magyarfutball.hu

Bocskay FC - III. Kerület FC 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.14, 22:59
    III. ker- FC—Bocskay 1:0 (1:0).
    Fehér válogatott formája és a debreceni csatárok szív nélküli játéka alakította így az eredményt
    Góllövő: Lengyel
    Debrecen, 3000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    III. ker. FC: Fehér — Király, Bíró — Steiner, Lutz II., Magyar — Schiller, Kormos, Fröhlich, Lengyel, Drössler.
    Bocskay: Budai — Fejér dr., Molnár — Villányi, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Szemes, Marosi.
    Amint a csapatok kivonulnak, az állóhelyről férfi lép ki, kezében ezüst lovaglópálca, amely virágcsokorral van díszítve és Sághy felé tart. Ez az ember elmondja Sághynak, hogy megtudták azt, hogy a játékos mint régi tiszt most reaktiváltatja magát s így tovább nem játszhat a Bocskayban. Megtudták azt is, hogy éppen most játszik utoljára a debreceni közönség előtt s ezért emlékül átnyújtják a zezüst lovaglópálcát. Sághy meghatottan köszöni meg az ünneplést, az állóhely elé megy, formás beszédet vág ki, a közönség éljenez, mire a tribün is felfigyel s tapsolja a centerhalfot. Sághy mint katonatiszt nem fog tovább játszani proficsapatban, még mint amatőr sem s éppen ezért jövő héten Budapesten az Ujpest elleni mérkőzésen játszik utoljára a Bocskay csapatában.
    A Bocskay a szél által támogatott oldalt kapja, a kerületiek kezdenek. Schiller formás lefutása után bead s a még ünnepi hangulatban úszó Sághy elengedi a labdát, mire Molnár ideges lesz és kornerre rúg. Schiller íveli be újra a labdát, az szép és jó, Fröhlich szándékosan átlépi és a várakozó Lengyel nyugodtan beteszi a 30. másodpercben. 1:0.
    Dermedt hangulat! A debrecenieknek eszükbe jut, hogy Senkey I. szerint kabalát jött törni a III. kerület Debrecenbe. A Bocskay kapkodva és szorongva játszik, illetve inkább csak nézi a III. kerület formás támadásait. Csak az 5. percben tér magához a debreceni csapat, Szemes éles lövését azonban Fehér biztosan védi. Vince lövése is Fehér zsákmánya.
    Most Teleki tör ki, de kornerre szerelik s a közönség bizakodni kezd, mert a kornerarányt már egyenlítették. Előírás szerűen küldi be Markos a labdát, Fehér ökle azonban kinyúlik és eltolja a labdát. De már suhan Vincze bombája is, hogy az is Fehér ökléről pattanjon vissza.
    A 9. perctől kezdve tízperces nagy debreceni fölény következik. A Bocskay csatársora ekkor régi fénykorához méltóan tologat, csak a lövésekkel van némi baj. Fehér és a közvetlen védelem a kerületieknél állja a sarat. Közben kétszer 11-est reklamál a közönség, de mindkét ízben csak rálőtt labdáról van szó. Egymásután négy debreceni korner van soron. Mind szép és veszélyes. Markos és Marosi váltogatva küldi be a labdát, de Fehér ökle mindig elhárítja a veszélyt, Keviczky fölé lő. Markos átdolgozza magát, amikor már tisztára kerülne, buktatják, de nem bukik, hanem továbbszalad, a bíró azonban szabadrúgást ítél. Markos bombája hajszálnyira fölé fut. A 20. perctől kezdve szóhoz jut a kerületi csapat is, Kormos és Schiller tologat, az utóbbi pontos beadását Molnár az utolsó pillanatban menti. Majd újra Schiller beadása kerül be, Fröhlich ravaszul kavarja a labdát, Budai hibásan, csak röviden üt ki, újra Fröhlichnél a labda,
    a kapu üres, Fröhlich lövése azonban most a kapuba futó Budai fejéről pattan ki.
    Meleg pillanatok .
    Az első félidő második fele a Bocskayé, de sehogyan sem megy a lövés a debrecenieknél, no és Fehér nagyszerűen véd. Marosit foglalkoztatják egyideig. Teleki, most is szökteti s Marosi jó beadása ott gurul végig az ötösön, de nincs ott debreceni csatár, mind lekési. Teleki rövid passzát a 16-oson Lutz II. kézzel fogja meg, Markos szabadrúgása emberbe megy. Támadnak a kerületiek s valahányszor Fröhlichnél a labda, a közönség zavarni akarja a csatárt és így kiabál:
    — Bak, Bak, Bak...
    Majd később Lutz Il-t összetévesztik Fröhlich-el s neki is így kiabálnak. Két Bocskay-korner következik: Marosi szép, beívelt labdáját Fehér az utolsó pillanatban menti, majd Markos kornerét Király tisztázza. A 45. perc hozza a meccs legszebb jelenetét. Telekit szökteti Szemes s az irtózatos bombát küld a jobb, ellenkező sarokba.
    Fehér a másik oldalon áll és teljes életnagyságban elnyúlva szenzációs robinzonárdot mutat be.
    II. félidő:
    A Bocskay kezd és a 30. másodpercben kornerhez jut. Újra reménykednek a debreceniek: hátha, hátha...De nem! A III. kerület védelme tisztáz. Fehér jó kiadásával Drössler lefut és kornert ér el. A 4. percben Markos és Király összecsap, Markos megsérül és öt percre kiáll,
    a szabadrúgást Villányi fölé küldi. A Bocskay támad,támad . . . s ugyanaz a helyzet, mintkét hete a Budai 11 ellen, csakhogy most Lantos helyett Fehér védi sorra a lövéseket. Markos visszatér, de Magyar, innnen kezdve nagyszerűen tartja a válogatott szélsőt. A három belső debreceni csatár már fáradt s mindenki érzi, hogy a vereség már a levegőben lóg.
    A sikertelenségre Keviczky előre, Szemes meg hátra megy, de ez sem segít. Mind puhább lesz a debreceni csatársor és egészen visszaesik. A III. kerületnél még bírják tüdővel, sőt most kapcsolnak csak rá. Egy kisiram.... Most azonban már Budai belejött és három parádés védéssel szórakoztat. Előbb kornerre véd, majd Fröhlich bombáját teszi ártalmatlanná, hogy Schiller beadásszerű lövésére kifutással találja meg az ellenszert. Ezt azonban már csak fél ház nézi, mivel a debreceni közönség baktat hazafelé. Látják, hogy semmi sem sikerül, elkönyvelik a vereséget. Akik ottmaradtak, még egyszer reménykednek. Kornert ért el a Bocskay, de a kornert csak csapkodás kiséri. A Bocskay belenyugodott az eredménybe, erre a kerületiek is belenyugszanak s nincs is már több esemény.

    Nemzeti Sport, 1930. március 31.