a kellemetlen szituációt. A Hungária most szóhoz sem jut. A Nemzeti-halfsor a nagyszerű Tóthtal az élén egyre másra zavarja csatárait a Hungária-kapu felé, de a kék-fehér védők most már nagyon vigyáznak. Kléber átmeneti rossz periódus után újra magára talál, Rebró a jobbszélre merészkedik és onnan küld nagyszerű labdát a középre, Skvarek azonban résen áll és ront. A 32. percben a végig egyenletesen jó Schneider hatalmas keresztpasszt küld jobbra, a labdába Barátky beleszalad és az ügyetlenkedő Gallina mellett a kapuba fejelt. 3:1.
    Rossz percei vannak most a különben néhányszor bravúrosan védő Gallinának, de annál jobb a Hungária-csatársornak, amelyben még
    Skvarek is tud gólt lőni a 42. percben. 4:1.
    Közben a Nemzeti Odry, Flóra, Kautzky, Rémay II., Horváth I. felállításban átcsoportosítja a csatársorát, amely nagy kedvvel támad is, de gól megint csak, a túlsó oldalon szalad "be Barátky lábáról, amit azonban a bíró offszájd címén érvénytelenít.
    Csapatösszeállítások:
    Hungária: Németh — Mandl, Kocsis — Rebró, Kléber, Schneider — Opata, Molnár, Barátky, Skvarek, Hirzer. — Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Tóth — Kautzky, Odry, Rémay II., Flóra, Horváth I.
    Bíró Sándor nagyjában jól bíráskodott.

    Sporthirlap, 1929. április 8.