magyarfutball.hu

Bocskay FC - Hungária FC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 10. forduló
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.22, 23:14
    Bocskay—Hungária 2:0 (1:0)

    A napsütés helyett, amint megérkezik a kék-fehér csapat is és a játékosok a pályára lépnek, lassan pihézve esni kezd a hó.
    Zászlócsere, éljenzés, 5000 ember tapsa, fényképezés, a vezetőségek elhagyják a pályát. Megjelenik a bíró: Boronkay Gábor
    A Bocskay választja a jobbik kaput, a Hungária szél és hó ellen kezd. A csapatok így állnak fel: Bocskay: Hübner — Fejér dr., Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleky, Semler, Mertin. Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer.
    Tem-pó, Hungária, tempó, Hun-gá-ria! Mire Bocskay kezdi diktálni a tempót, Markos száguld lefelé, de beadása ofszájdon találja Telekit. A debreceni jobbszárny fáradhatatlanul rohamoz. A gyengélkedő Kocsis nem tudja fogni Markost, Schneider is nehezen boldogul vele. Szerencse, hogy Ujvári nagy formában véd.
    Most már a debreceni közönség hangos. Lelkesen biztatja csapatát s a Bocskay ekkor valóban többet mutat a Hungáriánál. Sághy uralkodik a mezőnyben, Hirzer nem tud elmenni Fejér dr. mellett, a debreceni csatársor, Mertin kivételével, elsőrendűt produkál, de csak kornereket ér el. A 21. percben Vincze rettentő erejű lövése jelent először veszedelmet a Hungária kapujára, de csak a kapufát találja a háló helyett. Azután Teleki fejel a kapu fölé.
    A 30. percben
    Ujváry fogja Markos lövését, a labdát ütögetve viszi kifelé a kapuból, Vince rátámad, elrúgja előle a labdát, amely körül tumultus támad, azután a tömegből hátrafut a visszafutó Zemler elé, aki mintegy 18 méterről erősen vágja az üres kapu balsarkába.
    A Bocskay vezet 1:0-ra!
    A tribünön és az állóhelyeken ujjong a debreceni publikum. A pályán csókolóznak a játékosok. A Hungária erősít. A pesti fiúk látják, hogy ennek a fele sem tréfa. Ám hiába tör át Kalmár az egész debreceni védelmen, a labda a térdére esik és átpattan a kapu fölött. Nagy a Hungária lendülete, még Mandl is úgy megvágja a labdát, hogy Hübnernek kell fognia. A Bocskay sem hagyja magát és ismét Markos lő kornert. Az első félidő utolsó perce is Bocskay-kornert hoz, de már nem is rúghatják, mert készülődés közben letelik az idő.
    Félidőben
    a Hungária-öltözőben Kalmár fejét kötözik, aki összeütközött Sághyval és hátul felrepedt a fejbőre.
    A másik öltözőben Sághyt pólyázzák, a homlokán szakadt fel a bőr. A Hungária-játékosok között félelemnek nyoma sincs.
    A második félidő valóban a Hungária lendületes támadásával kezdődik. A játék most keményebb. Haar és Dettrich összefutnak és a találkozásnak egyik sem örül. Kalmár lövése hajszálnyira csúszik a kapu fölé. A kitűnő centeren nemcsak a kényszerpihenő kedvezőtlen hatása látszik meg (nem tudja tökéletesen irányítani a csatársort), de a lövéseivel sincs szerencséje. Üres kapu fölé rúg nem is egyszer. Tíz percig tartó Hungária-fölény után újból feljön a Bocskay és kornert is ér el. Markos egyre veszedelmesebben támad, Teleki és Vincze is nagyon jó, Zemler elfelejti az első félidő fáradalmait és megint teljes erővel fekszik a küzdelembe. A fedezetsor és a közvetlen védelem is megérdemel minden dicséretet. Szívvel-lélekkel küzdenek. A játék már „fehér függöny" mögött folyik. Egyre sűrűbben hull a hó a pályára, amelyen meddő küzdelmet folytat a Hungária.
    A 15. percben
    Markos fut ismét, Kocsis nem tudja fogni, a szélső befelé kanyarodik, lő, a labda Újváriról kipattan, Zemler elkaparintja és a kapuba csavarja (2:0).
    Támadnak a kék-fehérek és újra támadnak, hiába. Mintha megbabonázták volna a debreceni kaput, ha üres, akkor sem tudnak gólt rúgni bele a Hungária-csatárok, akik széteső játékkal, külön-külön harcolnak a végzet ellen.
    A 22. percben Dettrich összecsap Skvarekkel, Dettrichet kiviszik és nem is tér vissza, csak két perccel a befejezés előtt. A Hungária 10 ember ellen sem tud eredményt elérni. Zemler megy hátra a halfsorba, a Bocskay csatársor csonka marad. Míg a Hungária-ostrom eredménytelen, a Bocskay ritkább támadásai sok veszedelmet rejtenek magukban. A közönség mámoros. Már megpfujolja a bírót, ha a Bocskay ellen ítél, vagy nem torolja meg a Hungária-játékosok által elkövetett kisebb szabálytalanságokat. — Vigyázz, Bocskay! — harsog a kapuja elé szorult debreceni csapat felé és a Bocskay vigyáz. Minden veszedelmes helyzetet tisztáznak. Azután megint nekilendül a Bocskay-csatársor és már a harmadik gól készül, Markos beadását azonban Mertin egy lépésről elhibázza. Ez volt a mérkőzés egyik legnagyobb helyzete! Zemler ugyan elcsípi a labdát és élesen a sarok felé lő, ám Ujvári bravúros elvetéssel kornerre tolja. Ez volt viszont a Hungária-kapus legszebb védése. A következő percben Hirzer hibázza el Hübner kapuját és a közönség most már nevet. Nem látszik már kék-fehér zászlócska sehol sem. A debreceni publikum alig bírja a nagy győzelem izgalmát, csak lihegve, rekedten buzdítják csapatukat. A játékosok is belefáradtak a heves küzdelembe. A kék-fehérek látják, hogy vége mindennek. A Bocskay is megelégszik az eredménnyel , ami természetes, de Sághy mégis csak a befejezés előtt egy perccel vág először taccsra tiszta labdát. Vége a meccsnek.

    Sporthirlap, 1928. december 3.
     
  2. avatar: heimo